General Awareness Test-20


20 Questions MCQ Test NDA (National Defence Academy) Mock Test Series | General Awareness Test-20


Description
This mock test of General Awareness Test-20 for Defence helps you for every Defence entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Defence General Awareness Test-20 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this General Awareness Test-20 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Defence students definitely take this General Awareness Test-20 exercise for a better result in the exam. You can find other General Awareness Test-20 extra questions, long questions & short questions for Defence on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of these waves/winds is also known as ‘Doctor wind’? 

Solution:

‘Harmattan’ winds that flow in Africa are known as doctor winds as these winds are dry and help in reducing the level of humidity.

QUESTION: 2

Consider the following words 
1. Socialist 
2. Democratic 
3. Sovereign 
4. Secular
Choose the response that gives the correct order in which these words occur in the Preamble.

Solution:

SOVEREIGN SOCIALIST SECULAR DEMOCRATIC REPUBLIC is the correct order in the preamble.

QUESTION: 3

Article 32 of the Indian Constitution “Remedies for enforcement of right conferred by this Part” deals with? 

Solution:

Article 32 provides the right to Constitutional remedies which means that a person has the right to move to Supreme Court (and high courts also) for getting his fundamental rights protected.

QUESTION: 4

Consider the following statements  
1. Coal is a sedimentary rock. 
2. Basalt is an igneous rock. 
Which of the statements given above is/are correct? 

Solution:

Coal is an organic sedimentary rock that forms mainly from plant debris. Basalt is a dark-colored, fine-grained, igneous rock composed mainly of plagioclase and pyroxene minerals.

QUESTION: 5

The writ of ‘Prohibition’ is issued by a superior court

Solution:

The writ of prohibition is issued by any High Court or the Supreme Court to any inferior court, or quasi-judicial body prohibiting the latter from continuing the proceedings in a particular case, where it has no jurisdiction to try. After the issue of this writ, proceedings in the lower court etc. come to a stop.

QUESTION: 6

Where are the Balearic Islands located?

Solution:

The Balearic Islands are an archipelago off eastern Spain, in the Mediterranean Sea.

QUESTION: 7

The maximum number of electrons on a principal shell is–

Solution:

The maximum number of electrons on a principal shell is 2n².

QUESTION: 8

In a nuclear reactor, cadmium rods are used as which of the following?

Solution:

Control rods are used in nuclear reactors to control the fission rate of uranium and plutonium. They are composed of chemical elements such as boron, silver, indium, and cadmium that are capable of absorbing many neutrons without themselves fissioning.

QUESTION: 9

The deficiency of Niacin-a vitamin of B complex group causes the disease ________

Solution:

A vitamin B3 niacin deficiency is attributed to causing the disease called pellagra, which is usually seen in poverty-stricken areas or in those with alcoholism. Pellagra symptoms include weak muscles, digestive problems, and skin inflammation and irritation.

QUESTION: 10

Algal bloom results from -

Solution:

Eutrophication is one of the most widespread environmental problems of inland waters and is their unnatural enrichment with two plant nutrients, phosphorus, and nitrogen. One important result of lake and reservoir enrichment is increased growth of microscopic floating plants, algae, and the formation of dense mats of larger floating plants such as water hyacinths and Nile cabbage.

QUESTION: 11

Who defended Aurobindo Ghosh in the Alipore bomb case?

Solution:

In 1908 a revolutionary conspiracy was intrigued to kill the Chief Presidency Magistrate D.H. Kingsford of Muzaffarpur. The task was entrusted to Khudiram Bose and Prafulla Chaki. The case saw the trial of a number of Indian nationalists of the Anushilan Samiti in Calcutta, under charges of "Waging war against the Government" of the British Raj. Chittaranjan Das defended Aurobindo Ghosh in the Alipore bomb case.

QUESTION: 12

The only Viceroy to be assassinated in India was?

Solution:

Lord Mayo served as 4th Viceroy of India from 12 January 1869 to 8 February 1872. He was the first and only Viceroy to be assassinated in office by Sher Ali Afridi in Port Blair.

QUESTION: 13

At Barren Island, the only active volcano in India is situated in -

Solution:

At Barren Island, the only active volcano in India is situated in the Andaman Islands. Barren Island is situated in the Andaman Sea and lies about 138 km (86 mi) northeast of the territory's capital, Port Blair. It is the only active Volcano along the chain from Sumatra to Myanmar and also the only active volcano in India.

QUESTION: 14

The ‘Narmada Water Dispute Tribunal' was constituted to resolve the water sharing between -

Solution:

The ‘Narmada Water Dispute Tribunal' was constituted to resolve the water sharing between Gujarat, Maharashtra, Rajasthan and Madhya Pradesh in 6th October 1969.

QUESTION: 15

Article 222 of the Indian Constitution "Transfer of a Judge from one High Court to another" deals with?

Solution:

Article 222 of the Indian Constitution "Transfer of a Judge from one High Court to another" deals with the State Government.

QUESTION: 16

Special Drawing Rights were created by -

Solution:

Special drawing rights are supplementary foreign exchange reserve assets defined and maintained by the International Monetary Fund (IMF). IMF headquarters are in Washington D.C.

QUESTION: 17

Down’s syndrome is caused due to

Solution:

The most common form of Down syndrome is known as trisomy 21, a condition where individuals have 47 chromosomes in each cell instead of 46. Trisomy 21 is caused by an error in cell division called nondisjunction. This leaves a sperm or egg cell with an extra copy of chromosome 21 before or at conception.

QUESTION: 18

Calorimeters are generally made of 

Solution:

A calorimeter box is made up of Copper because Cu has low SHC & thus it reaches the equilibrium temperature quickly by absorbing a small amount of heat.

QUESTION: 19

Which one is weak acid?

Solution:

Citric acid is a weak acid.

QUESTION: 20

Lichen is an association between which of the two?

Solution:

Lichens are symbiotic associations between algae and fungi.