Jumbled Relationship MCQ 1


20 Questions MCQ Test Logical Reasoning for CLAT | Jumbled Relationship MCQ 1


Description
This mock test of Jumbled Relationship MCQ 1 for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for CLAT Jumbled Relationship MCQ 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Jumbled Relationship MCQ 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this Jumbled Relationship MCQ 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Jumbled Relationship MCQ 1 extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

How is my father's mother's only daughter-in-law's daughter's father related to me ?

Solution:

My father's mother's only daughter-in-law is my father's wife i.e. my mother. My mother's daughter is my sister. My sister's father is my father.

QUESTION: 2

Pointing to a man in photograph a woman said, "His brother's father is the only son of my grandfather."  How is the woman related to the man in the photograph ?

Solution:

Blood Relation Analysis :
Only son of woman grandfather = Woman Father
Man's brother father = Man's father
So Woman is man's Sister

QUESTION: 3

Anil introduces Rohit as the son of the only brother of his father’s wife. How is Rohit related to Anil?

Solution:

Father's wife means mother; 
Mother's only brother means maternal uncle and uncle's son means cousin. So Rohit is Anil's cousin.

QUESTION: 4

Suresh introduces a man as " He is the son of the woman who is the mother of the husband of my mother ". How is Suresh related to the man ?

Solution:

If Suresh's father is the only son of his grandmother then Suresh is the son of the man. If his father is not only son then Suresh is the nephew of that man. But nephew is not given in the options. So the best suitable answer is son.

QUESTION: 5

Introducing Monika, Vikas said, “She is the wife of my mother’s only son”.  How is Monika related to Vikas?

Solution:

As Vikas is the only son of his mother that means he has no other brother and monika is wife of his mother's only son so she is obviously his wife.

QUESTION: 6

Introducing Ramesh, Jasmine said his father is only son of my mother-in-law. How is Jasmine related to the Ramesh?

Solution:

Jasmine‘s mother in law‘s only son is her husband, who is Ramesh‘s father. So Jasmine is mother of Ramesh.

QUESTION: 7

A girl introduced a boy as the son of the daughter of the father of her only uncle. The boy is girl's ?

Solution:

Daughter of uncle's father → Uncle's sister → Mother.
Mother's son → Brother.

QUESTION: 8

Introducing a man, Sunita said, “His daughter is the only maternal grand-daughter of my father”. How is the man related to Sunita?

Solution:

Sunita‘s father‘s maternal grand daughter (GD) is daughter of Sunita and person under reference is father of GD. So father of GD is husband of Sunita.Option A is the correct answer.

QUESTION: 9

Introducing a man Neena said, “His only daughter is my father’s sister”. How is the man related to Neena?

Solution:

Neena's father's sister means she is her aunt and father of her aunt means man is her grandfather.

QUESTION: 10

Pointing to Riya, Anil Said, “She is daughter of my grandfather’s only child”. How is Riya related to Anil?

Solution:

Anil's grandfather's only child will be his father.... And father's daughter means Anil's sister.

QUESTION: 11

Introducing a girl, Mohan said, her mother is the only daughter of my mother-in-law.”  How is Mohan related to the girl?

Solution:

The only daughter of my mother-in-law is Mohan's wife. 
So the girl's mother is Mohan's wife.
So, the girl is Mohan's daughter. i.e. Mohan is her father.

QUESTION: 12

Showing the lady in the park, Kamal said, “She is the daughter of my grandfather’s only son.” How is Kamal related to that lady?

Solution:

Kamal's grandfather's only son is Kamal's father and that lady is the daughter of grandfather's only son. So, she is his father's daughter, which means his sister.

QUESTION: 13

A man said to a women, “Your mother’s husband’s sister is my aunt.”  How is the lady related to the man?

Solution:

Lady's mother's husband---Lady's father: Lady's father's sister----Lady's aunt. So, lady's aunt is man's aunt and therefore lady is man's sister.

QUESTION: 14

Introducing a man, a woman said, “His wife is the only daughter of my father.” How is that man related to the woman?

Solution:

Only daughter of my father - Myself.
So, the man is woman's husband
Answer : husband

QUESTION: 15

A man said to a lady,” Your mother’s husband’s sister is my aunt.” How is that lady related to that man?

Solution:

Your mother's husband = your father
your father's sister = your aunt
so,lady's aunt is man's aunt and therefore lady is man's sister. So option B is correct.

QUESTION: 16

Introducing a man, a woman said “He is the only son of my mother’s brother.” How is the woman related to the man?       

Solution:

My mother's brother --- --- My maternal uncle.
So,the son of the maternal uncle will be his cousin.

QUESTION: 17

Pointing to a lady, a man said, "The son of her only brother is the brother of my wife." How is the lady related to the man ? 

Solution:

Brother of person's wife → brother-in-law of the person. Hence, the son of the lady's brother is brother-in-law of the person.
Therefore, the brother of the lady is the father-in-law of the person. Hence, the lady is the sister of the person's father-in-law.

QUESTION: 18

Showing the lady in the park, Vineet said,’’ She is the daughter of my grandfather’s only son.” How is Vineet related to that lady?    

Solution:

The only son of Vineet’s grandfather is the father of Vineet and daughter of Vineet’s father is the sister of vineet. Hence, Vineet is the brother of that lady.

QUESTION: 19

Pointing towards Rita, Nikhil said, "I am the only son of her mother's son." How is Rita related to Nikhil

Solution:

Rita's mother's son - Rita's brother.
So, Nikhil is the son of Rita's brother or Rita is Nikhil's aunt.

QUESTION: 20

A is the son of C; C and Q are sisters; Z is the mother of Q and P is the son of Z. which of the following statements is true ?      

Solution:

C and Q are sisters to one another and A is the son of C. Hence, C is the mother of A, therefore, Z is the maternal grandmother of A. As P is the son of Z. Hence, P is the maternal uncle of A.

Related tests