Legal Current Affairs Test - 4


10 Questions MCQ Test Current Affairs & General Knowledge | Legal Current Affairs Test - 4


Description
This mock test of Legal Current Affairs Test - 4 for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for CLAT Legal Current Affairs Test - 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Legal Current Affairs Test - 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this Legal Current Affairs Test - 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Legal Current Affairs Test - 4 extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Expand the term NBFC.

Solution:

A Non – Banking Financial Corporation is a company incorporated under the Companies Act 2013 or 1956. According to section 45-I (c) of the RBI Act, a Non – Banking Company carrying on the business of a financial institution will be an NBFC.
Hence, option C is correct.

QUESTION: 2

What do you mean by MSME?

Solution:

MSME stands for Micro, Small, and Medium Enterprises.
Hence, option D is correct.

QUESTION: 3

Who is presently the union minister of MSME ministry?

Solution:

Nitin Jairam Gadkari is an Indian politician and businessman from Maharashtra who is the current Minister for Road Transport & Highways, Minister of Shipping and the Minister of Micro, Small and Medium Enterprises in the Government of India.
Hence, option A is correct.

QUESTION: 4

When is MSME day celebrated?

Solution:

The United Nations on 6th April 2017 has adopted a resolution as per which 27th June to be observed every year as the day of Micro, Small and Medium E nterprises (MSME). The day was first observed in 2017, this year marks the 4th MSME Day.
Hence, option A is correct.

QUESTION: 5

When did globalization begin in India?

Solution:

The wake of globalization was first felt in the 1990s in India when the then finance minister, Dr Manmohan Singh initiated the economic liberalization plan. Since then, India has gradually become one of the economic giants in the world.
Hence, option B is correct.

QUESTION: 6

As per 2011 census, what is the percentage of Muslims in India?

Solution:

Islam is the second largest religion in India, with 14.2% of the country's population or roughly 172 million people identifying as adherents of Islam (2011 census). It makes India the country with the largest Muslim population outside Muslim-majority countries.
Hence, option A is correct.

QUESTION: 7

Who was the finance minister during the LPG reforms?

Solution:

In response to the above-mentioned crisis, the Finance ministry led by, the finance minister Manmohan Singh, initiated the economic liberalisation of 1991 with the support of the then Prime minister Narasimha Rao.
Hence, option C is correct.

QUESTION: 8

Who is said to be the founder of Islam?

Solution:

The rise of Islam is intrinsically linked with the Prophet Muhammad, believed by Muslims to be the last in a long line of prophets that includes Moses and Jesus.
Hence, option D is correct.

QUESTION: 9

Who introduced the LPG model of development along with the finance minister?

Solution:

The LPG model of development introduced by Prime Minister P. V. Narasimha Rao and his then-Finance Minister Dr. Manmohan Singh. The government of India introduced the LPG model.
Hence, option B is correct.

QUESTION: 10

Who is the current MD at the IMF?

Solution:

The current Managing Director (MD) and Chairwoman of the IMF is Bulgarian economist Kristalina Georgieva, who has held the post since October 1, 2019.
Hence, option B is correct.