Important Questions (1 mark): Resources And Development


20 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 10 | Important Questions (1 mark): Resources And Development


Description
This mock test of Important Questions (1 mark): Resources And Development for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 10 Important Questions (1 mark): Resources And Development (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Important Questions (1 mark): Resources And Development quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Important Questions (1 mark): Resources And Development exercise for a better result in the exam. You can find other Important Questions (1 mark): Resources And Development extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Black cotton soil of the Deccan region is associated with ______ rocks.

Solution: Black soil is typical of the Deccan trap (Basalt) region spread over northwest Deccan plateau and is made up of volcanic lava flows.

QUESTION: 2

One-tenth of the total salt produced in India comes from ______.

Solution: The Sambhar Salt Lake, India's largest inland Salt Lake, is located 96 km southwest of the city of Jaipur, Rajasthan. One-tenth of total salt production in India comes from Sambhar lake.

QUESTION: 3

Resources which are surveyed for their quality and quantity have been determined for utilization are called ______.

Solution:

Developed resources are the resources which are surveyed, and their quality and quantity have been determined for utilisation. The development of resources depends on technology and the level of their feasibility.

QUESTION: 4

In areas getting more than 200cms of annual rainfall, which type of soil is found?

Solution: Intensive leaching is the primary explanation for the formation of laterite soils. Owing to heavy tropical rainfall more than 200 cms and high temperatures, leaching occurs. Lime and silica are leached away as a result of high precipitation, and soils rich in iron oxide and aluminium compounds are left behind.

QUESTION: 5

Arches, stacks and caves are formed by erosional features of______.

Solution: Caves, arches, stacks, and stumps are erosional features that are commonly found on a headland. Cracks are widened in the headland through the erosional processes of hydraulic action and abrasion. As the waves continue to grind away at the crack, it begins to open up to form a cave.

QUESTION: 6

Resources that are found everywhere are called ______.

Solution: Resources that are found everywhere, like the air we breathe, are ubiquitous.

QUESTION: 7

Which one of the following soils found in India is the most useful for agriculture?

Solution: Alluvial soils are by far the largest and the most important soil group of India. Covering about 15 lakh sq km or about 45.6 per cent of the total land area of the country, these soils contribute the largest share of our agricultural wealth and support the bulk of India's population.

QUESTION: 8

The major source of mineral in the soil is the

Solution: The burning of fossil fuels like coal natural gas, petroleum in automobiles, industries and thermal plants leads to an increase in air pollution.

QUESTION: 9

Utilizing land for a variety of purposes is known as ______.

Solution: Humans use the land for lots of different things. Utilizing land for a variety of purposes is known as land use. The land is used for various purposes. It is used for residence, agriculture, transport, industries, recreation, etc.

QUESTION: 10

Which of the following countries is known as the 'Land of the Midnight Sun'?

Solution: Norway experiences a natural phenomenon known as the midnight sun. The country acquired the name as the Land of Midnight because in the summer months, some parts of the country experience sunshine throughout the day.

QUESTION: 11

Planting of trees on a large scale to check soil erosion is known as ______.

Solution:

Afforestation is the establishment of a forest or stand of trees in an area where there was no forest. As plant roots hold the soil, Afforestation prevents soil erosion and enables better retention of water.

QUESTION: 12

The name laterite is derived from the word.

Solution: Laterite has been derived from the Latin word 'later' which means brick.

QUESTION: 13

The lower horizon of desert soil has deposits of ______.

Solution: Deserts soils are usually light coloured with minimal humus content due to which the plant productivity is low. Also, the water-retaining capacity is very less. However, they are rich in minerals- calcium carbonate (caliche), gypsum, and/or salts.

QUESTION: 14

Which is the most fertile soil among the following?

Solution: The alluvial soil consists of various proportions of sand, silt and clay. Alluvial soils as a whole are very fertile. Mostly these soils contain an adequate proportion of potash, phosphoric acid and lime.

QUESTION: 15

Natural resources are resources?

Solution: Natural resources are the resources that exist without action of humankind; this includes all valued characteristics such as magnetic, gravitational, electrical properties and forces etc.

QUESTION: 16

Laterite soil is formed in the regions where ______.

Solution: Laterite soil is formed in the regions where rainfall is heavy.

QUESTION: 17

Which of the following can be used to correct acidic soil?

Solution:

Lime can be used to correct acidic soil.

 

 

QUESTION: 18

The most fertile soil of India is

Solution: The most fertile soil of India is Alluvial soil.

QUESTION: 19

Calcium carbonate, magnesium carbonate, potash and lime are rich in

Solution: Calcium carbonate, magnesium carbonate, potash and lime are rich in black soil.

QUESTION: 20

Biotic resources are those obtained from the

Solution: Biotic resources are those obtained from the biosphere.