English Language - Test 1


25 Questions MCQ Test SSC CGL Tier 1 Mock Test Series | English Language - Test 1


Description
This mock test of English Language - Test 1 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for SSC English Language - Test 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this English Language - Test 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this English Language - Test 1 exercise for a better result in the exam. You can find other English Language - Test 1 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given.

Purge

Solution:

The word 'purge' means 'to get rid of anything unwanted or unpleasant'. The word most similar in meaning to this is 'cleanse'. 
'Dirtying' means 'to make dirty'.
'Impure' means 'mixed with foreign matter; adulterated.'
'Apt' means 'appropriate or suitable in the circumstances.'

QUESTION: 2

In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given.

Suffice

Solution:

The word 'suffice' means 'to be enough or adequate'. Therefore, the only word similar to it, out of the given options is 'sufficient'. 

QUESTION: 3

In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given.

Cardinal

Solution:

The adjective 'cardinal' means 'of the greatest importance or fundamental'. The correct answer, therefore,  is 'unimportant'.

QUESTION: 4

In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given.

Entrench

Solution:

The word 'entrench' means 'to establish so firmly that change becomes unlikely or very difficult'. The word opposite to this is 'destroy'. 

QUESTION: 5

In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

If bank nationalisation of Prime Minister Indira Gandhi _______ the political thought of that time, a clean-up and a gradual _______ of the state from managing banks may well be the mark that Narendra Modi could leave behind.Four decades of state-directed lending has come full circle — from the idea of making credit available to the poor which was not possible when rich businessmen ________ banks, to crooked entrepreneurs gaming the system, breaking banks and leaving the bill for the taxpayers to pay.Matters have come to such a head that the Reserve Bank of India Governor Raghuram Rajan’s zeal to clear the mess that’s ________ the economy by March 2017 has divided the house in the middle. His surgery may either bring Indian banking back to life or push it into a coma. In fact, some feel that he is behind the curve in _______ the medicine.

Q. If bank nationalisation of Prime Minister Indira Gandhi _______ the political thought of that time,

Solution:

The correct word is 'symbolised'. The word 'symbolised' here means 'represented'. The word here means that the move to nationalise banks reflected the political thought of that time. 

QUESTION: 6

In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.
If bank nationalisation of Prime Minister Indira Gandhi _______ the political thought of that time, a clean-up and a gradual _______ of the state from managing banks may well be the mark that Narendra Modi could leave behind.Four decades of state-directed lending has come full circle — from the idea of making credit available to the poor which was not possible when rich businessmen ________ banks, to crooked entrepreneurs gaming the system, breaking banks and leaving the bill for the taxpayers to pay.Matters have come to such a head that the Reserve Bank of India Governor Raghuram Rajan’s zeal to clear the mess that’s ________ the economy by March 2017 has divided the house in the middle. His surgery may either bring Indian banking back to life or push it into a coma. In fact, some feel that he is behind the curve in _______ the medicine.

Q. a clean-up and a gradual _______ of the state from managing banks may well be the mark that Narendra Modi could leave behind.

Solution:

The sentence clearly suggests that the ideologies of both the Prime Ministers is opposite when it comes to managing banks. Where on one hand, Indira Gandhi nationalised banks, Narendra Modi is withdrawing the state from managing banks. Therefore, the correct word is 'withdrawal'. 

QUESTION: 7

In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

If bank nationalisation of Prime Minister Indira Gandhi _______ the political thought of that time, a clean-up and a gradual _______ of the state from managing banks may well be the mark that Narendra Modi could leave behind.Four decades of state-directed lending has come full circle — from the idea of making credit available to the poor which was not possible when rich businessmen ________ banks, to crooked entrepreneurs gaming the system, breaking banks and leaving the bill for the taxpayers to pay.Matters have come to such a head that the Reserve Bank of India Governor Raghuram Rajan’s zeal to clear the mess that’s ________ the economy by March 2017 has divided the house in the middle. His surgery may either bring Indian banking back to life or push it into a coma. In fact, some feel that he is behind the curve in _______ the medicine

Q. Four decades of state-directed lending has come full circle — from the idea of making credit available to the poor which was not possible when rich businessmen ________ banks,

Solution:

Solution:

The correct word is 'controlled'. The nationalisation of banks was done in order to end the monopoly of rich businessmen over banks so that credit can be made available to the poor. 

QUESTION: 8

In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

If bank nationalisation of Prime Minister Indira Gandhi _______ the political thought of that time, a clean-up and a gradual _______ of the state from managing banks may well be the mark that Narendra Modi could leave behind.Four decades of state-directed lending has come full circle — from the idea of making credit available to the poor which was not possible when rich businessmen ________ banks, to crooked entrepreneurs gaming the system, breaking banks and leaving the bill for the taxpayers to pay.Matters have come to such a head that the Reserve Bank of India Governor Raghuram Rajan’s zeal to clear the mess that’s ________ the economy by March 2017 has divided the house in the middle. His surgery may either bring Indian banking back to life or push it into a coma. In fact, some feel that he is behind the curve in _______ the medicine.

Q. Matters have come to such a head that the Reserve Bank of India Governor Raghuram Rajan’s zeal to clear the mess that’s ________ the economy by March 2017 has divided the house in the middle.

Solution:

The word 'mess' clearly shows that the economy is not good and stable. The correct word is 'hobbling' which means 'causing a limp'. 

QUESTION: 9

In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.
If bank nationalisation of Prime Minister Indira Gandhi _______ the political thought of that time, a clean-up and a gradual _______ of the state from managing banks may well be the mark that Narendra Modi could leave behind.Four decades of state-directed lending has come full circle — from the idea of making credit available to the poor which was not possible when rich businessmen ________ banks, to crooked entrepreneurs gaming the system, breaking banks and leaving the bill for the taxpayers to pay.Matters have come to such a head that the Reserve Bank of India Governor Raghuram Rajan’s zeal to clear the mess that’s ________ the economy by March 2017 has divided the house in the middle. His surgery may either bring Indian banking back to life or push it into a coma. In fact, some feel that he is behind the curve in _______ the medicine.

Q.In fact, some feel that he is behind the curve in _______ the medicine.

Solution:

The correct word is 'administering'. The word 'administering' means 'to dispense or apply a remedy or a drug'. 

QUESTION: 10

Directions: In the following question, a sentence is given with a blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it as your answer.
Kalidas, _______ wrote some fine dramas, is famous.

Solution:

The correct word is 'who' which is a pronoun used to introduce a clause giving further information about a person or people previously mentioned.

QUESTION: 11

Directions: In the following question, one part of the sentence may have error(s). Find out the part of the sentence having an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No error' as your answer. 

Q.The stolen property (1)/ was find (2)/ at the dacoit's hiding place. (3) /No error (4)

Solution:

The error is in part 2 of the sentence. The sentence is in past tense and therefore the verb 'find' is incorrectly used. The correct form of the verb 'find' would be 'found'.

QUESTION: 12

Directions: In the following question, one part of the sentence may have error(s). Find out the part of the sentence having an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No error' as your answer. 

Q. He admitted/(1) that he /(2) had written the letter./(3) No error (4)

Solution:

The sentence has no error.

QUESTION: 13

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/Phrase.
Q. Back to square one

Solution:

The given idiom means 'to go back to the starting point of something'. For example, '​The Government and the State Bank spent years strengthening the nation’s economy but the recession and slowdown shattered it, so we are back to square one.'

QUESTION: 14

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/Phrase.

Q. Bury the hatchet

Solution:

To 'bury the hatchet' is to 'end a fight'. Therefore, the correct meaning is 'make peace'.

QUESTION: 15

Directions: Improve the bracketed part of the sentence. 

Q. No other Indian was a (great) orator than Sir Surendranath. 

Solution:

In the sentence, we are being told that Sir Surendranath is the greatest Indian orator. The given sentence expresses this in comparative degree. Therefore, the correct answer is 'greater'. 

QUESTION: 16

Directions: Improve the bracketed part of the sentence. 

Q. He (like) to picture himself as an original thinker. 

Solution:

The correct form of the word would be 'likes'. This is because the subject of the sentence is singular. 

QUESTION: 17

In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active voice.

Q. Why are they laughing at you?

Solution:

The given sentence is in the active voice. The correct conversion to passive voice is given in option 2. Options 1 and 4 change the meaning of the given sentence and option 3 gives an incomplete conversion. 

QUESTION: 18

In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active voice.

Q. When he left school, the textbooks were put aside by him and were never reopened.

Solution:

The given sentence is in passive voice and the correct conversion to active voice is given in option 3. Rest of the options fail to convey the exact meaning of the given sentence. 

QUESTION: 19

In the following question, a sentence is given with a blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it as your answer. 

Q. Rick is so conceited he tries to _______ his wife when she offers an opinion that differs from his viewpoint.

Solution:

The word 'conceited' means 'excessively proud of oneself'.

The sentence talks about Rick who is a vain person.

This implies that whenever his wife gives an opinion different from his, his response would not be a positive one.

The correct word is 'belittle' which means 'dismiss as unimportant'. 

QUESTION: 20

The question below consists of a set of labelled sentences. Out of the four options given, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph.

P: In February 2010 the medical council of India announced a major change in the regulation governing the establishment of medical colleges.
Q: The new regulation also carried the following warning: "permission shall be withdrawn if the colleges resort to commercialization". 
R: With this change, corporate entities were permitted to open medical colleges.
S: Since the regulation does not elaborate on what constitutes "resorting to commercialization", this will probably be a matter left to the discretion of the government. 

Solution:

The passage seems to be about a regulation passed by the government regarding medical colleges. The first sentence of the passage is Psince it introduces the fact that a regulation was passed.

The second sentence would be R, which tells us about the content of the regulation.

The third sentence should be Q. Q also gives us information about the content of the regulation but it contains the word 'also', which makes it obvious that it will come after R.

The last sentence is S, which tells us what is not mentioned in the regulation. Therefore, the correct sequence is PRQS.

QUESTION: 21

The question below consists of a set of labelled sentences. Out of the four options given, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph.
P: Recession can be defined as a significant decline in general economic activity extending over a period of time. 
Q: For example, waking up to find firms and industries downsizing their workforce, prices of basic commodities rising by the minute, cost of healthcare being far from affordable, crime rate and insecurity being the only topic of the day due to the super high cost of living.
R: Many professionals and experts around the world believe that a true economic recession can only be confirmed if GDP (Gross Domestic Product) growth is negative for a period of two or more consecutive quarters.
S: As inevitable the recession might seem to be to the economic life of the world, its effects have proved to be more widespread and devastating than we can imagine them to be.

Solution:

The passage seems to center around the theme of recession. The first sentence should be P because it introduces and defines 'recession'. The next sentence would be R which gives the technical definition of 'recession'. The next two sentences are about the effects of a recession. Out of these S would come before Q as Q exemplifies S. Therefore, the correct sequence is PRSQ.

QUESTION: 22

Q. In the following question, four words are given out of which one word is incorrectly spelt. Find the incorrectly spelt word.

Solution:

The word 'malleable' is incorrectly spelled as 'mallable'. The word 'malleable' means 'that which can be easily shaped'.

QUESTION: 23

Q. In the following question, four words are given out of which one word is incorrectly spelt. Find the incorrectly spelt word.

Solution:

The word 'Baleful' is incorrectly spelt as 'balefull'.

The word 'baleful' means 'threatening harm'

For example, Bill shot a baleful glance in her direction.

'Balk' is 'hesitate or be unwilling to accept an idea or undertaking'.

'Burlesque' is 'an absurd or comically exaggerated imitation of something, especially in a literary or dramatic work; a parody'.

'Banal' is 'so lacking in originality as to be obvious and boring'.

QUESTION: 24

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute for the phrase.

Q. A place where animals are slaughtered for the market.

Solution:

The correct word is 'Abattoir'.

QUESTION: 25

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute for the phrase. 

Q. A story that can be interpreted to reveal a hidden meaning.

Solution:

The correct word is 'allegory'. An 'allegory' is a '​story, poem, or picture that can be interpreted to reveal a hidden meaning, typically a moral or political one'.

Related tests