Geography Test-1


20 Questions MCQ Test NDA (National Defence Academy) Mock Test Series | Geography Test-1


Description
This mock test of Geography Test-1 for Defence helps you for every Defence entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Defence Geography Test-1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Geography Test-1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Defence students definitely take this Geography Test-1 exercise for a better result in the exam. You can find other Geography Test-1 extra questions, long questions & short questions for Defence on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

"Tsunami" is the name given to which of the following?

Solution:

A tsunami or tidal wave, also known as a seismic sea wave, is a series of waves in a water body caused by the displacement of a large volume of water, generally in an ocean or a large lake. Earthquakes, volcanic eruptions and other underwater explosions.

QUESTION: 2

Which of the following is/are 'rain cloud'?
1. Cirrus
2. Nimbostratus
3. Cumulonimbus
4. Altocumulus

Solution:

Two types of cloud which are Nimbostratus and Cumulonimbus are mainly rain bearing clouds.

QUESTION: 3

Arrange the following cities in an order from North to South.
(1) Bhubaneshwar
(2) Chennai
(3) Hyderabad
(4) Cochin

Solution:

Cities arranged from North to South are- Bhubaneshwar-Hyderabad-Chennai-Cochin.

QUESTION: 4

On which river is the Tehri dam built?

Solution:

The Tehri Dam is one of the highest dam in India. It is a multi-purpose rock and earth-fill embankment dam on the Bhagirathi River near Tehri in Uttarakhand, India.

QUESTION: 5

Which is the warmest layer of the atmosphere?

Solution:

The thermosphere is the layer of the Earth's atmosphere directly above the mesosphere. It extends from about 90 km to 1,000 km above our planet. In thermosphere temperature can reach up to 4,500 degrees Fahrenheit. Thus making it the warmest layer of the atmosphere.

QUESTION: 6

The Siachin Glacier's melting waters are the main source of which of the following rivers:

Solution:

The Nubra River originates from the Siachin glacier. The Nubra River is a tributary of the River Shyok that flows through the Nubra valley in the northern part of Ladakh and then joins the Indus River in Skardu, Pakistan.

QUESTION: 7

Which among the following is called as 'Land of the midnight Sun'?

Solution:

Norway is called as ‘Land of the midnight sun’.

QUESTION: 8

The mountain range which divides the North and the South India is

Solution:

The range parallels the Vindhya Range to the north, and these two east-west ranges divide Indian Subcontinent into the Indo-Gangetic plain of northern India and the Deccan Plateau of the south.

QUESTION: 9

The biggest natural satellite of our solar system is ?  

Solution:

Ganymede is a satellite of Jupiter and the largest satellite in our solar system.

QUESTION: 10

Which of the following planets revolve clockwise?

Solution:

Venus and Uranus rotate clockwise.

QUESTION: 11

Name the hottest planet?

Solution:

Venus is the hottest planet because it has an atmosphere made of carbon dioxide

QUESTION: 12

Shortest day in the Northern hemisphere is _______.

Solution:

22nd December is the shortest day in the northern hemisphere.

QUESTION: 13

The Gir National Park and the Sasan Gir Sanctuary of Gujarat are the only wildlife sanctuaries in India that have

Solution:

The Gir National Park and the Sasan Gir Sanctuary of Gujarat are the only wildlife sanctuaries in India that have Asiatic lions.

QUESTION: 14

The glowing surface of the Sun is called _______. 

Solution:

The photosphere is the lowest layer of the solar atmosphere. It is essentially the solar "surface" that we see when we look at the Sun in "white".It is the Glowing surface of the sun.

QUESTION: 15

________ season is when the Sun is directly overhead at the equator. 

Solution:

The Sun is directly overhead at "high-noon" on the equator twice per year, at the two equinoxes. Spring Equinox is usually March 20, and Autumnal equinox is usually September 22.

QUESTION: 16

The birth rate in a country is defined as -

Solution:

The birth rate is the total number of live births per 1,000 of a population in a year or period.

QUESTION: 17

The Lena river passes through which country?

Solution:

The Lena is the easternmost of the three great Siberian rivers that flow into the Arctic Ocean and it passes through Russia.

QUESTION: 18

Mars is the _______ planet from the Sun.

Solution:

Mars is the 4th planet from the sun.

QUESTION: 19

Which city is located on the banks of the river Alaknanda?

Solution:

Badrinath is in the Garhwal Himalayas, on the banks of the Alaknanda River.

QUESTION: 20

With which of its neighboring country India has Kalapani territorial dispute?

Solution:

Kalapani is a territory disputed between India and Nepal administered however as part of Pithoragarh district in the Uttarakhand state of India. It is situated on the Kailash Manasarovar route, at an altitude of 3600 meters.

Related tests

  • TEST1