English Language - Test 9


25 Questions MCQ Test SSC CGL Tier 1 Mock Test Series | English Language - Test 9


Description
This mock test of English Language - Test 9 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for SSC English Language - Test 9 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this English Language - Test 9 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this English Language - Test 9 exercise for a better result in the exam. You can find other English Language - Test 9 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions: Improve the bracketed part of the sentence.

Q. (In addition of) the assistance from the renters, the money finally gave her an income of her own, and the token independence that went with it.

Solution:

The correct phrase is 'in addition to'. The phrase is used to bring together two or more things.

QUESTION: 2

Directions: Improve the bracketed part of the sentence.

Q. Nichols (set of) for his remote farmhouse in Connecticut

Solution:

The correct phrase is 'set off'. The phrase is used to indicate the start of a journey.

QUESTION: 3

Directions: In the following question, one part of the sentence may have error(s). Find out the part of the sentence having an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No error' as your answer. 

Q. We were going to have dinner (1)/ at a nice restaurant on Saturday,(2)/ but we haven't booked a table yet (3)/. No error (4)

Solution:

The error is in the first part of the sentence. The phrase 'but we haven't booked our table yet' suggests that the dinner has not yet happened and the mentioned 'Saturday' is in the future. Therefore the sentence is in the future tense and the correct phrase would be 'We are going to have dinner...'. The word 'were' is incorrectly used.

QUESTION: 4

In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given. 

Underpin

Solution:

The word 'underpin' means 'to support, justify or form the basis for'. The word most similar in meaning to this is 'depend' which means 'to rely on'.

QUESTION: 5

In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given.

Appeasement

Solution:

The word 'appeasement' means 'to pacify or placate'. 'Resistance' means 'the refusal to accept or comply with something'.

QUESTION: 6

A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 

Undercover investigations or so-called sting operations occupy a complex and problematical ethical space in journalism, but it is impossible to fault The Tribune’s exposé, published after accessing Aadhaar's database of names, numbers, and addresses. To begin with, the public interest — which lay in showing how easily the database could be breached and drawing attention to the existence of an organised racket to facilitate this — far outweighed, or more than compensated for, the act of unauthorised access, in this case, secured on payment of a few hundred rupees. The investigation was written up in the best journalistic tradition — it focussed on how the data were being mined for money, it did not leak any Aadhaar numbers or other details to establish this, and it sought and received a response from shocked officials of the Unique Identification Authority of India before going to print. So it would have been a travesty of justice if The Tribune and the reporter who broke the story were treated as accused in the case where the charges include cheating under impersonation. It would have amounted to more than shooting the messenger. It would have constituted a direct attack on free public-spirited journalism and dissuaded attempts to hold public authorities and institutions accountable for shortcomings and promises.

Q. Which of the following is most similar in meaning to the word 'facilitate'?

Solution:

The word 'facilitate' means 'assist the progress of'. The word 'expedite' means 'accelerate an action or process'. Therefore, the word 'expedite' is synonymous with 'facilitate'.

QUESTION: 7

A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 

Undercover investigations or so-called sting operations occupy a complex and problematical ethical space in journalism, but it is impossible to fault The Tribune’s exposé, published after accessing Aadhaar's database of names, numbers, and addresses. To begin with, the public interest — which lay in showing how easily the database could be breached and drawing attention to the existence of an organised racket to facilitate this — far outweighed, or more than compensated for, the act of unauthorised access, in this case, secured on payment of a few hundred rupees. The investigation was written up in the best journalistic tradition — it focussed on how the data were being mined for money, it did not leak any Aadhaar numbers or other details to establish this, and it sought and received a response from shocked officials of the Unique Identification Authority of India before going to print. So it would have been a travesty of justice if The Tribune and the reporter who broke the story were treated as accused in the case where the charges include cheating under impersonation. It would have amounted to more than shooting the messenger. It would have constituted a direct attack on free public-spirited journalism and dissuaded attempts to hold public authorities and institutions accountable for shortcomings and promises.

Q. Which of the following words is most opposite to the word 'accountable'?

Solution:

The word 'accountable' means 'responsible'. The word most opposite in meaning to this is 'unreliable' which means that which cannot be depended on.

QUESTION: 8

A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 

Undercover investigations or so-called sting operations occupy a complex and problematical ethical space in journalism, but it is impossible to fault The Tribune’s exposé, published after accessing Aadhaar's database of names, numbers, and addresses. To begin with, the public interest — which lay in showing how easily the database could be breached and drawing attention to the existence of an organised racket to facilitate this — far outweighed, or more than compensated for, the act of unauthorised access, in this case, secured on payment of a few hundred rupees. The investigation was written up in the best journalistic tradition — it focussed on how the data were being mined for money, it did not leak any Aadhaar numbers or other details to establish this, and it sought and received a response from shocked officials of the Unique Identification Authority of India before going to print. So it would have been a travesty of justice if The Tribune and the reporter who broke the story were treated as accused in the case where the charges include cheating under impersonation. It would have amounted to more than shooting the messenger. It would have constituted a direct attack on free public-spirited journalism and dissuaded attempts to hold public authorities and institutions accountable for shortcomings and promises.

Q. Consider the following statements with respect to the 'The Tribune's report of Aadhaar card data theft' and mark the ones that the writer would endorse.
A: String operations are unethical and should be charged with cheating under impersonation.
B: The problematic ethics of string operation is outweighed by the expose.

Solution:

The statement that the writer would endorse, with respect to the String operation carried out by 'The Tribune', is statement B. The writer believes that even though the way string operations are carried out is questioned on ethical basis, the security slack exposed by the report outweighs all such charges. Therefore the correct answer is option 2.

QUESTION: 9

A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 

Undercover investigations or so-called sting operations occupy a complex and problematical ethical space in journalism, but it is impossible to fault The Tribune’s exposé, published after accessing Aadhaar's database of names, numbers, and addresses. To begin with, the public interest — which lay in showing how easily the database could be breached and drawing attention to the existence of an organised racket to facilitate this — far outweighed, or more than compensated for, the act of unauthorised access, in this case, secured on payment of a few hundred rupees. The investigation was written up in the best journalistic tradition — it focussed on how the data were being mined for money, it did not leak any Aadhaar numbers or other details to establish this, and it sought and received a response from shocked officials of the Unique Identification Authority of India before going to print. So it would have been a travesty of justice if The Tribune and the reporter who broke the story were treated as accused in the case where the charges include cheating under impersonation. It would have amounted to more than shooting the messenger. It would have constituted a direct attack on free public-spirited journalism and dissuaded attempts to hold public authorities and institutions accountable for shortcomings and promises.

Q. What was the purpose of the String operation mentioned in the above passage?

Solution:

The purpose of the String operation was to show that the Aadhaar data can be stolen easily and that there is, in fact, an organised racket to facilitate the same. Therefore the correct answer is option 2.

QUESTION: 10

A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 

Undercover investigations or so-called sting operations occupy a complex and problematical ethical space in journalism, but it is impossible to fault The Tribune’s exposé, published after accessing Aadhaar's database of names, numbers, and addresses. To begin with, the public interest — which lay in showing how easily the database could be breached and drawing attention to the existence of an organised racket to facilitate this — far outweighed, or more than compensated for, the act of unauthorised access, in this case, secured on payment of a few hundred rupees. The investigation was written up in the best journalistic tradition — it focussed on how the data were being mined for money, it did not leak any Aadhaar numbers or other details to establish this, and it sought and received a response from shocked officials of the Unique Identification Authority of India before going to print. So it would have been a travesty of justice if The Tribune and the reporter who broke the story were treated as accused in the case where the charges include cheating under impersonation. It would have amounted to more than shooting the messenger. It would have constituted a direct attack on free public-spirited journalism and dissuaded attempts to hold public authorities and institutions accountable for shortcomings and promises.

Q. What is the meaning of the phrase given below, as used in the above passage?
Shoot the messenger

Solution:

The phrase 'shoot the messenger' means 'to blame the bearer of bad news'. Its origin lies in the ancient times when news could only be transferred through spoken word. Often kings would execute the person who brought bad news to them.

QUESTION: 11

Directions: In the following question, a sentence is given with a blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it as your answer. 

Q. I think the neighbour's dog is _______ because it barks a lot.

Solution:

The correct word is 'aggressive'. The word 'aggressive' means 'ready or likely to attack or confront'.

QUESTION: 12

Directions: In the following question, a sentence is given with a blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it as your answer. 

Q. The alien seemed _______ because it couldn't speak well.

Solution:

The correct word is 'inarticulate'. The word 'inarticulate' is an adjective used to refer to someone who is 'unable to express his/her ideas or feelings clearly or easily.

QUESTION: 13

Directions: In the following question, a sentence is given with a blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it as your answer. 

Q. The _______ wire made it possible to bend it into the ideal contour for slipping through the door frame to unlock the door.

Solution:

The correct word is 'pliable'. The word 'pliable' means 'easily bent or formed'. So here, the sentence means that because the wire could be easily bent, it made it possible to bend it into the ideal shape to slip through the door frame and unlock the door.

QUESTION: 14

Directions: Improve the bracketed part of the sentence.

Q. The reality show is being renewed because of its ability to attract a (considerate) amount of public attention.

Solution:

The correct word would be 'considerable'. The word 'considerable' means 'of a decent size or to a great extent'.

QUESTION: 15

Directions: Improve the bracketed part of the sentence.

Q. The committee was set up (on the wake of) the inquiry.

Solution:

The correct phrase is 'in the wake of'. The phrase,'in the wake of' means 'following something especially as a consequence'.

QUESTION: 16

Directions: Improve the bracketed part of the sentence.

Q. It is required by law (to shoot down) banks which are chronically short of capital.

Solution:

The correct phrase would be 'to shut down'. 'Shut down' is a phrasal verb which means the closure of a system (/factory/business etc.) usually due to a fault or for maintenance. 

QUESTION: 17

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/Phrase.

Q. Wet behind the ears.

Solution:

The idiom 'wet behind the ears' means 'lacking experience'. In other words, immature. For example, '​he's a nice young fellow but a bit wet behind the ears'.

QUESTION: 18

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/Phrase.

Q. Leave in the lurch

Solution:

'To leave in the lurch' means to leave someone waiting for your actions. For example, 'Suzzy was very disappointed when her close friend left her in the lurch'. 

QUESTION: 19

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/Phrase.

Q.  To beg the question​

Solution:

The phrase 'to beg the question' means to take for granted or assume the truth of something without verification. For example, to say that 'cheese is healthful because it is good for you.' begs the question 'why is cheese healthful?' or 'why is cheese good for you?'. The statement 'cheese is healthful because it is good for you' does not prove why cheese is healthful.

QUESTION: 20

Q. In the following question, four words are given out of which one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.

Solution:

The correct spelling is 'Lament'. 'Lament' means to feel great sorrow.
Example: 'You should atleast lament over the loss of my dog'.

QUESTION: 21

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/Phrase.

Q. A rule or government by a small group of people.

Solution:

The correct word is 'oligarchy'. It means the rule of a small group of people over a country or an organisation. 

QUESTION: 22

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/Phrase.

Q. Belief in the existence of a supreme being.

Solution:

The correct word is 'deism'. The word 'atheism' means lack of belief in the existence of God. 'Nihilism' means the rejection of all religious and moral beliefs. 'Polytheism' means belief in the existence of many Gods.

QUESTION: 23

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/Phrase.

Q. Killing of one's own brother or sister

Solution:

The correct word is 'fratricide'. The word 'matricide' means the killing of one's mother. 'Patricide' means the killing of one's father. 'Felicide' means the killing of a cat.

QUESTION: 24

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute for the phrase.

Q. ​An office or post with no work but high pay

Solution:

The correct answer is Option 3, i.e. 'Sinecure'.
'Sinecure' 
is 'a position requiring little or no work but giving the holder status or financial benefit'.
The other options,
'Saint' is 'a person acknowledged as holy or virtuous and regarded in Christian faith as being in heaven after death'.
'Honorary' is 'conferred as an honour, without the usual requirements or functions'.
'Gratis' is 'without charge; free'.

QUESTION: 25

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute for the phrase.

Q. Having no beginning or end to its existence

Solution:

The correct answer is Option 1, i.e. 'Eternal'.
'Eternal'
 is 'lasting or existing forever; without end'.
The other options,
'Obscure' is 'not discovered or known about; uncertain'.
'Universal' is 'relating to or done by all people or things in the world or in a particular group; applicable to all cases'.
'Immeasurable​' is '​too large, extensive, or extreme to measure'.

Related tests