Indian Polity Test-3


50 Questions MCQ Test Legal Reasoning for CLAT | Indian Polity Test-3


Description
This mock test of Indian Polity Test-3 for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 50 Multiple Choice Questions for CLAT Indian Polity Test-3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Indian Polity Test-3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this Indian Polity Test-3 exercise for a better result in the exam. You can find other Indian Polity Test-3 extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Writs can be issued for the enforcement of fundamental rights by

Solution:

According to article no. 32 of Indian constitution, the power of issuing writ is vest in Supreme Court and High Court can also issue writ according to article 226.

QUESTION: 2

A writ of Prohibition is issued by a superior court

Solution:
QUESTION: 3

One who commits a tort is known as

Solution:

The tortfeasor is the individual, company, or entity that is found to have committed wrongdoing. Tortfeasors are said to have committed a civil offense – a tort - rather than a criminal offense. Civil offenses are typically disputes between individuals and corporations.

QUESTION: 4

Ubi jus ibi remedium means

Solution:

Ubi Jus Ibi Remedium is a Latin legal maxim which means "where there is a right there is a remedy". The basic principle contemplated in the maxim is that, when a person's right is violated the victim will have an equitable remedy under law. The maxim also states that the person whose right is being infringed has a right to enforce the infringed right through any action before a court. All law courts are also guided with the same principle of Ubi Jus Ibi Remedium.

QUESTION: 5

Ultra vires means

Solution:
QUESTION: 6

If parliament wants to change or modify or alter any provision in the article of the constitution of India, then through which mode parliament can alter or modify any provision.

Solution:
QUESTION: 7

There shall be a president of India provided under

Solution:

C is the correct option. Article 52 proves that there shall be a President of the country.

QUESTION: 8

Who holds the office in the absence of president

Solution:
QUESTION: 9

In which house of the parliament can the proceedings of impeachment of president be initiated?

Solution:

Article 61(1) in The Constitution Of India 1949

When a President is to be impeached for violation of the Constitution, the charge shall be preferred by either House of Parliament

QUESTION: 10

Who appoints the Attorney general of India and Comptroller and auditor general of India?

Solution:

The Comptroller and Auditor-General of India is appointed by the President of India following a recommendation by the Prime Minister. On appointment, he/she has to make an oath or affirmation before the President of India.

QUESTION: 11

Who is known as the keystone of the cabinet arch?

Solution:

D is the correct option. In theory, all Ministers or members of the Cabinet have an equal position, all being advisers of the Crown, and all being responsible to Parliament in the same manner but Prime Minister is the "keystone of the Cabinet arch"

QUESTION: 12

Under which article uniform civil code (UCC) is mentioned

Solution:

Uniform Civil Code (UCC) is defined in our Constitution under Article 44 of Directive Principles of State Policy. It states that it is the duty of the state to secure for the citizens a Uniform Civil Code throughout the territory of India.

QUESTION: 13

Directive principles of state policy are borrowed from

Solution:

The concept of Directive Principles of State Policy was borrowed from the Irish Constitution. The makers of the Constitution of India were influenced by the Irish nationalist movement. Hence, the Directive Principles of the Indian constitution have been greatly influenced by the Directive Principles of State Policy

QUESTION: 14

Which of the following is not a directive principle of the state policy?

Solution:
QUESTION: 15

The Union Council of Ministers is collectively responsible to?

Solution:

The Council is collectively responsible to the Lok Sabha. It is the duty of the Prime Minister to communicate to the President all decisions of Council of Ministers relating to administration of affairs of the Union and proposals for legislation and information relating to them.

QUESTION: 16

The prime minister is appointed by the

Solution:

There is a Council of Ministers headed by the Prime Minister to aid and advise the President in exercise of his functions. The Prime Minister is appointed by the President, who also appoints other ministers on the advice of Prime Minister. The Council is collectively responsible to the Lok Sabha.

QUESTION: 17

Who is the ex-officio chairman of the Rajya Sabha

Solution:

The Vice President of India is the ex-officio Chairman of the Rajya Sabha, who presides over its sessions.

QUESTION: 18

The president who is the head of the state under the parliamentary system prevailing in India

Solution:

The president is bond to act on the recommendations of prime minister and the cabinet misteres

QUESTION: 19

On the death of the president, the vice president succeeds him as president for

Solution:
QUESTION: 20

How long is the tenure of the prime minister in India?

Solution:

The Prime Minister of India is the leader of the executive of the government of India. The Prime Minister is also the chief adviser to the president of India and head of the Council of Ministers.At the pleasure of the president Lok Sabha term is 5 years unless dissolved sooner No term limits specified.

QUESTION: 21

In the event of non enforcement of directive principles by the govt. the citizen can approach

Solution:

Article 37 of the Constitution says - Directive principles are not 'enforceable' by the court. So you can't approach court for it's enforcement

QUESTION: 22

Separation of judiciary from the executive is enjoined by

Solution:
QUESTION: 23

The directive principles are:

Solution:

The directive principles are positive instruction to the state to establish a just socioeconomic and political order.

QUESTION: 24

The directive principles seek

Solution:

The correct option is A.
The directive principles ensure that the State shall strive to promote the welfare of the people by securing a social order in which social, economic and political justice is animated/informed in all institutions of life per Article 38

QUESTION: 25

The executive authority of the union is vested by the constitution in the

Solution:

Executive power of the Union is vested in the President, and is exercised by him either directly or through officers subordinate to him in accordance with the Constitution. Supreme command of defence forces of the Union also vests in him.

QUESTION: 26

The portfolios are allocated to the ministers by

Solution:
QUESTION: 27

Which committee recommended the inclusion of the fundamental duties in the constitution?

Solution:

The Fundamental Duties of citizens were added to the Constitution by the 42nd Amendment in 1976, upon the recommendations of the Swaran Singh Committee that was constituted by the government earlier that year.

QUESTION: 28

The attorney general of India holds office

Solution:

Attorney General of India is appointed by the President of India under Article 76(1) of the Constitution and holds office during the pleasure of the President. He must be a person qualified to be appointed as a Judge of the Supreme Court. 

QUESTION: 29

Assertion (A): equality before law is not applicable to the president of India

Reason (R): The president of India enjoys special privileges under the constitution of India

Solution:
QUESTION: 30

The president of India is elected on the basis of

Solution:
QUESTION: 31

The directive principles are

Solution:
QUESTION: 32

Which amendment to the constitution accorded precedence to the fundamental rights over directive principles?

Solution:

The 42nd Amendment gave primacy to the Directive Principles, by stating that "no law implementing any of the Directive Principles could be declared unconstitutional on the grounds that it violated any of the Fundamental Rights".

QUESTION: 33

Which of the following persons can attend the session of the parliament but has no right to vote:

Solution:
QUESTION: 34

Equal justice and free legal aid is mentioned under

Solution:

Article 39-A of the Constitution provides for equal justice and free legal aid. On several occasions, like in the cases mentioned above, it has been held by the Supreme Court that legal aid and speedy trial are to treated as a part of the fundamental rights under Article 21 of the Constitutio

QUESTION: 35

Gandhian principles have been enumerated in constitution under

Solution:
QUESTION: 36

Free and compulsory education for children is enshrined under

Solution:

Right to Education. The Constitution (Eighty-sixth Amendment) Act, 2002 inserted Article 21-A in the Constitution of India to provide free and compulsory education of all children in the age group of six to fourteen years as a Fundamental Right in such a manner as the State may, by law, determine.

QUESTION: 37

Protection and improvement of environment and wild life in mentioned under

Solution:
QUESTION: 38

Art. 51 of the constitution refers to

Solution:

The correct option is C.
Article 51 in The Constitution Of India 1949. 51. Promotion of international peace and security The State shall endeavour to.

QUESTION: 39

To promote harmony and the spirit of common brotherhood amongst all the people of India is

Solution:
QUESTION: 40

Power to grant pardons vests with the

Solution:

A President is empowered with the power to pardon under Article 72 of the Indian Constitution. Article 72 says that the President shall have the power to grant pardons, reprieves, respites or remissions of punishment or to suspend, remit or commute the sentence of any person convicted of any offence.

QUESTION: 41

Principle: All citizens shall have the right to freedom of speech and expression

Facts: Ashok Mehta, a famous writer of the novels, criticized a novel written by khuswant Singh. “Khuswant Singh novel is foolish, he is a weakman, his novel is indecent, his mind is impure, he is not of a good character, he should write decent and good novels”

Decide: whether ashok Mehta can be liable or not?

Solution:

The correct option is B.

Though everyone has freedom of speech but no one has the right to defame someone, if he does so, he will be liable.

QUESTION: 42

Principle: under the constitution, nobody can be convicted twice for the same offence

Facts: the students of a college went on strike against the reservation by the college. A student Ravi in the ensuing confusion assaulted a staff member and injured him grievously. For this offence he was rusticated from the college. Subsequently the police arrested him and charge sheeted him for causing grievous hurt. Ravi pleads that he is being convicted for the same offence twice.

Solution:
QUESTION: 43

Parliament of India consist of

Solution:

Parliament of India. The Parliament of India (IAST: Bhārat ki Sansad) is the supreme legislative body of the Republic of India. It is a bicameral legislature composed of the President of India and the two houses: the Rajya Sabha (Council of States) and the Lok Sabha (House of the People).

QUESTION: 44

The power to form new states or change the boundaries of existing states rests with

Solution:

The procedure is laid out in Article 368. One of special features of the Union of India is that the union is indestructible but the power conferred on Parliament includes the power to form a new state or union territory by uniting a part of any State or Union territory to other State or Union territory.So B is the correct option.

QUESTION: 45

Power to dissolve lok Sabha vests with

Solution:

Article 85 of the constitution of India gives the power to president to dissolve lok sabha on the advice of the prime minister.

QUESTION: 46

Who presides over the joint sitting of both the houses of parliament?

Solution:

The joint sitting of the Parliament is called by the President (Article 108) and is presided over by the Speaker or, in his absence, by the Deputy Speaker of the Lok Sabha or in his absence, the Deputy-Chairman of the Rajya Sabha.

QUESTION: 47

After a bill is passed by the parliament it is sent to the president for his assent, who can return it for reconsideration to the Lok Sabha. But if the bill is reconsidered by the parliament and sent to the president for his assent he

Solution:
QUESTION: 48

The members of Lok Sabha are

Solution:

Members of the lok sabha (house of people )are directly elected by people in every 5 year

QUESTION: 49

The term of Lok Sabha can be extended beyond its normal term of 5 yrs.

Solution:
QUESTION: 50

The speaker of Lok Sabha is

Solution:

The speaker is elected generally in the first meeting of the Lok Sabha following general elections. Serving for a term of five years, the speaker chosen from sitting members of the Lok Sabha (House of the People), and is by convention a member of the ruling party or alliance.

Similar Content

Related tests