General Awareness Test-16


20 Questions MCQ Test NDA (National Defence Academy) Mock Test Series | General Awareness Test-16


Description
This mock test of General Awareness Test-16 for Defence helps you for every Defence entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Defence General Awareness Test-16 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this General Awareness Test-16 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Defence students definitely take this General Awareness Test-16 exercise for a better result in the exam. You can find other General Awareness Test-16 extra questions, long questions & short questions for Defence on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

River Chenab was known in ancient times as

Solution:

The Chenab River is a major river of India and Pakistan. It forms in the upper Himalayas in the Lahaul and Spiti district of Himachal Pradesh, India, and flows through the Jammu region of Jammu and Kashmir into the plains of Punjab.

QUESTION: 2

The alluvial soils of the Gangetic Valley are described as  

Solution:

The parent material of alluvial soils is of transported origin, They are often referred to as transported or azonal soils.

QUESTION: 3

Consider the following crops  
1. Cotton
2. Groundnut 
3. Rice
4. Wheat 
Which of these are Kharif crops? 

Solution:

Wheat is a Rabi Crop.

QUESTION: 4

The Look East Policy in India was started by which of the following Prime Ministers?

Solution:

The Look East policy was developed by the P.V. Narasimha Rao government.

QUESTION: 5

Which among the following is not an instrument of fiscal policy?

Solution:

Fiscal policy is government spending and taxation that influences the economy. Some of the major instruments of fiscal policy are as follows: Budget, Taxation, Public Expenditure, Public Works and Public Debt.

QUESTION: 6

Full employment is the level at which there is _____.

Solution:

Full employment is the level at which there is no cyclical unemployment.

QUESTION: 7

Synthetic gas is a mixture of  

Solution:

Syngas, or synthesis gas, is a fuel gas mixture consisting primarily of hydrogen, carbon monoxide, and very often some carbon dioxide.

QUESTION: 8

Which one of the following is not electromagnetic in nature? 

Solution:

Cathode Rays are not electromagnetic in nature.

QUESTION: 9

Consider the following statements  
1. Acids are sour in taste and change the colour of blue litmus to red. 
2. Bases are bitter and change the colour of red litmus to blue. 
3. Litmus is a natural indicator. 
Which of the statements above is correct? 

Solution:

Acids turn the color of blue litmus paper to red. All acids taste sour or tart.. Bases are bitter and change the colour of red litmus to blue, Litmus is a natural indicator.

QUESTION: 10

What is the name of the vessel that delivers the nutrient-rich blood from the stomach and small intestine to the liver? 

Solution:

Hepatic portal vein delivers the nutrient-rich blood from the stomach and small intestine to the liver.

QUESTION: 11

Which of the following part of blood carry out the function of body defence? 

Solution:

White blood cells (WBC) bring out the function of body defence. 

QUESTION: 12

Match the following

Solution:
QUESTION: 13

Which one of the following is not an insect borne disease? 

Solution:

Beri-Beri is not insect borne disease. It is caused by the deficiency of vitamin-B_1 or thiamine. 

QUESTION: 14

Consider the following statements 
1. Nitric acid is used in the production of fertilizers. 
2. Sulphuric acid is used in the production of explosives. 
Which of the statements given above is/are correct? 

Solution:

Nitric acid is used in the production of fertilizers. The principal chemical produced form nitric acids ammonium nitrate, sulphuric acid is used in the production of explosives like TNT, nitroglycerine, gun cotton, etc. 

QUESTION: 15

What is the purpose of adding baking soda to dough? 

Solution:

Baking soda has sodium bicarbonate as the chief constituent. It decomposes on heating giving carbon dioxide. This causes dough, cakes, biscuits etc. to expand and become light. 

QUESTION: 16

Assertion (A) : In a pressure cooker food is cooked above boiling point.
Reason (R) : Boiling point of water increases as the pressure increases.

Solution:

In a pressure cooker while cooking pressure increases due to which boiling point of water also increases as P ∝ T.  

QUESTION: 17

If a small raindrop falls through air 

Solution:

Velocity of raindrop increases until it reaches the terminal velocity.

QUESTION: 18

Consider the following statements 
X-rays 
1. Can pass through aluminum. 
2. Can be deflected by magnetic field. 
3. Move with a velocity less than the velocity of ultraviolet ray in vacuum. 

Solution:

X-rays cannot be deflected by magnetic field as they consist of no charge. 

QUESTION: 19

Which one of the following is the permissible level of noise in a silent zone at day time? 

Solution:

The permissible level is 50 db. 

QUESTION: 20

By which one of the following, an old written material which cannot be read easily, can be read 

Solution:

Infrared rays helps in reading an old written material.