Life Processes - 1


10 Questions MCQ Test Science Class 10 | Life Processes - 1


Description
This mock test of Life Processes - 1 for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 10 Life Processes - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Life Processes - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Life Processes - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Life Processes - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The vein which brings clean blood from the lungs into the heart is known as:

Solution:

The pulmonary vein is responsible for bringing oxygenated and pure blood into the heart.

QUESTION: 2

The opening and closing of the stomatal pore depends upon

Solution:

When a pair of guard cells surrounding a stoma receives the signal to open the stomatal pore, it is filled with water, thus changing the cell's shape and opening the pore. When guard cells receive a signal to close the stoma. This initiates a loss of water and causes them to shrink and the pore closes. Thus, the correct answer is option C.

QUESTION: 3

Movement of food through the oesophagus is due to :

Solution:

Peristalsis is the rhythmic contraction and relaxation of muscles of the alimentary canal that propels the food in downward direction.

QUESTION: 4

Oxygen liberated during photosynthesis comes from

Solution:

During photosynthesis splitting of water molecules from H2O to hydrogen and oxygen take place where oxygen is released from the stomata.

QUESTION: 5

Sometimes we get painful cramps in our leg muscles after running for a long time due to the accumulation of:

Solution:

The build-up of lactic acid in our muscles while running (less oxygen conditions) causes cramps.

QUESTION: 6

The filtration units of kidneys are called

Solution:

Nephrons are the basic filtering units of a kidney each kidney poses a large number of nephron approximately 1-1.5 million the main components of a nephron are- glamorous ,women's capsule, a long renal tubule and collecting duct-
Functioning of a nephron - The blood enters the kidney through a long ranal tubal which branches into many capillaries associated with the glamorous.

The main functions of a nephron are:

1.Filtration
2.Ultrafiltration
3. Absorption
4. Reabsorption

QUESTION: 7

The common step between aerobic and anaerobic respiration takes place in :

Solution:

Aerobic respiration first occurs in cytoplasm and then in mitochondria
and anaerobic respiration occurs in cytoplasm itself

QUESTION: 8

When air is blown from mouth into a test-tube containing lime water, the lime water turns milky due to the presence of

Solution:

The air we exhale contains CO2. When carbon dioxide is passed through lime water or CA(OH)then it form calcium carbonate which is white in colour.

QUESTION: 9

Which is the first enzyme to mix with food in the digestive tract ?

Solution:

Salivary amylase, present in saliva, is the first digestive enzyme that gets mixed with food in the oral cavity during the process of mastication and bolus formation. The digestive enzyme salivary amylase hydrolyzes starch into maltose, malto-triose, dextrin and a small amount of glucose.

QUESTION: 10

Which part of alimentary canal receives bile from the liver ?

Solution:

The small intestine is made up of duodenum, jejunum, and ileum. It receives the bile from the liver which helps in the breakdown of fats.

Similar Content

Related tests