Haloalkanes And Haloarenes Practice Quiz - 1


25 Questions MCQ Test Additional Question Bank | Haloalkanes And Haloarenes Practice Quiz - 1


Description
This mock test of Haloalkanes And Haloarenes Practice Quiz - 1 for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Class 9 Haloalkanes And Haloarenes Practice Quiz - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Haloalkanes And Haloarenes Practice Quiz - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Haloalkanes And Haloarenes Practice Quiz - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Haloalkanes And Haloarenes Practice Quiz - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The IUPAC name for tertiary butyl iodide is

Solution:

Its IUPAC name is 2-iodo-2-methyl propane.

QUESTION: 2

Upon oxidation, one of the following halogen containing compounds forms an extremely poisonous gas – – – + O2→2COCl2 + 2HCl

Solution:

CHCl3 on reaction with oxygen forms phosgene.

QUESTION: 3

Necessary conditions for any system to be aromatic:

Solution:

Aromaticity condition involves huckel rule (4n+2) Pie electrons. And proper delocalization of pie electron.

QUESTION: 4

A dibromo derivative of an alkane reacts with sodium metal to form an alicyclic hydrocarbon. The derivative is

Solution:

This is intramolecular wurtz reaction.

QUESTION: 5

Give IUPAC names of the following compound:

Solution:
QUESTION: 6

Carbon – halogen bond of alkyl halides is responsible for their nucleophilic substitution, elimination and their reaction with metal atoms to form organometallic compounds because of their

Solution:

R—X is polar.

QUESTION: 7

Boron is unable to form BF6- ion.

Solution:

Boron cannot expand its covalency due to absence of d orbitals.

QUESTION: 8

The synthesis of 3 – octyne is achieved by adding a bromoalkane into a mixture of sodium amide and an alkyne. The bromoalkane and alkyne respectively are

Solution:

NaNH2 is very strong base it will abstract H from alkyne and then substitution reaction will occur.

QUESTION: 9

The position of –Br in the compound in CH3CH==CHC(Br)(CH3)can be classified as

Solution:

Allylic position is 1 carbon after double bonded carbon.

QUESTION: 10

Which one of the following is not a chiral molecule?

Solution:

this is not chiral.

QUESTION: 11

Toluene reacts with a halogen in the presence of iron (III) chloride giving ortho and para halo compounds. The reaction is

Solution:

This is example of electrophilic aromatic substitution (EAS)

QUESTION: 12

A dibromo derivative of an alkane reacts with sodium metal to form an alicyclic hydrocarbon. The derivative is ______.

Solution:

Intramolecular wurtz leading to cyclisaion.

QUESTION: 13

The reaction RX + 2Na + RX → R – R + 2NaX is called?

Solution:
QUESTION: 14

A mixture containing two enantiomers in equal proportions

Solution:

For a mixture of two enantiomers , one rotates the plane polarized light towards left and other towards right therefore there is no optical rotation and hence mixture is optically inactive.

QUESTION: 15

p, p’ – Dichlorodiphenyltrichloroethane is a

Solution:

DDT is a pesticide.

QUESTION: 16

Decomposition of benzene diozonium chloride by using Cu2Cl2/HCl to form chlorobenzene is

Solution:

QUESTION: 17

The following 
(CH3)2CHCH2CH2Cl 
(CH3)2CHCH(Cl)CH3
(CH3)2C(Cl)CH2CH3
CH3CH(CH2Cl)CH2CH3
are the possible structural isomers expected to be formed if one of the hydrogen atoms is replaced by chlorination. The original compound is

Solution:

this is the original compound.

QUESTION: 18

  

In the reaction Pent – 2 – ene, 2 – Bromopentane, Pent – 1 – ene 2 – Bromopentane on heating with alcoholic KOH, forms two compounds: Pent – 1 – ene and Pent – 2 – ene. Which one of the following statements is true

Solution:

Pent-2-ene is major product as ore substituted alkene is formed in major quantity according to zaitsev rule.

QUESTION: 19

Tetrachloromethane (Carbon tetrachloride)is

Solution:

CCl4 is degreasing agent.

QUESTION: 20

IUPAC name of (CH3)3CCl

Solution:

Longest chain will be of three carbon to which Cl and CH3 will be attached at 2 position.

QUESTION: 21

Write structures of the following compounds:

(i) 4-tert. Butyl-3-iodoheptane
(ii) 1,4-Dibromobut-2-ene

Solution:
QUESTION: 22

Explain why the dipole moment of chlorobenzene is lower than that of cyclohexyl chloride?

Solution:


Due to {sp2} hybridisation of C-atom in chlorobenzene, C-atom is more electronegative
(greater s-character) whereas in cyclohexyl chloride,C-atom is sp hybridised, i.e. less electronegative
(lesser s-character). So, polarity of C—Cl bond in chlorobenzene is less than the C—Cl bond in cyclohexyl chloride. Further, due to delocalisation of lone pair of electrons of Cl-atom over the benzene ring, C—Cl bond in chlorobenzene acquires some double bond character while C—Cl bond in cyclohexyl chloride is a pure single bond. Thus, C—Cl bond in chlorobenzene is shorter than in cyclohexyl chloride. As dipole moment is a product of charge and distance, therefore, the dipole moment of chlorobenzene is lower than that of cyclohexyl chloride.

QUESTION: 23

Triiodomethane (Iodoform) is

Solution:

CHI3 is antiseptic drug.

QUESTION: 24

Maximum number of molecules of CH3I that can react with a molecule of CH3NHis ?

Solution:

CH3NH2 can act as nucleophile to cause substitution reaction. (CH3)4N+ this is formed when 3 moles of CH3NH2 reacts with methyl halide.

QUESTION: 25

For the same alkyl group, an alkyl iodide has a higher boiling point than alkyl fluoride because,

Solution:

Vanderwall forces increases with increase in molecular mass and boiling point increases with vanderwall forces..