Laxmikanth Test : Making Of Constitution (Easy Level)


20 Questions MCQ Test Indian Polity for UPSC (Civil Services) Prelims | Laxmikanth Test : Making Of Constitution (Easy Level)


Description
This mock test of Laxmikanth Test : Making Of Constitution (Easy Level) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Laxmikanth Test : Making Of Constitution (Easy Level) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Laxmikanth Test : Making Of Constitution (Easy Level) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Laxmikanth Test : Making Of Constitution (Easy Level) exercise for a better result in the exam. You can find other Laxmikanth Test : Making Of Constitution (Easy Level) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the animal was carved on the seal of the Constituent Assembly?

Solution:

The elephant was adopted as the symbol of the Constituent Assembly. Thus, its figurine was carved on the seal of the assembly.

QUESTION: 2

Who is the Chief architect of the Constitution of India?

Solution:

Dr B.R. Ambedkar, the then Law Minister, who piloted the Draft Constitution in the Assembly is considered as the Chief architect of the Indian Constitution.

QUESTION: 3

Who was chosen as the interim President of the Constituent Assembly in its first meeting held on December 9, 1946?

Solution:

Dr Sachchidanand Sinha was elected as the temporary/interim President of the Assembly. Later, Dr Rajendra Prasad was elected as the President of the Assembly. H.C. Mukherjee and V.T. Krishnamachari were elected as the Vice-Presidents of the Assembly.

QUESTION: 4

Who was the Chief Draftsman of the constitution in the Constituent Assembly?

Solution:

Correct Answer :- b

Explanation : Holding the office of Joint Secretary, Surendra Nath Mukherjee played the all-important role of Chief Draftsman of the Constituent Assembly of India for drafting India’s Constitution.

QUESTION: 5

Who was appointed as the constitutional advisor to the Constituent Assembly?

Solution:

B.N. Rau was appointed as the constitutional advisor (Legal advisor) to the Constituent Assembly. Dr B R Ambedkar was the Chairman of the Constituent Assembly while Dr K M Munshi and N Madhava Rau were members of the Drafting Committee.

QUESTION: 6

The 'Objective Resolution' was unanimously adopted by the Constituent Assembly on 22nd January 1947. Consider the following provisions of the Resolution:
1. Adequate safeguards shall be provided for minorities, backward and tribal areas, and depressed and other backward classes.
2. All power and authority of Sovereign Independent India, its constituent parts and organs of government, are derived from the head of states.
Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

On December 13, 1946, Jawahar Lal Nehru moved the ‘Objective Resolution’ in the Constituent Assembly which was unanimously adopted by the assembly on January 22, 1947. According to it, all power and authority of Sovereign Independent India, its constituent parts and organs of Government are derived from the people.

QUESTION: 7

Who put forward the idea of a Constituent Assembly for India for the first time?

Solution:

The idea of a Constituent Assembly for India was put forward for the first time by M. N. Roy, a pioneer of the communist movement in India, in 1934.

QUESTION: 8

Consider the following statements regarding features of the Consistent Assembly:
1. Indian Independence Act of 1947 maintained that the Constituent Assembly was a fully sovereign body.
2. Constituent Assembly composed representatives of Princely states which were nominated by the people of the princely states.
3. Seats allocated to each British province were divided among all communities, in proportion to their population.
Which of the above statements is/are not correct?

Solution:

Indian Independence Act of 1947 maintained that the Constituent Assembly was made a fully sovereign body, which could frame any Constitution it pleased. The features of composition for constituent assembly stated that the representatives of Princely states which were nominated by the heads of the princely states. Seats allocated to each British province were divided among three communities - Hindus, Muslims, and Sikhs, in proportion to their population.

QUESTION: 9

The Constitution as adopted on November 26, 1949, had:

Solution:

The Constitution as adopted on November 26, 1949, contained a Preamble, 395 Articles and 8 Schedules. The Preamble was enacted after the entire Constitution was already enacted.

QUESTION: 10

Consider the following statements:
1. Constituent Assembly adopted the national flag on July 22, 1947.
2. Constituent Assembly adopted the national anthem on January 24, 1950.
3. Constituent Assembly elected Dr Rajendra Prasad as the first President of India on January 26, 1950.
Which of the above statements is/are correct?

Solution:

The constituent assembly adopted the national flag on July 22, 1947. It adopted the national anthem on January 24, 1950. It adopted the national song on January 24, 1950. It elected Dr Rajendra Prasad as the first President of India on January 24, 1950.

QUESTION: 11

Which of the following committee was/were not a Major Committee under the Constituent Assembly?
1. Committee on the Functions of the Constituent Assembly
2. Ad-hoc Committee on Citizenship
3. Committee for Negotiating with States
4. Committee for North-East Frontier Tribal Areas
Select the correct answer using the codes given below:

Solution:
QUESTION: 12

Consider the following pairs of Committees under the Constituent Assembly and their Chairman:
1. States Committee (Committee for Negotiating with States) - Jawaharlal Nehru
2. Provincial Constitution Committee - Sardar Patel
3. Drafting Committee - Dr B.R. Ambedkar
4. Special Committee to Examine the Draft Constitution- Dr Rajendra Prasad
Which of the above pairs are matched correctly?

Solution:

The Special Committee to examine the Draft Constitution was chaired by J.L Nehru.

QUESTION: 13

Who was elected as the speaker of the Constituent Assembly, when it met as Dominion Legislature on November 17, 1947?

Solution:

For the first time, the Constituent Assembly met as Dominion Legislature on November 17, 1947, and elected G V Mavlankar as its speaker. Sir B.N. Rau was appointed as the constitutional advisor (Legal advisor) to the Constituent Assembly. H.V.R. Iyengar was the Secretary to the Constituent Assembly. N Gopalaswamy Ayyangar was one of the members of the Drafting Committee.

QUESTION: 14

The ‘August Offer’ of 1940 accepted which of these important demands of the Indian National Congress leadership?

Solution:

In 1938, Jawaharlal Nehru, on behalf the INC declared that ‘the Constitution of free India must be framed, without outside interference, by a Constituent Assembly elected based on adult franchise’. This demand was accepted by the British Government under its August Offer of 1940.

QUESTION: 15

Consider the following statements regarding the Constitution of India adopted on November 26, 1949:
1. The preamble was not the part of the original draft of the Indian Constitution and was inserted by the 1st Constitutional Amendment Act.
2. It had 395 articles and 8 schedules.

Which of the above statements is/are correct?

Solution:

The Constitution as adopted on November 26, 1949, contained a Preamble, 395 Articles and 8 Schedules. The Preamble was enacted after the entire Constitution was Enacted.

QUESTION: 16

Which of the following Committees of the Constituent Assembly was not headed by J.L. Nehru?

Solution:

The Steering Committee was chaired by Rajendra Prasad.

QUESTION: 17

Consider the following statements regarding the Committees of the Constituent Assembly:
1. Only the members of the assembly could become the chairman of these committees.
2. Mahatma Gandhi was the chairman of the Advisory Committee on Fundamental Rights, Minorities and Tribal and Excluded Areas.
Which of the above statements is/are not correct?

Solution:

Several minor committees like Ad-hoc committee on the Supreme Court, Linguistic Provinces Commission etc. had non-member heads. Mahatma Gandhi was neither a member nor head of any of the committees of the constituent assembly.

QUESTION: 18

Consider the following provisions of the Constitution of India:
1. Citizenship
2. Electoral Process in India
3. Fundamental Duties
4. Fundamental Rights
5. Formation of States and Union Territories

Which of the above provisions came into existence on November 26, 1949?

Solution:

Provisions of the Constitution on citizenship, elections, provisional parliament, temporary and transitional provisions, and short title contained in Articles 5, 6, 7, 8, 9, 60, 324, 366, 367, 379, 380, 388, 391, 392 and 393 came into force on November 26, 1949. The remaining provisions came into force on January 26, 1950.

QUESTION: 19

Constitution of India was passed and adopted on:

Solution:

The Constituent Assembly had 11 sessions over two years, 11 months and 18 days. The Constitution-makers had gone through the constitutions of about 60 countries, and the Draft Constitution was considered for 114 days. The final draft of the Indian Constitution was passed and adopted on 26th November 1949.

QUESTION: 20

Consider the following statements:
I. There were 15 Independent delegates elected to the Constituent Assembly.
II. The Constituent Assembly worked for 200 days to make the Constitution.
Choose the correct answer:

Solution:

The Constituent Assembly worked for 114 days to draft the Constitution.