Logical Reasoning - Test 4


25 Questions MCQ Test SSC CGL Tier 1 Mock Test Series | Logical Reasoning - Test 4


Description
This mock test of Logical Reasoning - Test 4 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for SSC Logical Reasoning - Test 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Logical Reasoning - Test 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this Logical Reasoning - Test 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Logical Reasoning - Test 4 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In the following question, select the odd word from the given alternatives.

Solution:

Pituitary, Pineal and Thyroid are glands whereas Thalamus is a part of a Brain and not a gland.

QUESTION: 2

In the following question, select the odd number pair from the given alternatives.

Solution:

Here 2nd number is twice the number of the square of 1st number
1) 6 : 72 = 6 × 6 = 36 × 2 = 72
2) 9 : 162 = 9 × 9 = 81 × 2 = 162
3) 12 : 288 = 12 × 12 = 144 × 2 = 288
4) 16 : 476 = 16 × 16 = 256 × 2 = 512 which is not equal to 476
Hence 16 : 476 is the odd number pair

QUESTION: 3

In question given below find the odd one form the given responses.

Solution:

Here in every option number of triangles and cross signs are same except in option 4 where number of triangles is less than number of cross sign.
Hence option 4 is correct option

QUESTION: 4

Last Saturday was on the twentieth of the month. If Tuesday is 3 days ahead, what day of the week is today?

Solution:

Saturday was on 20th of this month.
Tuesday is three days ahead means today is Saturday.

QUESTION: 5

If ‘-‘ stands for ‘÷’, ‘+’ stands for ‘x’, ‘÷’ stands for ‘-‘ and ‘x’ stands for ‘+’, find out which one of the following is correct?

Solution:

Rewriting the equation as per the given question
1) 42 × 6 ÷ 3 + 5 – 8 = 81 which is not equal to 80
2) 42 ÷ 6 × 3 – 5 + 8 = 24 which is equal to 24
3) 42 + 6 × 3 – 5 ÷ 8 = 59.3 which is not equal to 55
4) 42 – 6 + 3 × 5 ÷ 8 = 37.8 which is not equal to 39
Hence option 2 is the correct option.

QUESTION: 6

In the questions given below, find out the missing number from the given responses?

Solution:

Here the sum of square root of each number is written in the last column

Hence 17 is the missing number

QUESTION: 7

Arrange the given words in the order in which they will be arranged in a dictionary and choose the one that comes second.

Solution:

After arranging them as per the ascending order of dictionary we get;
Mirage, Misogamy, Misogynist, Misology

QUESTION: 8

In a certain way, 'SIGHT' is related to EYES as 'FEEL' is related to –

Solution:

EYES is used for SIGHT. Similarly, SKIN is used to FEEL.
Hence, “Skin” is the answer.

QUESTION: 9

In the following question, select the related word from the given alternatives.

Anaemia : Blood ∷ Osteoporosis: ?

Solution:

Anaemia is caused when there is a loss of blood in the body and ​Osteoporosis is 
a disease where increased bone weakness increases the risk of a broken bone.

QUESTION: 10

In the following question, select the related word from the given alternatives.

West : North – East ∷ South : ?

Solution:


Similarly, if we rotate direction indicator through 1350 in anti-clockwise direction then pointer indicating South would show North – West direction.

QUESTION: 11

In the question, select the related number from the given alternatives.
7584 : 4251 ∷ 4563 : ?

Solution:

In 7584 : 4251;
7 – 3 = 4; 5 – 3 = 2; 8 – 3 = 5; 4 – 3 = 1
Similarly;
4 – 3 = 1; 5 – 3 = 2; 6 – 3 = 3; 3 – 3 = 0Hence, “1230” is correct option.

QUESTION: 12

Find the missing letter from the given responses.

AHN, BIO, CJP,?

Solution:

A + 1 = B; B + 1 = C; C + 1 = D
H + 1 = I; I + 1 = J; J + 1 = K
N + 1 = O; O + 1 = P; P + 1 = Q
Hence the option “DKQ” is correct.

QUESTION: 13

Find the missing number from the given responses.

9, 25, 49, 81, 121,?

Solution:

Here the logic is square of every odd number starting from 3
9 = 3 × 3
25 = 5 × 5
49 = 7 × 7
81 = 9 × 9
121 = 11 × 11
169 = 13 × 13
Hence 169 is the missing number.

QUESTION: 14

Asha is Bijay’s sister, Chitra is Bijay’s mother, Dev is Chitra’s father, Elina is Dev’s mother, then how Asha is related to Dev?

Solution:

Table is drawn describing symbols and their meanings:

family chart can be represented as:-

It is clear from the chart that Asha is Dev’s granddaughter.

QUESTION: 15

In the following question number of letters skipped in between adjacent letters in the series increases one each time. Which of the following series observe the rule?

Solution:

1. RTWAG = R + 2 = T; T + 3 = W; W + 4 = A; A + 6 = G
2. EGJNR = E + 2 = G; G + 3 = J; J + 4 = N; N + 4 = R
3. NOQUZ = N + 1 = O; O + 2 = Q; Q + 4 = U;U + 5 = Z
4. CEHLQ = C + 2 = E; E + 3 = H; H + 4 = L; L + 5 = Q
Only “CEHLQ” follows the given rule.

QUESTION: 16

Identify the missing number in the following figures?

Solution:

Here 1st and 3rd number of each row in multiplied and result is written in the middle column.

Hence 35 is the missing number

QUESTION: 17

A statement has been given, which is followed by four inferences marked (1), (2), (3) and (4) in the options. Find out the inference that definitely follows.
Most dresses in that shop are expensive.
Inferences:

Solution:

1. All dresses in that shop are expensive => can be partially true
2. There are cheap dresses also in that shop =>  since most dresses are expensive, not all of them are so.
This means some cheap dresses are also there in the shop.
3. Handloom dresses in that shop are cheap => information is not given about handloom dresses
4. There are no cheap dresses available in that shop => information regarding non availability of cheap dresses is also not given
Hence only option 2 definitely follows the interference.

QUESTION: 18

In a certain code language, if the word ‘RHOMBUS’ is code as TJQODWU, then how is the word ‘RECTANGLE’ in that language?

Solution:


As ‘RHOMBUS’ is codded as TJQODWUthen‘RECTANGLE’ is coded as TGEVCPING. 

QUESTION: 19

If in a certain code “Education” is written as “365798214” then how “Conduct” can be written as?

Solution:

Here, “Education” ⇒ “365798214

Therefore “CONDUCT”  “7146578”

QUESTION: 20

Hospital is 12 km toward east of Ankit’s house. His school is 5 km toward south of hospital. What is the shortest distance between Ankit’s house and school?

Solution:

Direction path can be traced as:

⇒ AC = √[(AB)2 + (BC)2]
⇒ AC = √[(12)2 + (5)2]
⇒ AC = √[144 + 25]
⇒ AC = √169
⇒ AC = 13 km
Hence, Shortest distance between Ankit house and School is 13 km.

QUESTION: 21

A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its columne.g.‘M’ can be represented by 0114 etc.and ‘S’ can be represented by 5877 etc. Similarlyyou have to identify the set for the word ‘ROHAN’.

Solution:

1) 11, 75, 00, 55, 10 ⇒ R, O, H, A, N
2) 1157005512 ⇒ REHAN
3) 3267415512 ⇒ ROVAN
4) 3275215510 ⇒ ROVAN
Hence, 11, 75, 00, 55, 10numbers represent “ROHAN”.

QUESTION: 22

From the given alternatives wordsselect the word which cannot be formed using the letters of the given word.

KILOMETERS

Solution:

“STREET” cannot be formed from “KILOMETERS”as there are only one T in KILOMETERS but street has two T.

QUESTION: 23

Directions: In the question one/two statements are given, followed by two conclusions/assumptions, I and II. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusion/assumptions, if any, follows from the given statements.

Statements:
1. All student are girls.
2. Some students are not – talented.

Conclusion:
I. No student is talented.
II. Some girls are not – talented.

Solution:

The Venn diagram of given statement can be represented as shown below:

 

I. No student is talented. ⇒ False
II. Some girls are not – talented. ⇒ True (as shown in diagram)
Hence, only conclusion II follows

QUESTION: 24

Which of the following figure represent the relationship between:

Zebra, Grass eating animal, Lion?

Solution:

Zebra, Grass eating animal, Lion
1. All Zebras are Grass-eating animals.
2. Not all Grass-eating animals are Zebras.
3. No Grass-easting animal is Lion.
4. No Zebra is Lion.
These 4 points can be represented as:

QUESTION: 25

Which answer figure will complete the pattern in the question figure?

Solution:


Hencediagram in option 2) will complete the pattern

Related tests