Extraction & D & F Block (11-12-2018)


40 Questions MCQ Test AAKSC Chemistry Mock test Series | Extraction & D & F Block (11-12-2018)


Description
This mock test of Extraction & D & F Block (11-12-2018) for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 40 Multiple Choice Questions for Class 12 Extraction & D & F Block (11-12-2018) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Extraction & D & F Block (11-12-2018) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Extraction & D & F Block (11-12-2018) exercise for a better result in the exam. You can find other Extraction & D & F Block (11-12-2018) extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The correct statement is :    

Solution:

Cassiterite is a principal ore of tin containing SnO2
Pyrolusite-MnO2, Dolomite-CaCO3.MgCO3, Galena-PbS

QUESTION: 2

Which process is used for benefication of ores?    

Solution:

 Dressing or benefication of ore involves removal of impurities from ore.

QUESTION: 3

Which of the following statements regarding the metallurgy of magnesium using electrolytic method is not correct?    

Solution:

 Molten magnesium is lighter than ore. 

QUESTION: 4

On strongly heating AgNO3 we get:    

Solution:

QUESTION: 5

The coordination number of copper in the complex formed by adding excess of NH3 to CuSO4 solution is:    

Solution:

QUESTION: 6

Powdered silver ore is treated with NaCN solution and air is bubbled through the mixture to give:    

Solution:

QUESTION: 7

Which is not correct regarding copper sulphate?    

Solution:

 Rest all reactions take place. 

QUESTION: 8

Which method of purification is represented by the following equation?  

     

Solution:

 This is Van Arkel method for purification of Ti.

QUESTION: 9

In the cyanide extraction process of silver from argentite ore, the oxidizing and reducing agents used are:    

Solution:

 The reactions involved in cyanide extraction process are:

 

QUESTION: 10

What effect is noticed on shaking dilute sulphuric acid with a small quantity of anhydrous copper sulphate?    

Solution:

 blue in colour 

QUESTION: 11

A blue colouration is not obtained when:    

Solution:

QUESTION: 12

Cuprous chloride is obtained from cupric chloride:    

Solution:

QUESTION: 13

In the purification of copper by electrolysis, which is incorrect?    

Solution:

Cu2+ is discharged at cathode. 

QUESTION: 14

In order to refine “blister copper” it is melted in a furnace and is stirred with green logs of wood. The purpose is:    

Solution:

 it is a reason for given fact. 

QUESTION: 15

When excess of sodium thiosulphate is added to dil. AgNO3 solution, a soluble compound X is formed. However, when dil. Na2S2O3 solution is added to conc. AgNO3 solution a white ppt., turning yellow and finally black ppt. of Y is obtained. Which is correct pair?    

Solution:

 

 

QUESTION: 16

Which oxide is least stable at room temperature?    

Solution:

QUESTION: 17

Which one of the following pairs of substances or reaction will not evolve H2 gas?

Solution:

 Cu is placed below H in electrochemical series.

QUESTION: 18

Before introducing FeO in blast furnace, it is converted to  Fe2O3 by roasting so that:    

Solution:

 FeO can forms slag with SiO2.


 

QUESTION: 19

Which of the following statements about the advantage of roasting of sulphide ore before reduction is not true?    

Solution:

and H2S and thus, C and H2 cannot reduce metal sulphide.
 

QUESTION: 20

In the commerical electrochemical process for aluminium extraction, electrolyte used is:    

Solution:

 it is a fact 

QUESTION: 21

Match the extraction process listed in column I with  metals  listed in column II.
            Column I                                  Coumn II
    A.    Self-reduction                          (P)    Lead
    B.    Carbon reduction                    (Q)    Silver
    C.    Complex formation and          (R)    Copper 
        displacement by metal
    D.    Decomposition of iodide         (S)    Boron

Solution:

Factual

QUESTION: 22

In context with the transition elements, which of the following statements is incorrect?    

Solution:

 In the highest oxidation state transition metals say Mn2O7, CrO3 shows acidic nature. However, the cationic complexes are formed in higher as well as lower oxidation states. 

QUESTION: 23

Which statement about corrosive sublimate is incorrect?    

Solution:

QUESTION: 24

Which is not true?    

Solution:

QUESTION: 25

Which statement is correct?    

Solution:

All are facts

QUESTION: 26

Iodide of Millon’s base is:    

Solution:

It is called iodide of Million’s base

QUESTION: 27

A yellow ppt. is formed when H2S is passed through an acidified solution of :    

Solution:

CdS is yellow soild

QUESTION: 28

Potassium manganate (K2MnO4) is formed when:    

Solution:

QUESTION: 29

The inner transition elements are the elements in which the added electrons go to:    

Solution:

This is characteristic of inner transition elements

QUESTION: 30

Which of the following statements is not correct?    

Solution:

La(OH)3 is more    basic than Lu(OH)3 beacuse La3+ ion is larger than Lu3+ ion

QUESTION: 31

The correct statements(s) among the following is/are:
    (i)    All the d and f-block elements are metals     (ii)    All d and f-block elements form coloured ions
    (iii)    All d and f- block elements are paramagnetic

Solution:

it is a fact

QUESTION: 32

Which of the following statements is wrong?    

Solution:

In acidic solution, changes to 

QUESTION: 33

Which statement is not correct?    

Solution:

Polymetallic carbonyls are also known for transition metals.

QUESTION: 34

The number of ions formed on dissolving one molecule of FeSO4(NH4)2SO4.6H2O is:    

Solution:

QUESTION: 35

Blue colour/precipitate will be obtained when K4[Fe(CN)6] react with:    

Solution:

QUESTION: 36

The formula of sodium nitroprusside is:    

Solution:

Factual

QUESTION: 37

Which one of the following ionic species will impart colour to an aqueous solution?    

Solution:

Only Cr3+ has unpaired electrons.

QUESTION: 38

Acidified potassium dicharomate is treated with hydrogen sulphide. In the reaction the oxidation number of chromium:    

Solution:

QUESTION: 39

In niroprusside ion, the iron and NO exist as FeII and NO+ rather than FeIII and NO . These forms can be differentiated by:    

Solution:

  will show different magnetic moment.

QUESTION: 40

Anhydrous ferric chloride is prepared by:    

Solution:

In (c) and (d) hydrated ferric chloride (FeCI3.6H2O) is formed. 

Similar Content

Related tests