How Do Organisms Reproduce? - 1


10 Questions MCQ Test Science Class 10 | How Do Organisms Reproduce? - 1


Description
This mock test of How Do Organisms Reproduce? - 1 for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 10 How Do Organisms Reproduce? - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this How Do Organisms Reproduce? - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this How Do Organisms Reproduce? - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other How Do Organisms Reproduce? - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In the list of organisms given below, those that reproduce by the asexual method are
(i) Dog
(ii) Banana
(iii) Yeast
(iv) Amoeba

Solution:

Asexual reproduction is the mode of reproduction in single parent produces offsprings. Amoeba reproduces asexually by binary fission. Asexual reproduction occurs in yeast by means of budding and in banana asexual reproduction occur by means of vegetative propagation from the stem. Thus, the correct answer is option D.

QUESTION: 2

 Pollen grains are produced by

Solution:

Anther is the male reproductive part of a flower from which pollen grains when are released during maturation the transfer of pollen grains from anther to stigma take place. So, option C is correct that anther produces pollen grains.

QUESTION: 3

Which of the following sequence is correct sequence of sexual reproduction in a flower?

Solution:

First step is pollination then fertilisation resulting in formation of embryo which gives rise to a new plant.

QUESTION: 4

The ability of an organism to develop whole body from a broken piece or fragment is called

Solution:

Regeneration means the regrowth of a damaged or missing organ part from the remaining tissue.

QUESTION: 5

Offspring formed by asexual method of reproduction have greater similarity among themselves because
(i) Asexual reproduction does not involve fusion of gametes.
(ii) Asexual reproduction involves only one parent.
(iii) Asexual reproduction occurs before sexual reproduction.
(iv) Asexual reproduction occurs after sexual reproduction.

Solution:

Individuals formed by asexual reproduction have the same genetic make up as that of parent.

QUESTION: 6

Many unicellular organisms reproduce by the process of

Solution:

In fission (or binary fission), a parent separates into two or more individuals of about equal size. This type of reproduction is common among single-celled organisms including bacteria, archaea, and unicellular eukaryotes, such as protists and some fungi. The single cell divides into two daughter cells.

QUESTION: 7

In Spirogyra, asexual reproduction takes place by

Solution:

Spirogyra produce asexually by fragmentation and sexually by conjugation. In fragmentation method, spirogyra breaks into two or more segments and each segment form new organism.

QUESTION: 8

Which of the following is not an artificial method of vegetative propagation?

Solution:

Budding is a type of asexual reproduction in which a new organism develops from an outgrowth or bud due to cell division at one particular site.

QUESTION: 9

The correct sequence of reproductive stages seen in flowering plants is

Solution:

During fertilisation gametes fuse to form zygote which later forms embryo which develops into seedling.

QUESTION: 10

Which is the most common method of reproduction in the majority of fungi and bacteria?

Solution:

The Binary fission is a process through which a single cell in a bacteria or a fungi splits into 2 cells, one mother cell splits into 2 newly formed daughter cells, and this process is somewhat similar to the process of mitosis that takes place in the higher organisms. The other methods mostly take place during unfavourable conditions.