Important Questions (1 Mark): Federalism


15 Questions MCQ Test Online MCQ Tests for Class 10 | Important Questions (1 Mark): Federalism


Description
Attempt Important Questions (1 Mark): Federalism | 15 questions in 15 minutes | Mock test for Class 10 preparation | Free important questions MCQ to study Online MCQ Tests for Class 10 for Class 10 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

In which of the following states, Indians who are not residents of that state, are not allowed to buy the property of any form?

Solution:

Jammu and Kashmir have its own Constitution. Many provisions of the Indian Constitution are not applicable to this State without the approval of the State Assembly.

QUESTION: 2

Which of the following federal principles are found in the Indian Federation?

(i) Equal representation of the state in the second house of Parliament

(ii) Bicameral Legislature at the federal level

(iii) Double citizenship

(iv) Independent and Impartial judiciary

Solution:

a) In Rajya Sabha or the Upper House of Parliament allocation of seats is made on the basis of population of each state. So option A is ruled out.

b) Seven Indian states support the bicameral legislature. Therefore, the option is correct in terms of Indian Federalism.

c) The constitution of Indian does not allow dual citizenship. Therefore, this option is ruled out.

d) Judiciary in India is independent of other branches of the government. So, this option is true in the case of the Indian Constitution.

QUESTION: 3

The state governments were rescued in power-sharing by the

Solution:

The state governments were rescued in power-sharing by the Judiciary.

QUESTION: 4

The distinguishing feature of a federal government is

Solution:

We know that the federal government is that form of government in which the government is formed of three branches legislative, executive and judiciary and hence the governmental power is divided between these different levels of government.

QUESTION: 5

The idea of the concurrent list in the Indian constitution was borrowed from

Solution:

The concept of 'Concurrent List' in the Indian Constitution has been borrowed from the Constitution of Australia.

QUESTION: 6

One of the following is a coming-together type of federation.

Solution:

In this type of federalism the states have individual identity and have majority of control over their governance. USA, Switzerland and Australia are countries which combined different states together to form a country and hence an example for 'Coming Together' federation.

QUESTION: 7

Of the following which one is correct about a federation?

Solution:

The distinguishing feature of a federal government is division of powers between different levels of government.

India is federal because the powers of the union and state governments are specified in the Constitution and they have exclusive jurisdiction on their respective subjects.

QUESTION: 8

All money received by or on behalf of the Government of India is credited to

Solution:

All the public money received by or on behalf of the government other than those that are covered under the Consolidated Fund, are credited to the Public Account.

QUESTION: 9

Which kind of democratic governance system is there in our country?

Solution:

Parliamentary system is there in our country.

QUESTION: 10

The Constitution of India vents the residuary powers in

Solution:

Article 248 vests the residuary powers in the parliament. It says that Parliament has exclusive power to make any law with respect to any matter not enumerated in the Concurrent List or the State List.

QUESTION: 11

Which among the following large countries, a country which is not a federal?

Solution:

China, the second-largest country in the world, with an area of 9.597 million km² and a population of 138.64 crores does not follow the federal system. China has a communist based government, having a unitary system.

QUESTION: 12

All revenues received by the Union Government by way of taxes and other receipts for the conduct of Government business are credited to the

Solution:

All revenues received by the Union Government by way of taxes and other receipts for the conduct of Government business are credited to the Consolidated Fund of India.

QUESTION: 13

Which of the following will come under the concurrent list?

Solution:

Concurrent List includes subjects of common interest to both the Union Government as well as the State Governments, such as education, forest, trade unions, marriage, adoption and succession.

QUESTION: 14

The main feature of India as a Federal State is

Solution:

The existence of the three-tier system in India is the key feature of the existence of federalism. The Central government, the State government, and the Local Self Governments, i.e. the Municipalities and Panchayats at the local level, makes the governance efficient.

QUESTION: 15

Which of the following government has two or more levels ?

Solution:

 Federalism is a system of government in which the power is divided between a central authority and various constituent units of the country. Usually, a federation has two levels of government.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code