Description

This mock test of Exam Based Questions - MCQ 2 for Quant helps you for every Quant entrance exam.
This contains 20 Multiple Choice Questions for Quant Exam Based Questions - MCQ 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank.
The solved questions answers in this Exam Based Questions - MCQ 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Quant
students definitely take this Exam Based Questions - MCQ 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Exam Based Questions - MCQ 2 extra questions,
long questions & short questions for Quant on EduRev as well by searching above.

QUESTION: 1

**Direction (Q. 1-5) **In the following questions two equations numbered I & II are given. You have to solve both equations and mark one of the option given below

**Q. **

**I. 242X² + 88X + 6 = 0**

**II. 363Y² + 165Y + 12 =0**

Solution:

X = -3/11, -1/11

Y = -4/11, -1/11

QUESTION: 2

**I.2X² – (4+ √14)X +√56 = 0**

**II.10Y² – (18+5 √14)Y + 9√14 =0**

Solution:

X = 2, ** √**14/2

Y = 9/5,

QUESTION: 3

**I. √2X² – 48X + 288√2 = 0**

**II.Y² – 24 √3Y + 420 = 0**

Solution:

X = 12** √**2

Y = 10

QUESTION: 4

**I.X² + 56X + 783 = 0**

**II.Y² – 2Y – 783 = 0**

Solution:

X = -29,- 27

Y =-27,29

QUESTION: 5

I. 21X² + 336X + 1344 = 0

II.24Y² + 384Y + 1536 = 0

Solution:

X + 16X + 64 = 0

Y + 16Y + 64 = 0

X = Y

QUESTION: 6

Badri is travelling a distance of 540 Km from Place A to Place B. He covered first 1/3 rd distance by Cycle, Second 1/3 rd distance by Bike and the remaining distance by Car. The average speed of entire journey is 9 Km/hr more than the speed of the Cycle. Speed of Bike is 6 Km/hr more than Speed of Cycle, While speed of Car is 4 times that of the speed of the Cycle. Then what is the average speed of the journey?

Solution:

540/S = 180*(1/S-9 + 1/S-3 + 1/4*(S-9)

S = 27

QUESTION: 7

In the year 2016 the average number of people visited Goa per day is 73. In the next year number of visitors increased by 657. Then average number of people visited Goa in the year 2017 is ?

Solution:

x/366 =73

x = 26718

In 2017 = 26718+657 = 27375

average = 27375/365 = 75

QUESTION: 8

Sumit lent a part of Rs. 6000 to Ramya at 6% SI. Rest to Anita at 5% SI. After 3 years he got an amount of Rs 6984 in total. Then what is the amount paid by Anita in total?

Solution:

x*18+(6000-x)*15 = 98400

x = 2800

Anita = 3200+3200*5*3/100 = 3680

QUESTION: 9

A Sum of Rs. 1 Lakh increases by certain rate (compounded annually). The ratio of amounts for the Second year and third year is 10/11. Then amount for five years would be?

Solution:

11= 10(1+R/100)

R =10%

A= 1 L *(11/10) 5 = 161051

QUESTION: 10

From a container of Milk, a thief has stolen 16 litres of Milk and replaced it with same quantity of water. He repeated the same process again two more times. Then ratio of Milk and Water is 3375:1538. Then what is the initial amount of Milk in the container?

Solution:

3375x = 4913x(1-16/y) 3

15/17 = 1-16/y

y = 136

QUESTION: 11

Find out the wrong number in the following series

**22,10,8,11,20,49,96**

Solution:

22*0.5 – 1 =10

10*1 – 2 = 8

8*1.5 – 1 = 11

11*2 – 2 = 20

20*2.5 – 1 = 49

49*3 – 2 = 145

QUESTION: 12

Find out the wrong number in the following series

8,19,188,573,1154,1159

Solution:

(8+1)*5 = 45

(45+2)*4 = 188

(188+3)*3 = 573

(573+4)*2 = 1154

(1154+5)*1 = 1159

QUESTION: 13

Find out the wrong number in the following series

5,17,37,73,113,143

Solution:

5+11+1 = 17

17+22-2 = 37

37+33+3 = 73

73+44-4 = 113

113+55+5 = 173

QUESTION: 14

Find out the wrong number in the following series

15,17,25,65,145,295

Solution:

15+1²+1³ = 17

17+2²+2³ = 29

29+3²+3³ = 65

65+4²+4³ = 145

145+5²+5³ = 295

QUESTION: 15

Find out the wrong number in the following series

10,10,22,4,84,16

Solution:

10+1 2 -1 3 = 10

10+2 2 +2 3 = 22

22+3 2 -3 3 = 4

4+4 2 +4 3 = 84

84+5 2 -5 3 = -16

QUESTION: 16

A set of 11 pipes can fill 85% of a Tank in 8 min 30 sec. Another set of 9 pipes fills 4/9 of the Tank in 6 min 40 sec, a Third set of 8 pipes can empty 11/24 of the Tank in 8 min 15 sec. All the 28 Pipes are opened at 03:32 PM then the tank gets filled at what time?

Solution:

1/10+ 1/15 – 1/18 = 1/9

9 minutes

03:32 + 9 min = 03:41

QUESTION: 17

When Suresh was born, his father age was 27 years older than his Brother and his Mother was 24 years older than his Sister. If his Brother is 2 year is elder than his Sister.Then his Father is how many years older than his Mother after 6 years?

Solution:

Sister age = x

Father age = x+29

Mother age = x+24

29-24 = 5

QUESTION: 18

A cuboid of length 18 m, breadth 17 m and height 12 m is cut into two halves by cutting across the Length. Again it is cut into four halves by cutting across the Height. Now One cube is removed from them then what is total surface area of the remaining cuboid?

Solution:

2*(18*17+17*12+12*18) – 2(9*6) = 1344

QUESTION: 19

Raju and Ramu can complete a work alone in 24 hours and 30 hours respectively, working 10 hours a day. Every day there are two shits- Morning and Night Shift for 6 and 4 hours respectively. On first day Raju works in Morning shift while Ramu works in Night shift. Next day Ramu works in Morning shift while Raju works in Night shift. They repeat the cycle until the work is completed. Then how many hours does Raju worked in total?

Solution:

Day 1 : 6/240+4/300

Day 2 : 4/240 + 6/300

2 days work : 10/240 + 10/300 = 9/120

2*13 days work = 117/120

remaining work = 3/120

Now Raju’s turn in morning shift

3/120*240/6 =1(completes in his shift)

Total Raju Hour’s = 13*6+13*4+6 =136

QUESTION: 20

A man can cross a downstream river with Streamer and Boat in 40 minutes and 72 minutes respectively. If the time of crossing Upstream by streamer is 50% more than Downstream time and the time required by Boat in Upstream is 75% more than time required by it in Downstream. What is the time taken for the man to cross the river downstream by streamer and then return to same place by Boat half way and by streamer the rest of the way?

Solution:

Upstream – streamer – 60 min

Upstream – Boat – 126 min

40+30+63 = 133 minutes

### 2. Reason-based Questions

Doc | 2 Pages

### NCERT Biology Diagram Based questions - Part - 2 || NCERT बॉयोलॉजी के डायग्राम Based Questions

Video | 09:29 min

### Source-Based Questions

Doc | 6 Pages

- Exam Based Questions - MCQ 2
Test | 20 questions | 40 min

- Exam Based Questions - MCQ 5
Test | 20 questions | 15 min

- Exam Based Questions - MCQ 4
Test | 20 questions | 15 min

- Exam Based Questions - MCQ 3
Test | 20 questions | 15 min

- Exam Based Questions - MCQ 1
Test | 20 questions | 40 min