Important Questions (2 marks): The French Revolution


20 Questions MCQ Test | Important Questions (2 marks): The French Revolution


Description
This mock test of Important Questions (2 marks): The French Revolution for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 9 Important Questions (2 marks): The French Revolution (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Important Questions (2 marks): The French Revolution quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Important Questions (2 marks): The French Revolution exercise for a better result in the exam. You can find other Important Questions (2 marks): The French Revolution extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Who wrote the book Two Treatises of Government?

Solution:

Two Treatises of Government, a major statement of the political philosophy of the English philosopher John Locke, published in 1689 but substantially composed some years before then.

QUESTION: 2

Which of the following was a factor in the rise of Napoleon?

Solution:

Soon after the French Revolution, France was politically unstable. There were a series of events which made Napoleon become the Emperor of France.

QUESTION: 3

Tax Levied by the church comprising —the of agriculture produce was known as

Solution:
QUESTION: 4

What did Bastille symbolize as?

Solution:

Bastille was a symbol of social injustice, inequality and absolute monarchy.

QUESTION: 5

What was the reason for the increased demand for food grains in France from 1715 to 1789?

Solution:

The population of France rose from about 23 million in 1715 to 28 million in 1789. This led to a rapid increase in the demand for food grains. Production of grains could not keep pace with the demand. So the price of bread, which was the staple diet of the majority rose rapidly.

QUESTION: 6

which of these provisions form a part of the ‘Declaration of Rights of Man and Citizen’?

Solution:

The basic principle of the Declaration was that all “men are born and remain free and equal in rights” (Article 1), which were specified as the rights of liberty, private property, the inviolability of the person, and resistance to oppression (Article 2).

QUESTION: 7

Who proposed the division of powers between the legislature, executive and judiciary?

Solution:

Montesquieu described the various forms of distribution of political power in his work The Spirit of the Laws'. He discussed how the power needs to be distributed between the legislature, executive, and judiciary instead of being concentrated in a single monarch or an aristocrat's hands.

QUESTION: 8

On which date did the third estate members assemble in the Versailles indoor tennis court?

Solution:

On 20 June 1789, the members of the Third Estate, who call themselves the National Assembly, assembled in Versailles hall's indoor tennis court and took the Tennis Court Oath, vowing "not to separate, and to reassemble wherever circumstances require until the constitution of the kingdom is established". It was a significant event in the French Revolution.

QUESTION: 9

The revolutionary journalist Jean-Paul Marat published the newspaper L'Ami du Peuple, which means

Solution:
QUESTION: 10

When did the Jacobins storm the Palace of the Tuileries?

Solution:

The Legislative Assembly and the official residence of King Louis XVI were known as Tuileries' Palace. Similar to the attack of Bastilles, the Jacobins stormed the palace on August 10, 1792.

QUESTION: 11

The two Indians who responded to the ideas of liberty and equality as endorsed by the French Revolution were

Solution:

Tipu Sultan and Rammohan Roy responded to the ideas of liberty and equality as endorsed by the French Revolution. These two Indian leaders were inspired by the ideals of nationalism and social equality of the french revolution. They were also inspired by democratic rights and the right to liberty of the french revolution.

QUESTION: 12

In the context of Fra nee, what was 'tithes'?

Solution:
QUESTION: 13

Select the correct option.

Solution:

Blue-white-red is the national colours of France: Winged woman stands for personification of the law; Sceptre, for the symbol of royal power; and Broken chain means a symbol that constitutes the act of becoming free.

QUESTION: 14

Identify the statement which is wrong regarding Robespierre.

Solution:

Robespierre followed a policy of severe control and punishment. All those he saw as being 'enemies' of the republic - ex-nobles and clergy, members of other political parties, even members of his own party who disagreed with his methods - were arrested, imprisoned and then tried by a revolutionary tribunal.

QUESTION: 15

Political_______ became an important rallying point in France for people who wished to

discuss government policies and plan their own form and action.

Solution:

Political Clubs were the place people discussed politics and about the government. The two famous clubs in France were Jacobins and Girondins.

QUESTION: 16

When did the French Revolution take place?

Solution:

The first clear expression of nationalism came with the French Revolution in 1789. France was a full-fledged territorial state in 1789 under the rule of an absolute monarch. The political and constitutional changes that came in the wake of the French Revolution led to the transfer of sovereignty from the monarchy to French citizens' body.

QUESTION: 17

Who led the representatives of the Third Estate in Versailles on 20th June?

Solution:

Mirabeau and Abbe Sieyes were the two prominent figures in the history of the French Revolution. They led the people of the Third Estate, who gathered in the hall of a tennis court, to the grounds of Versailles on 20th June 1789.

QUESTION: 18

King Louis XVI entered into secret negotiations with the king of?

Solution:
QUESTION: 19

Who wrote the book Two Treatises of Government?

Solution:
QUESTION: 20

The______ Estate was least prosperous in France.

Solution:

Before the French Revolution, French society was divided into three estates. The First estate comprised the clergy, the Second estate comprised the nobility. These two states were exempted from paying taxes. And the third estate consisted of peasants, wage-labourers and they had to pay all the taxes. Therefore, the third estate was the least prosperous.