Important Questions (2 Marks): Forest & Wildlife Resources


20 Questions MCQ Test Online MCQ Tests for Class 10 | Important Questions (2 Marks): Forest & Wildlife Resources


Description
Attempt Important Questions (2 Marks): Forest & Wildlife Resources | 20 questions in 20 minutes | Mock test for Class 10 preparation | Free important questions MCQ to study Online MCQ Tests for Class 10 for Class 10 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

The Indian Wildlife (Protection) Act was passed in

Solution: The "Wild Life (Protection) Act, 1972" was enacted by the Parliament of India in order to conserve animals, birds, plants and the matters connected therewith in 1972.

QUESTION: 2

The endangered species of animals are

Solution: The endangered species of animals are Rhinoceros, Tiger, Indian Bustard

QUESTION: 3

In which part of India mangroves are found?

Solution: Mangrove forests are found in the coastal areas of India. The two largest concentrations are at Sundarban in Bengal and Pichavaram in T.N.

QUESTION: 4

Which is a medicinal plant used to treat some types of cancer?

Solution: Himalayan Yew is a medicinal plant. It is found in Himachal Pradesh and Arunachal Pradesh. It is used in making drugs. These drugs are used for treating some types of cancer.

QUESTION: 5

What percent of the total forest area in India is occupied by open forests?

Solution: According to the 2019 report, the total forest cover of the country is 712,249 square kilometres (21.67 per cent of India's total geographical area) slightly up from 708,273 sq. km (21.54 per cent)

QUESTION: 6

Example of vulnerable species is

Solution: The Ganges dolphin (Platanista gangetica gangetica) is an endangered subspecies of the South Asian river dolphin (Platanista gangetica), which is distributed in the Ganges–Brahmaputra–Meghna river systems in India, Nepal, and Bangladesh and the Sangu–Karnaphuli Rivers in Bangladesh from the deltas upstream

QUESTION: 7

When was the programme of Biosphere Reserve initiated by UNESCO?

Solution: Launched in 1971, UNESCO's Man and the Biosphere Programme (MAB) is an Intergovernmental Scientific Programme that aims to establish a scientific basis for the improvement of relationships between people and their environments.

QUESTION: 8

Species, found in areas isolated by geographical barriers, is called

Solution: Endemic species are species which are found isolated by geographical barriers.

QUESTION: 9

The number of zoological parks in India is

Solution: 72 zoological parks zoos in India | nature wildlife in India.

QUESTION: 10

Plant species which have come to India from outside the country are called

Solution: The virgin vegetation, which are purely Indian are known as endemic or indigenous species but those which have come from outside India are termed as exotic plants.

QUESTION: 11

Choose the correct option to complete the statement given below: Which one forms the group of migratory birds?

Solution: Migratory Birds Some birds migrate to our country in the winter season every year such as Pelican, Siberian Crane, Stork, Flamingo, Pintail Duck, Curlew. Siberian Cranes migrate from Siberia; they arrive in December and stay till early March.

QUESTION: 12

Name an endangered wildlife animal among the following ______.

Solution: Among the given options, India Rhino is an endangered animal. In 2012, the IUCN Red List included 3079 animal and 2655 plant species as endangered (EN) worldwide.

QUESTION: 13

Which is an endangered species of Manipur?

Solution: Sangai is an endangered species. It is a subspecies of brown altered deer found only in Manipur in India. It is a medium-sized deer with uniquely distinctive antlers with brow tine which forms the main beam. The forward protruding beam appears to come out from the eyebrow and this signifies its name.

QUESTION: 14

The endangered species of animals are

Solution: The endangered species of animals are Rhinoceros, Tiger, Indian Bustard.

QUESTION: 15

Bengal tiger is specifically found in

Solution: The Bengal tiger is named after the Indian province of Bengal and is primarily found in India. Bengal tigers live in the forests, hills and mountainous regions of India.

QUESTION: 16

Which of the following statements represents characteristics of black soil?

1) It develops cracks during hot weather

2) Iron content present in this soil turns into iron oxide due to diffusion.

3) It's made of fine clay particles

4) It retains moisture for long

Solution: The black soils are made up of extremely fine clayey material and develop cracks during hot weather. They are well known for their capacity to hold moisture. They are rich in soil nutrients such as calcium carbonate, potash, lime etc.

QUESTION: 17

In a society, human beings are ______.

Solution: The process of transformation of things available in our environment involves an interdependent relationship between nature, technology and institutions. Human beings interact with nature through technology and create institutions to accelerate their economic development.

QUESTION: 18

A: Fossil fuels are an important source of energy.

R: Fossil fuels provide energy to different industries.

Solution: The major energy sources are fossil fuels such as coal, petroleum and natural gases. They are an important source of energy for modern technology. Fossil fuels are used in industry, thermal plants, agricultural operations, automobiles etc.

QUESTION: 19

Sediment that is deposited on floodplains and deltas by rivers and streams during seasonal flooding is called ______.

Solution: Sediment that is deposited on floodplains and deltas by rivers and streams during seasonal flooding is called Alluvial soil.

QUESTION: 20

Biotic resources are those obtained from the

Solution: Biotic resources are those obtained from the biosphere.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code