Isolation Of Elements Practice Quiz - 1


25 Questions MCQ Test Additional Question Bank | Isolation Of Elements Practice Quiz - 1


Description
This mock test of Isolation Of Elements Practice Quiz - 1 for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Class 9 Isolation Of Elements Practice Quiz - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Isolation Of Elements Practice Quiz - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Isolation Of Elements Practice Quiz - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Isolation Of Elements Practice Quiz - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Metals which occur in native state in nature

Solution:

Least reactive metals are found in native state.

QUESTION: 2

Metal which is found in free state is

Solution:

Gold is least reactive metal.

QUESTION: 3

Which among the following statement is correct?

Solution:

All ores are minerals but vice versa is not true. Because ores are the minerals from which metal can be profitably extracted.

QUESTION: 4

Which is the most abundant metal on earth?

Solution:

Aluminium is most abundant.

QUESTION: 5

The impurities associated with ore is known as

Solution:

Gangue are the unwanted particles present with ores.

QUESTION: 6

Which process is usually applied for separating gangue from sulphide ores?

Solution:

Sulphide ores are concentrated using Froth floatation.

QUESTION: 7

The impurity that is added externally to remove the impurity already present in the ore is known as

Solution:

Flux combines with impurities to form Slag which is easily separable.

QUESTION: 8

Conversion of ore to oxide is generally carried out by the process of

Solution:

Calcination is employed for carbonate ores to convert into respective oxide ores. Roasting is employed for sulphide ores for convertion to oxide ores.

QUESTION: 9

Pyrometallurgy is the process of

Solution:

Pyro means heating. Pyrometallurgy is convertion of oxide to metal.

QUESTION: 10

The process in which the concentrated ore is heated to a high temperature in the absence of air is known as

Solution:

Carbonate ore is heated to a high temperature in the absence of air is calcination.

QUESTION: 11

What is the temperature of zone of slag formation?

Solution:

Slag is formed in the temperature range 1000 – 1300° C

QUESTION: 12

Which metal ores occur in lakes and sea?

Solution:

Halides ores occur in lakes and sea.

QUESTION: 13

Cassiterite is the chief ore of

Solution:

SnO is formula of casserite.

QUESTION: 14

Cinnabar is an ore of

Solution:

HgS is cinnabar.

QUESTION: 15

The Wilfley table is used in the process of

Solution:

Wilfley table is used in Hydraulic washing.

QUESTION: 16

Which among the following act as flux, if iron oxide is present as an impurity?

Solution:

Iron oxide is basic oxide so flux should be acidic.

QUESTION: 17

Which among the following act as flux, if iron oxide is present as an impurity?

Solution:

Iron oxide is basic oxide so flux should be acidic.

QUESTION: 18

Which of the following metals cannot be extracted by smelting process?

Solution:

Al cannot be extracted by smelting.

QUESTION: 19

The furnace which gives the highest temperature is

Solution:

Blast furnance maintains the highest temperature.

QUESTION: 20

The distillation process is used for the purification of

Solution:

Hg is purified by distillation.

QUESTION: 21

Metal halides are found in lakes and seas because

Solution:

Metal halides are soluble in water.

QUESTION: 22

In blister copper, the blisters are formed due to passing out of

Solution:

The blisters are formed due to passing out of SO2

QUESTION: 23

For obtaining high purity metals, which of the following methods of refining is preferred?

Solution:

Zone refining is used for refining high purity metals.

QUESTION: 24

The second most abundant metal on earth’s crust is

Solution:

Iron is 2nd most abundant metal in earth crust.

QUESTION: 25

Which of the following chemical is used as a depressant in separating ZnS from PbS in froth floatation process?

Solution:

NaCN combines with Zn to form complex which is soluble in water. And it make sure that PbS comes to the froth.

Related tests