Hydrogen - Practice Test (1)


25 Questions MCQ Test Additional Question Bank | Hydrogen - Practice Test (1)


Description
This mock test of Hydrogen - Practice Test (1) for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Class 9 Hydrogen - Practice Test (1) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Hydrogen - Practice Test (1) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Hydrogen - Practice Test (1) exercise for a better result in the exam. You can find other Hydrogen - Practice Test (1) extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Hydrogen has the simplest atomic structure among all the elements around us in Nature. Its electronic configuration is

Solution:

1H =1s1

QUESTION: 2

Diborane (B2H6) is one of the following

Solution:

Diborane is electron deficient.

QUESTION: 3

In the process of obtaining pure de-mineralised water is passed initially through cation exchange , This makes the water

Solution:

Cation exchange resin have exchangeable hydrogen ions which makes the water acidic.

QUESTION: 4

self-ionization) of water is called

Solution:

Self ionization of water is known as auto pyrolysis.

QUESTION: 5

Which of the following statement is correct?

Solution:

group 14 elements forms electron precise hydrides and they have tetrahedral geometry.

QUESTION: 6

Hydrogen is the first element in the periodic table and has resemblance to alkali metals as well as with halogens. However, its placement in the periodic table has been a subject of discussion in the past. Currently hydrogen is placed in which group?

Solution:

H properties matches with alkali metal as well as halogens so it is placed separately

QUESTION: 7

Ammonia, NH3 is an example of

Solution:

NH3 is covalent hydride but since it has a lp of electron so it is electron rich hydrides.

QUESTION: 8

Pure de-mineralised water is obtained by passing water through an anion exchange as a second process after passing it through a cation exchange. This makes the water

Solution:

Cation exchange resin have exchangeable hydrogen ions which makes the water acidic while anion exchange resin have exchangeable hydroxide ion which makes the water basic. Passing water to anion exchange resin as a second process after passing through anion exchange resin makes the water neutral.

QUESTION: 9

When sodium peroxide is treated with dilute sulphuric acid, we get ______.

Solution:

QUESTION: 10

Which of the following statement is correct?

Solution:
QUESTION: 11

Hydrogen is unique in behaviour because of its

Solution:

It has extremely small size.

QUESTION: 12

Many d-block and f-block elements form

Solution:

d anf f block elements form metallic hydrides.

QUESTION: 13

Hydrogen resembles halogens in many respects for which several factors are responsible. Of the following factors which one is most important in this respect?

Solution:

Hydrogen can gain one electron to form a duplet.

QUESTION: 14

Hydrogen peroxide is obtained by the electrolysis of ______.

Solution:

Electrolysis is of sulphuric acid is used to prepare H2O2

QUESTION: 15

Which of the following statement is correct?

Solution:
QUESTION: 16

Hydrogen has three isotopes: protium, deuterium, and tritium. Which of them is radioactive and emits beta particles ?

Solution:

Tritium emits radioactive particles.

QUESTION: 17

Metal hydrides are used for hydrogen storage because

Solution:

interstitial hydrides are formed because hydrogen occupies the interstitial site of metal lattice.

QUESTION: 18

Why does H+ ion always get associated with other atoms or molecules?

Solution:

H+ ion has exceptionally small size ,it cannot exist freely.

QUESTION: 19

Elements of which of the following group(s) of periodic table do not form hydrides.

Solution:

Group 7 to 9 doesnot form hydrides this is known as hydride gap.

QUESTION: 20

The three isotopes of hydrogen in terms of chemical properties show one of the following properties

Solution:

Isotopes difference in their rate of reaction.

QUESTION: 21

Presence of extensive hydrogen bonding between water molecules is responsible for

Solution:

hydrogen bonding is responsible for liquid and solid states.

QUESTION: 22

Metal hydrides are ionic, covalent or molecular in nature. Among LiH, NaH, KH, RbH, CsH, the correct order of increasing ionic character is

Solution:

As the size of cation increases ionic character also increases.

QUESTION: 23

Only one element of ________ forms hydride.

Solution:

Only Cr who belongs to group 6 forms hydride.

QUESTION: 24

Hydrogen is unique in behaviour because of its

Solution:

It has extremely small size.

QUESTION: 25

The giant planets Jupiter and Saturn consist mostly of

Solution:

They have mainly Hydrogen.

Related tests