Important Questions (2 marks): Sectors Of The Indian Economy


15 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 10 | Important Questions (2 marks): Sectors Of The Indian Economy


Description
This mock test of Important Questions (2 marks): Sectors Of The Indian Economy for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Class 10 Important Questions (2 marks): Sectors Of The Indian Economy (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Important Questions (2 marks): Sectors Of The Indian Economy quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Important Questions (2 marks): Sectors Of The Indian Economy exercise for a better result in the exam. You can find other Important Questions (2 marks): Sectors Of The Indian Economy extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of these is not included in the service sector?

Solution:

Petroleum refining is not a service. Hence it is not included in the service sector of the economy. The service sector is also known as the tertiary sector of the economy. Petroleum refining is included in the secondary sector of the economy.

QUESTION: 2

Which of the following sectors does not come under the tertiary sector?

Solution:

Tertiary Sector - The tertiary sector of the economy is the service industry. This sector provides services to the general population and businesses. Activities associated with this sector include retail, transportation and distribution, entertainment, clerical services, media, tourism, insurance, banking, healthcare, law, etc.

QUESTION: 3

In which of the five-year plans, preference was given to agriculture?

Solution:

The first five-year plan was presented in the parliament by Prime Minister Jawaharlal Nehru in December 1951.

QUESTION: 4

In absolute terms, the number of people engaged in agricultural activities over the planning period has

Solution:

In absolute terms, the number of people engaged in agricultural activities over the planning period has increased; however, the share of the agricultural sector to GDP has decreased.

QUESTION: 5

NREGA guarantees a minimum of_______________ days of employment to at least one member from every household.

Solution:

The mandate of the MGNREGA is to provide at least 100 days of guaranteed wage employment in a financial year to every rural household whose adult members volunteer to do unskilled manual work.

QUESTION: 6

In India, Foreign Exchange Outgo from Agricultural Imports is showing a trend in absolute terms.

Solution:

In India, the absolute number of people employed in agriculture has increased from the period of independence as the population of India has increased at a high rate. But the percentage of the population employed in the agricultural sector has decreased.

QUESTION: 7

Which one of the following sectors is associated with the manufacturing industries?

Solution:

Manufacturing and Industry sector, also known as the secondary sector, includes all branches of human activities that transform raw materials into products or goods.

QUESTION: 8

Agriculture falls in________ sector.

Solution:

Primary sector consists of agriculture. It is also known as the raw material sector. Agriculture, crop production, animal husbandry, fisheries and mining- all are included in the primary sector.

QUESTION: 9

How many agricultural seasons are in Karnataka?

Solution:

The state has three agricultural seasons-1- Khalifa (April to September) 2- Rabi (October to December) 3- Summer (January to March).

QUESTION: 10

What was the main reason for increased employment in the primary sector?

Solution:

Enough jobs were not created in secondary and tertiary sectors, even though the industrial output or the production of goods went up by eight times during the period, employment in the industry went up by only 2.5 times.

QUESTION: 11

In which of the five-year plan, preference was given to agriculture?

Solution:

P. C. Mahalanobis. The plan had heavily borrowed ideas from USSR's five-year plans developed by Domer.

QUESTION: 12

Cotton is a_____________ product and cloth is a_____________ product

Solution:

Cotton is a natural product obtained from agriculture which comes under the primary sector. From the cotton, yarn is spun, and textiles are made whose end product is cloth. And this processing of cotton comes under the secondary sector. The cloth is not produced by nature but has to be made, and therefore some process of manufacturing is essential.

QUESTION: 13

Dakshina Kannada and Udupi districts are considered as the cradles of the industry.

Solution:

Called the cradle of banking industry, Dakshina Kannada and Udupi districts (erstwhile undivided Dakshina Kannada) now feel that their nurtured babies are being snatched away with the Centre's latest proposal to merge three public sector banks from the region.

QUESTION: 14

Services constitutes________________ sector of an economy.

Solution:

Sector which includes trade, transport, banking, communication and services is known as the tertiary sector. The tertiary sector mainly deals with services. Hence, the tertiary sector is also known as the service sector of the economy.

QUESTION: 15

Most of the workers inthe___________ sector enjoy job security.

Solution:

Organized sector covers those enterprises or places of work where the terms of employment are regular and therefore, people have assured work. They are registered by the government and have to follow its rules and regulations which are given in various laws such as the Factories Act, Minimum Wages Act, Payment of Gratuity Act, Shops and Establishments Act etc.