Important Questions (1 mark): The French Revolution


15 Questions MCQ Test | Important Questions (1 mark): The French Revolution


Description
This mock test of Important Questions (1 mark): The French Revolution for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Class 9 Important Questions (1 mark): The French Revolution (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Important Questions (1 mark): The French Revolution quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Important Questions (1 mark): The French Revolution exercise for a better result in the exam. You can find other Important Questions (1 mark): The French Revolution extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In the context of France, what was tithes'?

Solution: In France, tithes were charges collected by The Roman Catholic Church before the French Revolution. Offerings were exacted on the Third Estate (average citizens), which made up about 98% of the French populace. The Tithes were charges for land possessed by individuals from the Third Estate.

QUESTION: 2

Who started the Reign of Terror?

Solution: The Reign of Terror refers to the violent period during The French Revolution from 1793-1794 when the Radicals led by Maxi mi lien Robespierre were running the Govt. During this period, thousands of people suspected of being disloyal to the Revolution were arrested and executed.

QUESTION: 3

When did the Jacobins storm the Palace of the Tuileries?

Solution: The Legislative Assembly and the official residence of King Louis XVI were known as Tuileries' Palace. Similar to the attack of Bastilles, the Jacobins stormed the palace on August 10, 1792.

QUESTION: 4

On_________ the agitated crowd stormed and destroyed the Bastille Fort

Solution: On the afternoon of 14 July 1789, the agitated crowd stormed the Bastille fort and destroyed it because the revolutionaries saw it as a symbol of the monarchy. And the revolutionist wanted the ammunition for the revolution which was kept in the fort. Its fall was the flashpoint of the French Revolution. In France 14th July is a public holiday usually called Bastille day.

QUESTION: 5

Which leader was convicted by the court in July 1794, arrested and sent to the guillotine (beheaded)?

Solution: Robespierre, the leader of the Jacobin club, followed a policy of strict control and punishment. He arrested, imprisoned and then tried all the people he saw as enemies of the republic. Robespierre implemented his policies so strictly that even his supporters wanted him to relax the policies. Finally, he was convicted by a court in July 1794, arrested and sent to the guillotine.

QUESTION: 6

The French society was divided into_________ estates.

Solution: France under the Ancien Régime (before the French Revolution) divided society into three estates: the First Estate (clergy); the Second Estate (nobility); and the Third Estate (commoners). The king was considered part of no estate.

QUESTION: 7

For the maintenance of the public force and the administration's expenses a common is indispensable.

Solution: The Declaration of Rights of Man and the Citizens states, "A common contribution is essential for maintaining the public forces and for the cost of administration. This should be equitably distributed among all the citizens in proportion to their means." Here the common contribution refers to tax.

QUESTION: 8

Basti lie was a symbol of

Solution:
QUESTION: 9

Who proposed the division of powers between the legislature, executive and judiciary?

Solution: Montesquieu described the various forms of distribution of political power in his work The Spirit of the Laws'. He discussed how the power needs to be distributed between the legislature, executive, and judiciary instead of being concentrated in a single monarch or an aristocrat's hands.

QUESTION: 10

What did Bastille symbolise as?

Solution: Bastille was a symbol of social injustice, inequality and absolute monarchy.

QUESTION: 11

On_____________ the agitated crowd stormed and destroyed the Bastille Fort

Solution: On the afternoon of 14 July 1789, the agitated crowd stormed the Bastille fort and destroyed it because the revolutionaries saw it as a symbol of the monarchy. And the revolutionist wanted the ammunition for the revolution which was kept in the fort. Its fall was the flashpoint of the French Revolution. In France 14th July is a public holiday usually called Bastille day.

QUESTION: 12

Identify the statement which is wrong regarding Robespierre.

Solution: Robespierre followed a policy of severe control and punishment. All those he saw as being 'enemies' of the republic - ex-nobles and clergy, members of other political parties, even members of his own party who disagreed with his methods - were arrested, imprisoned and then tried by a revolutionary tribunal.

QUESTION: 13

Who denied the right to vote to non-propertied sections of society?

Solution: The Directory was the 5 member committee and the third government during the French revolution. They levied more taxes on property, and non-property holders weren't allowed to vote.

QUESTION: 14

Who started the Reign of Terror?

Solution: The Reign of Terror refers to the violent period during The French Revolution from 1793-1794 when the Radicals led by Maxi mi lien Robespierre were running the Govt. During this period, thousands of people suspected of being disloyal to the Revolution were arrested and executed.

QUESTION: 15

Why did the Jacobins call themselves 'Sans Culottes?

Solution:

The Jacobins call themselves 'Sans Sans-Culottes cause they wanted to distinguish themselves from the aristocracy. The sans-culottes were the working-class people of Paris and other cities who participated in the French Revolution's great movement.