GATE Physics Mock Test Series - 3


60 Questions MCQ Test GATE Physics Mock Test Series | GATE Physics Mock Test Series - 3


Description
This mock test of GATE Physics Mock Test Series - 3 for GATE helps you for every GATE entrance exam. This contains 60 Multiple Choice Questions for GATE GATE Physics Mock Test Series - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this GATE Physics Mock Test Series - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. GATE students definitely take this GATE Physics Mock Test Series - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other GATE Physics Mock Test Series - 3 extra questions, long questions & short questions for GATE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

At what speed the volume of an object will shrinks to half its rest volume?

Solution:

Let the volume (initial) be ‘V ’

QUESTION: 2

Calculate the energy released by 1 g of natural uranium assuming 200 MeV is released in each fission event and that the fissionable isotope 235U has an abundance of 0.7% by weight in natural uranium.

Solution:

235 gm uranium contains 6.02 x 1023 nuclei 
So, in 1 gm no. of nuclei

So, total energy released = 2.56 x 1021 x 200 MeV = 5.12 x 1023 MeV 
According to energy released = 5.12 x 1023 x 1.6 x 10-19 x 106 x Joule
= 5.7 x 108 J

QUESTION: 3

A charged particle of mass'm',charge 'q' and constant velocity  enters a uniform magnetic field  at an angle θ to the direction of magnetic field.The angle'θ'(if,one revolution of the helical motion,the particle advances along the direction of the magnetic field at a distance equal to the radius of the helical path) is:-

Solution:




Radius of helical path=r = 
time taken for 1 revolution (T)= 

QUESTION: 4

A free particle is moving in positive direction with linear momentum (p) The wave function of the particle normalized in a length (L) is:-
Applying normalization, we get  

Solution:

Applying Schrodinger’s equation :-

Solution o f this equation is 
Applying boundary condition ψ(O) = 0 
⇒ A sinO + B cos 0 = 0 ⇒ B = 0
Hence wave function is
Applying normalization, we get 

QUESTION: 5

The solution of the differential equation  with the boundary condition that y = 1, at x=1 is:—

Solution:

We have 

solution is y .x = 
but y = 1 at x = 1 
solution is yx = 

QUESTION: 6

A particle of mass 2kg is moving such that at time t second, its position in meter is given by  The angular momentum of the particle at t = 2 sec about the origin in kg m2/sec is

Solution:

Given that

at time t = 2 sec

velocity vector

at time t = 2 sec 

momentum vector 
Angular momentum 

QUESTION: 7

If z = f(x, y), where x = g(t), y = h(t), g(3) = 2, g'(3) = 5, h(3) = 7, h'(3) = -4,  fx(2, 7) = 6, fy(2,7) = -8, then the value of   at t = 3 is

Solution:

z = f(x, y)

At t = 3, x = g(3) = 2, y = h(3) = 7

= fx(2, 7).g'(3) + fy(2, 7)h'(3) 6 x 5 + (-8 ) x ( - 4) = 62

QUESTION: 8

If  are non coplanar unit vectors such that  then the angle between is

Solution:

We have 

then 

QUESTION: 9

A system of four particles is in x-y plane of these two particle of masses m are located at (1,1) and (-1,1). The remaining two particles each of mass 2m are located at (1,-1) and (-1,-1). The xy component of moment of inertia tensor of the system of particle is

Solution:

The xy component of inertia tensor is

Ixy = -[(m x1x1) + (m x-1x1) + (2m x1x-1) + 2m(-1x-1)]
= - [ m - m - 2m + 2m ] 
= 0

QUESTION: 10

Consider circular orbits in a central force potential V(r) =  , where k > 0 and o < n < 2. If the time period of a circular orbit of radius R is T1 and that of radius 3R is T3, then  is,

Solution:

Veffective = 

QUESTION: 11

After a perfectly elastic collision of two identical balls, one of which was initially at rest, the velocities of both the balls are non zero. The angle θ between the final.
Velocities (in the lab frame) is

Solution:

Angle between two particle θ1 + θ2 = 0 
Applying the conservation of linear momentum


Conservation of Kinetic energy 

from (i) and (ii)


QUESTION: 12

The escape velocity of the earth is v0. For a planet having radius 4 times and density three times that of the earth, the escape velocity will be

Solution:

Escape velocity  

If p becomes three times and radius becomes 4 times then Escape velocity v = 

QUESTION: 13

A pump is used to push water of density p through a tube of constant cross- section area ‘A’ shown below. What is the value of ΔP?

Solution:

Since, cross-section area at A and B is same. So, velocity of water at A and B will remain same. Let us apply Bernoulli equation at A & B.

Both equations are equal 
ΔP = pgH

QUESTION: 14

Nearest neighbour distance in Na crystal is 1.83 A°. Density of electron in Na crystal is:-

Solution:

‘Na’ has bcc structure
Nearest Neighbour distance = 

Density of electrons = 

QUESTION: 15

The electric potential due to a linear quadrupole varies inversely with distance ‘r’ as :-

Solution:


The potential at the point 'P ' is v = 

Q = 2qa2  → Quardrupole moment of charge distribution


thus v is inversely proportional to r3 & not r-3

QUESTION: 16

Calculate the collector voltage (Vc) of the transistor circuit shown in the fig be- low :-

Given 

Solution:



since VBE« Vcc
we can neglect VBE in comparison to Vcc.

QUESTION: 17

The logic circuit shown in the following figure yields the given truth table.

The gate ‘x’ in the diagram is:-

Solution:

Truth table for AND is given as:- 

NOT of AND i.e. NAND is given as:-

than the given gate “x” is NAND gate

QUESTION: 18

A metal with body centered cubic (bcc) structure shows the first (i.e. smallest angle) diffraction peak at a Bragg angle of θ = 30°. The wavelength of X-ray used is 2.1 . The volume of the primitive unit cell of the metal is (for first peak, h + k + 1 should be even)

Solution:

λ = 2.1Aº for bcc →h+k+l should be even for first peak, 
h = 1, k=1, l=0

QUESTION: 19

Consider the surface corresponding to the equation 4x2 + y2 + z = 0 .A possible unit tangent to this surface at the point (1,2,-8) is

Solution:

Unit normal for the surface = 

Unit normal = 
So, the possible unit tangent to this surface will be 
Where is tangent
According to option 

QUESTION: 20

In the laboratory frame, two observers A and B are moving along the sides of an equilateral triangle with equal speeds C/2, as shown in the figure. The speed of B as measured by A will be ______ .

Solution:

According to figure

The speed of B as measured by A 


Resultant velocity u =  

QUESTION: 21

The instantaneous electric and magnetic fields created at a distance r by a point source at the origin are given by 

Where ω, A, B are constants and the unit vectors from an orthonormal set. The time averaged power radiated by the source is .

Solution:

Given that

Pointing vector (Energy per unit time per unit area)


We know that 

=> The time averaged power radiated by the source is = <S>. A = AB C2

QUESTION: 22

Electric field component of an electromagnetic radiation varies with time as E = , where a is a constant and the values of the ω and ω0 are 2 x 1015 sec-1 and 1 x 1016 sec-1 respectively. This radiation falls on a metal of work function 4.4eV. The maximum kinetic energy (in eV) of photoelectrons is

Solution:


The maximum frequency of photon = 

QUESTION: 23

If E1 is the energy of the electron in the six fold degenerative energy state (1,2,3) in a cubical potential box of side a and E2 is the energy of a particle of mass twice that of electron in the second non-degenerative energy state of a side then E2-E1 

Solution:

For cubical box , the eigen values of energy

E1→ state (1 ,2 ,3 ), when  side of cubical box is ‘a’ . 

Now for the E2 [ in non -degeneratic state (2,2,2)] mass is twice and  side of 
cubical box is 

QUESTION: 24

Three polarisers P,Q and R are placed parallel to each with their planes perpendicular to the z-axis. Q is placed between P and R Initially, the polarising directions of P and Q are parallel but that of R is perpendicular to them . In this arrangement when unpolarised light of density l0 is incident on P , the R intensity coming out of R is zero, the polariser Q is now rotated about the z-axis. The maximum intensity of light coming out of R is

Solution:

Consider three polarisers P,Q and R Initially, polarising direction of P and Q are parallel but that of R is perpendicular to them.
Intensity of light passing through P is

Intensity of light passing through Q , according to law of malus IQ = Ipcos2 φ) Intensity of light coming out of R is



sin2 φ = l( IR will be maximum , when φ= π/4)

QUESTION: 25

A diffraction grating having N slits , each of width b and period d , is illuminated normally by a monochromatic plane wave of wavelength λ. What is the phase difference between waves from first and Nth slit in the heighest diffraction order?

Solution:

Highest number of orders with grating
dsinθ = nλ

QUESTION: 26

The speed of sound propagating in air as a function of temperature T is given by v = αT, where , α is a constant of appropriate dimensions. Calculate the time taken for a sound wave to travel a distance L between two points A and B , If the air temperature between the points varies linearly from T1 to T2.

Solution:

Given that speed of sound v = αT

taking double integrations on both sides

Putting V1= αT1 and V2= αT2 

QUESTION: 27

The extension in a string, obeying Hooke’s law, is x. The speed of transverse wave in the stretched string is V. If the extension in the string is increased to 1.5x, the speed of transverse wave will be

Solution:

From Hooke’s law
Tension in a string (T) α extension (x) and speed of sound in string

Therefore 
x is increased to 1.5 times speed will increase  by times or 1.22 times. 
Therefore , speed of sound in new position will be 1.22V.

QUESTION: 28

Two radio stations broadcast their programs at the same Amplitude A and at slightly different frequencies ω1 and ω2 respectively, where ω1 - ω2= 103Hz. A detector receives the signals from the two stations simultaneously. It can only detect signals of intensity ≥2A2. Find the time interval between successive maxima of the intensity of the signal received by the detector.

Solution:

If the detector is at x = 0, the two radio waves can be represented as 
y1 = A sin ω1t                 {Given that A1 = A2}
y2 = A sin ω2t
By the principle of superposition

Now we can consider that,

So , intensity will be maximum when

Therefore , time interval any two successive maxima is 

QUESTION: 29

A thin convex lens made from crown glass  as focal length f. When it is measured in two different liquids having refractive indices   It has the focal length f1 and f2, respectively. The correct relations between the focal length is ________ .

Solution:

By the lens maker’s formula

According to lens maker’s formula, when lens in the air


In case of liquid, where refractive index is 
we get
focal length in first liquid

⇒ f1 = 4 f
focal length in second liquid

f2 is negative.

QUESTION: 30

In a YDSE bi-chromatic light of wavelength 400 nm and 560 nm are used. The distance between the slits is 0.1 mm and the distances between the plane of the slits and the screen is 1m. The minimum distance between two successive regions of complete darkness is _______

Solution:

Let nth minima of 400 nm coincides with mth minima of 560 nm, then

4th minima of 400 nm coincides with 3rd minima of 560 nm. 
Location of this minima is

Next 11th minima of 400nm will coincide with 8 minima of 560 nm 
Location of this minima is

∴      Required distance = y2 - y1 =28

*Multiple options can be correct
QUESTION: 31

Which of the following statement’s are correct ?

Solution:

We know that the Helmholtz free energy A and the Gibb’s thermodynamics potential G are defined as 
A = U - TS 
G = A + PV
Let a system undergo A to state B. Then we have from the second law that

since T is constant 

where  Δq is the amount of heat absorbed during the transformation and ΔS = 
S(B) - S(A)
W ≤ -Δu + TΔS
where W is the work done by the system, since
W ≤ -ΔA
∴ Fora mechanically isolated system kept at constant temperature the Helmholtz free energy never increases.
or the state of equilibrium is the state of minimum Helmholtz free energy.
Again if T is constant w ≤ - ΔA
PΔV + ΔA ≤ 0
ΔG ≤ 0 ∴ minimum Gibbs potential
dG = -SdT + VdP

H = U + PV ⇒ dH = TdS + VdP 
which follows that

*Multiple options can be correct
QUESTION: 32

Let us defined the following quantities, which are experimentally measurable
 (coefficient of thermal expansion ) 
 (isothermal compressibility ) 
 (adiabatic compressibility )
Then which of the following relations are correct ?

Solution:

As we know that






This shows that Cp - Cv > 0, if KT > 0



*Multiple options can be correct
QUESTION: 33

An expression for two un-normalized wave functions that describe a particle in a box that has 1/3 change of being in the n = 4 static and 3/4 change of being in the n = 5 state.

Solution:

We write the un-normalized wave functions for n = 4 and n = 5 states as

We have  .Hence , the wave functions can be written as

*Multiple options can be correct
QUESTION: 34

A bullet of mass 50g is fired from below into the bob of mass 450g of a long simple pendulum as shown in figure. The bullet inside the bob and the bob rises through a height of 1.8 m Then

Solution:

etthe speed of the bullet be  Let the common velocity of the bullet and the bob, after the bullet is embedded into the bob, is V. By the principle of conservation of linear momentum.

The string becomes loose and the bob will go up with a declaration of g = 10 m/ sec2. As it comes to rest at a height of 1.8 m , using the equation
 = u2 + 2ax

*Multiple options can be correct
QUESTION: 35

If   (a, b and g being constants) and x = a’ and  when t = 0 then 

Solution:

The given equation is

its auxiliary equation is


The complete solution will be

It is given that at t = 0, x = a’


 

*Multiple options can be correct
QUESTION: 36

The coordinates of a particle moving in a plane are given by x(t) = a cos p(t) & y(t) = b sin(pt) where a,b (<a) and ‘p’ are positive constants of appropriate dimensions. Then:-

Solution:

x = a cos (pt) & y = b sin (pt)

squaring & adding eqn (1) & (2) we get:
  — [.-.path of the particle is an ellipse]
from the given eqn we can find.



⇒ a1 & V1 becomes zero (because cos π/y
0)
Only Vx & ay are left
or we can say that velocity is along negative x-axis and acceleration along y - axis.
Hence at t =  velocity & accleration of the particle are normal to each other. 
So option B is correct
At t = t1 position of the particle 


& acceleration of the particle is 

∴   acceleration of the particle is always directed towards the origin. Hence option C is correct
At t = 0, particle is at (a,0) & at t =  particle is at (0,b)
distance covered in  th of the elliptical path not ‘a’.
Hence Option A, B,C, are correct

*Multiple options can be correct
QUESTION: 37

Let    Vrms & Vp respectively denote the mean speed , root mean square speed and most probable speed of the molecules in an ideal monatomic gas at abso­lute temperature (T). The mass of the molecule is .m.. Then:

Solution:



From these expression we can see that 
Secondly,

*Multiple options can be correct
QUESTION: 38

A current carrying infinitely long wire is kept along the diameter of a circular wire loop, without touching it
The correct statements is(are) -

Solution:

Due to the current in the straight wire, net magnetic flux from the circular loop is z e ro . Because in half of the circle magnetic field is inwards and in other half , magnetic field is outwards. Therefore, change in current will notcause any charge in magnetic flux from the loop. Therefore, induced emf under all conditions through the circular loop is zero.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 39

A series R-C circuit is connected to AC voltage source consider two cases (A) When C is without a dielectric medium and (B) when C is filled with dielectric of constant 4. The current IR through the resister and voltage Vc across the capacitor are compared in the two cases. Which of the following is/are true ?

Solution:


In case (b) capacitance C will be more. Therefore, impedance Z will be less. 
Hence, current will be more . 
option (b) is correct.
Further  
            
In case (b), since current I is more. 
Therefore, Vc will be less.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 40

A steady current I flows along an infinitely long hallow cylindrical conductor of radius R. This cylinder is placed coaxially inside an infinite solenoid of radius 2R. The solenoid has n turns per unit length and carries a steady current i. Consider a point P at a distance R from the common axis. The correct statements is/are-

Solution:


Conside that
P-Hollow cylindrical conductor 
Q - Solenoid
case - 1 → In the region , 0 < r < R 
Bp = 0
BQ ≠ 0, along the axis
Bnet ≠ 0
case-II⇒ln the region R < r < 2R
Bp ≠ 0, tangential to the circle of radius r, centered on the axis. 
BQ ≠ 0, along the axis
Bnet ≠ 0 neither in the directions mentioned in option(b) or (c) 
case - → In region r > 2R 
Bp ≠ 0
bQ ≠ 0
Bnet ≠ 0

QUESTION: 41

What is the probability that a particle be found between 0.49 L and 0.51 L in 1D box of length L for n = 1 ?


Solution:

The wave function is given by

The probability is given by

for n = 1 andx = 0.5 L 

QUESTION: 42

The moment of inertia of a uniform sphere of radius ‘r’ about an axis passing  through its centre is given by  .A rigid sphere of uniform mass density ‘p ’ & radius ‘R’ has two smaller spheres of Radii  hollowed out of it as shown in the figure given below.

The moment of inertia of the resulting body about y-axis if R = 2.5 m & p = 4.6 kg/m3 is


Solution:

Let I is the moment of inertia of bigger sphere.
Then ; 
for small sphere of R/2 about its centre,

Moment of inertia for this sphere about y-axis

For second sphere 
total 



I = 620  

QUESTION: 43

In a cylindrical conductor of radius 2mm, the current density varies with the distance from the axis according to J = 103 (e)-400r A/m2. What is the value of the total current (I) (in mA) ?


Solution:

Total current (I)


I = 7.51 mA

QUESTION: 44

A person weighs Wp at Earth's pole and We at the equator. Treating the Earth as a perfect sphere of radius 6400 km, the value 1000 x 


Solution:

We know that, gravity acceleration due to rotation is 

⇒ 


=  

QUESTION: 45

A particle constrained to move along the x-axis is described by the wave function :-
ψ ( x ) = 2x ; 0 < x <1 
ψ (x)= 0 ; else where
What is the probability of finding the particle within the interval (0,0.1)?


Solution:

If ψ (x) is the wave function then probability of finding the particle in width ‘dx’ is given as:-
 
We have ψ(x) = 2x ,   0< x <1
                ψ(x) = 0 .... else here

QUESTION: 46

The pulley shown in figure has a radius 10 cm and moment of inertia 0.5kg.m2 about its axis. Assuming the inclined planes to be frictionless .The acceleration of the 4.0 kg block is _____ cm/sec2.


Solution:





QUESTION: 47

Steam at 100°C is mixed with 1500 gms of water at 15°C so that the final temperature of the mixture is 80° C. What will be the value of mass of steam ?


Solution:

m1 = ? ; m2 = 1500 gm.
T1 =373 k, T2 = 273+15 = 288 k.
Find temperature of mixture be (T) = 273+80 = 353 k 
∴  m1 x 540 + m1 (373-353) = 1500 (353-288) 
(540+20)m1 = 1500x65
= 175g = 0.175 kg

QUESTION: 48

The vapour pressure (P) (in mm of Mercury) of solid ammonia is given by :- while that of liquid ammonia is given by where T is in K. What is the value of the pressure at which solid, liquid and vapour phase of ammonia exists simultaneously (in mm of Hg) ?


Solution:

44.87
At triple point, the vapour pressure of the substance in each of the 3 states is identical.
Hence equating the vapour pressure of solid ammonia

with that of liquid ammonia loge P = 
we have ;

on solving we get :- T = 195.2 K

we get loge P= 
                2.303 log10 P = 3.8

QUESTION: 49

The heat absorbed by a system in going through the following cyclic process is ------ mJ.


Solution:

Heat absorbed = workdone 
= Area under the graph in the given case. 
Heat absorbed = area of the circle
= πr2 = 3.14x104 x10-6 x 103
Heat absorbed = 3.14 x10 = 31.4 J

QUESTION: 50

The number of photons emitted per second by a 10 W sodium vapour lamp is -_____ x 1019. Assume that 60% of the consumed energy is converted into light. Wavelength of sodium light = 590nm.


Solution:

P = 10W  ∴E in 1 sec = 10J 
% used to convert into photon = 60%
Energy used = = 6J
Energy used to take out 1 photon = 
No. of photons used 

QUESTION: 51

In young’s double slit experiment using monochromatic light the fringe pattern shifts by a certain distance on the screen when a mica sheet of refractive index 1.6 & thickness 1.964 microns is introduced in the path of one of the interfering waves. The mica sheet is then removed & the distance between the slits & the screen is doubled. It is found that the distance between the maxima (or minima) now is the same as the observed fringe shift upon the introduction of the miashat. Calculate the wavelength of the monochromatic light used in the experiment (in A°) ?


Solution:

Shifting of fringes due to introduction of slab in the path of one of the slits, comes out to be;

Now, the distance between the screen & slits is doubled. 
Hence the new fringe width will become,

Given Δy = ω'


= 0.5892 x 10-6 m 
= 5892 A°

QUESTION: 52

For the common emitter configuration of transistor, as shown in the figure find the voltage between collector & emitter.


Solution:

The Given figure can be simplified as

Base current 
Collector current ( IB )

QUESTION: 53

The load resistance of a full wave rectifier is 103 Ω. And the input AC voltage (rms) is 200-0-200. Calculate the ripple factor for the following arrangement (while considering that diode do not show any significant resistance itself)?


Solution:

The peak value of d.c. current 

Average d.c current is given by 
Average d.c voltage 
ripple factor 

QUESTION: 54

What will be the value of VEC in figure,


Solution:

First check to see if Rin(base) can be neglected.

since 150 kΩ is more than ten times “ R2” . The condition  is net and Rin(base) can be neglected.

= 6.88 V.
Then VE = VB + VBE = 6.88 V + 0.7 V = 7.58 V


QUESTION: 55

A binary star is observed to consist of a blue star B (Peak wavelength 800 nm) and a red star R (Peak wavelength 400 nm) orbiting each other. As observed from the earth, B and R appear bright. Assuming that the stars radiate as perfect black bodies, it follows that the ratio of volumes VB/VR of the two stars is_________.


Solution:

For blackbody, According to wien’s displacement law

and energy per unit area per unit time is E = 

So, that the volume 

QUESTION: 56

A stone is dropped vertically from the top of a town of height 40 m. At the same time a gun is aimed directly at the stone from the ground at a horizontal distance 30 m from the base of the tower and fired. If the bullet from the gun is to hit the stone before it reaches the ground the minimum velocity (m/sec) of the bullet must be approximately _____ .


Solution:

To solve this question we will think about two cases

time taken by the stone to cover the x distance 
and time taken by the bullet to reach the highest point 


for case - II 
vcosθ.t = 30
v = 17.7 m/sec
So minimum speed is 17.7 m/sec

QUESTION: 57

A variational calculation is done with the normalized trial wave function
for the one-dimensional potential well
  The ground state energy is estimated to be .The value of n is ______ .


Solution:

The normalized trial wave function is ψ(x) = 
The potential will is,  
The ground state energy E0 is given by 


QUESTION: 58

 The dispersion relation of phonons in a solid is given by  . The velocity of phonons at large wavelength is nω0a . 
The value of ‘n’ is _______ .


Solution:

The dispersion relation of phonons in a solid is given by 

at large wavelength
 at large wavelength 
at large wavelength


The velocity of the phonons at large wavelength is

QUESTION: 59

A circular disc of radius ‘a ’ on the x-y plane has a surface change density . The electric dipole moment of this charge distribution is __________ ( in the unit of  


Solution:

The electric dipole moment is, 

QUESTION: 60

The spherical surface of a piano convex lens of radius of curvature R = 1 m is gently placed on aflat plate. The space between then is filled with a transparent liquid of refractive index 1.57. The refrective indices of the lens and the flat plate are 1.52 and 1.62 respectively. The radius of the sixteenth dark newton’s ring in the reflected light of wave length λ is found to be √5 mm. Determine the wavelength λ of the light_______ (in ).


Solution:

For the formation of dark fringe , we can write

t = thickness of the liquid 
λ = wave length of the light
μ1 =  refractive index of the liquid 
From the geometry of the figure , we have