English Language - Test 6


25 Questions MCQ Test SSC CGL Tier 1 Mock Test Series | English Language - Test 6


Description
This mock test of English Language - Test 6 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for SSC English Language - Test 6 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this English Language - Test 6 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this English Language - Test 6 exercise for a better result in the exam. You can find other English Language - Test 6 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions: In the following question, one part of the sentence may have error(s). Find out the part of the sentence having an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No error' as your answer.

Q. The rich man (1)/ killed him (2)/ and his own children (3)/ No error (4)

Solution:

The correct option is 2.
The sentence talks about a rich man killing himself and his own children. From the phrase, ‘his own children’, we can derive that the ‘him’ in the sentence refers to the rich man. The phrase is wrong as it should be ‘himself’ instead of ‘him’.

QUESTION: 2

Directions: In the following question, one part of the sentence may have error(s). Find out the part of the sentence having an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No error' as your answer.

Q. You have been doing (1)/ your project work (2)/ routinely? (3)/ No error (4)

Solution:

The correct option is 1.
The sentence is a question and therefore, must begin with an interrogative tone. The phrase ‘You have been doing’ should be rewritten as ‘Have you been doing’ for the sentence to form a proper question. Hence, the error lies in the first phrase. 

QUESTION: 3

Directions: Improve the bracketed part of the sentence.

Q. The Finance Minister presented data on the large sums of money (deposit into) some bank accounts, causing problems in the economy.

Solution:

The correct option is Option 1, i.e., ‘deposited into’.
The correct tense of the bracketed phrase has to be used for the sentence to make proper sense. Therefore, ‘deposit into’ has to be replaced by ‘deposited into’, making Option 1 the correct choice

QUESTION: 4

Directions: Improve the bracketed part of the sentence.
Q. The manager thought that there had been enough discussion on the matter and told his subordinates to (get up to) work.

Solution:

The correct option is Option 2, i.e., ‘get down to’.
The sentence talks about a manager telling his subordinates that enough discussion was done and it was time to work. The phrasal verb ‘get down to’ means ‘to get serious about something’. Hence, the correct option is Option 2.

QUESTION: 5

Directions: In the following question, a sentence is given with a blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it as your answer.

Q. The wife of President Madison was known for her _______, remaining calm even as the British invaded her city during the War of 1819.

Solution:

The correct option is Option 3, i.e., ‘equanimity’.
The sentence talks about how the wife of President Madison could remain calm during an invasion as well. This ability of ‘remaining calm and composed in a difficult situation’ is what is meant by ‘equanimity’. Therefore, the correct answer is Option 3.

QUESTION: 6

Directions: In the following question, a sentence is given with a blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it as your answer.

Q. The administration had nothing but contempt for the school basketball team and frequently spoke _______ of it.

Solution:

The correct option is Option 3, i.e., 'disdainfully'.
The sentence talks about the contempt that the administration had. As such, the administration can frequently only speak ill of it. The word ‘disdainfully’ means ‘refused with contempt or hate’. Hence, the correct option is Option 3.

QUESTION: 7

Directions: In the following question, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct speech.

Q. The team leader said, “My team can win this tournament.”

Solution:

The correct option is Option 1, i.e., ‘The team leader said that his team could win that tournament.’
In the sentence, the reporting verb is the past tense. Hence, the simple present tense changes to simple past tense, i.e., ‘can’ to ‘could’ and ‘this’ to ‘that’. Therefore, the correct option is Option 1.

QUESTION: 8

Directions: In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

The mainstream liberal economic theory, which _________ that the 'invisible hand of the market' will necessarily guarantee the rational and __________ allocation of resources within society, has been called into question in recent decades by proponents of ecological economics. Undermining the very __________ upon which the classical theory rests, those who have challenged it point to endemic market failures rooted in externalities, the costs or benefits of economic transactions that are not reflected in the price mechanism.  The existence of unaccounted-for externalities, these critics say, prevents markets from realizing their functions _________. In effect, many of the __________ outcomes of economic activity can be attributed to such hidden costs.
Q. which _________ that the 'invisible hand of the market

Solution:

The correct answer is Option 1.
Since the mainstream liberal economics is a theory, it can only propose or put an argument forward. There is no solid proof for it, and so we remove ‘proves’ from the choices. ‘Posit’ means ‘to put forward as basis for argument’. Hence, the correct answer is Option 1.

QUESTION: 9

Directions: In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

The mainstream liberal economic theory, which _________ that the 'invisible hand of the market' will necessarily guarantee the rational and __________ allocation of resources within society, has been called into question in recent decades by proponents of ecological economics. Undermining the very __________ upon which the classical theory rests, those who have challenged it point to endemic market failures rooted in externalities, the costs or benefits of economic transactions that are not reflected in the price mechanism.  The existence of unaccounted-for externalities, these critics say, prevents markets from realizing their functions _________. In effect, many of the __________ outcomes of economic activity can be attributed to such hidden costs.
Q. rational and __________ allocation of resources within society

Solution:

The correct answer is Option 2.
Allocation of resources are being talked about in the sentence, which can either be ‘unfair’ meaning ‘unjust’ or ‘equitable’ meaning ‘fair and impartial’. Rational means logical and therefore, ‘equitable’is a better fit to the blank. Hence, the correct answer is Option 2.

QUESTION: 10

Directions: In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

The mainstream liberal economic theory, which _________ that the 'invisible hand of the market' will necessarily guarantee the rational and __________ allocation of resources within society, has been called into question in recent decades by proponents of ecological economics. Undermining the very __________ upon which the classical theory rests, those who have challenged it point to endemic market failures rooted in externalities, the costs or benefits of economic transactions that are not reflected in the price mechanism.  The existence of unaccounted-for externalities, these critics say, prevents markets from realizing their functions _________. In effect, many of the __________ outcomes of economic activity can be attributed to such hidden costs.

Q. Undermining the very __________ upon which the classical theory rests

Solution:

The correct answer is Option 3.
‘Classical theory rests’ – from this phrase we get the information that something related to a base is being talked about here. ‘Premise’ means an assertion or proposition which forms the basis for a work or theory’. Hence, the correct answer is Option 3.

QUESTION: 11

Directions: In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

The mainstream liberal economic theory, which _________ that the 'invisible hand of the market' will necessarily guarantee the rational and __________ allocation of resources within society, has been called into question in recent decades by proponents of ecological economics. Undermining the very __________ upon which the classical theory rests, those who have challenged it point to endemic market failures rooted in externalities, the costs or benefits of economic transactions that are not reflected in the price mechanism.  The existence of unaccounted-for externalities, these critics say, prevents markets from realizing their functions _________. In effect, many of the __________ outcomes of economic activity can be attributed to such hidden costs.

Q. prevents markets from realizing their functions _________.

Solution:

The correct answer is Option 2.
The phrase ‘prevents markets’ tells that the functions are not able to reach a good point of execution. ‘Optimally’ means ‘best possible way’, which is an appropriate match to the blank. Hence, the correct answer is Option 2. 

QUESTION: 12

Directions: In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

The mainstream liberal economic theory, which _________ that the 'invisible hand of the market' will necessarily guarantee the rational and __________ allocation of resources within society, has been called into question in recent decades by proponents of ecological economics. Undermining the very __________ upon which the classical theory rests, those who have challenged it point to endemic market failures rooted in externalities, the costs or benefits of economic transactions that are not reflected in the price mechanism.  The existence of unaccounted-for externalities, these critics say, prevents markets from realizing their functions _________. In effect, many of the __________ outcomes of economic activity can be attributed to such hidden costs.

Q. In effect, many of the __________ outcomes of economic activity

Solution:

The correct answer is Option 4.
The complete sentence talks about how hidden costs contribute to outcomes of economic activity. These hidden costs can only cause bad outcomes, or otherwise they would not be hidden. ‘Adverse’means ‘harmful or unfavourable’. Hence, the correct answer is Option 4.

QUESTION: 13

Directions: In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active voice.

Q. Alice posted the letter.

Solution:

The correct option is Option 4, i.e., ‘The letter was posted by Alice.’
The sentence is in the simple past tense in the active voice, and as such, has to remain in the simple past tense when being converted to passive voice. Therefore, the correct answer is Option 4.

QUESTION: 14

Directions: In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given.

Ratify

Solution:

The correct option is Option 1, i.e., ‘approve’.
The word ‘ratify' means ‘to approve and sanction formally’. The word closest in meaning, from the given options is ‘approve’, which has an equivalent meaning. Hence, the correct option is Option 1.

QUESTION: 15

Directions: In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given.

Dissuade

Solution:

The correct option is Option 4, i.e., ‘discourage’.
The word ‘dissuade’ means ‘to advise against something’. The word closest in meaning, from the given options is ‘discourage’, which has a similar meaning. Hence, the correct option is Option 4.

QUESTION: 16

In the following question, four words are given out of which one word is incorrectly spelt. Find the incorrectly spelt word.

Solution:

The correct answer is Option 2. The correct spelling is ‘convenience’

QUESTION: 17

In the following question, four words are given out of which one word is incorrectly spelt. Find the incorrectly spelt word.

Solution:

The correct answer is Option 4. The correct spelling is ‘embarrassment’

QUESTION: 18

Directions: In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given.

Acerbic

Solution:

The correct answer is Option 3, i.e., ‘mild’.
The word ‘acerbic’ means ‘to be critical or sarcastic in tone or mood.’ The word ‘mild’ has an opposite meaning of ‘gentle in tone’. Hence, the correct option is Option 3.

QUESTION: 19

Directions: In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given.

Castigate

Solution:

The correct answer is Option 2, i.e., ‘spare’.
The word ‘castigate’ means ‘to subject to severe punishment.’ The word ‘spare’ has an opposite meaning of ‘to choose not to punish.’ Hence, the correct option is Option 2.

QUESTION: 20

Directions: In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/Phrase.

Fight fire with fire

Solution:

The correct answer is Option 3, i.e., ‘Use the same methods as the opponent’.
The phrase ‘fight fire with fire’ means ‘To retaliate with the same methods that one has had to endure’. Hence, the correct option is Option 3.

QUESTION: 21

Directions: In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/Phrase.

Walk on thin ice

Solution:

The correct answer is Option 1, i.e., in a risky or uncertain situation.’.
The phrase ‘walk on thin ice’ means ‘in a risky or uncertain situation’. Hence, the correct option is Option 1.

QUESTION: 22

Comprehension: 
A. Electronic transactions are transaction that happen in closed group networks and Internet. E-commerce is one of the most important aspects of Internet to emerge.
B. Cash transactions offer both privacy and anonymity as it does not contain information that can be used to identify the parties nor the transaction history.
C. To support e-commerce, we need effective payment systems and secure communication channels and data integrity.
D. The whole structure of traditional money is built on faith and so will electronic money have to be.


Directions: Out of the four options given, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph.

Solution:

The correct option is Option 2, i.e., BDAC.
The paragraph is based on cash transactions versus electronic transactions. Therefore, the observations on cash transactions need to come first, i.e., Sentence B. After that, sentence D talks about the cash transactions as ‘traditional money’ and lays down the premise for electronic transactions. So, Sentence D comes next. Hence, the correct option is Option 2.

QUESTION: 23

Comprehension:
A. His political career came to an abrupt end with Russia’s military operation.
B. He attracted as he repelled.
C. He was responsible for the debacle.
D. A man of paradoxes, K. Menon remained an enigma.

Directions: Out of the four options given, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph.

Solution:

The correct option is Option 3, i.e., DBCA.
The starting sentence should introduce the character and only Sentence D does that. The word ‘enigma’ is logically followed by ‘attracted’ and ‘repelled’, found in Sentence B. Moreover, ‘the debacle’ is referred from Sentence A, i.e., ‘Russia’s military operation’. Hence, the correct option is Option 3.

QUESTION: 24

 In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase. 

Q. One who is the centre of attraction

Solution:

The correct answer is Option 2, i.e., ‘cynosure’.
Cynic means ‘one who doesn’t believe others’, heretic means ‘anti-religious’ and stoic means ‘enduring pain without complain’. Thus, the correct option is Option 2.

QUESTION: 25

Directions: In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

The statistical study of changing human populations

Solution:

The correct answer is Option 1, i.e., ‘demography’.
‘Demography’
 is ‘the statistical study of populations, especially human beings’. The other options refer to the study of dictionaries, animals and rocks respectively. Therefore, the correct answer is Option 1.

Similar Content

Related tests