Important Questions (2 marks): Federalism


20 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 10 | Important Questions (2 marks): Federalism


Description
This mock test of Important Questions (2 marks): Federalism for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 10 Important Questions (2 marks): Federalism (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Important Questions (2 marks): Federalism quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Important Questions (2 marks): Federalism exercise for a better result in the exam. You can find other Important Questions (2 marks): Federalism extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which among the following are examples of coming together federations?

Solution:

In this type of federalism, the states have an individual identity and have majority of control over their governance. USA, Switzerland and Australia are countries which combined different states together to form a country and hence an example for 'Coming Together' federation.

QUESTION: 2

All money received by or on behalf of the Government of India is credited to

Solution:

All the public money received by or on behalf of the government other than those that are covered under the Consolidated Fund, are credited to the Public Account.

QUESTION: 3

What form of government exists in India?

Solution:

India is a fine example of Holding together federation.

Holding together federation is nothing but the division of powers between the states of the country and central government of that country.

QUESTION: 4

The main feature of India as a Federal State is

Solution:

The existence of the three-tier system in India is the key feature of the existence of federalism. The Central government, the State government, and the Local Self Governments, i.e. the Municipalities and Panchayats at the local level, makes the governance efficient.

QUESTION: 5

Funds belonging to the Government of India are Keptin.

Solution:

All revenues received by the government by way of direct taxes and indirect taxes, money borrowed and receipts from loans given by the government flow into the Consolidated Fund of India.

QUESTION: 6

In which of the following states, Indians who are not residents of that state, are not allowed to buy the property of any form?

Solution:

Jammu and Kashmir have its own Constitution. Many provisions of the Indian Constitution are not applicable to this State without the approval of the State Assembly. Indians who are not permanent residents of this State cannot buy land or house here.

QUESTION: 7

Consider : The following four statements.

A. In a federation, the powers of the federal and provincial governments are clearly demarcated. B. India is a federation because the powers of the Union and State Governments are specified in the Constitution, and they have exclusive jurisdiction on their respective subjects.

C. Sri Lanka is a federation because the country is divided into provinces.

D. India is no longer a federation because some powers of the States have been devolved to the local government bodies. Which of the statements given above are correct?

 

Solution:
QUESTION: 8

Which of the following is a feature common to both the Indian Federation and the American Federation?

Solution:

America is a strictly federal state with an independent federal court to interpret the constitution and state courts. India has integrated the Judicial system with the Supreme court at the top. It is considered as equivalent to federal court (earlier called as a federal court by the Act of 1935) which interprets the constitution and enforces it.

QUESTION: 9

India borrowed the idea of the federal system with a strong centre from

Solution:

India borrowed the idea of the federal system with a strong centre from Canada.

QUESTION: 10

Indian states have been constituted on the basis of

Solution:

Indian states have been reorganized based on the State Reorganization Commission and 7th Amendment 1956.

The reorganization was done on a linguistic basis.

QUESTION: 11

In 'holding together federation' which government tends to be more powerful?

Solution:

In a holding together federation, the central government has more power than state governments.

QUESTION: 12

How many languages are recognized as scheduled languages?

Solution:

As per Article 344(1) and 351 of the Indian Constitution, Eighth Schedule recognizes 22 languages.

QUESTION: 13

The name of any Indian State can be altered by

Solution:

Article 3 of the Indian Constitution deals with the formation of new States and alteration of areas, boundaries or names of existing States. It states that Parliament by law can increase the area of any State, diminish the area of any State, alter the boundaries of any State, alter the name of any State.

QUESTION: 14

All revenues received by the Union Government by way of taxes and other receipts for the conduct of Government business are credited to the

Solution:

All revenues received by the Union Government by way of taxes and other receipts for the conduct of Government business are credited to the Consolidated Fund of India.

QUESTION: 15

What form of government exists in India?

Solution:

India is a fine example of Holding together a federation.

Holding together a federation is nothing but the division of powers between the states of the country and the central government of that country.

QUESTION: 16

The seventh schedule consists of.

Solution:

The Seventh Schedule of the Constitution provides for the Lists of Subjects over which the Center and State Government can make laws in the exercise of their legislative powers.

QUESTION: 17

Which among the following are examples of coming together' federations?

Solution:

Switzerland, USA and Australia 'Coming Together' refers to the form of federalism where small individual states come together to form a Union or Nation. In this type of federalism, the states have an individual identity and have majority of control over their governance.

QUESTION: 18

What are the dual objectives of the federal system?

Solution:

The federal system thus has dual objectives: to safeguard and promote the unity of the country, while at the same time accommodate regional diversity.

QUESTION: 19

Funds belonging to the Government of India are kept in

Solution:

Consolidated Fund of India is the most important of all government accounts. This fund was constituted under Article 266 (1) of the Constitution of India.

QUESTION: 20

Examine the following pairs that give the level of government in India and the powers of the government at that level to make laws on the subjects mentioned against each. Which of the following pairs is not correctly matched?

Solution:

Schedule 7 of the Indian Constitution categorizes the legislative powers into Union List, State List and Concurrent List representing the powers conferred upon the Union, states and shared powers, respectively. The subjects not mentioned in any of the three lists are residuary powers. Parliament shall legislate upon the subjects in the residuary list.