Fundamental Unit Of Life - MCQ Test (22-11-2017)


30 Questions MCQ Test | Fundamental Unit Of Life - MCQ Test (22-11-2017)


Description
This mock test of Fundamental Unit Of Life - MCQ Test (22-11-2017) for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for Class 9 Fundamental Unit Of Life - MCQ Test (22-11-2017) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Fundamental Unit Of Life - MCQ Test (22-11-2017) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Fundamental Unit Of Life - MCQ Test (22-11-2017) exercise for a better result in the exam. You can find other Fundamental Unit Of Life - MCQ Test (22-11-2017) extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following lacks nucleus?

Solution:

RBC is called as red blood corpuscles. Red Blood Cells in mammals anucleate when mature i.e. they do not contain a nucleus. This is so that the cell has maximum space for haemoglobin.

QUESTION: 2

Which organelle releases energy?

Solution:

Mitochondria iscalled as power house of the cell because it contains enzymes for cellular respiration. During cellular respiration, energy is released which is stored in the form of ATP.

QUESTION: 3

Who used the word ‘protoplasm first time for living cells?

Solution:
QUESTION: 4

“All cells arise from pre-existing cells” - who stated this?

Solution:

Rudolf Virchow presented the idea in 1855 that every cell arises from another (pre-existing) cell. This was a addition to the cell theory that was proposed earlier by Matthias Jakob Schleiden and Theodor Schwann.

QUESTION: 5

Animal cell lacking nuclei would also lack in:

Solution:

Animal cell that do not contain nuclei will also lack in chromosomes. Chromosomes are present inside the nucleus of a cell. Chromosomes contain information for inheritance of features from parents to next generation in the form of DNA (Deoxyribo Nucleic Acid) molecules.

QUESTION: 6

What is the full form of ATP?

Solution:

The full form of ATP is adenosine triphosphate. ATP is known as the energy currency of the cell. The energy required for various chemical activities is released by mitochondria. They contain enzymes for cellular respiration.

QUESTION: 7

The passage of water from a region of higher water concentration through a semi–permeable membrane to a region of lower water concentration is:

Solution:

The passage of water from a region of higher water concentration to a region of lower concentration through a semi-permeable membrane is called osmosis. The movement of water across the plasma membrane is affected by the amount of substance dissolved in water.  

QUESTION: 8

Which of the following is known as “physical basis of life”?

Solution:

According to Thomas Henry Huxley, the protoplasm is the physical basis of life. It is the living substance inside in the cell that contains all the cell organelles. It is a thick fluid or jelly-like substance.

QUESTION: 9

The number of chromosomes present in frog is:

Solution:

There are 26 chromosomes (13 pairs) in the cells of a frog. These chromosomes are present inside the nucleus of a cell. Chromosomes contain information for inheritance of features from parents to next generation in the form of DNA (Deoxyribo Nucleic Acid) molecules.

QUESTION: 10

Which organelle is called the powerhouse of the cell?

Solution:

Mitochondria are called the powerhouses of the cell. The energy required for various chemical activities is released by mitochondria. They contain enzymes for cellular respiration. During cellular respiration, energy is released in the form of ATP (Adenosine triphosphate). The body uses energy stored in ATP.

QUESTION: 11

Which of the following is the largest cell organelle in plants?

Solution:

Plastid is the largest cell organelle in a plant. It contains chlorophyll necessary for photosynthesis. Plastid is the site of manufacture and storage of important chemical compounds used by the plant cell.

QUESTION: 12

The term protoplasm was coined by:

Solution:

The term protoplasm was coined by Johann Evangelist Purkinje in 1839. Protoplasm is the fluid medium inside a cell in which different cell organelles are present.

QUESTION: 13

Ribosomes are the centre for:

Solution:

Protein synthesis involves formation of amino acid chain according to information present on the DNA. The ribosomes, which are present in all active cells, are the sites for the manufacture of proteins. The proteins manufactured by the ribosomes are sent to other organelles in the cell. Some proteins function as enzymes and hormones.

QUESTION: 14

Which of the following imparts colours to flower to attract insects for pollination?

Solution:

Plant cells have plastids. Plastids with coloured pigments impart colours to various plant parts. Green colour is provided by chloroplast and other colours (except white) are imparted by chromoplast.

QUESTION: 15

Which organelle is called the suicide bag of the cell?

Solution:

Lysosome is called as the suicide bag of the cell as it contain enzymes for hydrolysis of all cell components in case of injury. It plays a minor role in cell death. It was discovered and named by Belgian biologist Christian de Duve. De Duve had termed the organelles as the "suicide bags" or "suicide sacs" of the cells. He received the Nobel Prize in Medicine in 1974 for his discovery.

QUESTION: 16

Find the incorrect statement:

Solution:

Plant cells can be larger than animal cells. Size of an animal cell varies from 10 to 30 micrometers while that of a plant cell ranges from 10 to 100 micrometers. 

QUESTION: 17

A cell has 10 chromosomes. After mitotic cell division, the number of chromosomes in the daughter cell will be:

Solution:

Mitosis is a part of the cell cycle where replicated chromosomes are separated into two new nuclei. During mitotic division, the number of chromosomes in the daughter cells remains the same. Therefore, a cell having 10 chromosomes will produce daughter cells that have 10 chromosomes each.

QUESTION: 18

Statement A : The secreted proteins are packed inside the secretory vesicles which are pinched off from the Golgi apparatus.

Statement B : ER is absent in the red blood cells of mammals.

Which of the two statement(s) is/are true?

Solution:

Both the statements are correct. Golgi apparatus consists of a system of membrane-bound vesicles. The proteins manufactured by the ribosomes are packed inside the vesicles. Endoplasmic Reticulum (ER) is absent in the red blood cells of mammals. Red Blood Cells in mammals anucleate when mature i.e. they do not contain a nucleus. This is so that the cell has maximum space for haemoglobin.

QUESTION: 19

Which of the following acts as garbage disposal system of the cell?

Solution:

Lysosomes present in the cytoplasm of a cell contain very strong enzymes that can break down the organic wastes produced in the cell. They are called as garbage disposal system of the cell.

QUESTION: 20

The largest cell in the human body is:

Solution:

The largest cell in the human body is the nerve cell. A nerve cell forms the functional unit of nervous system in animals for control and coordination.

QUESTION: 21

Where are proteins synthesized inside the cells?

Solution:

The rough Endoplasmic Reticulum (RER) has ribosomes attached to its surface. Ribosomes are the sites of protein manufacture. They are associated with the synthesis of proteins from amino acids.

QUESTION: 22

Function of Endoplasmic reticulum is 
A Synthesis of proteins 
B Transfer of hereditary characters
C Synthesis of lipids
D Processing and packaging

Solution:
QUESTION: 23

Lysosomes are reservoirs of:

Solution:

Lysosomes are the reservoirs of hydrolytic enzymes. These enzymes help in waste disposal of the cell. Hydrolytic enzymes can hydrolyze the complete cell in case of injury.

QUESTION: 24

Which cell organelle is found only in plants?

Solution:

Plastids are present only in plants cells. Chromoplasts and chloroplasts are coloured plastids whereas leucoplasts are colourless. Chloroplast contains chlorophyll which is essential for photosynthesis in plants. Plastids are absent in animal cells.

QUESTION: 25

Name the cell organelle in which centriole is present.

Solution:

In animals cells, centriole is present in the centrosome. Centrioles are a very important part of centrosomes. Centrosomes or spindle pole bodies act as the microtubule organising centers in animal cells. They help in the movement of chromatids towards the opposite pole.

QUESTION: 26

Which cell organelle is called the digestive bag?

Solution:

Lysosome is called as digestive bag as it contains hydrolytic enzymes that help in the digestion of food and hydrolysis of cell constituents. It is also called as "suicide bag".

QUESTION: 27

Who proposed the Cell theory?

Solution:

The 'Cell theory' was proposed by Matthias Jakob Schleiden and Theodor Schwann. According to this theory, all living organisms are made up of cells. Rudolf Virchow also contributed to the Cell theory. He proposed that new cells arise from pre-existing cells. 

QUESTION: 28

The energy currency of the cell is:

Solution:

Adenosine triphosphate (ATP) is called as the energy currency of the cell. Energy produced by a cell during internal respiration is stored in the form of ATP molecules. ATP breaks into ADP and phosphate to produce energy during cellular processes.

QUESTION: 29

Which structure is called the little nucleus?

Solution:

Nucleolus is present in the nucleus of the cell. It is called as little nucleus of the cell.

QUESTION: 30

A cell placed in a hypotonic solution will:

Solution:

When a cell is placed in a hypotonic solution, the cell swells up due to endosmosis of water molecules from the region of higher concentration to the region of lower concentration.

Related tests