General Awareness Test-11


20 Questions MCQ Test NDA (National Defence Academy) Mock Test Series | General Awareness Test-11


Description
This mock test of General Awareness Test-11 for Defence helps you for every Defence entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Defence General Awareness Test-11 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this General Awareness Test-11 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Defence students definitely take this General Awareness Test-11 exercise for a better result in the exam. You can find other General Awareness Test-11 extra questions, long questions & short questions for Defence on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The Badami rock inscription of Pulakesin I is dated in the Saka year 465. If the same were to be dated in Vikrama Samvat, the year would be:

Solution:

The Saka era started in 78 AD, while Vikram era started from 58 BC. So if we want to convert Badami rock inscription of Pulakesin I to Vikram era, it will be 465 + 78 + 58 = 601 Vikram Samvat.

QUESTION: 2

Chachnama records the history of which conquest?

Solution:
  • Chachnama is one of the only written sources about the Arab conquest of Sindh, and there fore the origins of Islam in India, the Chach Nama is a key historical text that has been co-opted by different interest groups for several centuries, and it has significant implications for modern imaginings about the place of Islam in South Asia.
     
QUESTION: 3

Which of the following is NOT correctly matched?

Solution:

Chinook winds are fohn winds in the interior West of North America, where the Canadian Prairies and Great Plains meet various mountain ranges, although the original usage is in reference to wet, warm coastal winds in the Pacific Northwest.

QUESTION: 4

Which geographical division of India is the oldest?

Solution:

The Peninsular Plateau is the oldest landmass of India. The peninsular plateau was one of the parts of the gondwana landmass.

QUESTION: 5

Which part of Indian constitution deals with the administration of Union Territories?

Solution:

Part VIII of the Indian Constitution deals with the administration of Union Territories.

QUESTION: 6

Buyer’s market denotes the place where ___________. 

Solution:

A buyer's market is a situation in which supply exceeds demand, giving purchasers an advantage over sellers in price negotiations. The term "buyer's market" is commonly used to describe real estate markets, but it applies to any type of market in which there is more product available than there are people who want to buy it.
 

QUESTION: 7

Mechanical waves

Solution:

A mechanical wave is a wave that is an oscillation of matter and therefore transfers energy through a medium. Mechanical waves can be both longitudinal and transverse.

QUESTION: 8

Generally covalently bonded molecules ______
I. have high boiling and melting point as compare to ionically bonded molecules
II. poor conductors of electricity
III. have a weak intermolecular force 

Solution:

Covalently bonded molecules have poor conductors of electricity and weak intermolecular force.

QUESTION: 9

The first compound which is fixed during photosynthesis is 

Solution:

Glucose is the first compound which is fixed during photosynthesis.
 

QUESTION: 10

Lymph carries digested and absorbed fat from ______.

Solution:

Lymphatic vessels present in the intestinal villi absorb fatty acids and carries the digested food and fats from the small intestine. It acts as a reservoir of digested food and water.

QUESTION: 11

During the Mughal rule in India tobacco was first cultivated in

Solution:

Tobacco in India is introduced by Portuguese during the reign of Akbar

QUESTION: 12

The Mughals imported fruits from

Solution:

The Mughals imported fruits from Samarkand. In the markets of Samarkand, one could purchase sweet apples, lush melons, and a bounty of other fruits from the region’s orchards.

QUESTION: 13

What is called the line that combines the places of the same amount of rainfall? 

Solution:

A line drawn on a weather map connecting points that receive equal amounts of precipitation during a given period of time is called Isohyet.

QUESTION: 14

The boundary of which country does not seem to touch the Caspian sea?

Solution:

The Caspian Sea is the largest inland body of water in the world and accounts for 40 to 44% of the total lacustrine waters of the world. The coastlines of the Caspian are shared by Azerbaijan, Iran, Kazakhstan, Russia, and Turkmenistan.

QUESTION: 15

Administrative Tribunal is related to which article

Solution:

Tribunals were added in the Constitution by Constitution (Forty-second Amendment) Act, 1976 as Part XIV-A, which has only two articles viz. 323-A and 323-B. While article 323-A deals with Administrative Tribunals; article 323-B deals with tribunals for other matters.
 

QUESTION: 16

What does the Indifference curve represent?

Solution:

An indifference curve is a graph showing a combination of two goods that give the consumer equal satisfaction and utility. Each point on an indifference curve indicates that a consumer is indifferent between the two and all points give him the same utility.

QUESTION: 17

Critical angle of light passing from glass to water is minimum for

Solution:

The critical angle will be minimum for the violet colour of the spectrum. We know that refractive index μ is given as c/v where c is the velocity of light and v is the velocity of the respective colour in the medium. In refraction, the velocity of the red color is maximum and that of the violet color is minimum.

QUESTION: 18

Green ear disease is related to the crop

Solution:

The green ear disease of Bajra is a common disease and has been reported from several countries including India, Iran, Israel, China, Fiji, Japan, and the countries wherever Bajra crop is grown.
 

QUESTION: 19

Alkali metals are in a group

Solution:

The group 1 of the periodic table contain six elements namely Lithium(Li), Sodium(Na),Potassium(K),Rubidium(Rb),Cesium(Cs) and Francium(Fr).These metals are called alkali metals because they form alkalies.

QUESTION: 20

Which of the following vitamins is known as Ergocalciferol?

Solution:

Ergocalciferol, also known as vitamin D2.