Important Questions (1 mark): Forest And Wildlife Resources


20 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 10 | Important Questions (1 mark): Forest And Wildlife Resources


Description
This mock test of Important Questions (1 mark): Forest And Wildlife Resources for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 10 Important Questions (1 mark): Forest And Wildlife Resources (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Important Questions (1 mark): Forest And Wildlife Resources quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Important Questions (1 mark): Forest And Wildlife Resources exercise for a better result in the exam. You can find other Important Questions (1 mark): Forest And Wildlife Resources extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The state which has attained the dubious distinction of being a topper in the list with the highest encroachment of forest land is ______.

Solution: The state Haryana has attained the dubious distinction of being a topper in the list with the highest encroachment of forest land.

QUESTION: 2

The number of plant species considered to be endangered in India are

Solution: The number of Endangered Species: 79 species of mammals, 44 of birds, 15 of reptiles, and 3 of amphibians, 1,500 plant species are considered endangered.

QUESTION: 3

Leaves are mostly thick and small to minimize the transpiration in

Solution: Trees in Thorn forests and scrubs have mostly thick and small leaves to minimize water loss due to transpiration.

In this type of vegetation, trees are scattered and have long roots penetrating deep into the soil in order to get moisture.

The main trees of this vegetation are Acacia, Palms, and Cacti. Other important trees are Khair, Babul, Palas, Khatri, and Kajuri.

QUESTION: 4

Which is a medicinal plant used to treat some types of cancer?

Solution: Himalayan Yew is a medicinal plant. It is found in Himachal Pradesh and Arunachal Pradesh. It is used in making drugs. These drugs are used for treating some types of cancer.

QUESTION: 5

The name of the medicinal plant under the threat of extinction is the__________.

Solution: Himalayan Yew is a medicinal plant. It is found in Himachal Pradesh and Arunachal Pradesh. It is used in making drugs. These drugs are used for treating some types of cancer.

QUESTION: 6

The forests seen in Assam and Meghalaya are

Solution: Evergreen forests are found in the Assam Valley, the foothills of the eastern Himalayas and the lower parts of the Naga Hills, Meghalaya, Mizoram and Manipur, where the rainfall exceeds 2,300 mm (91 in) per annum.

QUESTION: 7

What is IUCN?

Solution: Among the given options, India Rhino is an endangered animal. In 2012, the IUCN Red List included 3079 animal and 2655 plant species as endangered (EN) worldwide.

QUESTION: 8

Leaves are mostly thick and small to minimize the transpiration in

Solution: Trees in Thorn forests and scrubs have mostly thick and small leaves to minimize water loss due to transpiration.

In this type of vegetation, trees are scattered and have long roots penetrating deep into the soil in order to get moisture.

The main trees of this vegetation are Acacia, Palms, and Cacti. Other important trees are Khair, Babul, Palas, Khatri, and Kajuri.

QUESTION: 9

The number of zoological parks in India is

Solution: 72 zoological parks zoos in India | nature wildlife in India.

QUESTION: 10

In which part of India mangroves are found?

Solution: Mangrove forests are found in the coastal areas of India. The two largest concentrations are at Sunderban in Bengal and Pichavaram in T.N. The Sundarbans is the largest mangrove forest in the world, located in the Ganges River delta in Bangladesh and West Bengal. The Pichavaram mangroves in Tamil Nadu is also India's one of the largest mangrove forests.

QUESTION: 11

What percent of the total forest area in India is occupied by open forests?

Solution: According to the 2019 report, the total forest cover of the country is 712,249 square kilometres (21.67 per cent of India's total geographical area) slightly up from 708,273 sq. km (21.54 per cent)

QUESTION: 12

The species which are not found in the areas of their occurrence are known as

Solution: The species which are not found after searching known areas where they may occur is said to have undergone extinction.
  • Extinction in biology or ecology means the end of organism or group of organisms.

  • Some of the animals that faced extinction are woolly mammoth, stellar sea cow, dodo etc.

QUESTION: 13

Plant species which have come to India from outside the country are called

Solution: The virgin vegetation, which are purely Indian are known as endemic or indigenous species but those which have come from outside India are termed as exotic plants.

QUESTION: 14

Name an endangered wildlife animal among the following

Solution: Among the given options, India Rhino is an endangered animal. In 2012, the IUCN Red List included 3079 animal and 2655 plant species as endangered (EN) worldwide.

QUESTION: 15

A major source of minerals in the soil is the ______.

Solution: The burning of fossil fuels like coal natural gas, petroleum in automobiles, industries and thermal plants leads to increase in air pollution.

QUESTION: 16

Minerals are ______ resource.

Solution: Renewable resources are those which get renewed or replenished quickly, for ex- wind energy, solar energy etc.

QUESTION: 17

The name laterite is derived from the word ______.

Solution: Laterite has been derived from the Latin word 'later' which means brick.

QUESTION: 18

Laterite soil is formed in the regions where

Solution: Laterite soil is found in areas that receive heavy rainfall because: Heavy rainfall leaches out all soluble materials from the top layer of the soils leaving behind a high proportion of residual (remaining), insoluble iron and aluminium oxides in the soil.

QUESTION: 19

Intensive agriculture is done on the type of soil known as.

Solution: Intensive agriculture is done on the type of soil known as Khadar.

QUESTION: 20

The species which are in danger of extinction are called:

Solution: Endangered species, any species that is at risk of extinction because of a sudden rapid decrease in its population or a loss of its critical habitat. Previously, any species of plant or animal that was threatened with extinction could be called an endangered species.