Inequalities MCQ - 5


20 Questions MCQ Test Reasoning Aptitude for Competitive Examinations | Inequalities MCQ - 5


Description
This mock test of Inequalities MCQ - 5 for LR helps you for every LR entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for LR Inequalities MCQ - 5 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Inequalities MCQ - 5 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. LR students definitely take this Inequalities MCQ - 5 exercise for a better result in the exam. You can find other Inequalities MCQ - 5 extra questions, long questions & short questions for LR on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

P @ Q means P is either smaller than or equal to Q
P $ Q means P is neither smaller than nor equal to Q
P # Q means P is neither smaller than nor greater than Q
P * Q means P is not smaller than Q
P % Q means P is neither greater nor equal to Q

Statements:
H $ J, J # N, N @ R, R $ W

Conclusions:
I.W%N
II.W%H
III.R#J
IV.R$J

Solution:

Explanation :H>J=N≤R>W

QUESTION: 2

P @ Q means P is either smaller than or equal to Q
P $ Q means P is neither smaller than nor equal to Q
P # Q means P is neither smaller than nor greater than Q
P * Q means P is not smaller than Q
P % Q means P is neither greater nor equal to Q

Statements:
A # E, E @ D, D % C, C $ B

Conclusions:
I.A@D
II.C $ E
III.B%D
IV.B%E

Solution:

Explanation :A=E≤D<C>B

QUESTION: 3

P @ Q means P is either smaller than or equal to Q
P $ Q means P is neither smaller than nor equal to Q
P # Q means P is neither smaller than nor greater than Q
P * Q means P is not smaller than Q
P % Q means P is neither greater nor equal to Q

Statements:
M %K, K * L, L $ O, O @ N

Conclusions:
I.N*K
II.M%L
III.K$O
IV.O%M

Solution:

Explanation :M<K≥L>O≤N

QUESTION: 4

P @ Q means P is either smaller than or equal to Q
P $ Q means P is neither smaller than nor equal to Q
P # Q means P is neither smaller than nor greater than Q
P * Q means P is not smaller than Q
P % Q means P is neither greater nor equal to Q

Statements:
B @ D, D $ A, A % C, C*E

Conclusions:
I.B%A
II.C$D
III.E%A
IV.D%A

Solution:

Explanation :B≤D>A<C≥E

QUESTION: 5

Statements: G≥F>A=C<D, A=B≥E<H

Conclusions: I.A≤G II.D>E

Solution:

G≥F>A=C=B≥E<H<D

QUESTION: 6

P & Q – P is neither smaller than nor equal to Q
P@Q – P is neither greater than nor equal to Q
P*Q – P is not smaller than Q
P$Q – P is not greater than Q
P%Q – P is neither greater than nor smaller than Q

Statement
A*B, B&E, F&E, F*D

Conclusion
1) A&E
2) A&D

Solution:

A>=B>E<F>=D (A >E directly follow while A>D, not follow for all values of A,D)

QUESTION: 7

P & Q – P is neither smaller than nor equal to Q
P@Q – P is neither greater than nor equal to Q
P*Q – P is not smaller than Q
P$Q – P is not greater than Q
P%Q – P is neither greater than nor smaller than Q

Statement
A%B, B&C, C*D, D$E

Conclusion :
1) A & C
2) B * D

Solution:

A = B > C >=D<=E (A>C directly follows while B>=D doesn’t follow as B is always greater than D)

QUESTION: 8

P & Q – P is neither smaller than nor equal to Q
P@Q – P is neither greater than nor equal to Q
P*Q – P is not smaller than Q
P$Q – P is not greater than Q
P%Q – P is neither greater than nor smaller than Q

Statement
A % B, C & B, C * D, E@D

Conclusions :
1) C % D
2) C & D

Solution:

A = B<C >=D>E (C>D and C=D)

QUESTION: 9

P & Q – P is neither smaller than nor equal to Q
P@Q – P is neither greater than nor equal to Q
P*Q – P is not smaller than Q
P$Q – P is not greater than Q
P%Q – P is neither greater than nor smaller than Q

Statement.
A*B, B$C, C&D, D*E

Conclusion:
1) A&D
2) E@C

Solution:

A>=B<D>=E (A>D doesn’t follow for all value of A and D and E <C always follow)

QUESTION: 10

A $ B means A is not smaller than B
A @ B means A is not greater than B
A & B means A is neither smaller than nor equal to B
A # B means A is neither greater than nor equal to B
A % B means A is neither smaller than nor greater than B

 P @ Q, Q & R, S @ R

I.S @ Q
II.P # R

Solution:

P ≤ Q > R ≥ S

QUESTION: 11

A $ B means A is not smaller than B
A @ B means A is not greater than B
A & B means A is neither smaller than nor equal to B
A # B means A is neither greater than nor equal to B
A % B means A is neither smaller than nor greater than B

M # N, N @ O, O $ P

I.M # P
II. O & M

Solution:

M<N ≤ O ≥ P

QUESTION: 12

A $ B means A is not smaller than B
A @ B means A is not greater than B
A & B means A is neither smaller than nor equal to B
A # B means A is neither greater than nor equal to B
A % B means A is neither smaller than nor greater than B

D % E, E $ F, G @ F

I.E # G
II. E @ G

Solution:

D=E≥ F ≥G

QUESTION: 13

A $ B means A is not smaller than B
A @ B means A is not greater than B
A & B means A is neither smaller than nor equal to B
A # B means A is neither greater than nor equal to B
A % B means A is neither smaller than nor greater than B

L & J, J # T, T % M
I.M & J
II.T & L

Solution:

L > J<T= M

QUESTION: 14

A $ B means A is not smaller than B
A @ B means A is not greater than B
A & B means A is neither smaller than nor equal to B
A # B means A is neither greater than nor equal to B
A % B means A is neither smaller than nor greater than B

A $ B, B %C, C & F

I.F # B
II. C @ A

Solution:

A ≥ B = C > F

QUESTION: 15

Directions (15 – 19): In the following questions, the symbols * , $, #, δ and % are used with the following meaning as illustrated below:
‘A $ B’ means ‘A is neither greater than nor smaller than B’.
‘A δ B’ means ‘A is neither greater than nor equal to B’.
‘A % B’ means ‘A is neither smaller than nor equal to B’.
‘A * B’ means ‘A is not smaller than B’.
‘A # B’ means ‘A is not greater than B’.
Now in each of the following question assuming the given statements to be true, find which of the conclusions I, II, III and IV given below them is/are definitely true and give your answer accordingly.

Statements:
Q $ J, J δ Y, Y * L, L # W

Conclusions:
I. W % Y
II. L δ J
III. L # Q
IV. Q δ W

Solution:

Q = J<Y ≥ L ≤ W

QUESTION: 16

Directions (15 – 19): In the following questions, the symbols * , $, #, δ and % are used with the following meaning as illustrated below:
‘A $ B’ means ‘A is neither greater than nor smaller than B’.
‘A δ B’ means ‘A is neither greater than nor equal to B’.
‘A % B’ means ‘A is neither smaller than nor equal to B’.
‘A * B’ means ‘A is not smaller than B’.
‘A # B’ means ‘A is not greater than B’.
Now in each of the following question assuming the given statements to be true, find which of the conclusions I, II, III and IV given below them is/are definitely true and give your answer accordingly.

Statements:
P * L, L % T, T δ R, R # N

Conclusions:
I. N % T
II. P %T
III. R % L
IV. N #

Solution:

P ≥ L > T<R ≤ N

QUESTION: 17

Directions (15 – 19): In the following questions, the symbols * , $, #, δ and % are used with the following meaning as illustrated below:
‘A $ B’ means ‘A is neither greater than nor smaller than B’.
‘A δ B’ means ‘A is neither greater than nor equal to B’.
‘A % B’ means ‘A is neither smaller than nor equal to B’.
‘A * B’ means ‘A is not smaller than B’.
‘A # B’ means ‘A is not greater than B’.
Now in each of the following question assuming the given statements to be true, find which of the conclusions I, II, III and IV given below them is/are definitely true and give your answer accordingly.

Statements:
F δ Q, Q $ V, V % B, B * P

Conclusions:
I. F δ B
II. P δ V
III. V % F
IV. Q%P

Solution:

F<Q = V > B ≥ P

QUESTION: 18

Directions (15 – 19): In the following questions, the symbols * , $, #, δ and % are used with the following meaning as illustrated below:
‘A $ B’ means ‘A is neither greater than nor smaller than B’.
‘A δ B’ means ‘A is neither greater than nor equal to B’.
‘A % B’ means ‘A is neither smaller than nor equal to B’.
‘A * B’ means ‘A is not smaller than B’.
‘A # B’ means ‘A is not greater than B’.
Now in each of the following question assuming the given statements to be true, find which of the conclusions I, II, III and IV given below them is/are definitely true and give your answer accordingly.

Statements:
Q % N, N # K, K $ P, P δ R

Conclusions:
I. P $ N
II. P % N
III. R % N
IV. Q % P

Solution:

Q > N ≤ K = P<R

QUESTION: 19

Directions (15 – 19): In the following questions, the symbols * , $, #, δ and % are used with the following meaning as illustrated below:
‘A $ B’ means ‘A is neither greater than nor smaller than B’.
‘A δ B’ means ‘A is neither greater than nor equal to B’.
‘A % B’ means ‘A is neither smaller than nor equal to B’.
‘A * B’ means ‘A is not smaller than B’.
‘A # B’ means ‘A is not greater than B’.
Now in each of the following question assuming the given statements to be true, find which of the conclusions I, II, III and IV given below them is/are definitely true and give your answer accordingly.

Statements:
E # K, K $ T, P % T, V * P

Conclusions:
I. T * E
II. P % K
III. P % E
IV. V % K

Solution:

E ≤ K = T<P ≤ V

QUESTION: 20

What should be placed in place of question mark in equation P ? K ? L ? D = G ≥ F to make P>G always true.

Solution:

P > K > L = D = G ≥ F

Similar Content

Related tests