Introduction And IP Addressing (Basic Level) - 1


10 Questions MCQ Test Mock Test Series - Computer Science Engg. (CSE) GATE 2020 | Introduction And IP Addressing (Basic Level) - 1


Description
This mock test of Introduction And IP Addressing (Basic Level) - 1 for Computer Science Engineering (CSE) helps you for every Computer Science Engineering (CSE) entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Computer Science Engineering (CSE) Introduction And IP Addressing (Basic Level) - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Introduction And IP Addressing (Basic Level) - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Computer Science Engineering (CSE) students definitely take this Introduction And IP Addressing (Basic Level) - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Introduction And IP Addressing (Basic Level) - 1 extra questions, long questions & short questions for Computer Science Engineering (CSE) on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Protocols are

Solution:

Protocols is a set of rules. It is an agreement between the communicating parties on how communication should proceed.

QUESTION: 2

The method of communication in which transmission takes place in both directions, but only in one directions at a time is called

Solution:

In simplex mode, transmission takes place in one direction.
In duplex mode, transmission take place simultaneously in both direction.
In half-duplex transmission take place in both direction but not at the same time.

QUESTION: 3

Unmodulated signal coming from a transmitter is known as

Solution:

Unmodulated signal coming from a transmitter is known as baseband signal.

QUESTION: 4

Match List-l with List-ll and select the correct answer using the codes given below the lists:
List-I
A. Session layer
B. Transport layer
C. Application layer
D. MDI (Medium Dependent Interface)

List-ll
1. Connects DCE into physical channel.
2. Provides end to end connectivity.
3. Provides organized means to exchange data between users. (Like synchronization points).
4. Supports an end user process and performs required file transfer.

Solution:
  1. Session layer provide organised means to exchange data between uses.
  2. Layer support an end user process and performs required file transfer.
  3. Transport layer provides end to end connectivity.
  4. Medium dependent interface connects DOC into physical channel.
QUESTION: 5

Choose the correct statements(s):

Solution:

Baseband transmission typically use digital signalling over a single wire. Using this, it is possible to transmit multiple signals on a single cable by time-division multiplexing. In broadband transmission multiple channels are created using frequency-division multiplexing.

QUESTION: 6

The _______ measures the number of lost or garbled messages as a fraction of the total sent in the sampling period.

Solution:

Residual-bit error rate is a receive-quality metric in digital transmission, one of several used to quantify the accuracy, of the received data. It measures the number of lost or garbled message as a fraction of the total sent in the sampling period.

QUESTION: 7

Which of the following OSI level is more closely related to the physical communications facilities?

Solution:

OSI model layer division is as application layer, session layer, transport layer, network layer, data- link layer, physical layer. Hence the ISO level which is more closely related to the physical communication facilities is data link layer among other given layers.

QUESTION: 8

In a broad sense, a railway track is an example of

Solution:

In half duplex mode the transmission is takes place in both direction, but only in one direction at a time.
Hence, railway track is an example of this half-duplex mode.

QUESTION: 9

Match the following:
List-l
A. Data link layer
B. Physical layer
C. Presentation layer
D. Network layer

List-lI
1. The lowest layer whose function is to activate, deactivate and maintain the circuit between DTE and DCE.
2. Performs routing and communication.
3. Detection and recovery from errors in the transmitted data.
4. Concerned with for the syntax of the data.

Solution:

Data link layer: It is associated with the detection and recovery from the errors in the transmitted data.
Physical layer: It is the lowest layer whose function is to activate, deactivate and maintain the circuit between Data Terminal Equipment (DTE).
Presentation layer: It is concerned with the syntax and semantics of the information exchanged between two systems.
Network layer: This layer has some specific responsibilities:
(i) Logical addressing [communication]
(ii) Routing

QUESTION: 10

A device that can convert digital signals to analog signals is (only in networking)

Solution:

Modem stands for modulator/demodulator. Modulator converts a digital signal into an analog signal using ASK, FSK, PSKorGAM. Demodulator converts an analog signal into a digital signal.