Final Test: Indus Valley Civilisation - 3


30 Questions MCQ Test History for UPSC (Civil Services) Prelims | Final Test: Indus Valley Civilisation - 3


Description
This mock test of Final Test: Indus Valley Civilisation - 3 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for UPSC Final Test: Indus Valley Civilisation - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Final Test: Indus Valley Civilisation - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Final Test: Indus Valley Civilisation - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Final Test: Indus Valley Civilisation - 3 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Match the following:

Solution:

Kolar Gold Fields is a mining region in K.G.F. taluk, Kolar district, Karnataka, India. It is headquartered in Robertsonpet, where employees of Bharat Gold Mines Limited and BEML Limited and their families live. K.G.F. is about 30 kilometres from Kolar, 29 kilometres from Kuppam and 100 kilometres from Bangalore.
Khetri Nagar, well known for its Copper Project, was built by and is under the control of Hindustan Copper Limited, a public sector undertaking under the Government of India. Khetri Nagar is also very well known with the name of 'Copper'.
Lapis lazuli is found in limestone in the Kokcha River valley of Badakhshan province in northeastern Afghanistan, where the Sar-e-Sang mine deposits have been worked for more than 6,000 years.
Jade refers to an ornamental mineral, mostly known for its green varieties. It can refer to either of two different silicate minerals: nephrite, or jadeite. Jade is featured prominently in East Asian, South Asian and Southeast Asian art, but also has an important place in many other cultures.
Turquoise mine, natural site of Khorasan and Iran.
Neyshabur Turquoise Mine as Natural Tourist Attraction in Khorasan is considered the oldest turquoise mine in the world.
 

QUESTION: 2

The sea-borne trade is proved by the discovery of an ancient dockyard, connected through the Bhogavar river with the Gulf of Cambay was at:

Solution:

C is the correct option.The discovery of the Lothal port and dock in 1955 highlighted the maritime ... The structure was stratigraphically connected to the old riverbed of Sabarmati. ... Sabarmati rivers and at present is some twelve miles from the Gulf of Cambay coast. this trade was at least partly sea-borne is proved by the discovery of an ancient dockyard at Lothal, connected through the Bhogavar river with the Gulf of Cambay.

QUESTION: 3

The skeletal remains in the burials show that the population comprised of:

A. Mediterraneans
B. Alpines
C. Proto-Australoids
D. Mongoloids

Solution:

The correct option is D.
All of the following are The skeletal remains in the burials.

QUESTION: 4

Pair the Harappan sites with the discoveries:

Solution:

A is the correct option. The matches giveen in the option A are correct about the discoveries of Harappa.

QUESTION: 5

At which of the following places has it been revealed that not only the citadel but the lower town too was enclosed by a wall and fortified?

Solution:

Correct Answer :- C

Explanation:- In Surkotada, the citadel and lower town were joined together. Like Kalibangan, the citadel and the town were fortified, each having independent entrances in the South and also an intercommunicating gate

QUESTION: 6

Until recently the main evidence for fixing the date of the Indus Valley Civilization was the seals found in West Asia in levels ascribable to the reign of Sargon of Akkad and its date was fixed at 2500-1500 B.C. But which method is the latest in fixing the date of Indus Valley Civilization?

Solution:

The correct answer is B asCarbon-14 determinations
 is the latest in fixing the date of Indus Valley Civilization
 

QUESTION: 7

Rice-husk has been discovered from which of the Indus settlements?

A. Lothal
B. Rangpur
C. Kalibangan
D. Kot Diji

Solution:

C is the correct option.Cultivation of rice evidence was found in Lothal around 1800BC. The only other Indus site where rice husk has been found is Rangpur near Ahmedabad. Shop of Beadmakers was seen in Lothal and Chanhudrao. Lothal is known as Manchester town of Harappan civilisation because of its expansion of cotton trade.

QUESTION: 8

Which of the following is not true of the Indus valley people?

Solution:

The correct option is B.
the Indus Valley Civilization or earlier. Indians have mainly worn clothing made up of locally grown cotton. India was one of the first places where cotton was cultivated and used even as early as 2500 BCE during the Harappan era. The remnants of the ancient Indian clothing can be found in the figurines discovered from the sites near the Indus Valley Civilisation, the rock-cut sculptures, the cave paintings, and human art forms found in temples and monuments.

QUESTION: 9

A scale has been found at which of the Harappan sites?

Solution:

Lothal contributes one of three measurement scales that are integrated and linear (others found in Harappa and Mohenjodaro). An ivory scale from Lothal has the smallest-known decimal divisions in Indus civilisation.

QUESTION: 10

Which was the backbone of Indus economy?

Solution:

The correct option is C.
As in most other contemporary civilizations, agriculture was the backbone of the Indus economy. The people made extensive use of the wooden plows. Barley and wheat were the main food crops. Agriculture sustained the rudimentary urban centers that emerged (Studies in World History Volume 1 by James P. Stobaugh).
 

QUESTION: 11

The cultivation of crops brought about great changes in man’s life. It marks the beginning of a new age known as the:

Solution:

In India, it spanned from around 7,000 B.C. to 1,000 B.C. The Neolithic Age is mainly characterized by the development of settled agriculture and the use of tools and weapons made of polished stones. The major crops grown during this period were ragi, horse gram, cotton, rice, wheat, and barley.

QUESTION: 12

Who is considered as Father of Indian Archaeology?

Solution:

The correct option is A.
Sir Alexander Cunningham
Excavations begun by Sir Alexander Cunningham, the father of Indian archaeology, in 1863–64 and 1872–73

QUESTION: 13

The Harappan houses opened on the main street in which one of the following cities?

Solution:

Lothal was one of the Indus cities that has houses with doors on the main streets. Lothal was one of the southernmost cities of the ancient Indus Valley Civilization, located in the Bhāl region of the modern state of Gujarāt and first inhabited c. 3700 BCE.

QUESTION: 14

The Indus people were probably ruled by

Solution:

Harappa was possibly ruled by a class of merchants.

QUESTION: 15

Which of the following statements on the Harappan civilization is wrong?

Solution:

The cylinder seals of Mesopotamia constitute her most original art," wrote the very different square stamp seals used by the ancient Indus civilization. Cylinder seals are "small, barrel-shaped stone object[s] with a hole down. 
The Great Bath is watertight with finely fitted bricks on edge with gypsum plaster and a thick layer of bitumen (waterproof tar)
Town planning is the unique feature of Indus valley civilization. Their town planning proves that they lived a highly civilized and developed life. Indus people were the first to build planned cities with scientific drainage systems. The Indus cities were built on a uniform plan.

QUESTION: 16

Which of the following artifacts do not reveal that the Harappans and the cities of Mesopotamia maintained trade relations?

Solution:

The trade goods included terracotta pots, gold, silver, metals, beads, flints for making tools, seashells, pearls, and colored gem stones, such as lapis lazuli and turquoise. There was an extensive maritime trade network operating between the Harappan and Mesopotamian civilizations.

QUESTION: 17

Which of the following statements regarding the Indus valley people is very revealing?

Solution:

The Indus River Valley Civilization, also known as Harappan civilization, developed the first accurate system of standardized weights and measures, some as accurate as to 1.6 mm. Harappans created sculpture, seals, pottery, and jewelry from materials, such as terracotta, metal, and stone.

QUESTION: 18

The terracotta figures of men and women squatting with their arms folded round their knees and wrapping round caps on their heads were probably those of

Solution:

The correct option is B.
Terracotta figures and fragments unearthed in the region reveal the Slavery had existed in Africa.

QUESTION: 19

On what basis it is stated that cloth was exported from the Indus valley to Mesopotamia?

Solution:

The correct option is A.
It is stated that cloth was exported from the Indus valley to Mesopotamia in a piece of cotton fabric with imprint of Harappan seal found in Sumer.

QUESTION: 20

The upper layers unearthed at Mohenjodaro, Harappa, Kalibangan and a few other places reveal that the construction was carried out without any prescribed plan, public buildings were in decay and water supply fell into disarray.What does it mean?

Solution:

The correct option is B.
Firstly in 2700 BC the indus valley civilization was very planned. At that time mohenjodaro was well planned. But there can be two possibility for period of decline tell by historians are:
1 Invasion of indo aryan
2 no river water left.

QUESTION: 21

Which of the following is/are common to the Indus civilisation as well as those of Sumer, Mesopotamia and Egypt etc?

Solution:

The correct option is E.
All the given things were common between them.
 

QUESTION: 22

It is known to all that the people of Indus Valley carried on trade with the famous contemporary centres of culture. How do we know that they carried on trade with Mesopotamia?

Solution:

D is the correct option.Indus Valley Civilization was one of those early urban civilizations that were originated in 2300 BC which was developed in the river basins of Sutlej, Ravi, and Indus. When the archaeologists started exploring this place, many proofs regarding the Harappan culture and Indus Valley trade were found. Historians claim that this was the land of early development where trade and agricultural economy came into existence.
There are references in Mesopotamian literature to its merchants carrying on trade with Meluha which is now understood to mean India. Some Harappan seals have been found in Mesopotamia and vice-versa.
Most of the metals and precious stones discovered from different sites were not locally available and, therefore, must have been imported from outside.
 

QUESTION: 23

Which of the following statement is wrong?

Solution:

Correct Answer :- a

Explanation :  Four major raids conducted in the past six-eight months suggest a resurgence of ivory trade within India. The ivory trade is currently banned in the country. A Ganesha idol made of ivory. Elephants are killed for their tusks. There was considerable commercial trade between the two countries is proved beyond reasonable doubt by some thirty Indus seals which have actually been excavated in Sumer—and no doubt hundreds more are still  lying buried in the Sumerian ruins—and which must have been brought there in one way or another from their land of origin.

QUESTION: 24

Dr. S.R. Rao discovered Lothal in 1954. According to him

A. Indus script consists of 22 signs.
B. The signs of the Indus valley seals had phonetic value.
C. The Indus script can not be deciphered.
D. The Indus script was a pictographic writing.

Solution:

The Indus script (also known as the Harappan script) is a corpus of symbols produced by the Indus Valley Civilization. Most inscriptions containing these symbols are extremely short, making it difficult to judge whether or not these symbols constituted a script used to record a language, or even symbolise a writing system.In spite of many attempts,the 'script' has not yet been deciphered, but efforts are ongoing. There is no known bilingual inscription to help decipher the script, and the script shows no significant changes over time. However, some of the syntax (if that is what it may be termed) varies depending upon location. 

As per SR Rao, there were 40 basic signs and the language consisted of mono-syallabic words. 

QUESTION: 25

In the year 1990-91 a Harappan site was discovered at

Solution:

The correct option is A.
It was first discovered in 1967-68 by J. P. Joshi and excavations began early in the year 1990 by the Archaeological Survey of India. One of the most significant discoveries at Dholavira was made in one of the side rooms of the northern gateway of the city, and is often called the Dholavira Signboard.

QUESTION: 26

The entry port for trade between the Indus trading centres and Mesopotamia was

Solution:

The entry port for trade between the Indus trading centres and Mesopotamia was Bahrain. Bahrain has been at the heart of international trade for many millennia, first as an entry-point between Mesopotamia and the Indus as a focal point for the trade in pearls with merchants across the Indian Ocean.

QUESTION: 27

Which colour was commonly used in Harappan pottery?

Solution:

The correct option is B.
Red is commonly used in harappan pottery .

QUESTION: 28

“Near the cemetry area has been found another cemetry at a higher level. It contains fractional burials of men with short headed Armenods skull in pots. A skull of similar type was buried in the citadel”. Name the place.

Solution:

The correct answer is B as Near the cemetery area has been found another cemetery at a higher level. It contains fractional burials of men with short headed Armenoid skull in pots. A skull of similar type was buried in the citadel” in harappa.

QUESTION: 29

Swastika symbol is of

Solution:
QUESTION: 30

Pair the Harappan sites with the feature they are associated with 

Solution:

The correct option is A.
They are correctly matched.