Geography Test-10


20 Questions MCQ Test NDA (National Defence Academy) Mock Test Series | Geography Test-10


Description
This mock test of Geography Test-10 for Defence helps you for every Defence entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Defence Geography Test-10 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Geography Test-10 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Defence students definitely take this Geography Test-10 exercise for a better result in the exam. You can find other Geography Test-10 extra questions, long questions & short questions for Defence on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The word Adivasi was used for the first time to refer to the tribal people by

Solution:

The word Adivasi was used for the first time to refer to the tribal people by Thakkar Bappa.

QUESTION: 2

Megasthenes “Indica” deals with the history of the

Solution:

Indica is an account of Mauryan India by Megasthenes. The original book is now lost, but its fragments have survived in later Greek and Latin works.

QUESTION: 3

Arrange the following tributaries of river Brahmaputra from West to East.
1.Lohit 
2.Dibang 
3.Subansiri 
4.Tista

Q. Select the correct answer using the codes given below 

Solution:

The Teesta River is a river in the Indian state of Sikkim then Subansiri, dibang and lohit is correct order from west to east.

QUESTION: 4

What is Syzygy?

Solution:

The word syzygy is an astronomical term that refers to an alignment in a straight line of three celestial bodies like sun, moon and earthbound by gravity.

QUESTION: 5

What are the minimum qualifications of a person to become a member of Lok Sabha?
I. Must be a citizen of India
II. Must not be less than 25 years of age
III. Must hold an office of profit under Union Government.

Solution:

The minimum qualifications of a person to become a member of Lok Sabha - Must be a citizen of India, Must not be less than 25 years of age and not hold an office of profit under  Union Government.

QUESTION: 6

Which of the following is/are treated as artificial currency?

Solution:

An SDR is essentially an artificial currency instrument used by the IMF and is built from a basket of important national currencies.

QUESTION: 7

On the labels of the bottles, some soft drinks are claimed to be acidity regulators. They regulate acidity using

Solution:

Soft drinks are claimed to be acidity regulators. They regulate acidity using bicarbonate salts.

QUESTION: 8

Generally covalently bonded molecules ______.
I. have high boiling and melting point as compare to ionically bonded molecules
II. poor conductors of electricity 
III. have a weak intermolecular force

Solution:

Covalently bonded molecules have poor conductors of electricity and weak intermolecular force.

QUESTION: 9

The first compound which is fixed during photosynthesis is  

Solution:

Glucose is the first compound which is fixed during photosynthesis.

QUESTION: 10

Lymph carries digested and absorbed fat from ______.

Solution:

Lymphatic vessels present in the intestinal villi absorb fatty acids and carries the digested food and fats from the small intestine. It acts as a reservoir of digested food and water.

QUESTION: 11

Consider the following statements 
1. Suez Canal is an important link between developed countries and developing countries. 
2. It joins the Mediterranean Sea with the Gulf of Suez 
3. It is not a sea level canal. 
Q. Which of the statement given above is/are correct? 

Solution:

The Suez Canal connects the Mediterranean Sea and the Red Sea. It allows ships to travel between Europe and South Asia. It is an artificial sea-level waterway in Egypt.

QUESTION: 12

The channel separating the Andaman Island from the Nicobar Islands is known as  

Solution:

The Ten Degree Channel is a channel that separates the South Andaman and Car Nicobar in the Bay of Bengal. 

QUESTION: 13

Match the following 

Solution:

1. Ganga – Gaumukh 
2. Son – Amarkantak 
3. Godavari – Trimbakeshwar 
4. Krishna – Mahabaleshwar

QUESTION: 14

At high altitudes, pressure cooker is preferable for cooking, because the boiling point of water  

Solution:

At high altitudes, pressure cooker is preferable for cooking because the boiling point of water reduces due to lower atmosphere pressure. 

QUESTION: 15

Which one of the following does not have a heavy water plant?  

Solution:

Sriharikota does not have a heavy water plant. Satish Dhawan Space Centre is a rocket launch centre located in Sriharikota in Andhra Pradesh.

QUESTION: 16

Which one of the following trains/railways passes through Germany, France, Austria, Hungary and Romania?  

Solution:

The Venice Simplon-Orient-Express passed through the UK, France, Switzerland, Austria, Italy, Czech Republic, Germany, Hungary, Romania, Bulgaria and Turkey.

QUESTION: 17

Which one of the following projects of the NHPC (National Hydroelectric Power Corporation) has the largest power generation capacity (installed)?  

Solution:

Salal power station is run-of-the-river scheme with an installed capacity of 690 MW (Stage-I of 3 x 115 MW & Stage-II 3 X115 MW) to harnesses the Hydropower potential of river Chenab. It is located in district of Jammu & Kashmir.

QUESTION: 18

Deltas are common in India for the East-flowing river systems, whereas they are nearly absent on the West coast, because West-flowing rivers  

Solution:

Most of the Western flowing rivers travel lesser distance than eastern flowing rivers before getting into the sea. On way to Western coast through hard rocks and over higher gradient, they couldn’t collect large amount of Slit and flow with very high speed compared to East flowing rivers. Eastern rivers flow through broken hills and mountain ranges. So, they are widened and flow with lesser velocity before entering into sea. So, they deposit sediments and silt before entering into sea and can form a Delta. 

QUESTION: 19

Which of the following statements with regard to rainfall in India is/are correct?  
1. Most of the rainfall in India is due to the South-West monsoon. 
2. In South India, rainfall decreases away from the Eastern Chats. 
Q. Select the correct answer using the code given below

Solution:

The summer or south-west monsoon comes in from the direction of Africa, and brings heavy rain to the west coast and large areas of northern India between June and August. The Western Ghats intercepts the Southwestern Monsoon winds. The Western slopes of the mountains experience heavy annual rainfall (with 80 percent of it falling during the southwest monsoon from June to September), while the Eastern slopes are drier; rainfall also decrease from South to North.

QUESTION: 20

Tsunamis are not caused by  

Solution:

Tsunami is not caused by hurricanes. 

Related tests