Improvement In Food Resources - MCQ Test (22-11-2017)


30 Questions MCQ Test | Improvement In Food Resources - MCQ Test (22-11-2017)


Description
This mock test of Improvement In Food Resources - MCQ Test (22-11-2017) for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for Class 9 Improvement In Food Resources - MCQ Test (22-11-2017) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Improvement In Food Resources - MCQ Test (22-11-2017) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Improvement In Food Resources - MCQ Test (22-11-2017) exercise for a better result in the exam. You can find other Improvement In Food Resources - MCQ Test (22-11-2017) extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

All animals are

Solution:

All animals are heterotrophic organism because they are not able to prepare their own food. They obtain their food from plants or other animals.

QUESTION: 2

The element which is required in largest quantity of plants is

Solution:

Plants require a number of nutrients to complete their life cycle. Nitrogen is required in largest quantity in plants. Fertilizers and manure increase the nitrogen nutrient in soil.

QUESTION: 3

The normal body temperature of cow is

Solution:

The normal body temperature of cow is38.3°C. The body temperature gives information about the health of the animals.

QUESTION: 4

Which of the following is not macronutrient?

Solution:

Those nutrients that are required in larger quantity by plants are called macronutrients. Iron is required in small quantity, so, iron is not a macronutrient.

QUESTION: 5

Xanthium and Parthenium are

Solution:

Unwanted plants that grow in crop field are called weeds. Weeds compete with main crop plant for space and nutrients. Xanthium and Parthenium are weeds.

QUESTION: 6

Which is the most important source of food and fodder?

Solution:

The most important source of food and fodder are cereal which includes rice and wheat. Grains of rice and wheat are used as food and stems and leaves of cereals are used as fodder.

QUESTION: 7

Cow Pox is a

Solution:

Cow pox is a viral disease in which small blisters develops on the body of animals with high fever.

QUESTION: 8

Find the incorrect statement

Solution:

The Italian bees have high honey collection capacity. Composite fish culture system is commonly used for fish farming. Bee keeping is done to get honey and wax. Tikka is fungal disease of groundnut.

QUESTION: 9

The branch of agricultural science dealing with production of field crops and management of the soil is called

Solution:

The branch of agricultural science dealing with production of field crop and management of the soil is called agronomy. Type of soil and type of plant that can be grown is the part of agronomy.

QUESTION: 10

Statement A: Pesticides used for spraying are not volatile.

Statement B: Fumigants are volatile

Which of the two statement is true

Solution:

Pesticides used for spraying are not volatile. Fumigants are volatile that spread evenly all over the storage area. Nowadays, with the increased use of non-volatile, thermally labile pesticides (imidazoles, benzimidazoles, carbamates, neonico- tinoids, benzoyl ureas, etc.), techniques other than GC/MS are needed to analyze the complete range of commonly used pesticides Fumigantany volatile, poisonous substance used to kill insects and other animals or plants that damage stored foods or seeds, human dwellings, clothing, and nursery stock.soil fumigants are sprayed or spread over an area to be cultivatedand are worked into the soil to control disease-causing fungi, nematodes, and weeds.

QUESTION: 11

Which of the following is not a basic need of man?

Solution:

A traditional list of immediate "basic needs" is food (including water), shelter and clothing. Many modern lists emphasize the minimum level of consumption of 'basic needs' of not just food, water, clothing and shelter, but also sanitation, education, and healthcare.

QUESTION: 12

Poultry farming is undertaken to raise following
(a) Egg production
(b) Feather production
(c) Chicken production
(d) Milk Production

Solution:

Poultry farming is undertaken to raise egg and chicken production. Poultry farming is the process of raising domesticated birds such as chickens, ducks, turkeys and geese for the purpose of farming meat or eggs for food. Poultry are farmed in great numbers with chickens being the most numerous.More than 50 billion chickens are raised annually as a source of food, for both their meat and their eggs Chickens raised for eggs are usually called layers while chickens raised for meat are often called broilers. Poultry Farming can be kept by enthusiastic individuals in a back garden or on an allotment, or intensive farming production systems with a large acreage and high turn-over.

QUESTION: 13

The Principal cereal crop of India is

Solution:

Rice is the principal cereal crop of India. It is grown in most of the part of India and used by most of the people as staple food.

QUESTION: 14

The degradation of organic waste through the consumption by the earth worms is called.

Solution:

Vermiform composting is the degradation of organic waste through the consumption by the earthworms. Earthworms hasten the process of composting.

QUESTION: 15

Rinderpest disease of poultry is caucused by

Solution:

Rinderpest disease or cattle plague is an infectious viral disease of cattle, domestic buffalo, and other species.

QUESTION: 16

................. is the practice of maintaining honeybee colonies.

Solution:

Beekeeping or apiculture is the maintenance of honey bee colonies, commonly in man-made hives, by humans. A beekeeper (or apiarist) keeps bees in order to collect their honey and other products that the hive produces (including beeswax, propolis, pollen, and royal jelly), to pollinate crops, or to produce bees for sale to other beekeepers. A location where bees are kept is called an apiary or "bee yard."

QUESTION: 17

Identify the macronutrient-

Solution:

The nutrients required in larger quantity are called macronutrients. Sulphur is required in larger quantity in comparison to Copper, zinc and Boron.

QUESTION: 18

Marinate of potash is

Solution:

Marinate of potash is a Potashic fertilizer used in the soil having acidic nature.

QUESTION: 19

The method maximum used in cattle breeding is

Solution:

Cattle breeding are done to improve the varieties for animals for milk and meat. Cattle breeding involve artificial insemination. The insemination involves collection of semen from exotic or superior male and delivering to female genital tract for fertilization.

QUESTION: 20

Interspecific is

Solution:

The cross breeding between two different species of the same genus is called interspecific hybridization. Interspecific hybrids are bred by mating individuals from two species, normally from within the same genus. The offspring display traits and characteristics of both parents, but are often sterile, preventing gene flow between the species. Sterility is often attributed to the different number of chromosomes between the two species. For example, donkeys have 62 chromosomes, horses have 64 chromosomes, and mules have 63 chromosomes. interspecific hybrids cannot produce viable gametes, because differences in chromosome structure prevent appropriate pairing and segregation during meiosis, meiosis is disrupted, and viable sperm and eggs are not formed. A variety of mechanisms limit the success of hybridization, including the large genetic difference between most species. Barriers include morphological differences, differing times of fertility, mating behaviors and cues, and physiological rejection of sperm cells or the developing embryo. Some act before fertilization; others after it.In plants, some barriers to hybridization include blooming period differences, 

QUESTION: 21

M. S. Swaminathan is regarded as father of

Solution:

M.S. Swaminnathan is regarded as father of genetics in India. Green revolution that leads to production of wheat many fold due to hybridization experiments carried out by him. He is also regarded as father of Economic Ecology.

QUESTION: 22

Mycorrhiza is a symbiotic association of

Solution:

Mycorrhiza is a symbiotic association of Fungi and roots of higher plant.Fungi helps in increasing absorption of water and other nutrients and angiosperm plants provide foods to fungi.

QUESTION: 23

Aseel is a popular breed of

Solution:

Aseel is a popular breed of fowl. This breed provides high yield of meat and also is a good egg layer.

QUESTION: 24

Find the incorrect pair

Solution:

Green revolution increases the grain production (wheat). Blue revolution increased the fish production and white revolution increased the milk production in India. Yellow revolution is responsible for increasing oil production not the pulse.

QUESTION: 25

Who is known as the father of white revolution in India?

Solution:

Dr. V.Kurien is known as the father of white revolution in India. White revolution increased the milk production in India many times by use of new breeds of cows and Buffalo.

QUESTION: 26

The science of vegetable culture is called

Solution:

The science of vegetable culture is called horticulture. Horticulture is the science and art of growing (plants) -fruits, vegetables, flowers, and any other cultivar. It also includes plant conservation, landscape restoration, soil management, landscape and garden design, construction, and maintenance, and arboriculture.Horticulturists apply their knowledge, skills, and technologies used to grow intensively produced plants for human food and non-food uses and for personal or social needs. Their work involves plant propogation  and cultivation with the aim of improving plant growth, yields, quality, nutritional value, and resistance to insects, diseases, and environmental stresses

QUESTION: 27

Find the correct statement

Solution:

Jersey is an exotic breed of cow. Rinder pest is is a viral disease. Karan Swiss is produced by crossing Brown Swiss and Sahiwal. Mehsana is breed of buffalo.

QUESTION: 28

Which is the oldest breeding method?

Solution:

Improvement is the oldest breeding method of improvement of plant varieties the This is quick method of crop improvement with less effort.

QUESTION: 29

The unwanted plants which grow with main crops are called-

Solution:

Weeds are unwanted plants which grow with main crops and compete with main crop for nutrient, space and water.

QUESTION: 30

Plants can be made disease – resistant by

Solution:

Disease resistant varieties of plants can be obtained by breeding with their wild relatives which are generally resistant to disease.