General Aptitude - 1


20 Questions MCQ Test GATE Chemistry Mock Test Series | General Aptitude - 1


Description
This mock test of General Aptitude - 1 for Chemistry helps you for every Chemistry entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Chemistry General Aptitude - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this General Aptitude - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Chemistry students definitely take this General Aptitude - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other General Aptitude - 1 extra questions, long questions & short questions for Chemistry on EduRev as well by searching above.
*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 1

The value of _____________. (Round off two decimal places).


Solution:

QUESTION: 2

How many pieces of 85 cm can be cut from a rod of 42.5 metre

Solution:

QUESTION: 3

Find the missing number

Solution:

1st 23 + 5 = 28
2nd 45 + 5 = 50
3rd 35 + 5 = 40 

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 4

If a = 0.1039, then the value of is ___________ ( Round off to four decimal places)


Solution:

QUESTION: 5

Find the number of triangles in the figure.

Solution:

As there are two triangles inside the large one. and each small triangle makes 4 triangles and the largest triangle makrs one. 4 x 2 + 1 = 9

QUESTION: 6

a. b. c. d. e are five consecutive odd numbers, their average is

Solution:

If 'a' is the odd no. then next consecutive odds are, a + 2, a + 4, a + 6, a + 8

[ If no observations are odd then the middle one is avg tor consecutive odd numbers.]

QUESTION: 7

Introducing Asha to guests. Bhaskar said. "Her father is the only son of my father". How is Asha related to Bhaskar.

Solution:

QUESTION: 8

The area of the largest triangle that can be inscribed in a semi circle of radius r is 

Solution:

As ΔBAC is on hill diameter

QUESTION: 9

A man had 16 dogs. All but 7 died. How many dogs was he left with

Solution:

All but 7 died means except 7 dogs all others died i.e. 7 dogs are left

QUESTION: 10

What angle is made by minute hand in 29 seconds?

Solution:

In 3600 seconds it makes 360° (as if completes a circle)
∴ In 29 seconds it makes  

QUESTION: 11

A, B and C can do a piece of work in 20, 30 and 60 days respectively. In how many days A can do the work if he is assisted by B and C on every third day.

Solution:

QUESTION: 12

Find the number of digits in 213 

Solution:

213 = ( 26)2 x 2 = (64)2 x 2 = (4096) x 2 = 8192 i.e. 4 digits

QUESTION: 13

In the given figure AB is the diameter of the circle. Find the value o f  ∠A C D

Solution:

QUESTION: 14

The minute hand of a clock is in North -East at 8 : 45. Then in which direction the hour hand will be at 1 : 30.

Solution:


So. 1 : 30 and 8 : 45 difference = 4 h o u r : 45 mins =
and by that time clock's hour hand will move forward . in 12 horns, hour hand makes 360°.

 

QUESTION: 15

Bombay express left delhi for bomb ay at 14: 30 hours, travelling at a speed of 60 km hr. and Rajdhani express left delhi for bombay at 16:30 hours on the same day at a speed of 80 km hr. How for from delhi the two trains will meet?

Solution:

In two hours first train goes 120 km. (as speed = 60 km/hr)
Now relative speed = (80 - 60) km hour = 20 km hour.
Now 20 km is covered in 1 hour.
∴ 120 km is convered in 
Which is the time for the 2nd train which travels at 80 km hour
∴ Total distance covered = 80 x 6 = 480 km.

QUESTION: 16

A dishonest shop keeper sells sugar at cost price but cheats 10% on weight. What is his percentage profit loss

Solution:

Let cost price of 100 g is 100 Rs.
∴ The cost price of 90 g is 90 Rs.
∴ he profits 10 Rs in each 90 Rs.

QUESTION: 17

Statement
(i) All A are B
(ii) All A are C (Hi) Some C are D
Based on these statements find out which at the following conclusions are true.
(1) All c can be B
(2) All A are B as well as C.

Solution:


This is the general diagram. But C can also be inside B. which is a possibility,
∴ both follows (c)

QUESTION: 18

Find out in the given sentese if there is any error and mark the part having error as your answer, and if No error is there then mark 'd' as your answer.
(i) All the students of the academy will
(ii) Give a test
(iii) O f general aptitude in the afternoon
(iv) No error

Solution:

’give a test' is wrong conect is ’take a test'.

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 19

The reina inder o f the series l!+ 2 !+ 3 !+ 4 !+ + 100! when divided by 10 is____________.


Solution:

l!+2!+3!+4! = 1 + 2 + 6+24 = 33
and each te rm > 5!. should have a 2 and 5 is the no (i.e. 5! = lx 2 x 3 x 4 x 5 )
Which is divisible by 10.

QUESTION: 20

There are 8 identical bags of wheat except 1 bag all others have same weight but one bag is heavier what is the minimum number of weights requited to identify the bag with different weight by conventional balance.

Solution:

Total 8 bags

take which one is heavier, next 

again take heavier one

Related tests