Important Questions (2 marks): Development


15 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 10 | Important Questions (2 marks): Development


Description
This mock test of Important Questions (2 marks): Development for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Class 10 Important Questions (2 marks): Development (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Important Questions (2 marks): Development quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Important Questions (2 marks): Development exercise for a better result in the exam. You can find other Important Questions (2 marks): Development extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Relative contributions of CO2, CH4, CFCs and N2O towards global warming are:

Solution: The major contribution is from CO2(60%), CH4(20%), CFC and N2O attributes to 14% and 6% respectively.

So the correct answer is '60%,20%,14%,6%'.

QUESTION: 2

According to Human Development Report (2006), Sri Lanka is ______ of India in

every aspect

Solution: Sri Lanka is ahead of India in every aspect.

Sri Lanka's HDI rank is 93/177

Sri Lanka's HDI value is 0.755

Sri Lanka's per capita income is US $ 4390

QUESTION: 3

Competition for light, nutrients and space is most severe between

Solution: Competition is rivalry for obtaining the same resource. Competition of light, nutrients and space is most severe between closely related organisms growing in the same area/niche, due to overproduction of population in the same area/niche.

QUESTION: 4

Technological development relates to

Solution: Technical development relates to anything in regions to the inventions or innovations.

QUESTION: 5

A self-generating economy means

Solution: A self-generating economy is a living economy which is designed to generate the conditions for life to thrive.

QUESTION: 6

Per capita income of Punjab in 2002 — 03 was

Solution: Per capita income of Punjab in 2002−03 was Rs.26,000 per annum.

Per capita income is the total income of the country/state divided by the number of people in that country/state.

QUESTION: 7

Which of the following public facilities can ensure the development of the society and economy?

Solution: Public facilities are those facilities that are not possible for any individual to access at an economical cost, so the government provides such facilities to the public to ensure the quality of life and development.

Four major facilities given by the government are as follows.

(i) Basic Education Government provides a school and allied educational facilities like playground furniture of the school etc. which are enjoyed by all.

(ii) Basic Health Facilities Government provides hospitals, vaccine programmes to maintain a basic quality of life.

(iii) Law and Order Facility/Security Government provides police outposts, police stations for maintaining the security of the public, and it also protects the interest of its citizens by the state laws.

(iv) Public Distribution System Government opens PDS shops or ration shops through which basic food items like rice grain, wheat, pulses etc. are distributed at a subsidised rate to the lower income group or poor people. The functioning of these facilities are dependent on community awareness and public cooperation.

QUESTION: 8

In the context of mitigating the impending global warming due to anthropogenic

emissions of carbon dioxide, which of the following can be the potential sites for carbon sequestration?

1. Abandoned and uneconomic coal seams

2. Depleted oil and gas reservoirs

3. Subterranean deep saline formations Select the correct answer using the code given below:

Solution: Carbon sequestration may be carried out by pumping carbon into carbon sinks of two types: A. Natural sinks-ocean, forest, soil etc. B. Artificial sink-depleted oil reserve, unminable mines. So statement 1,2 and 3 are correct. And deep Saline Formations in fact have the highest capacity for this. So accordingly, the answer is "D".

QUESTION: 9

UNDP measures the development of the country based on

Solution: UNDP measures the development of a country bringing out its HDI Report based on 03 parameters

QUESTION: 10

In response to India's 'Look East' policy, which of the following countries has launched 'Look West' policy? (Both are complementary to each other.)

Solution: Thailand has launched ‘Look West Policy. Both of these policies are complementary to each other.

QUESTION: 11

What is the most common method of measuring the economic development of a country?

Solution: Income is the most common method of measuring the economic development of a country. There are various methods to measure the national income of a country. The most common method is the GDP.
QUESTION: 12

What is a better measure to compare two countries' income?

Solution: Average income is a better measure to compare two countries income.

Per capita income is the main criterion used by the World Bank in classifying different countries.

QUESTION: 13

Which of the following is the poorest state in India?

Solution:

Bihar is the poorest state in India.

 

 

QUESTION: 14

Which of these is a feature of an under-developed economy?

Solution: Some of the main characteristics of Under-developed economy are:-

(a) In comparison to developed countries, underdeveloped countries maintain a very low income.

(b) The under-developed countries are dependent on traditional methods of agriculture because of the lack of advanced technology. Thus, they remain backwards in agriculture, even if it is the most dominant sector.

(c) Lack of capital, proper attention, transport bottlenecks lead to inefficient use of available natural resources even if it is sufficient. Due to inefficient use, the country remains under-developed.

(d) Low level of technology and poorly skilled manpower is one of the major reason for the slow growth of the economy.

QUESTION: 15

Technological development relates to

Solution: Technical development relates to anything in regions to the inventions or innovations.