Important Questions Test: Nutrition in Animals


20 Questions MCQ Test General Science(Prelims) by IRS Divey Sethi | Important Questions Test: Nutrition in Animals


Description
This mock test of Important Questions Test: Nutrition in Animals for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Important Questions Test: Nutrition in Animals (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Important Questions Test: Nutrition in Animals quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Important Questions Test: Nutrition in Animals exercise for a better result in the exam. You can find other Important Questions Test: Nutrition in Animals extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

An example of heterotrophic organism which can synthesise food. .

Solution:

Euglenas create their own food through photosynthesis, the process of absorbing sunlight to synthesize foods from carbon dioxide and water. An eyespot at the front end of the euglena detects light, and its chloroplasts (structures that contain chlorophyll) trap the sunlight, allowing photosynthesis to occur.

QUESTION: 2

These are blood sucking parasites.

Solution:

The mouths of leeches have saw-like jaws which they use to pierce the skin and attach themselves so they can suck blood.

QUESTION: 3

The process in which faucal matter is removed through the anus.

Solution:

On reaching the end of the small intestine, all the digested food products, along with the minerals and vitamins that are useful to the body, should have been removed from the watery contents. Egestion is the act or process of voiding or discharging undigested food as faeces. To egest means to discharge undigested material or food.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 4

A unicellular protozoan is ________.

Solution:

Correct Answer :-a, b,c

Explanation : a) Paramecium are unicellular protozoans classified in the Genus Paramecium, and the Kingdom Protista.

b) Amoeba, also spelled ameba, any of the microscopic unicellular protozoans of the rhizopoda order Amoebida. The well-known type species, Amoeba proteus, is found on decaying bottom vegetation of freshwater streams and ponds.

c) Euglena, genus of more than 1,000 species of single-celled flagellated (i.e., having a whiplike appendage) microorganisms that feature both plant and animal characteristics. Found worldwide, Euglena live in fresh and brackish water rich in organic matter and can also be found in moist soils.

QUESTION: 5

Mechanism in which amoeba takes in O2  and gives out CO2 is called _______.

Solution:

Amoeba gets oxygen gas dissolved in surrounding water through its plasma membrane by the process of diffusion.The carbon dioxide gas is also liberated in the surrounding water through the same process of diffusion.

QUESTION: 6

Enzymes which helps in digestion in amoeba

Solution:

C is the correct option.Amoeba is a unicellular organism in which digestion of food takes place in the food vacuole within the cells.Two enzymes amylase and proteinase have been reported. Thus, amoeba can digest sugars, cellulose and proteins.

QUESTION: 7

Nutrients digested by amoeba are

Solution:

Thus, amoeba can digest sugars, cellulose and proteins. Fats, however, remain undigested. The contents of the vacuole become lighter and the outline of the vacuole becomes indefinite indicating that the digestion is complete.

QUESTION: 8

Why are nutrition in animals holozoic?

Solution:

Holozoic is a mode of nutrition in which organisms eat solid food.Animals cannot make their own food so they are dependent on plants for their food.Animals are heterotrophs and they can shallow food.

QUESTION: 9

The process of breakdown of food particles into small pieces is called _______.

Solution:

Digestion refers to the physical breakdown of large pieces of food into smaller pieces which can subsequently be accessed by digestive enzymes. In chemical digestion, enzymes break down food into the small molecules the body can use.

QUESTION: 10

Important part of diet in herbivorous animals include _________

Solution:

Cellulose is most important diet of herbivores. Cellulose is a major component of tough cell walls that surround plant cells, and is what makes plant stems, leaves, and branches so strong.

QUESTION: 11

Raccoon is an example of which type of animal-

Solution:

Raccoons are omnivores. This means they eat both plants and animals.

QUESTION: 12

Duodenum, Jejunum, ileum are ______ parts.

Solution:

The small intestine is an organ located within the gastrointestinal tract. It is approximately 6.5m in the average person and assists in the digestion and absorption of ingested food.

It extends from the pylorus of the stomach to the ileocaecal junction, where it meets the large intestine at the ileocaecal valve. Anatomically, the small bowel can be divided into three parts; the duodenum, jejunum and ileum.

QUESTION: 13

Which gland acts as mixed gland?

Solution:

Pancreas is a heterocrine gland as it acts both as endocrine and exocrine gland. It secretes insulin hormone into blood and act as endocrine gland and when it secretes digestive enzymes and juice through pancreatic duct, it acts as exocrine gland.
Hence, pancreas is a mixed gland.
So, the correct answer is 'Pancreas'.

QUESTION: 14

In which part of the human digestive system digestion doesn't take place.

Solution:

The oesophagus is a muscular tube.Its function is to transport food and fluid, after being swallowed, from the mouth to the stomach.

QUESTION: 15

Which enzyme helps in transfer of Trypsinogen to trypsin secreted from the walls of the small intestine?

Solution:

Enterokinase, also called Enteropeptidase, proteolytic enzyme, secreted from the duodenal mucosa, that changes the inactive pancreatic secretion trypsinogen into trypsin, one of the enzymes that digest proteins.

QUESTION: 16

Siphoning is the mode of feeding alone in which type of animal.

Solution:

When a butterfly is not drinking, its "tongue" is wound into a tight coil. The tongue is actually a tube, and it is able to extend and siphon water and nectar into the butterfly's digestive system. These type of mouthparts, called "siphoning," are unique to moths and butterflies.

QUESTION: 17

Bile juice is secreted by which part of digestive system.

Solution:

Bile, or gall, is a dark-green-to-yellowish-brown fluid produced by the liver of most vertebrates that aids the digestion of lipids in the small intestine.

QUESTION: 18

A locomotory organ found in unicellular animal-

Solution:

The functions of pseudopodia include locomotion and ingestion.

QUESTION: 19

A fresh water organism which contains cytoplasm.

Solution:

Amoeba is a single celled organism, that lives in fresh water. It contains cytoplasm which is divided into two parts named as ectoplasm and endoplasm. The ectoplasm is a thin,clear and gel like outer membrane. The endoplasm is water bearing mass which consists of organelles present inside the ectoplasm.

QUESTION: 20

Pulp is a soft material in the tooth and it is rich in

Solution:

Nerves and blood vessels

Related tests