General Awareness 2 (Electrical)


50 Questions MCQ Test Mock Test Series for SSC JE Electrical Engineering | General Awareness 2 (Electrical)


Description
This mock test of General Awareness 2 (Electrical) for Electrical Engineering (EE) helps you for every Electrical Engineering (EE) entrance exam. This contains 50 Multiple Choice Questions for Electrical Engineering (EE) General Awareness 2 (Electrical) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this General Awareness 2 (Electrical) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electrical Engineering (EE) students definitely take this General Awareness 2 (Electrical) exercise for a better result in the exam. You can find other General Awareness 2 (Electrical) extra questions, long questions & short questions for Electrical Engineering (EE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The constitution of India is divided into how many articles?

Solution:

The Indian constitution has 395 articles in 25 parts, 12 schedules, 5 appendices and 98 amendments. Besides the English version, there is an official Hindi translation.

QUESTION: 2

Which country claimed gold in the women's 4x400 relay at the Asian Games 2018?

Solution:

The Indian women's relay quartet of Hima Das, M. Poovamma, Saritaben Gayakwad and V. Vismaya won a gold medal in the women's 4x400 relay at the Asian Games 2018. Bahrain won the silver medal while Vietnam won the bronze medal. This was India's fifth gold medal in a row in the women's 4x400m relay.

QUESTION: 3

What is the capital of Switzerland?

Solution:

Bern is the capital of Switzerland and Zurich is its largest city. Alain Berset is the President of Switzerland. It is a mountainous Central European country, home to numerous lakes, villages and the high peaks of the Alps. The country is also known for its ski resorts and hiking trails. Swiss watches and chocolate are world renowned. Swiss franc is its currency.

QUESTION: 4

What tag is given to invoke form from HTML language?

Solution:

<Form> is a tag used to create HTML form for user input. 

QUESTION: 5

What is the symbol for expressing Utility?

Solution:

MU refers to Marginal Utility which is the additional satisfaction a consumer gains from consuming one more unit of a good or service.

QUESTION: 6

Who amongst these is believed to be the promoter of the Mahayana sect of the Buddhism?

Solution:

Ashvaghosha is believed to be the promoter of the Mahayana sect of the Buddhism. He was a Buddhist philosopher, orator, dramatist, and a poet from India. He was the composer of Buddhacharita and is considered to be one of the greatest Indian poets even before Kalidasa.

QUESTION: 7

Who has become this year's (2018) highest run-scorer in international cricket?

Solution:

During his 23-run knock against England at Lord's, Team India captain Virat Kohli overtook England's Jonny Bairstow to become this year's highest run-scorer in international cricket. Kohli has scored 1,404 runs in 25 innings this year, 15 more than the English wicketkeeper-batsman. Shikhar Dhawan, who has scored 1,055 runs, is the second highest run-scorer among Indians in 2018.

QUESTION: 8

What is the full form of FMC?

Solution:

FMC is the chief regulator of commodity futures markets in India. It is headquartered in Mumbai and is overseen by the Ministry of Finance.

QUESTION: 9

Which of the following is an example of thermosetting plastic?

Solution:
  • Thermosetting plastic is a type of plastic which once heated gets solidified and cannot be remoulded or melted on subsequent applications of heat.
  • This occurs due to the formation of cross links in the polymer which prevent it from being remoulded.
  • Bakelite is an example of thermosetting plastics.
  • PVC and polyethylene are examples of thermoplastics. These are the types of polymers that melt on heating and solidify on cooling.
QUESTION: 10

Salil S. Parekh has been appointed as the MD and CEO of which company?

Solution:

Infosys annouced the appointment of Salil S. Parekh as its new CEO and Managing Director. Salil was in Capegemini earlier. The Bengaluru-headquartered company was searching for a new CEO after former CEO Vishal Sikka resigned in August 2017. Cofounder Nandan Nilekani returned to the company as non-executive chairman to steady operations.

QUESTION: 11

 Bell metal contains Sn and ________.

Solution:
  • Bell metal is a hard alloy used for making bells and different musical instruments.
  • It is made of 80% copper and 20% tin (Sn) with some amount of Zinc and Lead.
  • Bell metal is known for its resonance and attractive sound.
QUESTION: 12

Who among the following is the present chairman of the Union Public Service Commission?

Solution:
  • The Union Public Service Commission has 8 members now including the Chairman of the Commission.
  • The current chairman of the UPSC is Arvind Saxena who has been appointed as the acting Chairman of the Commission in June 2018.
  • He will discharge this duty till August 2020 or till further orders. 
QUESTION: 13

Which of the following places is not a Middle Stone Age?

Solution:

Of the following, Ganeshwar is not the place of Middle Stone Age.

  • The site of Ganeshwar is located close to the copper mines of Sikar-Jhunjhunu copper belt of Rajasthan.
  • There were many copper objects excavated from the area that included spearhead, arrowhead, chisel, bangles, and many microliths that were characteristic of the Chalcolithic Culture.
  • People of Chalcolithic age used objects made of stone and copper.
  • Ganeshwar predate the mature Harappan Culture.
QUESTION: 14

Loktak Hydroelectricity Project belongs to 

Solution:

Loktak hydroelectricity project is a multipurpose storage scheme to harness the hydro power potential of Loktak lake (largest freshwater lake in Northeast India) fed by Khuga and Imphal river. It is located in Churachandpur district of Manipur.

QUESTION: 15

Which of the following Veda is the oldest?

Solution:
  • Vedas are the collection of Hindu and other ancient religious texts written in ancient India between 1500-1000 BCE.
  • There are four Vedas: the Rigveda, the Yajurveda, the Samaveda, the Atharvaveda.
  • Rigveda is the oldest Veda
QUESTION: 16

During which five year plan the growth rate of agricultural production was negative?

Solution:
  • The Third Five Year Plan stressed on the growth of industries and agriculture.
  • It aimed at increasing the agricultural production by 30%, however, India failed to achieve its target because of wars with Pakistan and China in 1965 and 1962 and also because of the bad monsoon. 
QUESTION: 17

Which one of the following is the value of one nanometer?

Solution:

1nm = 10-9m, or we can say 10-7cm

QUESTION: 18

Which among the following is NOT correctly matched?

Solution:

Article No.

Subject

Article 315

Public Service Commissions for the Union and the States

Article 316

Appointment and Terms of the Members

Article 317

Removal and Suspension of the Members of the Commission

Article 318

Making regulations for members as well as staff of the Commission

Article 319

Prohibition to hold office by the members of the Commission on ceasing to be such members

Article 320

Functions of Public Service Commissions

Article 321

Powers to extend functions of the Public Service Commissions

Article 322

Expenses of Public Service Commissions

Article 323

Reports of Public Service Commissions

QUESTION: 19

Lees Mody pact was signed in which year?

Solution:

On October 28th, 1933 Lees Mody pact was signed by Bombay Mill Owners Association which earned all Indian industrialists Nehru’s distrust. The British had succeeded once again in divide-and-rule.

QUESTION: 20

Which of the following Indian states does NOT share an international border?

Solution:
  • Countries that share the border with West Bengal: Bangladesh in the east, and Nepal and Bhutan in the north.
  • Countries that share the border with Himachal Pradesh: China
  • Countries that share the border with Punjab: Pakistan
  • Haryana doesn’t share the border with any other country.
QUESTION: 21

The time period of a sound wave is 0.01 seconds. Find its frequency (in Hz).

Solution:

Frequency= 1/T (time period)

therefore, 1/0.01 = 100

f = 100Hz

QUESTION: 22

Slate is which type of rock?

Solution:

Slate is a fine-grained, foliated, homogeneous metamorphic rock obtained from an original shale-type sedimentary rock composed of clay or volcanic ash through low-grade regional metamorphism.

QUESTION: 23

Ranganthittu Bird Sanctuary is located in which Indian state?

Solution:

Ranganathittu Bird Sanctuary is the largest bird sanctuary in Karnataka.

Asian openbill stork, Common spoonbill and Woolly-necked stork breed in this sanctuary regularly.

It lies on the banks of River Cauvery, this sanctuary is the home to some of the most exquisite birds.

QUESTION: 24

Which of the following is not among the inventions of the Thomas Alva Edison?

Solution:

Invention

Inventor

Tasimeter

Thomas Alva Edison

Electric bulb

Thomas Alva Edison

Phonograph

Thomas Alva Edison

Air conditioning system

Willis Carrier

QUESTION: 25

The famous ‘Nehru Report’ was brought out in

Solution:

The Nehru Report of 28-30 August, 1928 was a memorandum outlining a proposed new dominion status constitution for India. It was prepared by a committee of the All Parties Conference chaired by Motilal Nehruwith his son Jawaharlal Nehru acting as secretary.

QUESTION: 26

To what number were the Lok Sabha seats increased to in the 31st Constitutional Amendment?

Solution:

The number of Lok Sabha seats were increased from a value of 525 to 545 in 1972.

QUESTION: 27

Pulmonology is the study of?

Solution:

Pulmonology is the study of the lungs, a doctor who specializes in treating diseases of the lungs is called a pulmonologist. 

QUESTION: 28

Which of the following is the tributary of river Godavari?

Solution:

Indravati is one of the major tributaries of Godavari. Indravati originates from the state of Odisha and passes through Chhattisgarh before meeting Godavari river. Chitrakoot falls is located on Indravati river.

QUESTION: 29

LPG Model of Development was introduced by _________.

Solution:

The LPG Model of development was introduced by then Finance Minister Dr. Manmohan Singh in 1991. This model was intended to charter a new strategy with emphasis on liberalization, Privatisation, and Globalisation (LPG).

LPG Model of development emphasizes a bigger role for the private sector.

QUESTION: 30

The columnar epithelium is found in which part of the body?

Solution:
  • The columnar epithelium is found in the lining of the stomach and intestine. It helps in secretion and absorption.
  • It is made up of a single layer of tall and slender cells.
  • Its nuclei are located in the base and its free surface has microvilli.
QUESTION: 31

The article that provides for an independent office of Comptroller and Audit General of India (CAG) is?

Solution:

Articles

Description

Article 149

Duties and Power of the Comptroller and Auditor- General.

Article 150

A form of accounts of the Union and the States

Article 148

Comptroller and Auditor General of India

Article 151

Audit reports of Union shall be submitted to President and States shall be submitted to Governor.

QUESTION: 32

Saint Ramananda associated with which of the following branches? 

Solution:

Saint Ramananda is associated with Ram Magri.

  • Ram Magri or Ram Bhakti was a Rama-oriented movement, which focussed on meditation of Sri Ramchandra.
  • Ramananda (14th century) was the chief pioneer of Ram Bhakti.
  • For the most part of his life, he lived in Varanasi.
  • Born in a Brahmin family, he was a devotional poet.
  • His disciples include Saint Kabir, Guru Ravidas and others.
QUESTION: 33

What fraction of Earth’s diameter is the diameter of the moon?

Solution:
  • 1/4 fraction of Earth’s diameter is the diameter of the moon.
  • Earth’s diameter is 12,742 km
  • Moon’s diameter is 3,474 km
QUESTION: 34

“Equus quagga” is the scientific name of which animal?

Solution:

Zebra

Equus quagga

Fox

Vulpes Vulpes

Wild Ass

Equus africanus asinus

Giraffe

Giraffa camelopardalis

QUESTION: 35

Who the following told, "HunuzDilli dur ast" (Delhi is still far away)?

Solution:
  • Nizamuddin Auliya was a Sufi saint who sent this message to Muhammad Bin Tughlaq who asked him to leave Delhi.
  • This is considered as a curse of Nizamuddin as the Sultan died while entering Delhi as a pavilion fell on him.
QUESTION: 36

Which High Court has the jurisdiction over the State of Arunachal Pradesh?

Solution:

Gauhati High Court has the jurisdiction over the State of Arunachal Pradesh. It holds jurisdiction over Nagaland and Mizoram as well. 

QUESTION: 37

Which type of soil is found in the plains of Northern India?

Solution:

Alluvium is loose, unconsolidated soil. It is found in Northern India.

QUESTION: 38

On its path to development, an economy is said to be at the take off stage when it

Solution:

There are 5 stages of economic growth: Traditional society, Preconditions for take-off, Take-off, Drive to maturity, Age of High mass consumption. Take-off occurs when sector led growth becomes common and society is driven more by economic processes than traditions.

QUESTION: 39

The code for a Web page is written using ________.

Solution:

Hypertext Markup Language (HTML) is the standard markup language for creating web pages and web applications. With Cascading Style Sheets (CSS) and JavaScript it forms a triad of cornerstone technologies for the World Wide Web.

QUESTION: 40

In which state has the world’s first-ever thermal battery plant been inaugurated?

Solution:

India became home to the world’s first-ever thermal battery plant, that was inaugurated in Andhra Pradesh on 6 August 2018. The thermal battery facility is owned by Bharat Energy Storage Technology Private Limited. Thermal batteries use thermal energy to operate, i.e., the energy created by temperature differences.

QUESTION: 41

Magmas that are more granitic tend to be very explosive because of their

Solution:

When "wet" granitic magma quickly rises to the surface of the Earth and gets to within a few kilometers of the surface, the top of the magma cools to form a dome. Beneath this dome the gaseous water in the magma creates extreme pressures because of expansion. When the pressure becomes too great the dome and magma are sent into the Earth's atmosphere in a tremendous explosion.

QUESTION: 42

Match the following:

Solution:

QUESTION: 43

Which gas is called as the "Stranger Gas"?

Solution:

Xenon's name comes from the Greek word Xenos, which means 'stranger'.

Xenon is a non-metal chemical element belongs to the group of the noble gases.

Xenon is used in photographic flashes, in high pressure arc lamps for motion picture projection, and in high pressure arc lamps to produce ultraviolet light.

QUESTION: 44

_______ app is an intuitive and user-friendly application for crowd-sourced voice call quality monitoring.

Solution:

The Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) launched the Do not Call (DND) 2.0 and MyCall apps with the Unified Mobile Application for New-Age Governance (UMANG) platform. UMANG provides a single platform for all Indian citizens to access, pan-India, e-Gov services. MyCall is an intuitive and user-friendly application for crowd-sourced voice call quality monitoring.

QUESTION: 45

Which of the following statement is true for a small raindrop falling through the air?

Solution:

A raindrop is not a free-falling body. There are two types of forces acting on the raindrop, one is the gravitational force and the other is air resistance (Increases with an increase in velocity). As the raindrop falls, it's velocity increases and air resistance also increases. At one point, both cancel out each other. The velocity after this is said to be terminal velocity. It travels with uniform velocity after this.

QUESTION: 46

Under which one of the following Amendment Acts was Sikkim admitted into the Union of India?

Solution:
  • On 26 April 1975, Sikkim became a state of India via 36 Amendment Act.
  • In 1975, Sikkimese Parliament appealed to the Indian Parliament to grant Sikkim as the status of a state of India.
  • With an area of 7,096 km2 Sikkim has 4 districts with 1 Rajya Sabha and 1 Lok Sabha seats.
QUESTION: 47

What is India’s rank in the Climate Change Performance Index 2018?

Solution:

India secured 14th place in the Climate Change Performance Index 2018. India ranks medium in the climate policy category with its plans for further promoting renewable sources of energy. The Climate Change Performance Index is an annual publication by Germanwatch and Climate Action Network Europe.

QUESTION: 48

Which of the following is a synthetic polymer?

a. Nylon

b. Polyethylene

c. Teflon

d. Cellulose

e. Silk

Solution:

Examples of synthetic polymers include nylon, polyethylene, polyester, Teflon, and epoxy. Natural polymers occur in nature and can be extracted. They are often water-based. Examples of naturally occurring polymers are silk, wool, DNA, cellulose, starch and proteins.

QUESTION: 49

Pepsin digests ______.

Solution:

Pepsin is an enzyme that breaks down proteins into smaller peptides (that is, a protease). It is produced in the stomach and is one of the main digestive enzymes in the digestive systems of humans.

QUESTION: 50

Which of the following Indian cities have been identified by UNESCO as cities of Music?

(a) Varanasi

(b) Chennai

(c) Madurai

(d) Kolkata

Choose the correct response from the options given below?

Solution:

Varanasi and Chennai are part of the UNESCO "Cities of Music" under the Creative Cities Network. The UNESCO Creative Cities Network strives to promote cooperation with and among cities that have identified creativity as a strategic factor for sustainable urban development.