Important Questions (2 marks): The Rise Of Nationalism In Europe


23 Questions MCQ Test Social Studies (SST) Class 10 | Important Questions (2 marks): The Rise Of Nationalism In Europe


Description
This mock test of Important Questions (2 marks): The Rise Of Nationalism In Europe for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 23 Multiple Choice Questions for Class 10 Important Questions (2 marks): The Rise Of Nationalism In Europe (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Important Questions (2 marks): The Rise Of Nationalism In Europe quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Important Questions (2 marks): The Rise Of Nationalism In Europe exercise for a better result in the exam. You can find other Important Questions (2 marks): The Rise Of Nationalism In Europe extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Who among the following was not connected with the unification of Italy?

Solution: Rome, which was the Pope’s seat, refused to become a part of the Italian State. In 1870, Prussia attacked France, and the Pope stopped getting support from the French king. Rome was forcibly entered into and occupied by the Italians.

QUESTION: 2

What major issue was criticised by the liberal-nationalists?

Solution: Liberal nationalism is a form of nationalism identified by political philosophers who believe in traditional liberal values of freedom, tolerance, equality, and individual rights. Censorship laws to control the press was the primary issue criticised by the liberal nationalists. Their significant other problems were preservation of the church, a modern army, efficient bureaucracy.

QUESTION: 3

Romanticism refers to which of the following?

Solution: Romanticism was an artistic, intellectual and cultural movement that ran from the late eighteenth century through the nineteenth century. Romanticism can be seen as a rejection of order’s precepts, calm, harmony, balance, idealisation, and rationality that typified Classicism in general and late 18th-century.

QUESTION: 4

As defined by Ernst Renan, a nation has to have specific attributes. One of the following is not among the stated attributes

Solution: An attribute such as a common language' was not one that Renan had suggested. He criticised such a point forming a nation.

QUESTION: 5

In which year did the Greek struggle for independence begin?

Solution: The Greek revolution that began in 1821, followed by the war of independence, was the second of the national revolutions in the Balkans. The Greek War of Independence (1821– 1829), also commonly known as the Greek Revolution, was a successful war by the Greeks who won independence for Greece from the Ottoman Empire.

QUESTION: 6

The middle class, which had received western education, assimilated the philosophy of ______.

Solution: Rise of the Middle class in India and elsewhere assimilated the philosophy of democracy they gained from western education. They realised the worth of an individual and demanded the liberation from despotic rulers. Modern education awakened the middle classes and helped change many incidents, including the National Liberation Movements around the World, including India.

QUESTION: 7

Who took advantage of the dispute between France and Italy on religious and colonial problems?

Solution: When there was a dispute between Italy and France about religious and colonial problems, Bismarck took advantage of it and included Italy in his group. Thus, the Triple Alliance agreement was made among Germany-Austria-Italy in 1882.

QUESTION: 8

Bismarck was the architect of ____________ unification.

Solution: Otto von Bismarck, the Iron Chancellor, was the reason for German unification. He ruled Prussia and Whole of Germany.

QUESTION: 9

Why was the treaty of Vienna drawn up in 1815?

Solution: The treaty of Vienna drawn up in 1815 to restore the monarchies. The Treaty of Vienna of 1815, its objective was to undo most of the changes which had come in Europe during the Napoleonic wars.

Some of the steps taken by the treaty of Vienna are as follows:

1. The Bourbon dynasty, which had been deposed during the French revolution, was restored to power.

2. A series of states were set up on France’s boundaries to prevent French expansion in the future.

QUESTION: 10

Which group was numerically small in European society?

Solution: Aristocracy was the dominant class of Europe, though they were small in numbers. The aristocratic class spoke French for purposes of diplomacy in high society. Members of this class were united by a common way of life that cut across regional divisions. The ties of marriage often connected Their families. They owned estates in the countryside and also townhouses.

QUESTION: 11

In Sorrieu utopian vision, people are offering to

Solution: In 1848, Frdric Sorrieu, a French artist, prepared a series of four prints visualising his dream of a world made up of democratic and social Republics, as he called them. The first print of the series shows the peoples of Europe and America men and women of all ages and social classes marching in a long train and offering homage to the Statue of Liberty as they pass by it. As you would recall, artists of the time of the French Revolution personified Liberty as a female figure here you can recognise the torch of Enlightenment she bears in one hand and the Charter of the Rights of Man in the other.

QUESTION: 12

The Prime Minister of Sardinia, who was responsible for the unification of Italy, was ________.

Solution: Chief Minister Cavour, who led the movement to unify Italy’s regions, was neither a revolutionary nor a democrat. Like many other wealthy and educated Italian elite members, he spoke French much better than he did Italian. Through a tactful, diplomatic alliance with France engineered by Cavour, Sardinia-Piedmont succeeded in defeating the Austrian forces in 1859.

QUESTION: 13

Which of the following is true concerning romanticism?

Solution: Romanticism (also known as the Romantic era) was an artistic, literary, musical and intellectual movement that originated in Europe towards the end of the 18th century, and in most areas was at its peak in the approximate period from 1800 to 1890. The correct answer is C.

QUESTION: 14

The union abolished trade barriers and reduced the number of currencies from over _______ to two.

Solution: In 1834, a customs union or Zollverein was formed at the initiative of Prussia and joined by most of the German states. The union abolished tariff barriers and reduced the number of currencies from over thirty to two.

QUESTION: 15

Industrialisation began in ______ in the second half of the eighteenth century.

Solution: Industrialisation began in England in the second half of the eighteenth century. Rapid industrialisation first began in Britain, starting with mechanised spinning in the 1780s, with high growth rates in steam power and iron production occurring after 1800.

QUESTION: 16

Who revolted in 1830 and set up an independent nation?

Solution: The Belgians revolted in 1830, and created their state in November 1831. 1830-1831 The Belgian Revolution, Fifteen years on, the United Kingdom of the Netherlands found itself in a deep crisis. Criticism of King William I's authoritarian rule grew, primarily in the South.

QUESTION: 17

The term liberalism is derived from the _____ term liber.

Solution: Liberalism: Derived from the Latin word Liber means free. It meant differently to different people. In the political sphere, Liberalism means rule governed by an elected parliament. Economically, liberalism means freedom of markets and removal of barriers that obstruct the free flow of trade. For women, Liberalism indicated universal suffrage. They demanded that voting rights should be extended to them.

QUESTION: 18

In which year were conservative regimes setup?

Solution: The conservative regimes set up in 1815 were autocratic. They did not tolerate criticism and dissent and attacked the activities that questioned the legitimacy of authoritarian governments. They did not tolerate criticism and dissent from any corner. The conservatives imposed Censorship laws to control what was said in newspapers, books, plays and songs.

QUESTION: 19

What was the basic philosophy of the conservatives?

Solution: The conservatives favoured tradition, culture and nationally denied beliefs and customs and thought that these factors drove external changes in the society. The basic philosophy of the conservatives was they stressed the importance of tradition and established institutions and customs.

QUESTION: 20

In which year was Napoleon defeated?

Solution: The Battle of Waterloo, which took place in Belgium on June 18, 1815, marked the final defeat of Napoleon Bonaparte, who conquered much of Europe in the early 19th century. The Battle of Waterloo was fought during the Hundred Days of Napoleon’s restoration, 3 miles south of Waterloo village, between Napoleon’s 72,000 troops and the combined forces of the Duke of Wellington’s allied army of 68,000 and about 45,000 Prussians, the main point of Gebhard Leberecht von Blucher’s command.

QUESTION: 21

Who was bound to the land of a particular lord and could not migrate without his permission?

Solution: The Serfs were bound to a particular lord’s land and could not migrate without his permission. Serfdom was a condition in medieval Europe in which a tenant farmer was attached to a hereditary plot of land and the will of his landlord. The vast majority of serfs in medieval Europe obtained their subsistence by cultivating a plot of land that a lord owned.

QUESTION: 22

What did the term Anschluss mean to Hitler and the Germans?

Solution: Anschluss referred to the unification of Germany and Austria. The idea of uniting Germany and Austria had been discussed for many years, but no such plan came to fruition until Hitler annexed Austria before World War II.

QUESTION: 23

After the defeat of ______, the old ruling dynasty of France was restored to power.

Solution: After the defeat of Napoleon, the old ruling dynasty of France was restored to power. It was stated as Bourbon Restoration, which began in 1814 - 1830 when Napoleon I was defeated and the Bourbon monarchs were restored to the throne. The brothers of the executed Louis XVI, namely Louis XVIII and Charles X, came to power and reigned in a highly conservative fashion.