General Awareness 3 (Electrical)


50 Questions MCQ Test Mock Test Series for SSC JE Electrical Engineering | General Awareness 3 (Electrical)


Description
This mock test of General Awareness 3 (Electrical) for Electrical Engineering (EE) helps you for every Electrical Engineering (EE) entrance exam. This contains 50 Multiple Choice Questions for Electrical Engineering (EE) General Awareness 3 (Electrical) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this General Awareness 3 (Electrical) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Electrical Engineering (EE) students definitely take this General Awareness 3 (Electrical) exercise for a better result in the exam. You can find other General Awareness 3 (Electrical) extra questions, long questions & short questions for Electrical Engineering (EE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What is the term for the attorney general of India?

Solution:

There is no fixed term of the attorney general of India. He holds his office during the pleasure of the President.

QUESTION: 2

Which of the following states does not have a bicameral legislature?

Solution:

Seven Indian States, Andhra Pradesh, Telangana, Bihar, Jammu-Kashmir, Karnataka, Maharashtra and Uttar Pradesh, have bicameral Legislatures, these are called legislative councils (Vidhan Parishad), one-third of whom are elected every two years, there are graduate constituencies.

QUESTION: 3

In which schedule Prime Minister Oath is mentioned?

Solution:

Prime Minister Oath is mentioned in 3rd Schedule

The third Schedule contains the following Oaths

  1. Oath of office for the minister for the union.
  2. Oath of secrecy for the minister for the union.
  3. Oath of affirmation to be made by a member of parliament
  4. A form of oath to be made by a judge of the supreme court
  5. A form of oath to be made by the comptroller and audit general of India
  6. A form of oath for a minister of state
  7. A form of oath of secrecy for a minister for a state
  8. Oath of affirmation to be made by a candidate for election to the legislature of a state
  9. Oath to be made by a member of a legislature of the state.
  10. A form of oath to be made by a judge of the high court.
QUESTION: 4

Article 368 of Indian Constitution is related to:

Solution:

Article 368 of Indian constitution gives exclusive power to parliament to amend the constitution and its procedures.

QUESTION: 5

Which constituency Uma Bharti belong to?

Solution:

Uma Bharti is a politician functioning with the Indian party BJP. She is currently appointed as the Cabinet Minister for Drinking Water & Sanitation in the Union Government of India.

QUESTION: 6

Prime Minister of India is de-facto head of which of the following bodies?

I. NITI Aayog

II. National Integration Council

III. Indian Board of Wildlife

Solution:
  • Prime Minister is the de-facto head of all three bodies.
  • NITI Aayog was formed by a cabinet resolution by replacing Planning commission. Its role is to foster involvement and participation in the economic policymaking process by the State Governments.
  • The National Integration Council (NIC) is a group of senior politicians and public figures that look for ways to address the problems of communalism, casteism, and regionalism.
  • Indian Board for Wild Life is a “Statutory Organisation” constituted under the Wildlife Protection Act, 1972 to advise on framing policies and measures for conservation of wildlife.
QUESTION: 7

In which country is “Taklamakan” desert situated?

Solution:

The “Taklamakan” desert is a desert in northwest China. It is bounded by the Kunlun Mountains to the south, the Pamir Mountains and the Tian Shan to the west and north and the Gobi desert to the east. It is the world's second largest shifting sand desert.

QUESTION: 8

What is another name of Creeping Inflation?

Solution:

Low Inflation is the single digit change in the Rate of Inflation annually. Low inflation encourages consumers to buy goods and services because delay would mean that they would have to pay more for the same product. Low Inflation is causes due to deflation or negative inflation. When the prices fall because of the supply of goods is higher than the demand for those goods.

QUESTION: 9

The degree of response of demand to changes in price is ________

Solution:

Types of elasticity of demand

Description

Income elasticity of demand

It is the degree of responsiveness of demand to the change in time

Cross elasticity of demand

It is the degree of responsiveness to change in prices of related goods

Price elasticity of demand

It is the degree of responsiveness of quantity demanded to change in price

QUESTION: 10

How many types of elasticity of supply is available?

Solution:

Five types of elasticity of supply:

  1. Perfectly elastic supply
  2. Relatively elastic supply
  3. Unitary elastic supply
  4. Relatively inelastic supply
  5. Perfectly inelastic supply
QUESTION: 11

In BIMSTEC , what does B stands for?

Solution:

 BIMSTEC  stands for Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation.

QUESTION: 12

Which among the following is the dimension of the Rs. 20 Currency Note issued by the Reserve Bank of India?

Solution:

 The Rs. 20 Currency Note issued by the Reserve Bank of India has the dimension of 147 × 63 mm2.

● The base colour of the currency note is Red-Orange.

● This note of the Mahatma Gandhi Series was introduced by RBI in August 2001.

QUESTION: 13

Which committee was set up to review the concept of the poverty line?

Solution:
  • Suresh Tendulkar committee was constituted to review the concept of the poverty line in 2005. The committee recommended to shift away from the calories model.
  • Lakdawala committee was constituted to consider methodological and computational aspects of estimation of proportion and number of poor in India.
  • Wanchoo committee was constituted to look into industrial development for the backward areas and to recommend fiscal and financial incentives for industries in these areas.
  • Dutt committee was constituted to inquire into the working of the licensing system in India.
QUESTION: 14

Which countries are separated by the Mac Mohan Line?

Solution:

The Mac Mohan Line is the international boundary line between India and China and it was proposed by Henry Mac Mohan in 1914.

QUESTION: 15

Amazon river flows through which of the following country?

Solution:
  • Amazon River in South America is the largest river by discharge volume of water in the world which flows through Brazil, Colombia, and Peru.
  • About 20% of the global riverine discharged to the ocean is represented by the Amazon. The Amazon basin is also the largest drainage basin in the world.
QUESTION: 16

The Earth’s crust is the thinnest?

Solution:

At the bottom of the oceans and some seas, there is oceanic crust. Oceanic crust is very thin (usually under 10 km), and is composed of dense, typically dark (mafic) rocks: basalt, gabbro, debase.

QUESTION: 17

To which of the following crops does the Rashtriya Krishi Bima Yojana (NAIS) provide insurance?

Solution:

The Government introduced in 1999-2000, a new scheme titled “National Agricultural Insurance Scheme” (NAIS) or “Rashtriya Krishi Bima Yojana” (RKBY). NAIS envisages coverage of all food crops (cereals and pulses), oilseeds, horticultural and commercial crops. It covers all farmers, both loanees and non-loanees, under the scheme.

QUESTION: 18

Which High Court has the jurisdiction over the state of Arunachal Pradesh?

Solution:

The High Court of Guwahati has the jurisdiction over the state of Arunachal Pradesh.

QUESTION: 19

_________ is an example of intrusive igneous rock.

Solution:

Granite is a common type of felsic intrusive igneous rock that is granular and phaneritic in texture. Granites can be predominantly white, pink, or grey in colour, depending on their mineralogy.

QUESTION: 20

For a time difference of two hours, the longitudinal distance will be equal to ________.

Solution:

Every one degree shift of longitude corresponds to 4 minute time difference.

So a time difference of 1 hour (60 minute) will have:

1 degree = 4 minutes

So, 60/4 = 15 and 15 × 1° = 15°

Now for 2 hours (120 min)

1 degree = 4 minutes

120/4 = 30 and 30 × 1° = 30°

So a time lag of 2 hours corresponds to 30 degrees of longitudinal change.

This follows from a simple fact that 360∘ ⇒ 24 hour.

Which is same as 360° ⇒ 1440 min. So 1° ⇒ 1440360 = 4 minutes.

QUESTION: 21

Mir Hassan Dehlavi was in the court of which of the following?

Solution:

Syed Mir Hassan was a scholar of the Qur'an, Hadith, Sufism, and the Arabic language in the court of Alauddin Khilji and was also a professor of Arabic at Scotch Mission College in Sialkot.

Alauddin Khilji was the second and one of the most powerful ruler of the Khalji dynasty that ruled the Delhi Sultanate in the Indian subcontinent.

QUESTION: 22

Match the following:

A. Mohenjodaro       1. Statue of a priest

B. Harappa              2. Port

C. Kalibanga            3. Plough marks

D. Lothal                  4. The Great Bath

Solution:

Mohenjodaro is associated with The Great Bath and Harappa is associated with Statue of a priest. Kalibangan was associated with Plough marks while Lothal is associated with Port.

QUESTION: 23

Set events in chronological order in which they happened.

1. Sepoy mutiny

2. Vasco da Gama reached India

3. Babur started mughal dynasty

Solution:

Vasco da Gama reached India:

Vasco de Gama becomes the first European to reach India via the Atlantic Ocean when he arrives at Calicut on the Malabar Coast on 20 May 1498.

Babur started Mughal dynasty:

Babur, who laid down the foundation of the rule of a new dynasty in India in 1526 A.D.

Sepoy mutiny:

A revolt of the sepoy troops in British India (1857-59), resulting in the transfer of the administration of India from the East India Company to the crown known as Sepoy Mutiny.

QUESTION: 24

Who was the architect of Taj Mahal?

Solution:

It was Ustad Ahmad Lahouri from Persia, who was the chief architect behind the construction of the magnificent Taj Mahal. While designing Taj Mahal he has tried to combine the Persian, Islamic and Mughal architecture to give Taj Mahal its splendour look, and its construction took place from 1632 to 1648.

QUESTION: 25

Who was the first sufi saint in India?

Solution:

Khawja Moinuddin Chisti was a Persian Muslim preacher, ascetic, religious scholar, philosopher, and mystic from Sistan, who eventually ended up settling in the Indian subcontinent in the early 13th-century. He became popularly known as Gharib Nawaz, which means 'the one who shows kindness to the poor'. This was later reinforced by succeeding Chishti Sufis, who became religious pioneers in national integration in the country.

QUESTION: 26

Who among the following has written the famous poem, 'Sarfaroshi Ki Tamanna'?

Solution:

Sarfaroshi ki Tamanna:

-  is a patriotic poem in Urdu

-  written by “Bismil Azimabadi” of Patna in 1921

-  was also immortalized as a “freedom war cry during the British Raj period in India”

-  first published in the journal Sabah, published from Delhi

QUESTION: 27

Where was the 1929 Congress session held?

Solution:

The 1929 Congress session was held in Lahore. In this session, the declaration of complete independence or 'Purna Swaraj' was adopted.

QUESTION: 28

Van der Waal’s equation is related to which of the behaviour of which of the following?

Solution:

This equation explains the behaviour of real gases with great accuracy and also the deviations of gas laws from ideal behaviour. The equation was proposed in the year 1873. It was a first step towards taking into account interaction forces which are acting between real gases molecules.

QUESTION: 29

Which of the following is a radioactive element?

Solution:

Poloniumis a rare radioactive metal discovered by Marie Curie in the late 19th century. While radioactive, it emits a high-energy form of radiation, but the particles do not travel far and it decays relatively quickly. It is an element with symbol Po and atomic number 84. Rest all are not radioactive.

QUESTION: 30

Saturated carbon compounds can form which types of chain structures?

I. Straight chain

II. Branched-chain

Solution:

Saturated carbon compounds can form Straight and Branched types of chain structures.

  • Saturated hydrocarbons are hydrocarbons that contain only single bonds between carbon atoms.
  • Each carbon atom is bonded to as many hydrogen atoms as possible.
QUESTION: 31

Generally covalently bonded molecules ________.

I. Have high boiling and melting point as compared to ionically bonded molecules

II. Are poor conductors of electricity.

III. Have weak inter-molecular force.

Solution:

Only II and III

Generally, covalently bonded molecules are poor conductors of electricity and have weak intermolecular force.

QUESTION: 32

The function of an assembler is

Solution:

The assembler has the main task that it takes the assembly language as input and processes it. It gives the output in form of machine language.

QUESTION: 33

Sound waves cannot travel through a

Solution:

Sound wave cannot travel through a wooden hollow pipe placed in vacuum.

Sound energy transfer in form of vibrations, these vibrations need matter to travel, absence of matter in vacuum makes these waves impossible to travel.

QUESTION: 34

A thermoelectric refrigerator works on which of the following principles?

Solution:

Thermoelectric refrigerators operate according to the Peltier effect. The effect creates a temperature difference by transferring heat between two electrical junctions. A voltage is applied across joined conductors to create an electric current.

QUESTION: 35

The focal length of a plane mirror is ________.

Solution:

The focal length of a plane mirror is infinity. A plane mirror can be considered as a spherical mirror of infinite radius of curvature. Focal length is half of the radius of curvature and hence it is infinity.

QUESTION: 36

Bhadra Wildlife Sanctuary is in ________.

Solution:

Bhadra Wildlife Sanctuary is a protected area and a tiger reserve as part of Project Tiger, located 38 km northwest of Chikkamagaluru town in Karnataka state, India.

QUESTION: 37

Match the following:-

Solution:

QUESTION: 38

Which of the cells of connective tissue secrete antibiotics?

Solution:
  • The Plasma cells of connective tissue secrete antibiotics.
  • The Mast cells secrete heparin, histamine, and serotonin.
  • Leucocytes cells involve protecting the body against infectious disease. They are produced in the lymph nodes and spleen,
  • The Adipocytes cells secrete leptin, adiponectin, and resistin.
QUESTION: 39

Camels hump is made up of which connecting tissue?

Solution:
  • Camels hump is made up of Adipose tissue. Camels hump contain fatty tissues.
  • Adipose tissue located mainly beneath the skin.
  • It specialized to store fats.
  • Excess nutrients not used immediately are converted into fats and are stored in Adipose tissue.
QUESTION: 40

Which of the following is a colourless organelle found in plant cells used for storage of food or starch?

Solution:

Leucoplast is a colourless organelle found in plant cells used for storage of food or starch.

QUESTION: 41

Which of the following is/are plant disease/s:

I. Citrus Canker

II. Rust of the Wheat

III. Yellow vein Mosaic of bhindi

Solution:

QUESTION: 42

Which city will host the Asian Games 2018?

Solution:

The 18th Asian Games will take place simultaneously in Jakarta, capital of Indonesia and Palembang, capital of the province of South Sumatra. Vietnam’s capital Hanoi had been due to host the Games but pulled out due to economic concerns. The Asian Games, also known as Asiad, is a continental multi-sport event held every four years among athletes from all over Asia. The 2014 Asian Games were held in Incheon, South Korea.

QUESTION: 43

Who won the Women’s single trophy at 2018 Australian Open?

Solution:

Caroline Wozniacki became the first Danish player to win a Grand Slam singles title, defeating Simona Halep in the final of 2018 Australian open. It was her maiden Grand Slam win.

QUESTION: 44

Who among the following has become the first woman judge to be appointed as the Chief Justice of the Jammu and Kashmir High Court?

Solution:

Justice Geeta Mittal was appointed as the Chief Justice of the Jammu and Kashmir High Court, becoming the first woman judge in the history to head it.

Justice Mittal was till now the Acting Chief Justice of the Delhi High Court. On 3rd August 2018, Sindhu Sharma became the first woman judge of the Jammu and Kashmir HC.

QUESTION: 45

Which of these organizations published the 'India Wage Report'?

Solution:

The International Labour Organization (ILO) published "India Wage Report". According to the report, real average daily wages in India almost doubled in the first two decades after economic reforms but low pay and wage inequality remains a serious challenge to inclusive growth. In 2011-12, the average wage in India was about Rs. 247 rupees a day, almost double the 1993-94 figure of Rs. 128.

QUESTION: 46

The first-ever international ceramics event will be held at which place?

Solution:

Jawahar Kala Kendra in collaboration with the Contemporary Clay Foundation presents the first Indian Ceramics Triennale: Breaking Ground. The event will be from 31 August to 18 November 2018 in Jaipur. The first-ever international ceramics event to be held at the Jawahar Kala Kendra will present 35 Indian Artists, a Symposium, Film Screenings and Workshops for Adults and Children.

QUESTION: 47

Which is the first ever comic book launched by WWF-India ?

Solution:

To foster love for nature & raise awareness about its protection among children, WWF-India has launched its first-ever comic book.'The Great Indian Nature Trail with Uncle Bikky' follows the travels of its protagonists Uncle Bikky, Chunmun and their dog Duggu as they learn about wildlife across India.Book was launched by Bikram Grewal, author and Ravi Singh, Secretary and CEO, WWF-India.

QUESTION: 48

Who invented bluetooth?

Solution:

QUESTION: 49

The Tomb Of Ibrahim Lodi is situated in which of these cities?

Solution:

The Tomb Of Ibrahim Lodi is the tomb of the Sultan of the Lodi dynasty, Ibrahim Lodi. It is situated in Panipat in Haryana. Ibrahim Lodi was the last ruler of the Lodi dynasty who was defeated and killed by Babur in the Battle of Panipat in 1526. This lead to the emergence of the Mughal Empire in India.

QUESTION: 50

Garadi is a popular folk dance of ________.

Solution:

Garadi is a popular folk dance of Puducherry.