Electromagnetic Waves


10 Questions MCQ Test Topicwise Question Bank for GATE Electrical Engineering | Electromagnetic Waves


Description
This mock test of Electromagnetic Waves for Electrical Engineering (EE) helps you for every Electrical Engineering (EE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Electrical Engineering (EE) Electromagnetic Waves (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Electromagnetic Waves quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electrical Engineering (EE) students definitely take this Electromagnetic Waves exercise for a better result in the exam. You can find other Electromagnetic Waves extra questions, long questions & short questions for Electrical Engineering (EE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Consider the following statements associated with an electromagnetic wave in free space:

  1. At every point in space, the electric field and th emagnetic vector field are perpendicular to each other and to the direction of propagation.
  2. Velocity of propagation of wave in free space is equal to 
  3.  oscillate in phase opposition and the ratio of their amplitude is constant being equal to 
  4. Whatever may be the frequency , the electromagnetic wave travels in space with velocity of light.

Which of the above statements are correct?

Solution:
  • Velocity of propagation of EM-wave in free space is equal  = speed of light (3 x 108 m/s). Hence statement-2 is not correct.
  •  oscillate in phase and the ratio of their amplitude is constant being equal to   . Hence, statement-3 is not correct.

Thus, statements-1 and 4 are only correct.

QUESTION: 2

Intrinsic impedance or charcteristic impedance of the non-conducting medium in the free space is

Solution:

Intrinsic impedance or characteristic impedance of the non-conducting medium in free space is given as

QUESTION: 3

If the magnitude of  in a plane wave is 1 V/m, what is the magnitude of H for a plane wave in free space?

Solution:

We know that,

QUESTION: 4

What is the velocity of a plane wave in a lossless medium having a relative permittivity of 5 and relative permeability of unity?

Solution:

Velocity of propagation is given by 

QUESTION: 5

A plane wave in free space has an average Poynting vector of 1 Wm-2. The average energy density is

Solution:

Poynting vector P= EH and total energy density W= μH2.

QUESTION: 6

Infree space   are respectively given by  and  The value of β and H0 are respectively

Solution:


This is a plane wave.
For plane wave in space,

QUESTION: 7

In a homogeneous non-conducting region where   The value of ∈r and ω are

Solution:




QUESTION: 8

In free space it is given that,  

Solution:

Looking at the phase  we can find that direction of propagation is +z.
Since  must also lie in a + z direction, A must have the direction  

QUESTION: 9

Assertion (A): Uniform plane electromagnetic waves are transverse in nature.
Reason (R): Uniform plane electromagnetic
waves have components of only in direction perpendicular to the direction of propagation and not in the direction of propagation.

Solution:
QUESTION: 10

Assertion (A): The term is sometimes referred to the loss tangent.
Reason (R): The two vectors Jc (conduction current density) and Jd (displacement current density) are 180° out of phase and are in the opposite direction in space.

Solution:


which indicates that the two vectors Jc and Jd are out of phase in time and are in the same direction in the space. Hence, reason is not a correct statement.