Is Matter Around Us Pure - Olympiad Level MCQ, Class 9 Science


25 Questions MCQ Test Olympiad Preparation for Class 9 | Is Matter Around Us Pure - Olympiad Level MCQ, Class 9 Science


Description
This mock test of Is Matter Around Us Pure - Olympiad Level MCQ, Class 9 Science for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Class 9 Is Matter Around Us Pure - Olympiad Level MCQ, Class 9 Science (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Is Matter Around Us Pure - Olympiad Level MCQ, Class 9 Science quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Is Matter Around Us Pure - Olympiad Level MCQ, Class 9 Science exercise for a better result in the exam. You can find other Is Matter Around Us Pure - Olympiad Level MCQ, Class 9 Science extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Milk is a _______ solution while vinegar is a ________ solution.

Solution:

True Solution: True Solution is a homogeneous mixture of two or more substances in which substance dissolved (solute) in solvent has the particle size of less than 10-9 m or 1 nm. Simple solution of sugar in water is an example of true solution.

True solutions example: vinegar

Colloidal:  a homogeneous non-crystalline substance consisting of large molecules or ultramicroscopic particles of one substance dispersed through a second substance. Colloids include gels, sols, and emulsions; the particles do not settle, and cannot be separated out by ordinary filtering or centrifuging like those in a suspension.

Colloids example: Milk

QUESTION: 2

A liquid and a solid together consisting a single phase is known as :

Solution:

A liquid and a solid together consisting a single phase is known as solution .

QUESTION: 3

The zig-zag movement of dispersed phase particle in a colloidal system is known as :

Solution:

Mechanical Properties of Colloidal Particles: Brownian Movement. The dispersed particles present in a colloidal solution exhibit a very important property called Brownian movement. These collisions result in the random zigzag movement of the colloidal particle. The Brownian movement imparts stability to the sol.

QUESTION: 4

Milk is :

Solution:

Milk: a dispersion of milk fat globules (fat particles) and casein micelles (protein particles) in a continuous phase of water, sugar (lactose), whey proteins, and minerals. Milk Plasma: what is left after you separate the fat globules; equivalent to skim milk for practical purposes.

QUESTION: 5

Scattering of light takes place in :

Solution:

Light scattering takes place in colloidal solution. Colloid refers to substance which is extremely small and is known for equal dispersion through another material. In colloidal solution any matter is evenly suspended in the liquid.

QUESTION: 6

Foam is a colloidal solution of :

Solution:

The types of colloids includes sol, emulsion, foam, and aerosol. Sol is a colloidal suspension with solid particles in a liquid. Foam is formed when many gas particles are trapped in a liquid or solid. Aerosol contains small particles of liquid or solid dispersed in a gas.

QUESTION: 7

Which of the following forms a colloidal solution in water ?

Solution:

Substance which forms colloidal solution in water is starch. 

 

Colloidal solution is a solution in which the colloid mixes uniformly. 

 

All colloids have a Tyndall Effect, which is not exhibited by glucose. 

 

Starch is a colloid and thus when mixed with water can form the colloidal solution. 

 

Thus, the correct option is (C) starch.

QUESTION: 8

Movement of colloidal particles under the influence of electrical field is called :

Solution:

Electrophoresis is a process in which particle move under the influence of electric field

QUESTION: 9

Gelatin is also called as :

Solution:

Gelatin is made from soft bone and cartilages of an animal which have ability to form thermo- reversible gels and amphoteric character make it as protective colloid.

The process by which the lyophobic sols are protected from coagulation by electrolytes, because of the previous addition of lyophilic colloid is called protection; and the lyophilic colloid employed for imparting this protection, is called protective colloid, Thus when a little gelatin is added to As2S3 sol, the latter becomes very stable towards electrolytes and the resulting sol is not coagulated, until a large excess of electrolyte is added. Here, gelatin acts as a protective colloid.

QUESTION: 10

The sky looks blue due to :

Solution:

Blue light is scattered in all directions by the tiny molecules of air in Earth's atmosphere. Blue is scattered more than other colors because it travels as shorter, smaller waves. This is why we see a blue sky most of the time

QUESTION: 11

In colloidal state, particle size ranges from :

Solution:

A colloid is typically a two phase system consisting of a continuous phase (the dispersion medium) and dispersed phase (the particles or emulsion droplets). The particle size of the dispersed phase typically ranges from 10 to 10000 A

QUESTION: 12

Tyndall effect is observed in :

Solution:

The Tyndall Effect is the effect of light scattering in colloidal dispersion, while showing no light in a true solution. This effect is used to determine whether a mixture is a true solution or a colloid

QUESTION: 13

Brownian movement is due to :

Solution:

Brownian motion in colloidal sols arises due to the impact of the molecules of the dispersion medium with the colloidal particles. It has been postulated that the impact of the molecules of dispersion medium on the colloidal particles are unequal. This leads to the zig-zag (random) motion of the colloidal particles.

Unbalanced bombardment of the particles of dispersed phase by molecules of dispersion medium causes Brownian motion. This stabilises the sol.

QUESTION: 14

Difference between a crystalloid and a colloid is in :

Solution:

Difference between Crystalloid and Colloid:
1. Colloids contain much larger molecules than crystalloids do.
 

2. Crystalloid solutions can be stored in room temperature but colloidal solutions cannot be stored in room temperature. They need to be stored in the refrigerator and there is a limited time period for it too.
 

3. The crystalloid solutions can escape the vascular system and distribute throughout the body but colloids cannot. They are restricted to the vascular system.

So, crystalloid particles are smaller, escape through membrane where as colloidal are larger particles and do not escape through membrane.

QUESTION: 15

Blood is __________ charged sol.

Solution:

Charge on blood is negative and that on haemoglobin is positive. It is true. The reason for coagulation to not occur is HEPARIN, a natural anticoagulant that is produced by Basophils and Mast cells in the body.

QUESTION: 16

Ice cream is an example of :

Solution:

Ice cream is an emulsion—a combination of two liquids that don't normally mix together. Instead, one of the liquids is dispersed throughout the other. In ice cream, liquid particles of fat—called fat globules—are spread throughout a mixture of water, sugar, and ice, along with air bubbles

 

QUESTION: 17

Water loving colloids are called :

Solution:

Hydro means water ,phillic means loving so hydrophilic means water loving colloids

QUESTION: 18

The technique used in ultra-microscope is :

Solution:

Ultramicroscope, microscope arrangement used to study colloidal-size particles that are too small to be visible in an ordinary light microscope. The particles, usually suspended in a liquid, are illuminated with a strong light beam perpendicular to the optical axis of the microscope.

QUESTION: 19

Coagulation occurs due to :

Solution:

There are two primary destabilization mechanisms in drinking water treatment: charge neutralization and sweep flocculation. The mechanism is dependent upon the coagulant dose. Most drinking water treatment plants operate using sweep flocculation, which requires a higher coagulant dose, rather than charge neutralization. In charge neutralization, the positively charged metal coagulant is attracted to the negatively charged colloids via electrostatic interaction. Flocs start to form during the neutralization step as particle collisions occur. Adding excess coagulant beyond charge-neutralization results in the formation of metal coagulant precipitates. These metal hydroxide compounds (e.g., Al(OH)3 or Fe(OH)3) are heavy, sticky and larger in particle size. Sweep flocculation occurs when colloidal contaminants are entrained or swept down by the precipitates as they settle in the suspension.

QUESTION: 20

Sol is :

Solution:

A sol is a colloid made out of very small solid particles in a continuous liquid medium.

QUESTION: 21

The separation of colloidal particles from those of molecular dimensions is called :

Solution:
QUESTION: 22

Liquid dispersed in gas is called :

Solution:

Aerosol contains small particles of liquid or solid dispersed in a gas.

QUESTION: 23

The most abundant element in the earth's crust is :

Solution:

Oxygen is the most abundant element in the Earth's crust. Oxygen makes up 467,100 ppm (parts per million) of the Earth's crust, or 46.6%. It exists as a major compound of the silicate minerals where it combines with other elements. It also exists as a compound in carbonates and phosphates. Oxygen has industrial, medical, and commercial purposes. It is used with acetylene to cut and weld metals. It is used in hospitals to ease respiratory disease and can also be used to manufacture explosives among other numerous uses.

QUESTION: 24

Drinking soda is an example of a solution of :

Solution:

In soda dispersed phase is gas and dispersion medium is liquid. So soda is a example of solution of gas in liquid.

QUESTION: 25

The most abundant metal in the earth's crust is :

Solution:

About eight percent of earth crust is aluminium, making it the most abundant metal on this planet. However, it is always find combined with various other elements never by itself in a pure state. Two of them most frequently encountered aluminium compounds are alum and and aluminium oxide.