Idioms & Phrases MCQ 1


20 Questions MCQ Test English for CLAT | Idioms & Phrases MCQ 1


Description
This mock test of Idioms & Phrases MCQ 1 for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for CLAT Idioms & Phrases MCQ 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Idioms & Phrases MCQ 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this Idioms & Phrases MCQ 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Idioms & Phrases MCQ 1 extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

DIRECTIONS: The following question contains an idiom and its usage in a sentence, followed by five possible meanings labelled A, B, C, D and E. Pick out the right meaning of the idiom in question and mark your answer accordingly.

Q. 
Hole and corner.
I have come to know of your "hole and corner" method of dealing with people.

Solution:

Meaning of Hole and corner: Shady and secretive, typically to hide illicit activity.

QUESTION: 2

DIRECTIONS: The following question contains an idiom and its usage in a sentence, followed by five possible meanings labelled A, B, C, D and E. Pick out the right meaning of the idiom in question and mark your answer accordingly.

Q.
Made light of

He "made light of" his teacher’s advice.

Solution:

Meaning of  made light = to act as if something is not serious. 
So,  all the 4 options are wrong other than E. 

QUESTION: 3

DIRECTIONS: The following question contains an idiom and its usage in a sentence, followed by five possible meanings labelled A, B, C, D and E. Pick out the right meaning of the idiom in question and mark your answer accordingly.

Q.
Stalking horse.

The trade union’s seemingly rightful demand is only a "stalking horse" to blackmail the management.

Solution:

A stalking horse is a thing or person used to disguise someone's real intentions. Most often, the stalking horse is a decoy used as a distraction, or it is a way to test the viability of a concept before putting one's resources and reputation behind that concept.

QUESTION: 4

DIRECTIONS: The following question contains an idiom and its usage in a sentence, followed by five possible meanings labelled A, B, C, D and E. Pick out the right meaning of the idiom in question and mark your answer accordingly.

Q.
As good as his word.

The student was "as good as his word".

Solution:

Meaning of as good as his word: Doing what you have promised to do.

QUESTION: 5

DIRECTIONS: The following question contains an idiom and its usage in a sentence, followed by five possible meanings labelled A, B, C, D and E. Pick out the right meaning of the idiom in question and mark your answer accordingly.

Q.
In camera.

The trail was so important that the entire proceedings were held "in camera".

Solution:

In camera means: In private. This phrase comes from Latin and means "in the chamber."

QUESTION: 6

DIRECTIONS: The following question contains an idiom and its usage in a sentence, followed by five possible meanings labelled A, B, C, D and E. Pick out the right meaning of the idiom in question and mark your answer accordingly.

Q.
A laughing stock.

With his flimsy story, he made "a laughing stock" of himself.

Solution:

Laughing stock means when someone or something that seems stupid or silly, especially by trying to be serious or important and not succeeding.
Example-
If you say that a person or an organization has become a laughing stock, you mean that they are supposed to be important or serious but have been made to seem ridiculous.

QUESTION: 7

DIRECTIONS: The following question contains an idiom followed by five possible meanings labelled A, B, C, D and E. Pick out the right meaning of the idiom and mark your answer accordingly.

Q.

To have an axe to grind

Solution:

The idiom 'to have an axe to grind' means to have a private reason for doing or being involved in something.

QUESTION: 8

DIRECTIONS: The following question contains an idiom followed by five possible meanings labelled A, B, C, D and E. Pick out the right meaning of the idiom and mark your answer accordingly.

Q.

To catch a Tartar is to

Solution:

To catch a tartar: to deal with someone or something that proves unexpectedly troublesome or powerful.

QUESTION: 9

DIRECTIONS: The following question contains an idiom and its usage in a sentence, followed by five possible meanings labelled A, B, C, D and E. Pick out the right meaning of the idiom in question and mark your answer accordingly.
Q.
Eat his heart out
.

Being an introvert, he will only eat "his heart out".

Solution:

To eat your heart out is to feel jealous or envious of someone else's achievements or good fortune. Occasionally, it means to feel other strong emotions, especially grief, bitterness, or worry over something.

QUESTION: 10

DIRECTIONS: The following question contains an idiom and its usage in a sentence, followed by five possible meanings labelled A, B, C, D and E. Pick out the right meaning of the idiom in question and mark your answer accordingly.
Q.
A pipe dream.

His idea to make a movie was "a mere pipe dream".

Solution:

A pipe dream is an idiom that means an idea or plan that is impossible or very unlikely to happen:

QUESTION: 11

DIRECTIONS: The following question contains an idiom and its usage in a sentence, followed by five possible meanings labelled A, B, C, D and E. Pick out the right meaning of the idiom in question and mark your answer accordingly.
Q.
Ride rough shod.

Do not "ride rough shod" over the poor.

Solution:

The idiom ‘ride roughshod’ means to completely ignore the rights, opinions, or feelings of others. So treating harshly is the best suitable option.

QUESTION: 12

DIRECTIONS: The following question contains an idiom and its usage in a sentence, followed by five possible meanings labelled A, B, C, D and E. Pick out the right meaning of the idiom in question and mark your answer accordingly.
Q.
Hair-breath escape.

The boy had a "hair-breath escape" from a street accident.

Solution:

Hair breath escape: Very close escape

QUESTION: 13

DIRECTIONS: The following question contains an idiom and its usage in a sentence, followed by five possible meanings labelled A, B, C, D and E. Pick out the right meaning of the idiom in question and mark your answer accordingly.

Q.
Comes to the crunch.

He always promises help, but backs out when it "comes to the crunch".

Solution:

Comes to the crunch: When a situation becomes extremely serious and a decision must be made

QUESTION: 14

DIRECTIONS: The following question contains an idiom and its usage in a sentence, followed by five possible meanings labelled A, B, C, D and E. Pick out the right meaning of the idiom in question and mark your answer accordingly.

Q.

On the wane.

The days of this actor are "on the wane".

Solution:

 If something is on the wane, it is becoming weaker or less.

QUESTION: 15

DIRECTIONS: The following question contains an idiom and its usage in a sentence, followed by five possible meanings labelled A, B, C, D and E. Pick out the right meaning of the idiom in question and mark your answer accordingly.

Q.
Elbow grease.

He has reached this high stature through "elbow grease".

Solution:

Elbow grease: Strenuous physical effort

QUESTION: 16

DIRECTIONS: The following question contains an idiom and its usage in a sentence, followed by five possible meanings labelled A, B, C, D and E. Pick out the right meaning of the idiom in question and mark your answer accordingly.

Q.
Cool as a cucumber.

She was "cool as a cucumber".

Solution:

Cool as a cucumber: Calm and composed, self-possessed.

QUESTION: 17

DIRECTIONS: The following question contain an idiom followed by five possible meanings labelled A, B, C, D and E. Pick out the right meaning of the idiom and mark your answer accordingly.

Q.

To drive home

Solution:

To drive home: give special importance or value to

QUESTION: 18

DIRECTIONS: The following question contains an idiom and its usage in a sentence, followed by five possible meanings labelled A, B, C, D and E. Pick out the right meaning of the idiom in question and mark your answer accordingly.

Q.
Plough a lonely furrow.

In the organised society of today no individual or nation can "plough a lonely furrow".

Solution:

Plough a lonely furrow: To do something alone or do something that no one else will do.

QUESTION: 19

DIRECTIONS: The following question contains an idiom and its usage in a sentence, followed by five possible meanings labelled A, B, C, D and E. Pick out the right meaning of the idiom in question and mark your answer accordingly.

Q. 
A far cry.

Inspite of world wide efforts, international peace is still "a far cry".

Solution:

 A far cry: A long distance away from something.

QUESTION: 20

DIRECTIONS: The following question contains an idiom and its usage in a sentence, followed by five possible meanings labelled A, B, C, D and E. Pick out the right meaning of the idiom in question and mark your answer accordingly.

Q.
A bolt from the blue.

His partner cheating him can to him as "a bolt from the blue".

Solution:

A bolt from the blue: Something unexpected or surprising.

Similar Content

Related tests