Hydrocarbons (27-11-2018)


30 Questions MCQ Test AAKSC Chemistry Mock test Series | Hydrocarbons (27-11-2018)


Description
This mock test of Hydrocarbons (27-11-2018) for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for Class 12 Hydrocarbons (27-11-2018) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Hydrocarbons (27-11-2018) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Hydrocarbons (27-11-2018) exercise for a better result in the exam. You can find other Hydrocarbons (27-11-2018) extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Among the following, the compound which has highest boiling point is :

Solution:

Boiling point depends upon intermolecular forces, favoured by no. of C-atoms & decreases with increases in branching

QUESTION: 2

Propane can be best prepared by the reaction :

Solution:

Corey-House reaction follows mechanism, which is used for preparation unsymmetrical alkanes.

QUESTION: 3

Which statement is incorrect about free radical halogenation of alkanes?

Solution:

Organic peroxides favour free redical mechanism

QUESTION: 4

Consider the following reaction :

The major products formed in this reaction are :

Solution:

In the presence of peroxides, free radical mechanism or homolytic cleavage is favoured.

QUESTION: 5

Solution:

NH2 - NH2 acts as reducing agent & gives syn addition of H - atoms

QUESTION: 6

Solution:

 is a conjugated diene which gives 1,4-addition of H2

QUESTION: 7

Solution:

Halogen derivatives, in the presence of Na & dry ethetr gives W urtz reaction following free radical mechanism

QUESTION: 8

 Major product :

Solution:

Conc. H2SO4 is used as dehydrating agent for alcohols following carbocation mechanism Hence, it is associated with rearrangement.

QUESTION: 9

The Major product the following reaction is :

 

Solution:

A : Intramolecular W urtz reaction

QUESTION: 10

Which of the following alkenes is most reactive towards electrophilic addition reaction?

Solution:

Electroph ilic addition is favoured by nucleophilic nature of alkenes, (c) has 6α-H , which increases nu cleophilicity

QUESTION: 11

Solution:

-OCH3 has +R-effect, so, benzyl carbocation is more stable

QUESTION: 12

Solution:

Alkenes are more reactive than alkynes, but in vinylacetylene, HCl is added on alkyne as conjugated diene is formed which is more stable

QUESTION: 13

Solution:

NBS → free radical bromination    
KOH(alc) → Dehydro halogention
Hg(OAc)2 ,PhCH2OH → Mark. addition of alcohol

QUESTION: 14

Solution:

Exocylic π-bond is more reactive than endocyclic π-bond

QUESTION: 15

Solution:

Addition of Cl2+H2O is equivalent to HOCl, where Cl+ & OH- are added by Mark, rule 

QUESTION: 16

Solution:

Diborane gives anti-Mark addition of H & OH, where H belongs to diborane & OH from oxidation

QUESTION: 17

Solution:

HCHO acts as electrophile in the presence of H+ ion.

QUESTION: 18

Solution:

Reaction shows carbocationc rearrangement by H- shift

 

QUESTION: 19

Rates of hydrohalogenation of the following alkenes are :




Solution:

Hydrohalogenation follow electrophilic addition on nucleophilic alkene

QUESTION: 20

 

C is 

Solution:

QUESTION: 21

Solution:

Br2 forms cyclic halonium ion which reacts with lone pair of N.

 

QUESTION: 22

Solution:

Conjugated dienes give Diels-Alder reaction with alkenes, which is known as cyclo-addition or (4+2) addition. It involves syn addition

QUESTION: 23

Which of the following compounds will show aromatic character?

Solution:

Aromatic compounds are cyclic and planar following Huckel’s rule

QUESTION: 24

Which of the following species is not aromatic?

Solution:

It is anti-aromatic

QUESTION: 25

Among the compounds the order of decreasing reactivity towards electrophilic substitution is :

Solution:

_CH3 shows hyperconjugation, -OCH3 shows +R-effect & -CF3 shows inverse hyperconjugation

QUESTION: 26

In the given reaction ;

Solution:

-OH is +R & -COOH is -R, So, nitration is governed by -OH group

QUESTION: 27

Solution:

H2SO4 protonates isobutylene & ter. carbocation is formed where -OCH3 is +R substituent

QUESTION: 28

compound C will be :

Solution:

QUESTION: 29

Solution:



 

QUESTION: 30

The major product formed in the reaction :

 

Solution:

H3PO2 is a reducing agent, it reduces Ph N2+ benzene

Related tests