Is Matter Around Us Pure, Science, Class 9 - Test


10 Questions MCQ Test Class 9 Science by VP Classes | Is Matter Around Us Pure, Science, Class 9 - Test


Description
This mock test of Is Matter Around Us Pure, Science, Class 9 - Test for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 9 Is Matter Around Us Pure, Science, Class 9 - Test (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Is Matter Around Us Pure, Science, Class 9 - Test quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Is Matter Around Us Pure, Science, Class 9 - Test exercise for a better result in the exam. You can find other Is Matter Around Us Pure, Science, Class 9 - Test extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Anemometer measures which of these?

Solution:

An anemometer is a device used for measuring wind speed, and is also a common weather station instrument. The term is derived from the Greek word anemos, which means wind, and is used to describe any wind speed instrument used in meteorology.

QUESTION: 2

 Sponge can be compressed, it is a

Solution:

Sponge is compressible because it is having minute pores in which air is trapped .on pressing the air is expelled. it is still considered as a solid because it has a definite volume and shape does not changes unless compressed.

QUESTION: 3

 An impure sample of potash alum can be purified by

Solution:

Alum can be separated from impure samples by the method of Crystallisation.
This method is based on the difference in the solubility of the compound and the impurities in a suitable solvent.
The impure compound is dissolved in a suitable solvent in which it is sparingly soluble at room temperature but appreciably soluble at higher temperature. The solution is concentrated to get nearly a saturated solution. Filtered the solution while hot if there is some undissolved impurities in the solution. When this saturated solution is cooled , crystals of pure alum will be separated out.

QUESTION: 4

Thermometer is an instrument that measures         

Solution:

Thermometer is a temperature measuring device which consists of mercury.

QUESTION: 5

50 gm sugar is dissolved in a glass of water at 30°C. On heating this solution it will

Solution:

The correct answer is 'C' because when we heat a liquid the space in between the molecule of liquid increases as some of the water gets evaporated and the solution becomes unsaturated.

QUESTION: 6

Which of the following shows Tyndall's effects?

Solution:

Tyndall effect is the scattering of light by the particles of the mixture when passed through it. Tyndall effect is a characteristic property of colloids. Here, Starch solution is a colloidal solution. Hence, it shows tyndall effect.

Others like copper sulphate, sugar solution,sodium chloride are true solutions, hence don't exhibit tyndall effect.

Therefore, Starch solution shows tyndall effect.

QUESTION: 7

 Brass is a solution of molten copper in  

Solution:

Brass is an alloy of copper and zinc, in proportions which can be varied to achieve varying mechanical and electrical properties.

QUESTION: 8

Which of the following is liquid-liquid solution?

Solution: Facecream, emulsion, milk these are liquid solution so it's answer is all of these.
QUESTION: 9

To separate two miscible liquids by fractional distillation, it should have one of the following condition

Solution:

Fractional distillation is the process of separating two (or more) miscible liquids by distillation, the distillate being collected in fractions boiling at different temperatures.This separation depends on the boiling point of the two liquids.It is carried by using a fractionating column.

 

QUESTION: 10

To obtain toned and double toned milk from full-cream milk we can

Solution:

Centrifugation is the process where a mixture is separated through spinning. It is used to separate skim milk from whole milk, water from your clothes, and blood cells from your blood plasma. Although centrifugation is primarily used to separate mixtures, it is also used to test the effects of gravity on people and objects.