Food Corporation Of India Mock Test- 4


100 Questions MCQ Test Food Corporation of India Mock Test Series | Food Corporation Of India Mock Test- 4


Description
This mock test of Food Corporation Of India Mock Test- 4 for Government Jobs helps you for every Government Jobs entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for Government Jobs Food Corporation Of India Mock Test- 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Food Corporation Of India Mock Test- 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Government Jobs students definitely take this Food Corporation Of India Mock Test- 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Food Corporation Of India Mock Test- 4 extra questions, long questions & short questions for Government Jobs on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Below a word is given followed by three sentences which consist of that word. Identify the sentence/s which best expresses the meaning of the word. Choose option 5 (None of the these) if the word is not suitable in any of the sentences.

CONSENT

A. It does not matter that the law still applies; the moral obligation to consent is gone.
B. The government's claim that the process would take 10 years should be consent to history.
C. The family doctor thought his problems might consent from some emotional base

Solution:

Consent refers to the permission to do something. If we consent to something, we approve or voluntarily agree to do it. So, the highlighted word is used in this context in sentence A.  The sentence talks about the moral obligation to consent/agree.
Sentences B and C sound absurd as the word consent is out of context. The possible substitutes for the words are:
Sentence B:  The government's claim that the process would take 10 years should be consigned (to put in place in order to get rid of it) to history.
Sentence C: The family doctor thought his problems might stem /arise from some emotional base.
Thus, the correct answer is option 4.

QUESTION: 2

Below a word is given followed by three sentences which consist of that word. Identify the sentence/s which best expresses the meaning of the word. Choose option 5 (None of the these) if the word is not suitable in any of the sentences.

Streamline

A. We could ditch the bureaucracy and streamline the business to make it more competitive.
B. Its shape is streamlined, allowing it to slip smoothly and effortlessly through open water.
C. Sources say that there is an agreement on streamlining the group, which has two chairmen and two chief executives.

Solution:

To streamline a process or organization means to make it more effective and efficient (by removing unnecessary parts). The closest synonyms of this word are restructure and reorganize. So, the word is used in this context in Sentence A and C.
If we say that a body is streamlined shaped, we mean that it has a form which provides little resistance to the flow of water or air. This increases ease of movement and speed. So, the highlighted word is used correctly in sentence B.
Therefore, the correct answer is option 1.

QUESTION: 3

Below a word is given followed by three sentences which consist of that word. Identify the sentence/s which best expresses the meaning of the word. Choose option 5 (None of the these) if the word is not suitable in any of the sentences.

BOUT

A. The first crisis came in the form of a bout of illness.
B. Many adults suffer weekly anxiety bouts over running out of battery for phones and gadgets.
C. He had a bout for fast cars and drove a Jaguar.

Solution:

When we say that we have a bout of an unpleasant feeling (like depression) or illness, we have it for a short period of time. So, the word is used correctly in sentence A.
In sentence B, to suffer from weekly anxiety bouts means to struggle with anxiety for a short period of time. This is used correctly.
However, sentence C uses the word inappropriately – the sentence sounds absurd. We don’t use the word in this context wherein we express our liking for something. The best substitute is
Sentence C: He had a penchant / liking for fast cars and drove a Jaguar.
Thus, the correct answer is option 4.

QUESTION: 4

Below a word is given followed by three sentences which consist of that word. Identify the sentence/s which best expresses the meaning of the word. Choose option 5 (None of the these) if the word is not suitable in any of the sentences.

Usher

A. The snarling animal bit a woman on the hand who tried to usher it away.
B. At the theatre, ushers are there to help, to answer questions and provide a welcome.
C. We are optimistic that it will usher in a new era for our industry.

Solution:

The word usher has multiple meanings. In its noun form, it refers to a person who guides us to our seats in a theater or at a wedding. In this context, the word is used correctly in sentence B.
As a verb, it has two meanings - usher can mean to mark the beginning of something new. So, the word is used correctly in sentence C. The other meaning is to make someone go where you want them to go. The highlighted word is used in this context in sentence A.

Thus, the correct answer is option 3.

QUESTION: 5

Below a word is given followed by three sentences which consist of that word. Identify the sentence/s which best expresses the meaning of the word. Choose option 5 (None of the these) if the word is not suitable in any of the sentences.

Upsurge

A. The country has seen a recent upsurge in protests.
B. His study also found that people who shopped frequently were more likely to make upsurge purchases.
C. Such activities are tests of upsurge, to see how much pain and misery you can withstand.

Solution:

The meaning of the word upsurge is a sudden and large increase in something. So, the word is used correctly in Sentence A.
However, the word does not fit in the context being conveyed in sentences B and C. The best possible substitutes are:
Sentence B: His study also found that people who shopped frequently were more likely to make impulse purchases
(Note – Impulse purchase or buy refers to a situation when we decide to purchase something immediately on seeing, without having it planned beforehand)
Sentence C : Such activities are tests of endurance, to see how much pain and misery you can withstand.
(Endurance refers to the capacity to do something difficult or unpleasant for a long period of time. Sentence C uses the word withstand which makes the word endurance all the more suitable as a substitute of upsurge)
Thus, the correct answer is option 3.

QUESTION: 6

Below, a passage is given with five blanks labelled (A)-(E). Below the passage, five options are given for each blank. Choose the word that fits each blank most appropriately in the context of the passage, and mark the corresponding answer.

The unprecedented deluge in Kerala unleashed by heavy rain, overflowing rivers, brimming dams and massive landslides have overwhelmed the state government and rescue agencies, as they struggle to make a complete assessment of the devastation. More than 160 people have died since August 8, and several are missing. The state government faces the challenging task of rescuing people who are ___(A)___ in far-flung houses in several districts and providing them food and water until the teams get to them. A ___(B)___ in rainfall has aided the relief efforts, but as Chief Minister Pinarayi Vijayan acknowledged, it will take a major effort, using a combination of boats and aircraft from the Air Force, the Navy and the Coast Guard and legions of rescue personnel, to get all the stranded people to safety. The reduction in rainfall should help the National Disaster Response Force intensify its efforts to reach those who are stranded. In fact, disaster management units in other states too should assist those working on the ground to deal with Kerala’s ___(C)___ floods; apart from helping, they will gain valuable experience as well. Going forward, the task of reconstruction will have to be addressed, covering public buildings, residential homes, roads and other infrastructure. A subsidised housing programme might be needed in the worst-hit areas, with tax breaks offered to residents.

There is an ___(D)___ of goodwill and support from across the country and even abroad, and the state government has acted quickly to make online contributions to the Chief Minister’s Distress Relief Fund possible through a dedicated portal. Liberal donations will help the government in large-scale relief and post-flood rehabilitation initiatives. Support groups from neighbouring states such as Tamil Nadu and Karnataka have begun sending relief material, although the disruption to road connectivity has left a lot of it stranded at the inter-State borders. Hopefully, the worst is over. With full dams and overflowing rivers, Kerala desperately needs a ___(E)___ shift in the weather to be able to cope with a disaster on a scale it has never seen before. It needs all the support it can get.

Q. Which of these words appropriately fits blank labelled (A)?

Solution:

The sentence talks about one of the challenges the state government faces in such situations. The challenge here lies in providing food and water to people in far-flung places in several districts.
The correct word to be used here is marooned/stranded which means trapped in an inaccessible place.
The word canoed means to travel in a canoe (a narrowboat).
Mourned means to show or feel sorry for someone’s loss or death.
The other options do not fit the context well. 
Therefore, the correct answer is option 2.

QUESTION: 7

Below, a passage is given with five blanks labelled (A)-(E). Below the passage, five options are given for each blank. Choose the word that fits each blank most appropriately in the context of the passage, and mark the corresponding answer.

The unprecedented deluge in Kerala unleashed by heavy rain, overflowing rivers, brimming dams and massive landslides have overwhelmed the state government and rescue agencies, as they struggle to make a complete assessment of the devastation. More than 160 people have died since August 8, and several are missing. The state government faces the challenging task of rescuing people who are ___(A)___ in far-flung houses in several districts and providing them food and water until the teams get to them. A ___(B)___ in rainfall has aided the relief efforts, but as Chief Minister Pinarayi Vijayan acknowledged, it will take a major effort, using a combination of boats and aircraft from the Air Force, the Navy and the Coast Guard and legions of rescue personnel, to get all the stranded people to safety. The reduction in rainfall should help the National Disaster Response Force intensify its efforts to reach those who are stranded. In fact, disaster management units in other states too should assist those working on the ground to deal with Kerala’s ___(C)___ floods; apart from helping, they will gain valuable experience as well. Going forward, the task of reconstruction will have to be addressed, covering public buildings, residential homes, roads and other infrastructure. A subsidised housing programme might be needed in the worst-hit areas, with tax breaks offered to residents.

There is an ___(D)___ of goodwill and support from across the country and even abroad, and the state government has acted quickly to make online contributions to the Chief Minister’s Distress Relief Fund possible through a dedicated portal. Liberal donations will help the government in large-scale relief and post-flood rehabilitation initiatives. Support groups from neighbouring states such as Tamil Nadu and Karnataka have begun sending relief material, although the disruption to road connectivity has left a lot of it stranded at the inter-State borders. Hopefully, the worst is over. With full dams and overflowing rivers, Kerala desperately needs a ___(E)___ shift in the weather to be able to cope with a disaster on a scale it has never seen before. It needs all the support it can get.

Q. Which of these words appropriately fits blank labelled (B)?

Solution:

To understand which word would fit the blank (B), let us look into the meaning of the given words:
Hindrance – something that provides obstruction or resistance to something
Benevolent – kind-hearted and helpful
Serenity – the state of being calm and peaceful
Respite – a rest or a break from something unpleasant
Allure – the quality of being exciting or attractive
The word respite correctly fits the context. It conveys that the short period of break from the heavy rainfall has helped the relief efforts.
Therefore, the correct answer is option 4.

QUESTION: 8

Below, a passage is given with five blanks labelled (A)-(E). Below the passage, five options are given for each blank. Choose the word that fits each blank most appropriately in the context of the passage, and mark the corresponding answer.

The unprecedented deluge in Kerala unleashed by heavy rain, overflowing rivers, brimming dams and massive landslides have overwhelmed the state government and rescue agencies, as they struggle to make a complete assessment of the devastation. More than 160 people have died since August 8, and several are missing. The state government faces the challenging task of rescuing people who are ___(A)___ in far-flung houses in several districts and providing them food and water until the teams get to them. A ___(B)___ in rainfall has aided the relief efforts, but as Chief Minister Pinarayi Vijayan acknowledged, it will take a major effort, using a combination of boats and aircraft from the Air Force, the Navy and the Coast Guard and legions of rescue personnel, to get all the stranded people to safety. The reduction in rainfall should help the National Disaster Response Force intensify its efforts to reach those who are stranded. In fact, disaster management units in other states too should assist those working on the ground to deal with Kerala’s ___(C)___ floods; apart from helping, they will gain valuable experience as well. Going forward, the task of reconstruction will have to be addressed, covering public buildings, residential homes, roads and other infrastructure. A subsidised housing programme might be needed in the worst-hit areas, with tax breaks offered to residents.

There is an ___(D)___ of goodwill and support from across the country and even abroad, and the state government has acted quickly to make online contributions to the Chief Minister’s Distress Relief Fund possible through a dedicated portal. Liberal donations will help the government in large-scale relief and post-flood rehabilitation initiatives. Support groups from neighbouring states such as Tamil Nadu and Karnataka have begun sending relief material, although the disruption to road connectivity has left a lot of it stranded at the inter-State borders. Hopefully, the worst is over. With full dams and overflowing rivers, Kerala desperately needs a ___(E)___ shift in the weather to be able to cope with a disaster on a scale it has never seen before. It needs all the support it can get.

Q. Which of these words appropriately fits blank labelled (C)?

Solution:

Option 5 can be eliminated as the word diabolic means evil / devilish in nature. There is nothing evil being discussed about the floods here.
All the other options are similar in meaning. However, we need an adjective to describe the nature of the floods (and a noun cannot be used here as it will disrupt the structure of the sentence).
Catastrophic means causing severe damage. This fits the context well, making option 1the correct answer.
Note - The words tragic (and not tragedy) and devastating (and not devastated) could also have been a proper fit for the blank (C).

QUESTION: 9

Below, a passage is given with five blanks labelled (A)-(E). Below the passage, five options are given for each blank. Choose the word that fits each blank most appropriately in the context of the passage, and mark the corresponding answer.

The unprecedented deluge in Kerala unleashed by heavy rain, overflowing rivers, brimming dams and massive landslides have overwhelmed the state government and rescue agencies, as they struggle to make a complete assessment of the devastation. More than 160 people have died since August 8, and several are missing. The state government faces the challenging task of rescuing people who are ___(A)___ in far-flung houses in several districts and providing them food and water until the teams get to them. A ___(B)___ in rainfall has aided the relief efforts, but as Chief Minister Pinarayi Vijayan acknowledged, it will take a major effort, using a combination of boats and aircraft from the Air Force, the Navy and the Coast Guard and legions of rescue personnel, to get all the stranded people to safety. The reduction in rainfall should help the National Disaster Response Force intensify its efforts to reach those who are stranded. In fact, disaster management units in other states too should assist those working on the ground to deal with Kerala’s ___(C)___ floods; apart from helping, they will gain valuable experience as well. Going forward, the task of reconstruction will have to be addressed, covering public buildings, residential homes, roads and other infrastructure. A subsidised housing programme might be needed in the worst-hit areas, with tax breaks offered to residents.

There is an ___(D)___ of goodwill and support from across the country and even abroad, and the state government has acted quickly to make online contributions to the Chief Minister’s Distress Relief Fund possible through a dedicated portal. Liberal donations will help the government in large-scale relief and post-flood rehabilitation initiatives. Support groups from neighbouring states such as Tamil Nadu and Karnataka have begun sending relief material, although the disruption to road connectivity has left a lot of it stranded at the inter-State borders. Hopefully, the worst is over. With full dams and overflowing rivers, Kerala desperately needs a ___(E)___ shift in the weather to be able to cope with a disaster on a scale it has never seen before. It needs all the support it can get.

Q. Which of these words appropriately fits blank labelled (D)?

Solution:

The use of ‘an’ article before the blank suggests that the word should start with a vowel sound (a, e, i, o, u). Thus, we can eliminate options 2 and 4 as these start with consonant sounds (other than a, e, i, o, u)
Outpouring - a large amount of something that is received in a short period of time
Astounding – surprising or shocking
Enumerate – mention a number of things one by one.
When we use the word outpouring in the blank, it means that a lot of support and goodwill has been received by the state of Kerala. This fits the context well.
Therefore, the correct answer is option 1.
Note: Cascading – to fall quickly in large amounts
Myriad – a large number of something (this is used for countable nouns like people, animals, etc. and not for uncountable nouns like goodwill, support, help etc.)

QUESTION: 10

Below, a passage is given with five blanks labelled (A)-(E). Below the passage, five options are given for each blank. Choose the word that fits each blank most appropriately in the context of the passage, and mark the corresponding answer.

The unprecedented deluge in Kerala unleashed by heavy rain, overflowing rivers, brimming dams and massive landslides have overwhelmed the state government and rescue agencies, as they struggle to make a complete assessment of the devastation. More than 160 people have died since August 8, and several are missing. The state government faces the challenging task of rescuing people who are ___(A)___ in far-flung houses in several districts and providing them food and water until the teams get to them. A ___(B)___ in rainfall has aided the relief efforts, but as Chief Minister Pinarayi Vijayan acknowledged, it will take a major effort, using a combination of boats and aircraft from the Air Force, the Navy and the Coast Guard and legions of rescue personnel, to get all the stranded people to safety. The reduction in rainfall should help the National Disaster Response Force intensify its efforts to reach those who are stranded. In fact, disaster management units in other states too should assist those working on the ground to deal with Kerala’s ___(C)___ floods; apart from helping, they will gain valuable experience as well. Going forward, the task of reconstruction will have to be addressed, covering public buildings, residential homes, roads and other infrastructure. A subsidised housing programme might be needed in the worst-hit areas, with tax breaks offered to residents.

There is an ___(D)___ of goodwill and support from across the country and even abroad, and the state government has acted quickly to make online contributions to the Chief Minister’s Distress Relief Fund possible through a dedicated portal. Liberal donations will help the government in large-scale relief and post-flood rehabilitation initiatives. Support groups from neighbouring states such as Tamil Nadu and Karnataka have begun sending relief material, although the disruption to road connectivity has left a lot of it stranded at the inter-State borders. Hopefully, the worst is over. With full dams and overflowing rivers, Kerala desperately needs a ___(E)___ shift in the weather to be able to cope with a disaster on a scale it has never seen before. It needs all the support it can get.

Q. Which of these words appropriately fits blank labelled (E)?

Solution:

Clearly, the word should start with a consonant sound and not with a vowel sound (a, e, i, o, u) as the article ‘a’ has been used before the blank. Thus, we can eliminate options 1, 2 and 5. Also, when we look into the meanings of the other two options, we can choose the most appropriate word for the blank.
Benign – gentle and not harmful
Bolstering – something that supports or strengthens
The word benign, when used in the blank, will provide a reasonable sense to the passage. It means that the state requires a benign /gentle shift in its weather to cope up with the disaster.
Therefore, the correct answer is option 3.
Note: Inundated – to overwhelm or quickly fill up
Agile – able to move quickly and easily
Assiduous - showing great care and attention

QUESTION: 11

Below a word is given followed by three sentences which consist of that word. Identify the sentence/s which best expresses the meaning of the word. Choose option 5 (None of the these) if the word is not suitable in any of the sentences.

Prune

A. The concept of ‘waste to wealth’ is being pruned for generating alternative fuels
B. The gardener prunes his best roses with most care.
C. They are pruning back prices to attract more customers.

Solution:

The word prune means to cut or trim the branches of a bush or tree so that it will grow back better. So, the word is used correctly in statement B.
Prune can also mean to reduce or diminish (especially by removing the unwanted). The word is used in In this context in statement C.
The word prune in statement A is out of context.  The best word to replace pruned is employed.  
Statement A The concept of ‘waste to wealth’ is being employed for generating alternative fuels.
Therefore, the correct answer is option 4.

QUESTION: 12

Below a word is given followed by three sentences which consist of that word. Identify the sentence/s which best expresses the meaning of the word. Choose option 5 (None of the these) if the word is not suitable in any of the sentences.

Pickle

A. It was worth going just for the cheese and pickle sandwiches.
B. You can pickle your favourite vegetable and fruit while they are still fresh.
C. Those who do not have private insurance often find themselves in a pickle if something does go wrong.

Solution:

The word pickle (in noun form) refers to fruits or vegetable preserved in vinegar or salty water for a long time so that they develop a sharp taste. Statement A uses this word in this context.
The word pickle in its verb form means to carry out the above-mentioned procedure. Thus, the word is correctly used in statement B.
Also, when we say that one is in a pickle, it means that one is in an awkward or difficult situation. Thus, sentence C uses the word correctly in this context.
Therefore, the correct answer is option 2.

QUESTION: 13

Below a word is given followed by three sentences which consist of that word. Identify the sentence/s which best expresses the meaning of the word. Choose option 5 (None of the these) if the word is not suitable in any of the sentences.

Moot 

A. The price mooted is higher than originally expected.
B. Some applications will be dismissed because the case is now moot.
C. It is a moot point that all serious coaches follow a particular style of play that becomes their signature or hallmark.

Solution:

If an idea or plan is mooted, it means that it is introduced or subjected to discussion. In this context, the word moot is used in statement A.
The word moot can also mean irrelevant and not worthy of discussion. That is why it is correct to be used in the given premise in statement B.
When we say that something is a moot point, we mean that it is debatable and doubtful to which no satisfactory answer is found because people cannot agree about it. So, the word has been correctly used in statement C.
Thus, the correct answer is option 3.

QUESTION: 14

Select the phrase/connector from the given options which can be used to form a single sentence from the two sentences given below, implying the same meaning as expressed in the statement sentences.

The fragility of the global economy has raised questions regarding the efficiency of the drastic monetary policy actions that followed the global crisis of 2008. It has also thrown up big challenges to governments going forward. 

i. Has not only raised questions
ii. And has also thrown up big
iii. Besides raising questions

Solution:

It is a simple case in which the second sentence provides additional information. So the appropriate conjunctions are and, in addition to, besides and similar ones which can join the two sentences. 

(the word besides means ‘in addition to’)

We can use the phrases (ii) and (iii) in the following ways:

The fragility of the global economy has raised questions regarding the efficacy of the drastic monetary policy actions that followed the global crisis of 2008 and has also thrown up big challenges to governments going forward. 

Besides raising questions regarding the efficacy of the drastic monetary policy actions that followed the global crisis of 2008, the fragility of the global economy has also thrown up big challenges to governments going forward. 

‘Not only…but also’ is a popular conjunction to join sentences providing similar content. When we use this, we should ensure parallelism i.e., the same part of speech should follow ‘not only’ and ‘but also’. Suppose we have used an adjective after ‘not only’ , then we should use an adjective after ‘but also’. Example: He is not only smart but also handsome. (He is not only smart but also working hard – this is incorrect.  Smart is an adjective and working is a verb. The correct sentence would be He is not only smart but also hardworking).

So, we can use the phrase (i) in the following manner:

The fragility of the global economy has not only raised questions on the efficacy of the drastic monetary policy actions that followed the global crisis of 2008 but it has also thrown up big challenges to governments going forward. 

Therefore, the correct answer is option 4.

QUESTION: 15

Select the phrase/connector from the given options which can be used to form a single sentence from the two sentences given below, implying the same meaning as expressed in the statement sentences.

Indians are the biggest beneficiaries of the temporary H1-B visas. 76% of these went to professionals from India last year, according to government statistics.

i. Indians, being the biggest
ii. 76% of which
iii. as 76% of these

Solution:

When we link the two sentences together, there should be no change in fluidity, meaning and tenses. Phrase (i) cannot be used to link the sentences without changing the structure of the sentences. Thus, we can eliminate it.

Phrases (ii) and (iii) can be used in the following ways:

Indians are the biggest beneficiaries of the temporary H1-B visas, 76% of which went to professionals from India last year, according to government statistics.

Indians are the biggest beneficiaries of the temporary H1-B visas as 76% of these went to professionals from India last year, according to government statistics.

Therefore, the correct answer is option 1.

QUESTION: 16

Select the phrase/connector from the given options which can be used to form a single sentence from the two sentences given below, implying the same meaning as expressed in the statement sentences.

Three days of arguments swirled around him on topics from politics to corporal punishment.  He never offered an opinion.

i. Despite three days of
ii. Offering an opinion
iii. Though he never offered

Solution:

Here, the sentences indicate that the person was not affected by three days of arguments swirling around him. Hence, he did not offer an opinion. In such a case, the conjunction despite is appropriate to link the sentences. Despite means without being influenced and taking notice of something. It is similar to in spite of.

So, we can use phrase (i) in the following manner: 

Despite three days of arguments swirling around him on topics from politics to corporal punishment, he never offered an opinion.

However, we cannot use phrase (ii) and (iii) in any manner to link the sentences.

Note – Though highlights contrast. It can be used to link the sentences in the following manner:

Though three days of arguments swirled around him on topics from politics to corporal punishment, he never offered an opinion.

But, we should understand that though should come before three days of arguments and not before he never offered. So, we cannot use phrase (iii).

Therefore, the correct answer is option 2.

QUESTION: 17

Select the phrase/connector from the given options which can be used to form a single sentence from the two sentences given below, implying the same meaning as expressed in the statement sentences.

The old inflation index provides a better picture as the new national consumer price index begins only in 2011. The latter cannot be used to trace price trends back to the turn of the century.

i. But it cannot be used
ii. While it cannot be used
iii. And thus it cannot be used

Solution:

Note – When we mention two things in comparison, the first one is known as former and the second thing is known as latter.

When we read the sentences carefully, we can grasp the meaning. It is advised that the reader should first have a cursory reading. Then, he/she should go for a more careful reading the second time. This will help us to understand the context.

There are two things in picture : The old inflation index and the new national consumer price index.

The first sentence mentions that the old inflation index provides a better picture as compared to the new national consumer price index because the latter began only in 2011 (indicating that it is a recently adopted index so it lacks wider perspective).  For this reason, the second sentence tells us that the new national consumer price index cannot be used to trace price trends back to the turn of the century.

The first sentence tells us the reason behind the claims of the second sentence. There is no contrast. So, we cannot use phrase (i). While is used to indicate actions happening at the same time. So, we cannot use phrase (ii) as it will make the sentence logically incorrect.

We can use phrase (iii) in the following manner :

The old inflation index provides a better picture as the new national consumer price index begins only in 2011 and thus the latter cannot be used to trace price trends back to the turn of the century.

Therefore, the correct answer is option 3.

QUESTION: 18

Select the phrase/connector from the given options which can be used to form a single sentence from the two sentences given below, implying the same meaning as expressed in the statement sentences.

Some indication of decline in the number of workers was available in the quarterly employment surveys of the Labour Bureau. The surveys showed that growth of employment in some non-agricultural sectors had halved during the tenure of this government compared to the previous one. 

i. Having shown that growth of employment
ii. Which showed that growth of employment
iii. Although some indication

Solution:

The given two sentences do not provide a contrast. Thus, using although will not fit into the context being conveyed. So, phrase (iii) cannot be used as a connector.

We can use phrase (ii) in the following way to make a meaningful sentence:

Some indication of decline in the number of workers was available in the quarterly employment surveys of the Labour Bureau, which showed that growth of employment in some non-agricultural sectors had halved during the tenure of this government compared to the previous one. 

(Here, the which refers to the surveys of the Labour Bureau)

We cannot use phrases (i) in any appropriate way to link the two sentences without changing the structure and the tense of the sentences.

Thus, the correct answer is option 1.

QUESTION: 19

Fill in the blank with the correct word.
Approximately, 5.7 trillion cigarettes were ______ globally in 2016

Solution:

The context of the sentence suggests that the blank should contain a term related to cigarettes.
So, 'smoked' is the option that can make the sentence meaningful.
None of the other options are contextually correct.
Therefore, the correct answer is option 4.

QUESTION: 20

The following question consists of a single sentence with one blank only. You are given five words as choices and from these choices, you have to pick up one correct answer, which will make the sentence meaningfully complete.
The Prime Minister of the nation ____________  25th December as Good Governance Day

Solution:

In the sentence under the given context, the only word which can be used contextually and grammatically is 'declared'. It means 'openly or formally asserted or announced'. 
The other words mean:
Moist - slightly wet.
The words Fluid and Wet are synonyms of moist.
Discharge - tell someone officially that they can or must leave.

QUESTION: 21

The following question consists of a single sentence with one blank only. You are given five words as choices and from these choices, you have to pick up one correct answer, which will make the sentence meaningfully complete.

Gaming has emerged as one of the highest ___________ industries in the entertainment sector

Solution:

In the context of the sentence, the only word which can be used appropriately is 'grossing'. The word means '(of income, profit, or interest) without deduction of tax or other contributions; total'. 
The other words mean:
Watch - look at or observe attentively over a period of time.
The words 'Observe', 'View' and 'Eye' are all synonyms of the word 'watch'.

QUESTION: 22

The following question consists of a single sentence with one blank only. You are given five words as choices and from these choices, you have to pick up one correct answer, which will make the sentence meaningfully complete.

I hope you pass your UPSC exam with __________ colours.

Solution:

All the options are related to some form of action as is evident.
However, the phrase 'with flying colours' means to pass (usually an exam) very successfully.
None of the other options would fit in the context of the sentence. Thus the correct option should be option 1. 

QUESTION: 23

Read the passage given below and then answer the questions given below the passage.

Even though India’s new drone policy will not come into effect till 1st December 2018, it is already being called unnecessarily rigorous and sweeping. By requiring drones weighing more than 250 grams to be registered, it has ensured that all but the most rudimentary toy drones will be covered by its provisions. This is being seen by many as unnecessarily expensive.

Regulations must always strike the balance between protecting against harm and ensuring that compliance with its provisions does not make the regulated operation infeasible. In the context of drones, the primary concern is the damage that could be caused if they were to fall out of the sky or collide with a building mid-flight. Additionally, because these remotely piloted devices could be used to violate personal privacy, commit trespass or perpetrate criminal acts, there is a need to constrain their use. The objective of drone regulations must be to prevent these outcomes from occurring. However, the challenge before a lawmaker is to achieve the objective without making the regulations so burdensome that they shackle the industry they are supposed to supervise.

The draft law attempts to achieve this by incorporating a number of technological restrictions into the drones themselves. All regulated drones are now required to be equipped with a global navigation satellite system and return-to-home technology so that they are geographically constrained. They must have anti-collision lights, ID-plates and flight controllers with flight data logging capabilities. Operators are only permitted to fly during the day and to ensure that their drones remain within visual line of sight, which means we are unlikely to see aerial light shows of choreographed drone swarms in India anytime soon.

However, the most interesting technological requirement lies at the heart of the regulation. Under the new law, all drones must have no-permission-no-takeoff (NPNT) technology built into their hardware. Drone operators will have to inform the regulator before take off about when and where they intend to fly by filing a flight plan. Flight approvals will be issued electronically so that they directly talk to the NPNT module in the drone. Registered drones will not even be able to arm themselves unless their flight plan has been approved.

This will allow the regulators to maintain an accurate record of which drones are being flown where so that in the event of a complaint they can quickly zero in on likely suspects. Once they have narrowed the field, they will be able to call for flight data logs from each of the shortlisted drones to identify which among them was the perpetrator. In future, it will allow regulators to interact in real time with active drones to clear the path in an emergency or re-designate a zone as restricted on the fly.

Q. What can be said about the tone of the passage?

Solution:

After reading the passage, it is clear that it talks about the new drone policy and how drones could be used and how they could be regulated. This reflects an unbiased tone.

Therefore, the correct answer is option 4.

QUESTION: 24

Read the passage given below and then answer the questions given below the passage.

Even though India’s new drone policy will not come into effect till 1st December 2018, it is already being called unnecessarily rigorous and sweeping. By requiring drones weighing more than 250 grams to be registered, it has ensured that all but the most rudimentary toy drones will be covered by its provisions. This is being seen by many as unnecessarily expensive.

Regulations must always strike the balance between protecting against harm and ensuring that compliance with its provisions does not make the regulated operation infeasible. In the context of drones, the primary concern is the damage that could be caused if they were to fall out of the sky or collide with a building mid-flight. Additionally, because these remotely piloted devices could be used to violate personal privacy, commit trespass or perpetrate criminal acts, there is a need to constrain their use. The objective of drone regulations must be to prevent these outcomes from occurring. However, the challenge before a lawmaker is to achieve the objective without making the regulations so burdensome that they shackle the industry they are supposed to supervise.

The draft law attempts to achieve this by incorporating a number of technological restrictions into the drones themselves. All regulated drones are now required to be equipped with a global navigation satellite system and return-to-home technology so that they are geographically constrained. They must have anti-collision lights, ID-plates and flight controllers with flight data logging capabilities. Operators are only permitted to fly during the day and to ensure that their drones remain within visual line of sight, which means we are unlikely to see aerial light shows of choreographed drone swarms in India anytime soon.

However, the most interesting technological requirement lies at the heart of the regulation. Under the new law, all drones must have no-permission-no-takeoff (NPNT) technology built into their hardware. Drone operators will have to inform the regulator before take off about when and where they intend to fly by filing a flight plan. Flight approvals will be issued electronically so that they directly talk to the NPNT module in the drone. Registered drones will not even be able to arm themselves unless their flight plan has been approved.

This will allow the regulators to maintain an accurate record of which drones are being flown where so that in the event of a complaint they can quickly zero in on likely suspects. Once they have narrowed the field, they will be able to call for flight data logs from each of the shortlisted drones to identify which among them was the perpetrator. In future, it will allow regulators to interact in real time with active drones to clear the path in an emergency or re-designate a zone as restricted on the fly.

Q. Which of the following conditions must be fulfilled by a drone operator?

Solution:

The passage states that the operators are only permitted to fly during the day and to ensure that their drones remain within visual line of sight.
So, 1 and 2 are correct.
The passage does not mention any condition against participation in drone swarms; so 3 is incorrect.
Therefore, the correct answer is option 4.

QUESTION: 25

Read the passage given below and then answer the questions given below the passage.

Even though India’s new drone policy will not come into effect till 1st December 2018, it is already being called unnecessarily rigorous and sweeping. By requiring drones weighing more than 250 grams to be registered, it has ensured that all but the most rudimentary toy drones will be covered by its provisions. This is being seen by many as unnecessarily expensive.

Regulations must always strike the balance between protecting against harm and ensuring that compliance with its provisions does not make the regulated operation infeasible. In the context of drones, the primary concern is the damage that could be caused if they were to fall out of the sky or collide with a building mid-flight. Additionally, because these remotely piloted devices could be used to violate personal privacy, commit trespass or perpetrate criminal acts, there is a need to constrain their use. The objective of drone regulations must be to prevent these outcomes from occurring. However, the challenge before a lawmaker is to achieve the objective without making the regulations so burdensome that they shackle the industry they are supposed to supervise.

The draft law attempts to achieve this by incorporating a number of technological restrictions into the drones themselves. All regulated drones are now required to be equipped with a global navigation satellite system and return-to-home technology so that they are geographically constrained. They must have anti-collision lights, ID-plates and flight controllers with flight data logging capabilities. Operators are only permitted to fly during the day and to ensure that their drones remain within visual line of sight, which means we are unlikely to see aerial light shows of choreographed drone swarms in India anytime soon.

However, the most interesting technological requirement lies at the heart of the regulation. Under the new law, all drones must have no-permission-no-takeoff (NPNT) technology built into their hardware. Drone operators will have to inform the regulator before take off about when and where they intend to fly by filing a flight plan. Flight approvals will be issued electronically so that they directly talk to the NPNT module in the drone. Registered drones will not even be able to arm themselves unless their flight plan has been approved.

This will allow the regulators to maintain an accurate record of which drones are being flown where so that in the event of a complaint they can quickly zero in on likely suspects. Once they have narrowed the field, they will be able to call for flight data logs from each of the shortlisted drones to identify which among them was the perpetrator. In future, it will allow regulators to interact in real time with active drones to clear the path in an emergency or re-designate a zone as restricted on the fly.

Q. Which of the following technologies must be embedded in a drone?

Solution:

As per the passage, the drones must be equipped with a global navigation satellite system, have anti-collision lights and flight controllers with flight data logging capabilities.
Also, they must have no-permission-no-takeoff (NPNT) technology.
So, all options are correct.
Therefore, the correct answer is option 5.

QUESTION: 26

Read the passage given below and then answer the questions given below the passage.

Even though India’s new drone policy will not come into effect till 1st December 2018, it is already being called unnecessarily rigorous and sweeping. By requiring drones weighing more than 250 grams to be registered, it has ensured that all but the most rudimentary toy drones will be covered by its provisions. This is being seen by many as unnecessarily expensive.

Regulations must always strike the balance between protecting against harm and ensuring that compliance with its provisions does not make the regulated operation infeasible. In the context of drones, the primary concern is the damage that could be caused if they were to fall out of the sky or collide with a building mid-flight. Additionally, because these remotely piloted devices could be used to violate personal privacy, commit trespass or perpetrate criminal acts, there is a need to constrain their use. The objective of drone regulations must be to prevent these outcomes from occurring. However, the challenge before a lawmaker is to achieve the objective without making the regulations so burdensome that they shackle the industry they are supposed to supervise.

The draft law attempts to achieve this by incorporating a number of technological restrictions into the drones themselves. All regulated drones are now required to be equipped with a global navigation satellite system and return-to-home technology so that they are geographically constrained. They must have anti-collision lights, ID-plates and flight controllers with flight data logging capabilities. Operators are only permitted to fly during the day and to ensure that their drones remain within visual line of sight, which means we are unlikely to see aerial light shows of choreographed drone swarms in India anytime soon.

However, the most interesting technological requirement lies at the heart of the regulation. Under the new law, all drones must have no-permission-no-takeoff (NPNT) technology built into their hardware. Drone operators will have to inform the regulator before take off about when and where they intend to fly by filing a flight plan. Flight approvals will be issued electronically so that they directly talk to the NPNT module in the drone. Registered drones will not even be able to arm themselves unless their flight plan has been approved.

This will allow the regulators to maintain an accurate record of which drones are being flown where so that in the event of a complaint they can quickly zero in on likely suspects. Once they have narrowed the field, they will be able to call for flight data logs from each of the shortlisted drones to identify which among them was the perpetrator. In future, it will allow regulators to interact in real time with active drones to clear the path in an emergency or re-designate a zone as restricted on the fly.

Q. Consider the following pair of words. It indicates a specific relationship. Identify it and then complete the second pair.
Infeasible : Feasible
Rigorous : ?

Solution:

After examining the first pair, it is clear that the words are antonyms of each other.
Since ‘Rigorous’ means very strict and careful; its opposite must mean something that is very careless or ‘Lax’.
Therefore, the correct answer is option 3.
The meanings of other words are: 
Prosperous- successful in material terms; flourishing financially.

Preposterous- contrary to reason or common sense, foolish
Laxative- a medicine which has a laxative effect.
Lacklustre- uninspired or uninspiring.

QUESTION: 27

Read the passage given below and then answer the questions given below the passage.

Even though India’s new drone policy will not come into effect till 1st December 2018, it is already being called unnecessarily rigorous and sweeping. By requiring drones weighing more than 250 grams to be registered, it has ensured that all but the most rudimentary toy drones will be covered by its provisions. This is being seen by many as unnecessarily expensive.

Regulations must always strike the balance between protecting against harm and ensuring that compliance with its provisions does not make the regulated operation infeasible. In the context of drones, the primary concern is the damage that could be caused if they were to fall out of the sky or collide with a building mid-flight. Additionally, because these remotely piloted devices could be used to violate personal privacy, commit trespass or perpetrate criminal acts, there is a need to constrain their use. The objective of drone regulations must be to prevent these outcomes from occurring. However, the challenge before a lawmaker is to achieve the objective without making the regulations so burdensome that they shackle the industry they are supposed to supervise.

The draft law attempts to achieve this by incorporating a number of technological restrictions into the drones themselves. All regulated drones are now required to be equipped with a global navigation satellite system and return-to-home technology so that they are geographically constrained. They must have anti-collision lights, ID-plates and flight controllers with flight data logging capabilities. Operators are only permitted to fly during the day and to ensure that their drones remain within visual line of sight, which means we are unlikely to see aerial light shows of choreographed drone swarms in India anytime soon.

However, the most interesting technological requirement lies at the heart of the regulation. Under the new law, all drones must have no-permission-no-takeoff (NPNT) technology built into their hardware. Drone operators will have to inform the regulator before take off about when and where they intend to fly by filing a flight plan. Flight approvals will be issued electronically so that they directly talk to the NPNT module in the drone. Registered drones will not even be able to arm themselves unless their flight plan has been approved.

This will allow the regulators to maintain an accurate record of which drones are being flown where so that in the event of a complaint they can quickly zero in on likely suspects. Once they have narrowed the field, they will be able to call for flight data logs from each of the shortlisted drones to identify which among them was the perpetrator. In future, it will allow regulators to interact in real time with active drones to clear the path in an emergency or re-designate a zone as restricted on the fly.

Q. Which of the following are the regulations under India’s drone policy?

Solution:

The passage states that the regulations under the new drone policy require drones weighing more than 250 grams to be registered; to incorporate a number of technological restrictions and all drones must have no-permission-no-takeoff (NPNT) technology.
This means all options are correct.
Therefore, the correct answer is option 5.

QUESTION: 28

Read the passage given below and then answer the questions given below the passage.

Even though India’s new drone policy will not come into effect till 1st December 2018, it is already being called unnecessarily rigorous and sweeping. By requiring drones weighing more than 250 grams to be registered, it has ensured that all but the most rudimentary toy drones will be covered by its provisions. This is being seen by many as unnecessarily expensive.

Regulations must always strike the balance between protecting against harm and ensuring that compliance with its provisions does not make the regulated operation infeasible. In the context of drones, the primary concern is the damage that could be caused if they were to fall out of the sky or collide with a building mid-flight. Additionally, because these remotely piloted devices could be used to violate personal privacy, commit trespass or perpetrate criminal acts, there is a need to constrain their use. The objective of drone regulations must be to prevent these outcomes from occurring. However, the challenge before a lawmaker is to achieve the objective without making the regulations so burdensome that they shackle the industry they are supposed to supervise.

The draft law attempts to achieve this by incorporating a number of technological restrictions into the drones themselves. All regulated drones are now required to be equipped with a global navigation satellite system and return-to-home technology so that they are geographically constrained. They must have anti-collision lights, ID-plates and flight controllers with flight data logging capabilities. Operators are only permitted to fly during the day and to ensure that their drones remain within visual line of sight, which means we are unlikely to see aerial light shows of choreographed drone swarms in India anytime soon.

However, the most interesting technological requirement lies at the heart of the regulation. Under the new law, all drones must have no-permission-no-takeoff (NPNT) technology built into their hardware. Drone operators will have to inform the regulator before take off about when and where they intend to fly by filing a flight plan. Flight approvals will be issued electronically so that they directly talk to the NPNT module in the drone. Registered drones will not even be able to arm themselves unless their flight plan has been approved.

This will allow the regulators to maintain an accurate record of which drones are being flown where so that in the event of a complaint they can quickly zero in on likely suspects. Once they have narrowed the field, they will be able to call for flight data logs from each of the shortlisted drones to identify which among them was the perpetrator. In future, it will allow regulators to interact in real time with active drones to clear the path in an emergency or re-designate a zone as restricted on the fly.

Q. What are the challenges that a lawmaker faces while regulating a sector?

Solution:

The passage mentions that the challenge before a lawmaker is protection against harm while not shackling the industry they are supposed to protect.

Therefore, the correct answer is option 4.

QUESTION: 29

Read the passage given below and then answer the questions given below the passage.

Even though India’s new drone policy will not come into effect till 1st December 2018, it is already being called unnecessarily rigorous and sweeping. By requiring drones weighing more than 250 grams to be registered, it has ensured that all but the most rudimentary toy drones will be covered by its provisions. This is being seen by many as unnecessarily expensive.

Regulations must always strike the balance between protecting against harm and ensuring that compliance with its provisions does not make the regulated operation infeasible. In the context of drones, the primary concern is the damage that could be caused if they were to fall out of the sky or collide with a building mid-flight. Additionally, because these remotely piloted devices could be used to violate personal privacy, commit trespass or perpetrate criminal acts, there is a need to constrain their use. The objective of drone regulations must be to prevent these outcomes from occurring. However, the challenge before a lawmaker is to achieve the objective without making the regulations so burdensome that they shackle the industry they are supposed to supervise.

The draft law attempts to achieve this by incorporating a number of technological restrictions into the drones themselves. All regulated drones are now required to be equipped with a global navigation satellite system and return-to-home technology so that they are geographically constrained. They must have anti-collision lights, ID-plates and flight controllers with flight data logging capabilities. Operators are only permitted to fly during the day and to ensure that their drones remain within visual line of sight, which means we are unlikely to see aerial light shows of choreographed drone swarms in India anytime soon.

However, the most interesting technological requirement lies at the heart of the regulation. Under the new law, all drones must have no-permission-no-takeoff (NPNT) technology built into their hardware. Drone operators will have to inform the regulator before take off about when and where they intend to fly by filing a flight plan. Flight approvals will be issued electronically so that they directly talk to the NPNT module in the drone. Registered drones will not even be able to arm themselves unless their flight plan has been approved.

This will allow the regulators to maintain an accurate record of which drones are being flown where so that in the event of a complaint they can quickly zero in on likely suspects. Once they have narrowed the field, they will be able to call for flight data logs from each of the shortlisted drones to identify which among them was the perpetrator. In future, it will allow regulators to interact in real time with active drones to clear the path in an emergency or re-designate a zone as restricted on the fly.

Q. Which of the following is NOT one of the features of the NPNT technology?

Solution:

As per the passage, the NPNT technology would enable electronic flight approvals; which will be issued directly through the NPNT module in the drone. Registered drones will not even be able to arm themselves unless their flight plan has been approved and will allow the regulator to interact in real time with active drones.
It does not mention anything regarding ‘a license to fly without approval’.
Therefore, the correct answer is option 3.

QUESTION: 30

Read the passage given below and then answer the questions given below the passage.

Even though India’s new drone policy will not come into effect till 1st December 2018, it is already being called unnecessarily rigorous and sweeping. By requiring drones weighing more than 250 grams to be registered, it has ensured that all but the most rudimentary toy drones will be covered by its provisions. This is being seen by many as unnecessarily expensive.

Regulations must always strike the balance between protecting against harm and ensuring that compliance with its provisions does not make the regulated operation infeasible. In the context of drones, the primary concern is the damage that could be caused if they were to fall out of the sky or collide with a building mid-flight. Additionally, because these remotely piloted devices could be used to violate personal privacy, commit trespass or perpetrate criminal acts, there is a need to constrain their use. The objective of drone regulations must be to prevent these outcomes from occurring. However, the challenge before a lawmaker is to achieve the objective without making the regulations so burdensome that they shackle the industry they are supposed to supervise.

The draft law attempts to achieve this by incorporating a number of technological restrictions into the drones themselves. All regulated drones are now required to be equipped with a global navigation satellite system and return-to-home technology so that they are geographically constrained. They must have anti-collision lights, ID-plates and flight controllers with flight data logging capabilities. Operators are only permitted to fly during the day and to ensure that their drones remain within visual line of sight, which means we are unlikely to see aerial light shows of choreographed drone swarms in India anytime soon.

However, the most interesting technological requirement lies at the heart of the regulation. Under the new law, all drones must have no-permission-no-takeoff (NPNT) technology built into their hardware. Drone operators will have to inform the regulator before take off about when and where they intend to fly by filing a flight plan. Flight approvals will be issued electronically so that they directly talk to the NPNT module in the drone. Registered drones will not even be able to arm themselves unless their flight plan has been approved.

This will allow the regulators to maintain an accurate record of which drones are being flown where so that in the event of a complaint they can quickly zero in on likely suspects. Once they have narrowed the field, they will be able to call for flight data logs from each of the shortlisted drones to identify which among them was the perpetrator. In future, it will allow regulators to interact in real time with active drones to clear the path in an emergency or re-designate a zone as restricted on the fly.

Q. Why do the drones need to be monitored so closely?

Solution:

The passage states that the drones are monitored closely because they could be used to violate privacy or commit crimes, as they are controlled remotely by people.

Therefore, the correct answer is option 2.

QUESTION: 31

Directions: Study the given information and answer the questions that follow.
Eight family members A, B, C, D, E, F, G and H visited to a textile shop to select wedding dresses for everyone as F is going to get married in the next week. There are 3 married couples in the family. C is the granddaughter of G and F is the grandson of H. B is the sister of E and D is the wife of E. H is not the husband of B. G went to ladies’ trial room in the shop. F is not the child of E.

Q. Who is A in this family?

Solution:

8 members in a family: A, B, C, D, E, F, G, H, I and J.
There are 3 married couples in this family.
We can draw the diagram as per the symbol diagram below.

1) As ‘F’ is going to get married in the next week, that means F is unmarried.
2) C is the granddaughter of G and F is the grandson of H.
3) B is the sister of E and D is the wife of E.
4) H is not the husband of B, hence, A is the husband of B.
5) G went to ladies’ trial room in the shop, that means G is a female and H is the husband of G.
6) F is not the child of E.


Hence, A is the husband of B and father of F.

QUESTION: 32

Directions: Study the given information and answer the questions that follow.
Eight family members A, B, C, D, E, F, G and H visited to a textile shop to select wedding dresses for everyone as F is going to get married in the next week. There are 3 married couples in the family. C is the granddaughter of G and F is the grandson of H. B is the sister of E and D is the wife of E. H is not the husband of B. G went to ladies’ trial room in the shop. F is not the child of E.

Q. Who is the grandfather of C in this family?

Solution:

8 members in a family: A, B, C, D, E, F, G, H, I and J.
There are 3 married couples in this family.
We can draw the diagram as per the symbol diagram below.

1) As ‘F’ is going to get married in the next week, that means F is unmarried.
2) C is the granddaughter of G and F is the grandson of H.
3) B is the sister of E and D is the wife of E.
4) H is not the husband of B, hence, A is the husband of B.
5) G went to ladies’ trial room in the shop, that means G is a female and H is the husband of G.
6) F is not the child of E.


Hence, H is the grandfather of C in this family.

QUESTION: 33

Directions: Study the given information and answer the questions that follow.
Eight family members A, B, C, D, E, F, G and H visited to a textile shop to select wedding dresses for everyone as F is going to get married in the next week. There are 3 married couples in the family. C is the granddaughter of G and F is the grandson of H. B is the sister of E and D is the wife of E. H is not the husband of B. G went to ladies’ trial room in the shop. F is not the child of E.

Q. Who is B in this family?

Solution:

8 members in a family: A, B, C, D, E, F, G, H, I and J.
There are 3 married couples in this family.
We can draw the diagram as per the symbol diagram below.

1) As ‘F’ is going to get married in the next week, that means F is unmarried.
2) C is the granddaughter of G and F is the grandson of H.
3) B is the sister of E and D is the wife of E.
4) H is not the husband of B, hence, A is the husband of B.
5) G went to ladies’ trial room in the shop, that means G is a female and H is the husband of G.
6) F is not the child of E.


Thus, B is the aunt of C in this family.

QUESTION: 34

Directions: Study the following information carefully and answer the questions follows:

Eight people Rahul, Ramesh, Rohan, Nisha, Nidhi, Aman, Anil and Arti like eight different colours - Green, Blue, Yellow, Red, Violet, Brown, Grey, and Cyan but not necessarily in same order. They are from different colleges namely IIT Delhi, IIsc, Thaper, LPU, Galgotia, VIT, SRM, and PIET but not necessarily in the same order.

Rohan doesn't like Green colour but from Thapar college. Rahul and Nidhi don't like Cyan colour. Rahul doesn't like violet colour. Anil likes blue color. Arti doesn't like Grey but from Galgotia. Ramesh’s favourite colour is Brown. Aman likes Red colour and from SRM college. Nisha likes Yellow colour and is from IIT Delhi. The one who likes Blue is from LPU college. The one who is from VIT college likes Violet colour. The one who like Grey colour is from IIsc college.

Q. Who is from PIET college?

Solution:

Eight people: Rahul, Ramesh, Rohan, Nisha, Nidhi, Aman, Anil, and Arti
Colours: Green, Blue, Yellow, Red, Violet, Brown, Grey, and Cyan
Colleges: IIT Delhi, IIsc, Thaper, LPU, Galgotia, VIT, SRM and PIET
1) Anil likes blue color.
2) The one who likes Blue is from LPU college.
3) Ramesh’s favourite colour is Brown.
4) Aman likes Red colour and from SRM college.
5) Nisha likes Yellow colour and is from IIT Delhi.

6) Rohan doesn't like Green colour but from Thapar college.
7) Rahul and Nidhi don't like Cyan colour.
8) Rahul doesn't like violet colour.
9) Arti doesn't like Grey but from Galgotia.

10) The one who is from VIT college likes Violet colour. (here the only possible person is Nidhi who is from VIT and likes Violet colour.)
11) The one who like Grey colour is from IIsc college, hence, Rahul can be the one who likes Grey colour and he is from IIsc college.)
Hence, the final arrangement is:

Hence, ‘Ramesh’ is from PIET college.

QUESTION: 35

Directions: Study the following information carefully and answer the questions follows:

Eight people Rahul, Ramesh, Rohan, Nisha, Nidhi, Aman, Anil and Arti like eight different colours - Green, Blue, Yellow, Red, Violet, Brown, Grey, and Cyan but not necessarily in same order. They are from different colleges namely IIT Delhi, IIsc, Thaper, LPU, Galgotia, VIT, SRM, and PIET but not necessarily in the same order.

Rohan doesn't like Green colour but from Thapar college. Rahul and Nidhi don't like Cyan colour. Rahul doesn't like violet colour. Anil likes blue color. Arti doesn't like Grey but from Galgotia. Ramesh’s favourite colour is Brown. Aman likes Red colour and from SRM college. Nisha likes Yellow colour and is from IIT Delhi. The one who likes Blue is from LPU college. The one who is from VIT college likes Violet colour. The one who like Grey colour is from IIsc college.

Q. Which of the following statement is true?

Solution:

Eight people: Rahul, Ramesh, Rohan, Nisha, Nidhi, Aman, Anil, and Arti
Colours: Green, Blue, Yellow, Red, Violet, Brown, Grey, and Cyan
Colleges: IIT Delhi, IIsc, Thaper, LPU, Galgotia, VIT, SRM and PIET
1) Anil likes blue color.
2) The one who likes Blue is from LPU college.
3) Ramesh’s favourite colour is Brown.
4) Aman likes Red colour and from SRM college.
5) Nisha likes Yellow colour and is from IIT Delhi.

6) Rohan doesn't like Green colour but from Thapar college.
7) Rahul and Nidhi don't like Cyan colour.
8) Rahul doesn't like violet colour.
9) Arti doesn't like Grey but from Galgotia.

10) The one who is from VIT college likes Violet colour. (here the only possible person is Nidhi who is from VIT and likes Violet colour.)
11) The one who like Grey colour is from IIsc college, hence, Rahul can be the one who likes Grey colour and he is from IIsc college.)
Hence, the final arrangement is:

​Hence, the one who likes Yellow studies in IIT Delhi is true statement.

QUESTION: 36

Directions: Study the following information carefully and answer the questions follows:

Eight people Rahul, Ramesh, Rohan, Nisha, Nidhi, Aman, Anil and Arti like eight different colours - Green, Blue, Yellow, Red, Violet, Brown, Grey, and Cyan but not necessarily in same order. They are from different colleges namely IIT Delhi, IIsc, Thaper, LPU, Galgotia, VIT, SRM, and PIET but not necessarily in the same order.

Rohan doesn't like Green colour but from Thapar college. Rahul and Nidhi don't like Cyan colour. Rahul doesn't like violet colour. Anil likes blue color. Arti doesn't like Grey but from Galgotia. Ramesh’s favourite colour is Brown. Aman likes Red colour and from SRM college. Nisha likes Yellow colour and is from IIT Delhi. The one who likes Blue is from LPU college. The one who is from VIT college likes Violet colour. The one who like Grey colour is from IIsc college.

Q. Which of the following combination is not true?

Solution:

Eight people: Rahul, Ramesh, Rohan, Nisha, Nidhi, Aman, Anil, and Arti
Colours: Green, Blue, Yellow, Red, Violet, Brown, Grey, and Cyan
Colleges: IIT Delhi, IIsc, Thaper, LPU, Galgotia, VIT, SRM and PIET
1) Anil likes blue color.
2) The one who likes Blue is from LPU college.
3) Ramesh’s favourite colour is Brown.
4) Aman likes Red colour and from SRM college.
5) Nisha likes Yellow colour and is from IIT Delhi.

6) Rohan doesn't like Green colour but from Thapar college.
7) Rahul and Nidhi don't like Cyan colour.
8) Rahul doesn't like violet colour.
9) Arti doesn't like Grey but from Galgotia.

10) The one who is from VIT college likes Violet colour. (here the only possible person is Nidhi who is from VIT and likes Violet colour.)
11) The one who like Grey colour is from IIsc college, hence, Rahul can be the one who likes Grey colour and he is from IIsc college.)
Hence, the final arrangement is:

Hence, ‘Arti – Blue – Galgotia’, this combination is not true.

QUESTION: 37

Directions: Study the following information carefully and answer the questions follows:

Eight people Rahul, Ramesh, Rohan, Nisha, Nidhi, Aman, Anil and Arti like eight different colours - Green, Blue, Yellow, Red, Violet, Brown, Grey, and Cyan but not necessarily in same order. They are from different colleges namely IIT Delhi, IIsc, Thaper, LPU, Galgotia, VIT, SRM, and PIET but not necessarily in the same order.

Rohan doesn't like Green colour but from Thapar college. Rahul and Nidhi don't like Cyan colour. Rahul doesn't like violet colour. Anil likes blue color. Arti doesn't like Grey but from Galgotia. Ramesh’s favourite colour is Brown. Aman likes Red colour and from SRM college. Nisha likes Yellow colour and is from IIT Delhi. The one who likes Blue is from LPU college. The one who is from VIT college likes Violet colour. The one who like Grey colour is from IIsc college.

Q. Which person does like Violet colour?

Solution:

Eight people: Rahul, Ramesh, Rohan, Nisha, Nidhi, Aman, Anil, and Arti
Colours: Green, Blue, Yellow, Red, Violet, Brown, Grey, and Cyan
Colleges: IIT Delhi, IIsc, Thaper, LPU, Galgotia, VIT, SRM and PIET
1) Anil likes blue color.
2) The one who likes Blue is from LPU college.
3) Ramesh’s favourite colour is Brown.
4) Aman likes Red colour and from SRM college.
5) Nisha likes Yellow colour and is from IIT Delhi.

6) Rohan doesn't like Green colour but from Thapar college.
7) Rahul and Nidhi don't like Cyan colour.
8) Rahul doesn't like violet colour.
9) Arti doesn't like Grey but from Galgotia.

10) The one who is from VIT college likes Violet colour. (here the only possible person is Nidhi who is from VIT and likes Violet colour.)
11) The one who like Grey colour is from IIsc college, hence, Rahul can be the one who likes Grey colour and he is from IIsc college.)
Hence, the final arrangement is:

Hence, Nidhi likes Violet colour.

QUESTION: 38

Directions: Study the following information carefully and answer the questions follows:

Eight people Rahul, Ramesh, Rohan, Nisha, Nidhi, Aman, Anil and Arti like eight different colours - Green, Blue, Yellow, Red, Violet, Brown, Grey, and Cyan but not necessarily in same order. They are from different colleges namely IIT Delhi, IIsc, Thaper, LPU, Galgotia, VIT, SRM, and PIET but not necessarily in the same order.

Rohan doesn't like Green colour but from Thapar college. Rahul and Nidhi don't like Cyan colour. Rahul doesn't like violet colour. Anil likes blue color. Arti doesn't like Grey but from Galgotia. Ramesh’s favourite colour is Brown. Aman likes Red colour and from SRM college. Nisha likes Yellow colour and is from IIT Delhi. The one who likes Blue is from LPU college. The one who is from VIT college likes Violet colour. The one who like Grey colour is from IIsc college.

Q. In which college does Anil study?

Solution:

Eight people: Rahul, Ramesh, Rohan, Nisha, Nidhi, Aman, Anil, and Arti
Colours: Green, Blue, Yellow, Red, Violet, Brown, Grey, and Cyan
Colleges: IIT Delhi, IIsc, Thaper, LPU, Galgotia, VIT, SRM and PIET
1) Anil likes blue color.
2) The one who likes Blue is from LPU college.
3) Ramesh’s favourite colour is Brown.
4) Aman likes Red colour and from SRM college.
5) Nisha likes Yellow colour and is from IIT Delhi.

6) Rohan doesn't like Green colour but from Thapar college.
7) Rahul and Nidhi don't like Cyan colour.
8) Rahul doesn't like violet colour.
9) Arti doesn't like Grey but from Galgotia.

10) The one who is from VIT college likes Violet colour. (here the only possible person is Nidhi who is from VIT and likes Violet colour.)
11) The one who like Grey colour is from IIsc college, hence, Rahul can be the one who likes Grey colour and he is from IIsc college.)
Hence, the final arrangement is:

Hence, Anil studies in LPU.

QUESTION: 39

Direction: Study the following information carefully and answer the given questions.
In a certain code language ‘ga sa ta ha’ means ‘mohan watches horror movies’, ‘ha ta va ra’ means ‘mohan writes horror stories’, ‘sa fa ha ba’ means ‘horror movies have ghosts’.

Q. Which of the following means ‘ghosts’ in that code language?

Solution:

In the given coding language,

Hence, ‘ghosts’ is coded as either ‘fa’ or ‘ba’.

QUESTION: 40

Direction: Study the following information carefully and answer the given questions.
In a certain code language ‘ga sa ta ha’ means ‘mohan watches horror movies’, ‘ha ta va ra’ means ‘mohan writes horror stories’, ‘sa fa ha ba’ means ‘horror movies have ghosts’.

Q. Code ‘ga’ is for which word in the given language?

Solution:

In the given coding language,

Hence ‘ga’ is code for ‘watches’.

QUESTION: 41

Direction: Study the following information carefully and answer the given questions.
In a certain code language ‘ga sa ta ha’ means ‘mohan watches horror movies’, ‘ha ta va ra’ means ‘mohan writes horror stories’, ‘sa fa ha ba’ means ‘horror movies have ghosts’.

Q. What would be the code for ‘mohan watches real ghosts’?

Solution:

In the given coding language,

Code for ‘mohan’ is ‘ta’,
Code for ‘watches’ is ‘ga’,
Code for ‘real’ is ‘za’,
Code for ‘ghosts’ is either ‘fa’ or ‘ba’.
Hence, the possible answers are ‘ga ta fa za’ or ‘za ta ga ba’.

QUESTION: 42

Direction: Study the following information carefully and answer the given questions.
In a certain code language ‘ga sa ta ha’ means ‘mohan watches horror movies’, ‘ha ta va ra’ means ‘mohan writes horror stories’, ‘sa fa ha ba’ means ‘horror movies have ghosts’.

Q. In a certain language ‘horror movies have multiple ghosts’ is coded as ‘fa ba ha sa ca’, then what would be the code for ‘multiple’?

Solution:

In the given coding language,

Code for ‘horror’ is ‘ha’,
Code for movies is ‘sa’,
Code for ‘have ghosts’ is ‘fa ba’,
Hence, the possible code for ‘multiple’ is ‘ca’.

QUESTION: 43

Direction: The following question are based on the number series given below.
1 3 5 7 9 11 13 15 17 19 21 23 25 27 29 31 33 35

Q. If 1 is subtracted from every number then which element will be 7th from left when all numbers are arranged in the descending order?

Solution:

Given: 1 3 5 7 9 11 13 15 17 19 21 23 25 27 29 31 33 35
Subtracting 1 from every number then the series will be:
0 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 24 26 28 30 32 34
New series in descending order: 34 32 30 28 26 24 22 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2 0
7th from left in decreasing order = 22
Hence, 22 is the correct answer.

QUESTION: 44

Direction: The following question are based on the number series given below.
1 3 5 7 9 11 13 15 17 19 21 23 25 27 29 31 33 35

Q. If we add first and second number, third and fourth number and so on, then which of the following is the highest resultant number?

Solution:

Given Series: 1 3 5 7 9 11 13 15 17 19 21 23 25 27 29 31 33 35
Addition of first and second number: 1 + 3 = 5
Addition of third and fourth number: 5 + 7 = 12
Addition of fifth and sixth number: 9 + 11 = 20
Addition of seventh and eighth number: 13 + 15 = 28
Addition of ninth and tenth: 17 + 19 = 36
Addition of eleventh and twelfth: 21 + 23 = 44
Addition of thirteenth and fourteenth: 25 + 27 = 52
Addition of fifteenth and sixteenth: 29 + 31 = 60
Addition of seventeenth and eighteenth: 33 + 35 = 68
Hence, the highest resultant number is 68.

QUESTION: 45

Direction: The following question are based on the number series given below.
1 3 5 7 9 11 13 15 17 19 21 23 25 27 29 31 33 35

Q. If all the prime numbers are deleted from the arrangement then how many numbers will be left over?

Solution:

Given: 1 3 5 7 9 11 13 15 17 19 21 23 25 27 29 31 33 35
Prime numbers: 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, 31
If all the prime numbers are deleted from the arrangement then left over numbers are: 1, 9, 15, 21, 25, 27, 33, 35
Hence, 8 numbers will be left over after deleting all the prime numbers.

QUESTION: 46

Direction: The following question are based on the number series given below.
1 3 5 7 9 11 13 15 17 19 21 23 25 27 29 31 33 35

Q. Which of the following number is 9th to the right of the one which is 5th from the left end?

Solution:

Given Series: 1 3 5 7 9 11 13 15 17 19 21 23 25 27 29 31 33 35
5th number from the left end: 9;
9th number to the right of the ‘9’ is 27.
Alternative method:
Number which is 9th to the right of the one which is 5th from the left end: 9 + 5 = 14th from the left.
Hence, correct answer is 27.

QUESTION: 47

Direction: The following question are based on the number series given below.
1 3 5 7 9 11 13 15 17 19 21 23 25 27 29 31 33 35

Q. How many perfect squares are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a prime number?

Solution:

Given Series: 1 3 5 7 9 11 13 15 17 19 21 23 25 27 29 31 33 35
Perfect Squares: 1 3 5 7 9 11 13 15 17 19 21 23 25 27 29 31 33 35
Perfect Squares immediately preceded by prime numbers:
1 3 5 7 9 11 13 15 17 19 21 23 25 27 29 31 33 35
Hence, there are two perfect squares which are immediately preceded by a prime number.

QUESTION: 48

Directions: In the question below are given two statements followed by two conclusions I, II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Statements:
All rings are clock.
Some clips are not rings.

Conclusion:
I. Some clips are rings.
II. No clip is a clock.

Solution:

The least possible Venn diagram for the given statements is as follows:

Conclusion:
I. Some clips are rings → False (It is possible but not definite)
II. No clip is a clock → False (It is possible but not definite)
Hence, none follows.

QUESTION: 49

Direction: In the question below are given some statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Statements:
All Bank is Gramin.
No Rural is Gomti.
Some Gramin is Rural.

Conclusions:
I. Some Gomti can be Gramin.
II. Some Bank is Gomti.

Solution:

The possible Venn diagram is:

Explanation:
I. Some Gomti can be Gramin → Possibility can be true.
II. Some Bank is Gomti → As the direct relationship between Gomti and Bank cannot be established, hence false.
So, only conclusion I follows.

QUESTION: 50

Direction: In the question below are given some statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Statements:
Some Jeans is Blue.
All Blue is Sky.
Some Shirt is Jeans.

Conclusions:
I. Some Shirt is Sky.
II. Some Jeans is Sky.

Solution:

The possible Venn diagram is:

Explanation:
I. Some Shirt is Sky → As the direct relationship between Shirt and Sky cannot be established, hence false.
II. Some Jeans is Sky → It is a definite case, hence true.
So, only conclusion II follows.

QUESTION: 51

Identify the wrong term in the series.
CDF, EFH, HIK, MOP, TUW, EFH

Solution:


The letters are increasing according to prime numbers +2, +3, +5, +7 and +11.
So, instead of MOP, it should be MNP.
Therefore, the wrong term in the series is MOP.

QUESTION: 52

Which number would replace the question mark in the series?
60, 40, 54, ?, 48, 24, 42, 16.

Solution:

In the given pattern, 2 series are mixed, in which one is multiple of 6 and another one is multiple of 8.

Hence, missing term is "32". 

QUESTION: 53

Direction: Study the following information carefully and answer the questions given below.
In a six - floor building the ground floor is numbered one, the floor above it is numbered two and so on such that the topmost floor is numbered six. One out of six people viz. Aditi, Reema, Mayank, Trisha, David and Gaurav lives on each floor. No one lives between Mayank and Gaurav. There are two floors between the floors on which Aditi and Trisha live. Aditi lives on floor above the floor on which Trisha lives. David lives on odd numbered floor. Trisha does not live on ground floor. Reema does not live on a floor immediately above or below Trisha’s floor?

Q. Who lives on the floor immediately above on which David lives?

Solution:

Pattern: One variable floor based puzzle.
Number of floors: 1, 2, 3, 4, 5 and 6.
Name of persons: Aditi, Reema, Mayank, Trisha, David and Gaurav.
1. David lives on odd numbered floor, thus we have to consider three cases as Case - 1, Case - 2 and Case - 3.

2. There are two floors between the floors on which Aditi and Trisha live.
3. Trisha does not live on ground floor.
4. Aditi lives on floor above the floor on which Trisha lives.
5. Reema does not live on a floor immediately above or below Trisha’s floor.

6. Here in Case - 1, Trisha lives on ground floor which does not satisfied the given conditions thus Case - 1 is eliminated.
7. No one lives between Mayank and Gaurav.

8. Here, only Case - 3 satisfied the given condition in which no one lives between Mayank and Gaurav. Thus, Case - 2 will also be eliminated.
9. So the final arrangement of sitting will be satisfied by Case - 3 as shown below:

Clearly, Trisha lives on the floor immediately above on which David lives.

QUESTION: 54

Direction: Study the following information carefully and answer the questions given below.
In a six - floor building the ground floor is numbered one, the floor above it is numbered two and so on such that the topmost floor is numbered six. One out of six people viz. Aditi, Reema, Mayank, Trisha, David and Gaurav lives on each floor. No one lives between Mayank and Gaurav. There are two floors between the floors on which Aditi and Trisha live. Aditi lives on floor above the floor on which Trisha lives. David lives on odd numbered floor. Trisha does not live on ground floor. Reema does not live on a floor immediately above or below Trisha’s floor?

Q. How many people live between the floors on which Aditi and Reema lives?

Solution:

Pattern: One variable floor based puzzle.
Number of floors: 1, 2, 3, 4, 5 and 6.
Name of persons: Aditi, Reema, Mayank, Trisha, David and Gaurav.
1. David lives on odd numbered floor, thus we have to consider three cases as Case - 1, Case - 2 and Case - 3.

2. There are two floors between the floors on which Aditi and Trisha live.
3. Trisha does not live on ground floor.
4. Aditi lives on floor above the floor on which Trisha lives.
5. Reema does not live on a floor immediately above or below Trisha’s floor.

6. Here in Case - 1, Trisha lives on ground floor which does not satisfied the given conditions thus Case - 1 is eliminated.
7. No one lives between Mayank and Gaurav.

8. Here, only Case - 3 satisfied the given condition in which no one lives between Mayank and Gaurav. Thus, Case - 2 will also be eliminated.
9. So the final arrangement of sitting will be satisfied by Case - 3 as shown below:

Clearly, no one live between the floors on which Aditi and Reema lives.

QUESTION: 55

Direction: Study the following information carefully and answer the questions given below.
In a six - floor building the ground floor is numbered one, the floor above it is numbered two and so on such that the topmost floor is numbered six. One out of six people viz. Aditi, Reema, Mayank, Trisha, David and Gaurav lives on each floor. No one lives between Mayank and Gaurav. There are two floors between the floors on which Aditi and Trisha live. Aditi lives on floor above the floor on which Trisha lives. David lives on odd numbered floor. Trisha does not live on ground floor. Reema does not live on a floor immediately above or below Trisha’s floor?

Q. Which of the following is true with respect to the given information?

Solution:

Pattern: One variable floor based puzzle.
Number of floors: 1, 2, 3, 4, 5 and 6.
Name of persons: Aditi, Reema, Mayank, Trisha, David and Gaurav.
1. David lives on odd numbered floor, thus we have to consider three cases as Case - 1, Case - 2 and Case - 3.

2. There are two floors between the floors on which Aditi and Trisha live.
3. Trisha does not live on ground floor.
4. Aditi lives on floor above the floor on which Trisha lives.
5. Reema does not live on a floor immediately above or below Trisha’s floor.

6. Here in Case - 1, Trisha lives on ground floor which does not satisfied the given conditions thus Case - 1 is eliminated.
7. No one lives between Mayank and Gaurav.

8. Here, only Case - 3 satisfied the given condition in which no one lives between Mayank and Gaurav. Thus, Case - 2 will also be eliminated.
9. So the final arrangement of sitting will be satisfied by Case - 3 as shown below:

Clearly, Reema lives immediately above the floor on which Aditi lives.

QUESTION: 56

Direction: Study the following information carefully and answer the questions given below.
In a six - floor building the ground floor is numbered one, the floor above it is numbered two and so on such that the topmost floor is numbered six. One out of six people viz. Aditi, Reema, Mayank, Trisha, David and Gaurav lives on each floor. No one lives between Mayank and Gaurav. There are two floors between the floors on which Aditi and Trisha live. Aditi lives on floor above the floor on which Trisha lives. David lives on odd numbered floor. Trisha does not live on ground floor. Reema does not live on a floor immediately above or below Trisha’s floor?

Q. Who among the following lives on floor number 3?

Solution:

Pattern: One variable floor based puzzle.
Number of floors: 1, 2, 3, 4, 5 and 6.
Name of persons: Aditi, Reema, Mayank, Trisha, David and Gaurav.
1. David lives on odd numbered floor, thus we have to consider three cases as Case - 1, Case - 2 and Case - 3.

2. There are two floors between the floors on which Aditi and Trisha live.
3. Trisha does not live on ground floor.
4. Aditi lives on floor above the floor on which Trisha lives.
5. Reema does not live on a floor immediately above or below Trisha’s floor.

6. Here in Case - 1, Trisha lives on ground floor which does not satisfied the given conditions thus Case - 1 is eliminated.
7. No one lives between Mayank and Gaurav.

8. Here, only Case - 3 satisfied the given condition in which no one lives between Mayank and Gaurav. Thus, Case - 2 will also be eliminated.
9. So the final arrangement of sitting will be satisfied by Case - 3 as shown below:

Clearly, either Mayank or Gaurav lives on floor number 3.

QUESTION: 57

Direction: Study the following information carefully and answer the questions given below.
In a six - floor building the ground floor is numbered one, the floor above it is numbered two and so on such that the topmost floor is numbered six. One out of six people viz. Aditi, Reema, Mayank, Trisha, David and Gaurav lives on each floor. No one lives between Mayank and Gaurav. There are two floors between the floors on which Aditi and Trisha live. Aditi lives on floor above the floor on which Trisha lives. David lives on odd numbered floor. Trisha does not live on ground floor. Reema does not live on a floor immediately above or below Trisha’s floor?

Q. Which pair of persons lives on an odd numbered floor?

Solution:

Pattern: One variable floor based puzzle.
Number of floors: 1, 2, 3, 4, 5 and 6.
Name of persons: Aditi, Reema, Mayank, Trisha, David and Gaurav.
1. David lives on odd numbered floor, thus we have to consider three cases as Case - 1, Case - 2 and Case - 3.

2. There are two floors between the floors on which Aditi and Trisha live.
3. Trisha does not live on ground floor.
4. Aditi lives on floor above the floor on which Trisha lives.
5. Reema does not live on a floor immediately above or below Trisha’s floor.

6. Here in Case - 1, Trisha lives on ground floor which does not satisfied the given conditions thus Case - 1 is eliminated.
7. No one lives between Mayank and Gaurav.

8. Here, only Case - 3 satisfied the given condition in which no one lives between Mayank and Gaurav. Thus, Case - 2 will also be eliminated.
9. So the final arrangement of sitting will be satisfied by Case - 3 as shown below:

Clearly, Aditi who live on floor number by 5 and David live on floor number by 1 both lives on an odd numbered floor.

QUESTION: 58

Direction: Study the following information to answer the given questions:
A girl starts walking from point A and walks 10 km towards east and stops at point B. Now, she turns 135° to her left and walks 10 km to reach a point C. Now, she takes 45° left turn and walks 10 km to reach a point D. Finally, she turns 135° to her left and walks 10 km to reach a point E.

Q. What is the angle between AB and DE?

Solution:

As per the given information,

Therefore, the angle between AB and DE is 135°.

QUESTION: 59

Direction: Study the following information to answer the given questions:
A girl starts walking from point A and walks 10 km towards east and stops at point B. Now, she turns 135° to her left and walks 10 km to reach a point C. Now, she takes 45° left turn and walks 10 km to reach a point D. Finally, she turns 135° to her left and walks 10 km to reach a point E.

Q. Which is the pair of points coincide with each other, if any?

Solution:

As per the given information,

Thus, it is clear from the figure that the girl reaches the same point at the end from where she started. Therefore, point E (​end point) and point A (starting point) coincides with each other.

QUESTION: 60

Direction: Study the following information to answer the given questions:
A girl starts walking from point A and walks 10 km towards east and stops at point B. Now, she turns 135° to her left and walks 10 km to reach a point C. Now, she takes 45° left turn and walks 10 km to reach a point D. Finally, she turns 135° to her left and walks 10 km to reach a point E.

Q. In which direction, the girl is facing at the end of her journey?

Solution:

As per the given information,

Thus, the direction in which the girl is facing at the end of her journey is South-East.

QUESTION: 61

Directions: Read the information given below and answer the questions that follow.
There are eight members A, B, C, D, E, F, G and H all are seated in row and facing to north (but not necessarily in the same order). They like different numbers i.e. 60, 55, 121, 36, 18, 30, 45, and 17 (but not necessarily in the same order).
The one, who likes a prime number, sits third from the left end of the row and F is the immediate neighbour of the person who sits third from the left end. A and C are immediate neighbours of each other. H sits second to the left of B. The one who likes number 60, sits 5thto the left of the one, who likes 121. B sits at the extreme end of the row. F likes a number which is a perfect square but not a palindrome number. The number which is liked by A is double of the number which is liked by C. B sits 4th to the right of F. G likes the number which is half of the number liked by F. G sits left to the both B and H. B likes a palindrome number which is divisible by both 11 and 5. D sits right to the F and H. D likes the number which is divisible by 5.

Q. Which of the following sits 2nd to the right of the person, who sits 3rd to the left of H?

Solution:

Members: A, B, C, D, E, F, G and H.
Numbers liked by them: 60, 55, 121, 36, 18, 30, 45, and 17 (but not necessarily n the same order).
1) The one, who likes a prime number, sits third from left end of the row.
2) B sits at extreme end of the row and H sits 2nd to the left of B.
3) B likes a palindrome number which is divisible by both 11 and 5 which is 55.
4) B sits 4th to the right of F and F is the immediate neighbour of the person who sits third from the left end.

5) D sits to the right of F and H and likes the number which is divisible by 5. Here the only number remaining which is divisible by 5 is 45.

6) The one who likes number 60 sits 5th left of the one, who likes 121. Here, the only possible place for 60 is left extreme end.
7) F likes a number which is a perfect square but not a palindrome number. Here the only number which is a perfect square and not a palindrome number is 36.


8) A and C are immediate neighbours and the number which is liked by A is double of the number which is liked by C. Here 30 and 60 are the only numbers left which satisfies this condition hence, A likes 60 and C likes 30.

9) G sits left to the both B and H and likes the number which is half of the number, which is liked by F. So, G likes number 18.
Hence, the only place left for E is third from left end of the row.


Hence, correct answer is G and he also likes number 18, hence both option 1 and 3 are correct.

QUESTION: 62

Directions: Read the information given below and answer the questions that follow.
There are eight members A, B, C, D, E, F, G and H all are seated in row and facing to north (but not necessarily in the same order). They like different numbers i.e. 60, 55, 121, 36, 18, 30, 45, and 17 (but not necessarily in the same order).
The one, who likes a prime number, sits third from the left end of the row and F is the immediate neighbour of the person who sits third from the left end. A and C are immediate neighbours of each other. H sits second to the left of B. The one who likes number 60, sits 5thto the left of the one, who likes 121. B sits at the extreme end of the row. F likes a number which is a perfect square but not a palindrome number. The number which is liked by A is double of the number which is liked by C. B sits 4th to the right of F. G likes the number which is half of the number liked by F. G sits left to the both B and H. B likes a palindrome number which is divisible by both 11 and 5. D sits right to the F and H. D likes the number which is divisible by 5.

Q. F likes which number?

Solution:

Members: A, B, C, D, E, F, G and H.
Numbers liked by them: 60, 55, 121, 36, 18, 30, 45, and 17 (but not necessarily n the same order).
1) The one, who likes a prime number, sits third from left end of the row.
2) B sits at extreme end of the row and H sits 2nd to the left of B.
3) B likes a palindrome number which is divisible by both 11 and 5 which is 55.
4) B sits 4th to the right of F and F is the immediate neighbour of the person who sits third from the left end.

5) D sits to the right of F and H and likes the number which is divisible by 5. Here the only number remaining which is divisible by 5 is 45.

6) The one who likes number 60 sits 5th left of the one, who likes 121. Here, the only possible place for 60 is left extreme end.
7) F likes a number which is a perfect square but not a palindrome number. Here the only number which is a perfect square and not a palindrome number is 36.


8) A and C are immediate neighbours and the number which is liked by A is double of the number which is liked by C. Here 30 and 60 are the only numbers left which satisfies this condition hence, A likes 60 and C likes 30.

9) G sits left to the both B and H and likes the number which is half of the number, which is liked by F. So, G likes number 18.
Hence, the only place left for E is third from left end of the row.

​Here, G likes number 18,
Hence, F likes number 36.

QUESTION: 63

Directions: Read the information given below and answer the questions that follow.
There are eight members A, B, C, D, E, F, G and H all are seated in row and facing to north (but not necessarily in the same order). They like different numbers i.e. 60, 55, 121, 36, 18, 30, 45, and 17 (but not necessarily in the same order).
The one, who likes a prime number, sits third from the left end of the row and F is the immediate neighbour of the person who sits third from the left end. A and C are immediate neighbours of each other. H sits second to the left of B. The one who likes number 60, sits 5thto the left of the one, who likes 121. B sits at the extreme end of the row. F likes a number which is a perfect square but not a palindrome number. The number which is liked by A is double of the number which is liked by C. B sits 4th to the right of F. G likes the number which is half of the number liked by F. G sits left to the both B and H. B likes a palindrome number which is divisible by both 11 and 5. D sits right to the F and H. D likes the number which is divisible by 5.

Q. Which of the following number is liked by D?

Solution:

Members: A, B, C, D, E, F, G and H.
Numbers liked by them: 60, 55, 121, 36, 18, 30, 45, and 17 (but not necessarily n the same order).
1) The one, who likes a prime number, sits third from left end of the row.
2) B sits at extreme end of the row and H sits 2nd to the left of B.
3) B likes a palindrome number which is divisible by both 11 and 5 which is 55.
4) B sits 4th to the right of F and F is the immediate neighbour of the person who sits third from the left end.

5) D sits to the right of F and H and likes the number which is divisible by 5. Here the only number remaining which is divisible by 5 is 45.

6) The one who likes number 60 sits 5th left of the one, who likes 121. Here, the only possible place for 60 is left extreme end.
7) F likes a number which is a perfect square but not a palindrome number. Here the only number which is a perfect square and not a palindrome number is 36.


8) A and C are immediate neighbours and the number which is liked by A is double of the number which is liked by C. Here 30 and 60 are the only numbers left which satisfies this condition hence, A likes 60 and C likes 30.

9) G sits left to the both B and H and likes the number which is half of the number, which is liked by F. So, G likes number 18.
Hence, the only place left for E is third from left end of the row.


Hence, D likes number 45.

QUESTION: 64

Directions: Read the information given below and answer the questions that follow.
There are eight members A, B, C, D, E, F, G and H all are seated in row and facing to north (but not necessarily in the same order). They like different numbers i.e. 60, 55, 121, 36, 18, 30, 45, and 17 (but not necessarily in the same order).
The one, who likes a prime number, sits third from the left end of the row and F is the immediate neighbour of the person who sits third from the left end. A and C are immediate neighbours of each other. H sits second to the left of B. The one who likes number 60, sits 5thto the left of the one, who likes 121. B sits at the extreme end of the row. F likes a number which is a perfect square but not a palindrome number. The number which is liked by A is double of the number which is liked by C. B sits 4th to the right of F. G likes the number which is half of the number liked by F. G sits left to the both B and H. B likes a palindrome number which is divisible by both 11 and 5. D sits right to the F and H. D likes the number which is divisible by 5.

Q. Which of the following is true regarding the seating arrangement?

Solution:

Members: A, B, C, D, E, F, G and H.
Numbers liked by them: 60, 55, 121, 36, 18, 30, 45, and 17 (but not necessarily n the same order).
1) The one, who likes a prime number, sits third from left end of the row.
2) B sits at extreme end of the row and H sits 2nd to the left of B.
3) B likes a palindrome number which is divisible by both 11 and 5 which is 55.
4) B sits 4th to the right of F and F is the immediate neighbour of the person who sits third from the left end.

5) D sits to the right of F and H and likes the number which is divisible by 5. Here the only number remaining which is divisible by 5 is 45.

6) The one who likes number 60 sits 5th left of the one, who likes 121. Here, the only possible place for 60 is left extreme end.
7) F likes a number which is a perfect square but not a palindrome number. Here the only number which is a perfect square and not a palindrome number is 36.


8) A and C are immediate neighbours and the number which is liked by A is double of the number which is liked by C. Here 30 and 60 are the only numbers left which satisfies this condition hence, A likes 60 and C likes 30.

9) G sits left to the both B and H and likes the number which is half of the number, which is liked by F. So, G likes number 18.
Hence, the only place left for E is third from left end of the row.


Hence, F sits exactly between E and G.

QUESTION: 65

Directions: Read the information given below and answer the questions that follow.
There are eight members A, B, C, D, E, F, G and H all are seated in row and facing to north (but not necessarily in the same order). They like different numbers i.e. 60, 55, 121, 36, 18, 30, 45, and 17 (but not necessarily in the same order).
The one, who likes a prime number, sits third from the left end of the row and F is the immediate neighbour of the person who sits third from the left end. A and C are immediate neighbours of each other. H sits second to the left of B. The one who likes number 60, sits 5thto the left of the one, who likes 121. B sits at the extreme end of the row. F likes a number which is a perfect square but not a palindrome number. The number which is liked by A is double of the number which is liked by C. B sits 4th to the right of F. G likes the number which is half of the number liked by F. G sits left to the both B and H. B likes a palindrome number which is divisible by both 11 and 5. D sits right to the F and H. D likes the number which is divisible by 5.

Q. What is the position of F with respect to the H?

Solution:

Members: A, B, C, D, E, F, G and H.
Numbers liked by them: 60, 55, 121, 36, 18, 30, 45, and 17 (but not necessarily n the same order).
1) The one, who likes a prime number, sits third from left end of the row.
2) B sits at extreme end of the row and H sits 2nd to the left of B.
3) B likes a palindrome number which is divisible by both 11 and 5 which is 55.
4) B sits 4th to the right of F and F is the immediate neighbour of the person who sits third from the left end.

5) D sits to the right of F and H and likes the number which is divisible by 5. Here the only number remaining which is divisible by 5 is 45.

6) The one who likes number 60 sits 5th left of the one, who likes 121. Here, the only possible place for 60 is left extreme end.
7) F likes a number which is a perfect square but not a palindrome number. Here the only number which is a perfect square and not a palindrome number is 36.


8) A and C are immediate neighbours and the number which is liked by A is double of the number which is liked by C. Here 30 and 60 are the only numbers left which satisfies this condition hence, A likes 60 and C likes 30.

9) G sits left to the both B and H and likes the number which is half of the number, which is liked by F. So, G likes number 18.
Hence, the only place left for E is third from left end of the row.


Hence, F sits 2nd to the left of H.

QUESTION: 66

What will come in place of question mark (?) in the following question?
(1779 + 890 – 1212) = 5698 - ?

Solution:

Follow BODMAS rule to solve this question, as per the order given below,
Step - 1 - Parts of an equation enclosed in 'Brackets' must be solved first, and in the bracket,
Step - 2 - Any mathematical 'Of' or 'Exponent' must be solved next,
Step - 3 - Next, the parts of the equation that contain 'Division' and 'Multiplication' are calculated,
Step - 4 - Last but not least, the parts of the equation that contain 'Addition' and 'Subtraction' should be calculated.
Given expression is,
⇒ (1779 + 890 – 1212) = 5698 - ?
⇒ (2669 – 1212) = 5698 - ?
⇒ 1457 = 5698 - ?
⇒ ? = 5698 – 1457
⇒ ? = 4241

QUESTION: 67

What will come in place of question mark '?' in the following question?
(1389 – 479) ÷ 13 = 201 ÷ 3 + ?

Solution:

Follow BODMAS rule to solve this question, as per the order given below,
Step-1: Parts of an equation enclosed in 'Brackets' must be solved first, and in the bracket,
Step-2: Any mathematical 'Of' or 'Exponent' must be solved next,
Step-3: Next, the parts of the equation that contain 'Division' and 'Multiplication' are calculated,
Step-4: Last but not least, the parts of the equation that contain 'Addition' and 'Subtraction' should be calculated.
Given expression is,
⇒ (1389 - 479) ÷ 13 = 201 ÷ 3 + ?
⇒ 910 ÷ 13 = 201 ÷ 3 + ?
⇒ 70 = 67 + ?
⇒ ? = 70 - 67 = 3
⇒ ? = 3

QUESTION: 68

What will come in place of question mark '?' in the following question?
(181 × 4 + 5) ÷ 9 = 65 + ?

Solution:

Follow BODMAS rule to solve this question, as per the order given below,
Step-1: Parts of an equation enclosed in 'Brackets' must be solved first, and in the bracket,
Step-2: Any mathematical 'Of' or 'Exponent' must be solved next,
Step-3: Next, the parts of the equation that contain 'Division' and 'Multiplication' are calculated,
Step-4: Last but not least, the parts of the equation that contain 'Addition' and 'Subtraction' should be calculated.
Given expression is,
⇒ (181 × 4 + 5) ÷ 9 = 65 + ?
⇒ (724 + 5) ÷ 9 = 65 + ?
⇒ 729 ÷ 9 = 65 + ?
⇒ 81 = 65 + ?
⇒ ? = 81 – 65
⇒ ? = 16

QUESTION: 69

What will come in place of question mark '?' in the following question?
3 + {3 + (4 - 1 × 2)} × 4 = 759 ÷ ?

Solution:

Follow BODMAS rule to solve this question, as per the order given below,
Step-1: Parts of an equation enclosed in 'Brackets' must be solved first, and in the bracket,
Step-2: Any mathematical 'Of' or 'Exponent' must be solved next,
Step-3: Next, the parts of the equation that contain 'Division' and 'Multiplication' are calculated,
Step-4: Last but not least, the parts of the equation that contain 'Addition' and 'Subtraction' should be calculated.
Given expression is,
⇒ 3 + {3 + (4 - 1 × 2)} × 4 = 759 ÷ ?
⇒ 3 + {3 + (4 - 2)} × 4 = 759 ÷ ?
⇒ 3 + {3 + 2} × 4 = 759 ÷ ?
⇒ 3 + 5 × 4 = 759 ÷ ?
⇒ 3 + 20 = 759 ÷ ?
⇒ 23 = 759 ÷ ?
⇒ ? = 759/23 = 33
⇒ ? = 33

QUESTION: 70

What will come in place of question mark '?' in the following question?
{(570 ÷ 19) ÷ (44 ÷ 220)} × 24 = (?)

Solution:

Follow BODMAS rule to solve this question, as per the order given below,
Step-1: Parts of an equation enclosed in 'Brackets' must be solved first, and in the bracket,
Step-2: Any mathematical 'Of' or 'Exponent' must be solved next,
Step-3: Next, the parts of the equation that contain 'Division' and 'Multiplication' are calculated,
Step-4: Last but not least, the parts of the equation that contain 'Addition' and 'Subtraction' should be calculated.
Given expression is,
⇒ {(570 ÷ 19) ÷ (44 ÷ 220)} × 24 = (?)2
⇒ {(30 ÷ 0.2)} × 24 = (?)2
⇒ 150 × 24 = (?)2
⇒ 3600 = (?)2
⇒ (?)= (60)2
⇒ ? = 60

QUESTION: 71

Directions: Study the following graphs carefully to answer the questions that follow.

Q. What is the average number of visitors who visited Mahabodhi Mandir on all the days together?

Solution:

We know that,
Average = (Sum of number of visitors)/(Number of days)
∴ Average number of visitors who visited Mahabodhi temple = 

QUESTION: 72

Directions: Study the following graphs carefully to answer the questions that follow.

Q. Total number of visitors who visited all the three places on Tuesday together is what per cent of the total number of visitors who visited Vishnupad on Thursday and Tuesday together?

Solution:

Total number of visitors who visited all three places on Tuesday = 900 + 550 + 1500 = 2950
Total number of visitors who visited Vishnupad on Thu and Tues = 550 + 900 = 1450

QUESTION: 73

Directions: Study the following graphs carefully to answer the questions that follow.

Q. On which day was the total number of visitors who visited by all the three places together is second lowest?

Solution:

Total no. of visitors on Monday = 1200
Total no. of visitors on Tuesday = 2950
Total no. of visitors on Wednesday = 1370
Total no. of visitors on Thursday = 1970
Total no. of visitors on Friday = 1810
∴ The second lowest total is on Wednesday.

QUESTION: 74

Directions: Study the following graphs carefully to answer the questions that follow.

Q. On which day was the difference between the number of visitors who visited Vishnupad and Mangla Gauri second highest?

Solution:

On Monday, difference = 200
On Tuesday, difference = 950
On Wednesday, difference = 150
On Thursday, difference = 600
On Friday, difference = 610
∴ The second highest difference is on Friday.

QUESTION: 75

Directions: Study the following graphs carefully to answer the questions that follow.

Q. What is the respective ratio between the numbers of visitors who visited Vishnupad on Thursday and the number of visitors who visited Mangla Gauri on Tuesday?

Solution:

From the graph,
No. of visitors who visited Vishnupad on Thrusday = 900
No. of visitors who visited Mangla Gauri on Tuesday = 1500

QUESTION: 76

A batsman has certain average till his first 15 innings. After those 15 innings, he scores 65 and 75 runs in consecutive innings and thereby increases his average by 5 runs. What was his average till 15 innings?

Solution:

Let us assume that his average till 15 innings be 'm'
Runs scored by him in 15 innings = 15 × m (∵ Average = Sum of observations/No. of observations)
Then he scores 65 and 75 runs in 16th and 17th innings respectively
∴ New average = m + 5 = (15m + 65 + 75)/17
⇒ m + 5 = (15m + 140) /17
⇒ 17(m + 5) = (15m + 140)
⇒ 17m + 85 = 15m + 140
⇒ 2m = 140 – 85 = 55
⇒ m = 55/2 = 27.5
∴ His average till 15 innings will be 27.5

QUESTION: 77

Swati buys 12 balloons from a shopkeeper at a rate of Rs. 5 per balloon. She sells it to Naina at a profit of 20%. However Naina mistakenly bursts two of the balloons. Still after selling those balloons, she gains a profit of 10%. For how much does Naina sell each balloon?

Solution:


Where, CP = cost price
SP = Selling Price
For Swati, CP = 12 × 5 = Rs. 60, Profit = 20%
∴ SP = 60 (1 + 0.2) = 60 × 1.2 = Rs. 72 for 12 balloons
For Naina, CP = Rs. 72 for 12 balloons
She bursts two balloons.
∴ She has 10 balloons now.
Profit % = 10%
∴ SP = 72(1 +  0.1) = Rs. 79.2 for 10 balloons
∴ Naina sells each balloon at a price of Rs. 7.92.

QUESTION: 78

If the CI on a certain sum for 2 years at 6% p.a. be Rs. 25.75, what would be the SI?

Solution:

Let the Principal be = P
Compound interest = Rs. 25.75
C.I = A - P

⇒ 25.75 = 1236P/10000
∴ P = 257500/1236 = Rs. 208.33
∴ Simple interest 

QUESTION: 79

A, B, C, together started a business. A invested Rs. 600 for 5 months, B invested Rs. 300 for 6 months and C Rs. 700 for 3 months. If they get a total profit of Rs. 4600, find the share of A.

Solution:

Ratio of share of A : B : C = Ratio of ( money invested by them × Number of months)
= (600 × 5) : (300 × 6) : (700 × 3)
= 3000 : 1800 : 2100
= 10 : 6 : 7
Sum of all their share = 10 + 6 + 7 = 23
A’s share out of profit of Rs 4600 

QUESTION: 80

Ricky uses a forged weighing machine that shows a 10% increased weight. He bought 20 kg of rice at 80 rupees per kg. At what price should he sell the rice so that he gains an overall profit of 15%?

Solution:

The weighing machine shows a 10% increased weight.
If 20 kg weight is measured, the weight machine will show = [20 + 20 × (10/100)] kg = 22 kg
Because of this fault, Ricky will sell 20 kg of rice, but will take price of 22 kg of rice.
Cost price for Ricky = Amount bought × Cost price for one kg rice = 20 × Rs. 80 = Rs. 1600
Suppose Ricky sells rice at Rs. T per kg.
Total selling price = 22 × Rs. T = Rs. 22T
We know, Selling Price = Cost Price × (1+ (Profit Percentage)/100)
For profit to be 15%,
⇒ 22T = 1600 × (1+ (15/100))
⇒ T = (1600 × 1.15)/22 = 83.64
∴ To gain an overall profit of 15%, rice should be sold at Rs. 83.64 per kg.

QUESTION: 81

In the given question, two equations numbered l and II are given. You have to solve both the equations and mark the appropriate answer
I. a2 - a - 42 = 0
II. b2 - 16b - 57 = 0

Solution:

I. a2 - a - 42 = 0
⇒ a2 - 7a + 6a - 42 = 0
⇒ a(a - 7) + 6(a - 7) = 0
⇒ (a + 6) (a - 7) = 0
Then, a = (-6) or a = 7

II. b2 - 16b - 57 = 0
⇒ b2 - 19b + 3b - 38 = 0
⇒ b(b - 19) + 3(b - 19) = 0
⇒ (b + 3) (b - 19) = 0
Then, b = (-3) or b = 19
So, when a = (-6), a < b for b = (-3) and a < b for b = 19
And when a = 7, a > b for b = (-3) and a < b for b = 19
∴ the relationship cannot be determined.

QUESTION: 82

In the given question, two equations numbered l and II are given. You have to solve both the equations and mark the appropriate answer
I. a2 - 22a - 203 = 0
II. b2 + 26b + 133 = 0

Solution:

I. a2 - 22a - 203 = 0
⇒ a2 - 29a + 7a - 203 = 0
⇒ a(a - 29) + 7(a - 29) = 0
⇒ (a + 7) (a - 29) = 0
Then, a = (-7) or a = 29

II. b2 + 26b + 133 = 0
⇒ b2 + 19b + 7b + 133 = 0
⇒ b(b + 19) + 7(b + 19) = 0
⇒ (b + 7) (b + 19) = 0
Then, b = (-7) or b = (-19)
So, when a = (-7), a = b for b = (-7) and a > b for b = (-19)
And when a = 29, a > b for b = (-7) and a > b for b = (-19)
∴ we can observe that a ≥ b.

QUESTION: 83

In the given question, two equations numbered l and II are given. You have to solve both the equations and mark the appropriate answer
I. a2 + 55a + 250 = 0
II. 25b2 + 130b + 25 = 0

Solution:

I. a2 + 55a + 250 = 0
⇒ a2 + 50a + 5a + 250 = 0
⇒ a(a + 50) + 5(a + 50) = 0
⇒ (a + 5) (a + 50) = 0
Then, a = (-5) or a = (-50)

II. 25b2 + 130b + 25 = 0
⇒ 25b2 + 125b + 5b + 25 = 0
⇒ 25b(b + 5) + 5(b + 5) = 0
⇒ (b + 5) (25b + 5) = 0
Then, b = (-5) or b = (-5/25)
So, when a = (-5), a < b for b = (-5/25) and a = b for b = (-5)
And when a = (-50), a < b for b = (-5/25) and a < b for b = (-5)
∴ we can observe that a ≤ b.

QUESTION: 84

In the given question, two equations numbered l and II are given. You have to solve both the equations and mark the appropriate answer
I. a2 - 9a + 14 = 0
II. 3b2 + 9b + 6 = 0

Solution:

I. a2 - 9a + 14 = 0
⇒ a2 - 7a - 2a + 14 = 0
⇒ a(a - 7) - 2(a - 7) = 0
⇒ (a - 2)(a - 7) = 0
Then, a = 2 or a = 7

II. 3b2 + 9b + 6 = 0
⇒ 3b2 + 3b + 6b + 6 = 0
⇒ 3b(b + 1) + 6(b + 1) = 0
⇒ (3b + 6)(b + 1) = 0
Then, b = -2 or b = -1
So, when a = 2, a > b for b = -2 and a > b for b = -1
And when a = 7, a > b for b = -2 and a > b for b = -1
∴ So, we can observe that a > b.

QUESTION: 85

In the given question, two equations numbered l and II are given. You have to solve both the equations and mark the appropriate answer
I. a2 + 20a + 64 = 0
II. b2 - 60b + 116 = 0

Solution:

I. a2 + 20a + 64 = 0
⇒ a2 + 16a + 4a + 64 = 0
⇒ a(a + 16) + 4(a + 16) = 0
⇒ (a + 4)(a + 16) = 0
Then, a = -4 or a = -16

II. b2 - 60b + 116 = 0
⇒ b2 - 58b - 2b + 116 = 0
⇒ b(b - 58) - 2(b - 58) = 0
⇒ (b - 2)(b - 58) = 0
Then, b = 2 or b = 58
So, when a = -4 a < b for b = 2 and a < b for b = 58
And when a = -16, a < b for b = 2 and a < b for b = 58
∴ So, we can observe that a < b.

QUESTION: 86

In an orphanage, there were 12000 children at the beginning of 2015. The number of children increases by a fixed number every year. If the increase in number of children in 2015 was 10%, by what percentage number of children would increase in 2017?

Solution:

The number of children increases by a fixed number every year. So, increment in 2015 = 12000 × (10/100) = 1200
This would be the increment in all years.
Number of children in beginning of 2016 = 12000 + 1200 = 13200
Number of children in beginning of 2017 = 13200 + 1200 = 14400
∴ Percentage increase in 2017 = (1200/14400) × 100 = 8.33%

QUESTION: 87

The first,second and third class fares between two stations were 10 : 8 : 3 and the number of first, second and third class passengers between the two stations in a year was 3 : 4 : 10.The sale of tickets to passengers in the year was Rs.8050.How much amount was realised by the sale of second class tickets?

Solution:

Ratio between the first class, second class and third class fares = 10 : 8 : 3
Ratio between the number of passengers of first class, second class and third class
 = 3 : 4 : 10
∴ Compounding the two ratios,
Ratio between money collected from first class, second class and third class passengers =  10 × 3 : 8 × 4 : 3 × 10 = 30 : 32 : 30 = 15 : 16 : 15
∴ Sum of Ratio numbers = 15 + 16 + 15 = 46
Total amount = Rs. 8050
∴ Amount realised by the sale of second class tickets = (16/46) × 8050 = 2800

QUESTION: 88

A container having a liquid X is at a level of 5/6 its actual level. From this, if x litres are removed and the container is 2/3rd full. Finally 47 litres are added to the container making it 6/7 full. The value of x and the capacity of the container respectively are

Solution:

Let the volume of container be ‘Y’ Lit.
From given information,
5Y/6 – x = 2Y/3
⇒ Y/6 = x        ….(1)
And then 47 litres is added.
⇒ 5Y/6 – x + 47 = 6Y/7
⇒ (–Y/42) + 47 = x
⇒ 47 = [(1/42) + (1/6)]Y
⇒ 4Y/21 = 47
⇒ Y = 246.75 Lit
⇒ x = 246.75/6 = 41.125 Lit
∴ the value of x and the capacity of the container are 41.125 Lit and 246.75 Lit respectively.

QUESTION: 89

The greatest 4 - digit number exactly divisible by 8, 12, 16 is

Solution:

LCM of 8, 12, 16 = 48
Largest 4 - digit number = 9999
When we divide 9999 by 48 we get
⇒ Quotient = 208
⇒ Remainder = 15
∴ Required number = 9999 – 15 = 9984

QUESTION: 90

Divide Rs. 2, 100 among Mohan, Rohan, Rohit and Mohit so that Mohan and Rohan get twice as much as Rohit and Mohit together. Rohit gets 4 times what Rohan gets 1.5 times the share of Mohit. How much money does Rohit get?

Solution:

Let Mohit gets = x
Rohan gets = 1.5x
Rohit gets = 4 × 1.5x = 6x
Let Mohan gets y
y + 1.5x = 2(6x + x)
y = 12.5x
Ratio = 12.5 : 1.5 : 6 : 1
Share of Rohit = (6/21) × 2100 = Rs. 600

QUESTION: 91

What should come in place of question mark ‘?’ in the following series?
17, 23, 15, 25, ?

Solution:

The pattern of the given series is:
⇒ 17 + 6 = 23
⇒ 23 – 8 = 15
⇒ 15 + 10 = 25
⇒ 25 – 12 = ? = 13

QUESTION: 92

What should come in place of question mark ‘?’ in the following series?
10, 10.5, 22, 67.5, ?

Solution:

The pattern of the given series is:
⇒ 10 × 1 + 0.5 = 10.5
⇒ 10.5 × 2 + 1 = 22
⇒ 22 × 3 + 1.5 = 67.5
⇒ 67.5 × 4 + 2 = ? = 272

QUESTION: 93

What should come in place of question mark ‘?’ in the following series?
1, 6, 13, 22, ?

Solution:

The pattern of the given series is:
⇒ 1 + 5 = 6
⇒ 6 + 7 = 13
⇒ 13 + 9 = 22
⇒ 22 + 11 = ? = 33

QUESTION: 94

What should come in place of question mark ‘?’ in the following series?
2, 6, 14, 30, ?

Solution:

The pattern of the given series is:
⇒ 2 × 2 + 2 = 6
⇒ 6 × 2 + 2 = 14
⇒ 14 × 2 + 2 = 30
⇒ 30 × 2 + 2 = ? = 62

QUESTION: 95

What should come in place of question mark ‘?’ in the following series?
15, 16, 34, 105, ?

Solution:

The pattern of the given series is:
⇒ 15 × 1 + 1 = 16
⇒ 16 × 2 + 2 = 34
⇒ 34 × 3 + 3 = 105
⇒ 105 × 4 + 4 = ? = 424

QUESTION: 96

The speed of trains P and Q are in the ratio 4 : 3. Both of them have equal lengths. When they run in opposite directions, they cross each other in 16.1 seconds. In how much time will they cross each other if they are running in same direction?

Solution:

Let the speeds of trains P and Q be 4S and 3S, respectively.
Let length of each of the trains be T.
When trains cross each other, the distance travelled is sum of lengths of trains.
Relative speed when they are travelling is opposite directions = 4S + 3S = 7S
We know, Time taken = Distance / speed
⇒ 16.1 = 2T/7S
⇒ T/S = 56.35
Relative speed when they are travelling is same directions = 4S - 3S = S
⇒ Time taken = 2T/S = 2 × 56.35 = 112.7 seconds
∴ When travelling in same direction, trains will cross each other in 112.7 seconds.

QUESTION: 97

Swimmer A can swim 10 metres in first 6 seconds,swimmer B can swim 7 metres in next 4 seconds. What is the maximum distance that swimmer C can swim in next 5 seconds such that the average speed of all three together is not more than 2 metres/second.

Solution:

Let the distance covered by the swimmer Cin last 5 seconds be ‘d’
Average Speed = Total distance/ total time
Total distance = 10 + 7 + d = 17 + d
Total time = 6 + 4 + 5 = 15 seconds
Now, average speed ≤ 2
∴ (17 + d)/15 ≤ 2
17 + d ≤ 30
d ≤ 13
∴ d can maximum be 13 metres.

QUESTION: 98

Amey can do 3/4 of the work in 15 days, Amisha can do 30% of work in 45 days, Alisha can do 4/5 of work in 24 days and Atul can do 20% of in 36 days. Who will take more time to finish the work?

Solution:

A man can complete 'x' part of work in 'm' days, then whole work is completed in,
⇒ (x : m = 1 : ?)
⇒ ? = m × (1/x) days.
From above formula:
Amey can do 3/4 of the work ok 15 days,
∴ Amey can do whole work in = 15 × (4/3) = 20 days
Amisha can do 30% of work in 45 days,

QUESTION: 99

The floor of a house is in the form of rectangle having the dimensions of 8 cm and 11 cm. How many 0.5 × 1.5 square tiles are required to cover the entire area of the square floor? 

Solution:

Total area of the rectangular floor = 8 × 11 = 88 sq. cm
Area of the square tile = 0.5 × 1.5 = 0.75 sq. cm
Number of tiles required = 88/0.75 = 117.33
∴ 118 tiles are needed to cover the rectangular floor completely.
∴ The number of tiles required to cover the floor completely are one hundred eighteen.

QUESTION: 100

When dialing a telephone number, you forget the last two digits; remembering only that they were different. You dial at random, what is the possibility of dialing the correct number?

Solution:

Last 2 digits of a number can be any from 10 digits. i.e. from 0 to 9.
One of the digits has 10 options.
The second remaining digit has 9 options. (Since digits are not repeated)
Total no. of last 2 digits possible = 10 × 9 = 90
Now, the phone no. is going to have only 1 correct set of digits.
Probability = No. of correct set of digits/ total no. of possible sets
∴ The probability = 1/90
Alternately, no. of possible sets can be calculated using permutation:
We have to arrange 2 digits from 10 available. (Note that arrangement of numbers is important here)
So, no. of possible ways of arranging 2 digits = 10P2 = 10!/8! = 90

Related tests