History Test-6


20 Questions MCQ Test NDA (National Defence Academy) Mock Test Series | History Test-6


Description
This mock test of History Test-6 for Defence helps you for every Defence entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Defence History Test-6 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this History Test-6 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Defence students definitely take this History Test-6 exercise for a better result in the exam. You can find other History Test-6 extra questions, long questions & short questions for Defence on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Satpatha Brahmana is related to :

Solution:

The Shatapatha Brahmana  is a prose text describing Vedic rituals, history and mythology associated with the Sukla Yajurveda.

QUESTION: 2

To whom is the Gayatri Mantra dedicated?

Solution:

The Gayatri  Mantra, also known as the Savitri  mantra, is a highly revered mantra from the Rig Veda ,dedicated to Savitri, the Sun deity.

QUESTION: 3

The term ‘nishka’ which meant an ornament in the Vedic period was used in later times to denote a/an—

Solution:

Nishka is a type of coin during vedic period.

QUESTION: 4

Who pioneered the guerrilla warfare methods?

Solution:

Shivaji pioneered the guerrilla warfare methods.

QUESTION: 5

Mausoleum (Dargah) of Salim Chishti is situated in?

Solution:

Mausoleum (Dargah) of Salim Chishti is situated in Fatehpur Sikri.The Tomb of Sheikh Salim Chishti is famed as one of the finest examples of Mughal architecture in India, built during the years 1580 and 1581 by Mughal emperor Akbar.

QUESTION: 6

The important books written by Banabhata were ______.

Solution:

Bāṇabhaṭṭa was a 7th-century Sanskrit prose writer and poet of India. He was the Asthana Kavi in the court of King Harsha Vardhana. Bānabhata principal works include a biography of Harsha, the Harshacharita and  Kadambari.

QUESTION: 7

Where did Rigvedic Aryans live in India? 

Solution:

The entire region including Afghanistan, Swat Valley, Punjab and Indo-Gangetic watershed has been referred in Rig-Veda once as the Sapta Sindhava or Sapta Sindhu.

QUESTION: 8

Who among the following did not attend the First Round Table Conference?

Solution:

MK Gandhi attended second round table conference. First Round Table Conference attended by B. R. Ambedkar, Tej Bahadur Sapru , Muhammad Ali Jinnah etc.

QUESTION: 9

During whose tenure as the Viceroy of India were the great martyrs Bhagat Singh, Sukhdev and Rajguru hanged?

Solution:

On April 3, 1926 Lord Irwin was appointed 30th Viceroy and Governor-General of India. This was the most tumultuous period for the politics of India. During this period the important events were: Visit of Simon Commission (1928), Nehru Report (1928), Jinnah’s 14 Points, Murder of Saunders in 1929, Bomb thrown in Assembly Hall in Delhi by Bhagat Singh, execution of Bhagat Singh, Rajguru and Sukhdev (1931).

QUESTION: 10

During the Civil Disobedience Movement, who led the 'Red Shirts' of North-Western India?

Solution:

Red Shirt movement, byname of Khudai Khitmatgar  in support of the Indian National Congress, an action started by Abdul Ghaffar Khan of the North-West Frontier Provinceof India in 1930.

QUESTION: 11

___________ is a collection of architectural astronomical instruments, built by Maharaja Jai Singh II.

Solution:

In the early 18th century, Maharaja Jai Singh II of Jaipur constructed five Jantar Mantars in total, in New Delhi, Jaipur, Ujjain, Mathura and Varanasi; they were completed between 1724 and 1735.

QUESTION: 12

Bahadur Shah I was ruler of which of the following dynasty?

Solution:

Bahadur Shah is the seventh Mughal emperor of India, ruled from 1707 until his death in 1712.

QUESTION: 13

The Objective Resolution to guide the deliberations of the Assembly was moved by -

Solution:

Before the framing of the constitution started, an Objectives Resolution (the resolution that defined the aims of the Assembly) was moved by Jawaharlal Nehru in 1946. This resolution enshrined the aspirations and values behind the Constitution making.

QUESTION: 14

Who wrote the book 'Glimpses of World History'?

Solution:

Glimpses of World History, a book written and published by Jawaharlal Nehru in 1934, is a panoramic sweep of the history of humankind. It is a collection of 196 letters on world history written from various prisons in British India between 1930-1933.

QUESTION: 15

Which of the following School accepted perception and inference as sources of valid knowledge?

Solution:

Vaisheshika is one of the six orthodox schools of Hinduism from ancient India. Vaisheshika school is known for its insights in naturalism, and it is a form of atomism in natural philosophy.

QUESTION: 16

Which of the following pairs of various eras and the respective years they commenced from, is wrong?

Solution:

In India, there are two commonly used calendars - The first one is the Saka which starts from 78 AD when the Shalivahana king of South India defeated the Saka king of Malwa and the second one is called the Vikram calendar which starts from 57 BC. Gupta era started from 318-319 AD used by Gupta emperors and Kali era is dated to 3102 BC.

QUESTION: 17

‘Amuktamalyada’ written by Krishnadeva Raya, the ruler of Vijayanagar, was in

Solution:

Amuktamalyada is an epic poem in Telugu composed by Krishnadevaraya of the Vijayanagar Dynasty. Amuktamalyada translates to one who wears and gives away garlands.

QUESTION: 18

Who among the following taught the doctrine of 'Shunyata'?

Solution:

Nagarjuna taught the doctrine of 'Shunyata'.

QUESTION: 19

In 1908 an attempt was made on the life of Kingsford, the unpopular judge at Muzzafarpur by—

1. Satyendra Bose

2. BarindraGhosh

3. Prafulla Chaki

4. Khudiram Bose

Solution:

Prafulla Chaki and Khudiram Bose was chosen for the murdering of Kingsford, the magistrate of Muzaffarpur, Bihar. Kingsford during his previous tenure as the Chief the Presidency Magistrate of Calcutta was unpopular for passing harsh and cruel sentences on young political workers of Bengal.

QUESTION: 20

Which of the following were involved in throwing a bomb at the procession of Lord Hardinge when his procession passing through Chandni Chowk(Delhi) in 1912 ?

1. Pulin Das

2. Basanta Kumar Biswas

3 Avadh Behari

4. Amir Chand

Solution:

On 23 December 1912, a Bomb was thrown at the Viceroy Lord Hardinge when his procession was moving from Chandni Chowk. In the trial of this Delhi Conspiracy Case, Basant Kumar Biswas, Amir Chand and Avadh Behari were convicted and executed.

Similar Content

Related tests

  • History