Extract Based Questions Test: Bholi


10 Questions MCQ Test Class 10: Additional Practice | Extract Based Questions Test: Bholi


Description
Attempt Extract Based Questions Test: Bholi | 10 questions in 20 minutes | Mock test for Class 10 preparation | Free important questions MCQ to study Class 10: Additional Practice for Class 10 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Direction: “Ramlal stood rooted to the ground, his head bowed low with the weight of grief and shame.

The flames of the sacred fire slowly died down. Everyone was gone. Ramlal turned to Bholi and said, “But what about you, no one will ever marry you now. What shall we do with you?”

And Sulekha said in a voice that was calm and steady. “Don’t you worry, Pitaji! In your old age I will serve you and Mother and I will teach in the same School where I learnt so much. Isn’t that right, Ma’am?”

The Teacher had all along stood in a corner, watching the Drama. “Yes, Bholi, of course,” she replied. And in her smiling eyes was the light of a deep satisfaction that an Artist feels when contemplating the completion of her Masterpiece.”

Q. Ramlal stood rooted to the ground because he:

Solution: Ramlal was in grief and full of shame. He was shocked.
QUESTION: 2

Direction: “Ramlal stood rooted to the ground, his head bowed low with the weight of grief and shame.

The flames of the sacred fire slowly died down. Everyone was gone. Ramlal turned to Bholi and said, “But what about you, no one will ever marry you now. What shall we do with you?”

And Sulekha said in a voice that was calm and steady. “Don’t you worry, Pitaji! In your old age I will serve you and Mother and I will teach in the same School where I learnt so much. Isn’t that right, Ma’am?”

The Teacher had all along stood in a corner, watching the Drama. “Yes, Bholi, of course,” she replied. And in her smiling eyes was the light of a deep satisfaction that an Artist feels when contemplating the completion of her Masterpiece.”

Q. Pick the sentence that brings out the meaning of ‘contemplating’ as used in the extract.

Solution: In the extract, contemplating is used to mean Planning or intending. This meaning is reflected in option (b).
QUESTION: 3

Direction: “Ramlal stood rooted to the ground, his head bowed low with the weight of grief and shame.

The flames of the sacred fire slowly died down. Everyone was gone. Ramlal turned to Bholi and said, “But what about you, no one will ever marry you now. What shall we do with you?”

And Sulekha said in a voice that was calm and steady. “Don’t you worry, Pitaji! In your old age I will serve you and Mother and I will teach in the same School where I learnt so much. Isn’t that right, Ma’am?”

The Teacher had all along stood in a corner, watching the Drama. “Yes, Bholi, of course,” she replied. And in her smiling eyes was the light of a deep satisfaction that an Artist feels when contemplating the completion of her Masterpiece.”

Q. Bholi had refused to get married as:

Solution: Bholi was a girl of self-dignity. She was against Dowry and did not want to marry a person who wanted Dowry or could not show due respect towards others – especially Women.
QUESTION: 4

Direction: “Ramlal stood rooted to the ground, his head bowed low with the weight of grief and shame.

The flames of the sacred fire slowly died down. Everyone was gone. Ramlal turned to Bholi and said, “But what about you, no one will ever marry you now. What shall we do with you?”

And Sulekha said in a voice that was calm and steady. “Don’t you worry, Pitaji! In your old age I will serve you and Mother and I will teach in the same School where I learnt so much. Isn’t that right, Ma’am?”

The Teacher had all along stood in a corner, watching the Drama. “Yes, Bholi, of course,” she replied. And in her smiling eyes was the light of a deep satisfaction that an Artist feels when contemplating the completion of her Masterpiece.”

Q. Pick the option that includes the correct matches of Column A with Column B.

Solution:

Correct Match is:

I. Bholi is an independent and confident

II. Ramlal is embarrassed and anxious

III. Teacher is a sense of contentment and accomplishment.

QUESTION: 5

Direction: “Ramlal stood rooted to the ground, his head bowed low with the weight of grief and shame.

The flames of the sacred fire slowly died down. Everyone was gone. Ramlal turned to Bholi and said, “But what about you, no one will ever marry you now. What shall we do with you?”

And Sulekha said in a voice that was calm and steady. “Don’t you worry, Pitaji! In your old age I will serve you and Mother and I will teach in the same School where I learnt so much. Isn’t that right, Ma’am?”

The Teacher had all along stood in a corner, watching the Drama. “Yes, Bholi, of course,” she replied. And in her smiling eyes was the light of a deep satisfaction that an Artist feels when contemplating the completion of her Masterpiece.”

Q. Why did the Teacher stand in one corner watching the Drama?

Solution: The Teacher was sure about what she had taught to Bholi. She was confident that her teachings will make Bholi stand for herself and her dignity in the right manner.
QUESTION: 6

Direction: “What’s the matter with you, you fool"? Shouted Ramlal. “I am only taking you to School.”

Then he told his Wife, “Let her wear some Decent Clothes today or else what will the Teachers and the other School Girls think of us when they see her?

New clothes had never been made for Bholi. The Old Dresses of her Sisters were passed on to her. No one cared to mend or wash her clothes. But today, she was lucky to receive a Clean Dress which had shrunk after many washings and no longer fitted Champa. She was even bathed and oil was rubbed into her dry and matted hair. Only then did she believe that she was being taken to a Place better than her Home! When they reached the School, the Children were already in their Classrooms.”

Q. Why did Ramlal call Bholi a fool?

This was because:

Solution: Ramlal called Bholi a fool because when he took her hand to take her to school, she screamed and pulled her hand away.
QUESTION: 7

Direction: “What’s the matter with you, you fool"? Shouted Ramlal. “I am only taking you to School.”

Then he told his Wife, “Let her wear some Decent Clothes today or else what will the Teachers and the other School Girls think of us when they see her?

New clothes had never been made for Bholi. The Old Dresses of her Sisters were passed on to her. No one cared to mend or wash her clothes. But today, she was lucky to receive a Clean Dress which had shrunk after many washings and no longer fitted Champa. She was even bathed and oil was rubbed into her dry and matted hair. Only then did she believe that she was being taken to a Place better than her Home! When they reached the School, the Children were already in their Classrooms.”

Q. Pick the option that best describes how Bholi felt at the end of her First Day in School.

Solution: Bholi was hoping to make new friends and get accustomed to her New Class and School very soon.
QUESTION: 8

Direction: “What’s the matter with you, you fool"? Shouted Ramlal. “I am only taking you to School.”

Then he told his Wife, “Let her wear some Decent Clothes today or else what will the Teachers and the other School Girls think of us when they see her?

New clothes had never been made for Bholi. The Old Dresses of her Sisters were passed on to her. No one cared to mend or wash her clothes. But today, she was lucky to receive a Clean Dress which had shrunk after many washings and no longer fitted Champa. She was even bathed and oil was rubbed into her dry and matted hair. Only then did she believe that she was being taken to a Place better than her Home! When they reached the School, the Children were already in their Classrooms.”

Q. Pick the sentence that brings out the meaning of ‘decent’ as used in the extract.

Solution: In the extract, decent has been used to mean proper attire, which is the same as used in option (c).
QUESTION: 9

Direction: “What’s the matter with you, you fool"? Shouted Ramlal. “I am only taking you to School.”

Then he told his Wife, “Let her wear some Decent Clothes today or else what will the Teachers and the other School Girls think of us when they see her?

New clothes had never been made for Bholi. The Old Dresses of her Sisters were passed on to her. No one cared to mend or wash her clothes. But today, she was lucky to receive a Clean Dress which had shrunk after many washings and no longer fitted Champa. She was even bathed and oil was rubbed into her dry and matted hair. Only then did she believe that she was being taken to a Place better than her Home! When they reached the School, the Children were already in their Classrooms.”

Q. What fear did Bholi have when she was told about being taken to School?

Solution: Bholi never knew anything about school. When her father suddenly caught her by the hand, she was frightened because she thought she would also be sold as her old cow, Lakshmi. When she saw that she got to wear decent clothes and got well groomed, she felt that she was going to a better place than her home.
QUESTION: 10

Direction: “What’s the matter with you, you fool"? Shouted Ramlal. “I am only taking you to School.”

Then he told his Wife, “Let her wear some Decent Clothes today or else what will the Teachers and the other School Girls think of us when they see her?

New clothes had never been made for Bholi. The Old Dresses of her Sisters were passed on to her. No one cared to mend or wash her clothes. But today, she was lucky to receive a Clean Dress which had shrunk after many washings and no longer fitted Champa. She was even bathed and oil was rubbed into her dry and matted hair. Only then did she believe that she was being taken to a Place better than her Home! When they reached the School, the Children were already in their Classrooms.”

Q. Why was Bholi’s hair matted?

Solution: Bholi’s hairs were never oiled or combed earlier, so they looked matted and everyone in Class made fun of how her hairs looked.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code