Legal Current Affairs Test - 2


10 Questions MCQ Test Current Affairs & General Knowledge | Legal Current Affairs Test - 2


Description
This mock test of Legal Current Affairs Test - 2 for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for CLAT Legal Current Affairs Test - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Legal Current Affairs Test - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this Legal Current Affairs Test - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Legal Current Affairs Test - 2 extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What is the full form of OPEC?

Solution:

The Organization of the Petroleum Exporting Countries is an intergovernmental organization of 13 nations.
Hence, option C is correct.

QUESTION: 2

Where is the headquarters of OPEC?

Solution:

Founded on 14 September 1960 in Baghdad by the first five members (Iran, Iraq, Kuwait, Saudi Arabia, and Venezuela), it has since 1965 been headquartered in Vienna, Austria. As of September 2018, the 13 member countries accounted for an estimated 44 percent of global oil production and 81.5 percent of the world's "proven" oil reserves, giving OPEC a major influence on global oil prices that were previously determined by the so-called "Seven Sisters" grouping of multinational oil companies.
Hence, option A is correct.

QUESTION: 3

Who is the crown prince of Saudi Arabia?

Solution:

Mohammed bin Salman bin Abdulaziz al-Saud, colloquially known as MBS, is the Crown Prince of Saudi Arabia.
Hence, option C is correct.

QUESTION: 4

Who is the largest exporter of oil to India?

Solution:

Iraq is still the largest suppliers of crude to India, accounting now for 24% of India's total crude imports. Shipments from the UAE surged by 35.6% year-on-year to 6.9 mln tonnes”, said the shipbroker.
Hence, option D is correct.

QUESTION: 5

Who is the largest producer of oil in the world?

Solution:

The United States of America is the top country by production of crude oil in the world. As of May 2020, production of crude oil in the United States of America was 11,393.55 thousand barrels per day. The top 5 countries also includes Russian Federation, Saudi Arabia, Iraq, and China.
Hence, option C is correct.

QUESTION: 6

Who is the present Home Minister of India?

Solution:

Amit Anilchandra Shah is an Indian politician currently serving as the Minister of Home Affairs. He served as the President of the Bharatiya Janata Party from 2014 to 2020. He was elected to the lower house of Parliament, Lok Sabha, in the 2019 Indian general elections from Gandhinagar.
Hence, option C is correct.

QUESTION: 7

When did Essential Commodities Act come into force?

Solution:

To stop the hoarding and black marketing of foodstuffs, The Essential Commodities Act was enacted in 1955.
Hence, option B is correct.

QUESTION: 8

What do you mean by MSP?

Solution:

Minimum Support Price (MSP) is a form of market intervention by the Government of India to insure agricultural producers against any sharp fall in farm prices.
Hence, option D is correct.

QUESTION: 9

When are Rabi crops sown?

Solution:

Rabi crops or rabi harvest are agricultural crops that are sown in winter and harvested in the spring in India and Pakistan.
Hence, option A is correct.

QUESTION: 10

What is Europe?

Solution:

Europe is a continent located entirely in the Northern Hemisphere and mostly in the Eastern Hemisphere. It comprises the westernmost part of Eurasia and is bordered by the Arctic Ocean to the north, the Atlantic Ocean to the west, the Mediterranean Sea to the south, and Asia to the east.
Hence, option D is correct.