Geography Test-2


20 Questions MCQ Test NDA (National Defence Academy) Mock Test Series | Geography Test-2


Description
This mock test of Geography Test-2 for Defence helps you for every Defence entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Defence Geography Test-2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Geography Test-2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Defence students definitely take this Geography Test-2 exercise for a better result in the exam. You can find other Geography Test-2 extra questions, long questions & short questions for Defence on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following continents has the smallest land area?

Solution:

Australia with 2,967,909 square miles (7,686,884 square km) total area, is the smallest Continent.

QUESTION: 2

The Yellow river passes through which country? 

Solution:

Yellow river passes through China.

QUESTION: 3

Sunderbans Tiger Reserve is in which state?

Solution:

Sunderban National Park is a world heritage site, tiger reserve and biosphere reserve located in the Sunderban delta of West Bengal in India.

QUESTION: 4

What is the approximate circumference of earth?

Solution:

The approximate circumference of earth is 40,000 Km.

QUESTION: 5

In terms of size, Mars ranks no. ___ in our Solar System.

Solution:

Mars is the 7th largest planet in our solar system. Mars is the fourth planet from the Sun and the seventh largest. Mars is also referred to as the Red Planet.

QUESTION: 6

Which of the following region is covered by tropical evergreen forest?

Solution:

In India, tropical evergreen forests are found in the western slopes of the Western Ghats in States such as Kerala and Karnataka.

QUESTION: 7

The final boundary between the Earth and the outer space is called _____.

Solution:

Karman line, lies at an altitude of 100 km above Earth's sea level and commonly represents the boundary between Earth's atmosphere and outer space.

QUESTION: 8

Which neighbouring country of India is also referred as 'Druk Yul'?

Solution:

Bhutan is called Druk Yul - Land of Thunder Dragon. Because of the violent and large thunderstorms that whip down through the valleys from the Himalayas, Bhutan is known as the Land of Thunder Dragon.

QUESTION: 9

Which of the following imaginary lines join places with same level of rainfalls?

Solution:

A line drawn on a weather map connecting points that receive equal amounts of precipitation (rainfall, snow etc) during a given period of time is called Isohyets.

QUESTION: 10

How many Indian states share their boundaries with Nepal?

Solution:

Five Indian state share their boundaries with Nepal. The Indian states that touch the border with Nepal are Bihar, Uttar Pradesh, Uttarakhand, West Bengal and Sikkim

QUESTION: 11

Which Indian state has the largest share of the Wastelands in India?

Solution:

Rajasthan has the largest share of wasteland in India with an area of 84,929 sq.km in the wasteland.

QUESTION: 12

Which is the highest peak in Andaman and Nicobar islands?

Solution:

Saddle Peak is the highest point of the Andaman and Nicobar Islands.

QUESTION: 13

Which of the following neighboring country of India is not a landlocked country?

Solution:

Nepal, Bhutan, and Afghanistan are India’s neighboring landlocked countries. Myanmar is not a landlocked country.

QUESTION: 14

The northern plain of India has been formed by the interplay of the three major river systems, namely– the Indus, the Ganga, and the ___________.

Solution:

The northern plain of India has been formed by the interplay of three main rivers of the Northern Plains are the Indus, Ganga, and the Brahmaputra.

QUESTION: 15

Which country is not a member of the Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC)?

Solution:

The Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC) is an international organization involving a group of countries in South Asia and South East Asia. These are Bangladesh, India, Myanmar, Sri Lanka, Thailand, Bhutan, and Nepal. The BIMSTEC states are among the countries dependent on the Bay of Bengal.

QUESTION: 16

The group of stars arranged in a definite pattern is called

Solution:

The group of stars arranged in a definite pattern is called a constellation. In modern astronomy, a constellation is an internationally defined area of the celestial sphere.

QUESTION: 17

Which planet takes the longest time to go around the sun?

Solution:

Neptune takes the longest time to go around the sun. Neptune orbits the Sun at an average distance of 4.5 billion km. Like all the planets in the Solar System, Neptune follows an elliptical path around the Sun, varying its distance to the Sun at different points along its orbit.

QUESTION: 18

The Earth is at maximum distance from the sun on

Solution:
QUESTION: 19

In which of the following eras the earth was nearly covered with snow and ice?

Solution:

The earth was nearly covered with snow and ice in the Pleistocene Era. The Pleistocene is the geological epoch which lasted from about 2,588,000 to 11,700 years ago, spanning the world’s recent period of repeated glaciations.

QUESTION: 20

Ox-bow lake is a feature formed by

Solution:

An oxbow lake is a feature formed by River erosion in the mature stage. An ox-bow is a crescentshaped lake lying alongside a winding river. The ox-bow lake is created over time as erosion and deposits of soil change the river’s course.

Related tests